15 - 06 - 2018
احتمال افزایش قیمت نان بعد از عید فطر
گروه بازرگانی- برخی مسوولان از اوایل خرداد ماه از افزایش قیمت ۲۰ درصدی نان بعد از عید فطر خبر دادهاند. از این رو با توجه به اینکه در آستانه عید فطر قرار داریم، تمام توجهها به این سمت متمایل شده که آیا با وجود گرانیهای مکرر در بازار کالاهای اساسی، قیمت نان نیز به عنوان یکی از ضروریترین اقلام سفرههای مردم با افزایش قیمت مواجه میشود یا خیر. البته به تازگی هیات دولت با هدف جلوگیری از افزایش قیمت نان، قیمت هر کیلو گندم برای نانواییهای یارانهای را ۶۶۵ تومان و بدون تغییر در نظر گرفت اما با توجه به اینکه رییس اتحادیه نانهای فانتزی (حجیم و نیمهحجیم) در اوایل خرداد ماه اعلام کرد که قیمت نان به دلایلی همچون افزایش قیمت روغن، بهبوددهندهها و سایر مولفهها، ۲۰ درصد افزایش مییابد، همچنان این شائبه وجود دارد که شاید بلافاصله پس از عید فطر، با تغییرات ناگهانی در مورد قیمت نان مواجه شویم.
لغو گرانی به دستور رییسجمهور
ماجرا از این قرار است که از سال ۱۳۹۳ که قیمت نان تغییری نکرده بود، نانواییها و اتحادیههای صنفی نسبت به این مساله انتقاد کردند؛ چراکه به نظر آنها عوامل مختلفی در هزینه تمام شده و قیمت نهایی نان تاثیرگذار است و تنها آرد و نان در این زمینه تعیینکننده نیست. از این رو در آذرماه سال گذشته ستاد تنظیم بازار، نرخ نان را افزایش داد اما چنان همهمهای در بازار ایجاد شد که به سرعت و با دستور رییسجمهور این مصوبه لغو و به نانواییها اعلام شد که قیمتها به قبل باز گردد. البته برخی نانواییها به بهانههای کنجد و دیگر افزودنیها، قیمتهای جدید را به حالت سابق برنگرداندند. این در حالی است که پیش از ماه رمضان نیز دوباره مساله افزایش قیمت نان مطرح شد و در این زمینه برخی از مسوولان از جمله رییس اتاق اصناف ایران و مدیرعامل شرکت بازرگانی ایران اعلام کردند که تصمیمگیری برای افزایش قیمت نان به بعد از ماه رمضان موکول شده است اما طی روزهای گذشته، هیات دولت مصوبهای برای تعیین قیمت فروش گندم به نانواییها را در معرض توجه قرار داد که توسط اسحاق جهانگیری معاون اول رییسجمهور ابلاغ شد. بر این اساس اعلام شد: «قیمت فروش گندم کماکان برای نانواییهای یارانهای به ازای هر کیلوگرم ۶۶۵۰ ریال و برای سایر متقاضیان از قرار هر کیلوگرم ۹۰۰۰ ریال (قیمت پایه عرضه در بورس کالا) تعیین میشود.»
احتمال افزایش نیافتن قیمت نان
بر همین اساس رییس اتاق اصناف ایران از احتمال افزایش نیافتن قیمت نان خبر داد و گفت: به نظر میرسد که دولت جبران عوامل موثر در قیمت نان را به افزایش نرخ آن ترجیح میدهد. علی فاضلی با بیان اینکه هنوز هیچگونه تصمیم و برنامهای برای افزایش قیمت نان در هیات دولت و دستگاههای تصمیمگیر وجود ندارد، به ایسنا گفت: پیش از این مقرر شده بود که تصمیمگیری در این زمینه به بعد از ماه رمضان موکول شود.
وی همچنین درباره اینکه با توجه به مصوبه اخیر دولت که نرخ فروش گندم به نانواییها و صنف و صنعت افزایش نیافته است، آیا دولت برنامهای برای افزایش قیمت نان دارد یا آنکه میخواهد نرخ قوت غالب مردم ثابت بماند، اظهار کرد: یقینا هزینه تولید نان فقط گندم نیست و عوامل دیگری مانند نرخ دستمزد، نرخ خدمات، حاملهای انرژی و... در قیمت نهایی نان اثرگذار است.
اما به هر حال به نظر میرسد دولت مایل نیست قیمت این محصول استراتژیک افزایش یابد و تمایل بیشتری به جبران کردن قیمت عوامل موثر در افزایش قیمت نان دارد که البته از سوی اتاق اصناف ایران و اتحادیههای صنفی مربوط به نان، پیشنهادهای بسیاری در این زمینه به دولت داده شده است.
گرانیهای عجیب و غریب مواد اولیه نان فانتزی
با توجه به آنچه گفته شد اگرچه بعید به نظر میرسد که دولت با وجود گرانیهای اخیر، روی نان به عنوان قوت غالب مردم نیز دست بگذارد اما به هر حال این امکان وجود دارد که قیمت نان نیز با توجه به افزایش هزینههای جانبی برای تولید آن با تغییر مواجه شود. در این خصوص محمدجواد کرمی رییس اتحادیه نانهای فانتزی در اوایل خرداد ماه اعلام کرده بود: قیمت گندم طی یک هفته گذشته هر کیلوگرم ۸۲ تومان و قیمت آرد هر کیسه هفت هزار تومان افزایش یافته. همچنین یک سری از بهبوددهندهها و افزودنیها که از خارج کشور وارد میشود، تحت تاثیر نوسانات نرخ ارز با افزایش قیمت مواجه شدهاند. بنابراین با توجه به افزایش قیمتهای عجیب و غریب مواد اولیه در بازار، افزایش قیمت نان بهطور حتم باید مورد توجه قرار گیرد. این در حالی است که به گفته وی، واحدهای آزادپز قیمتگذاری خاصی ندارند و خود واحدها میتوانند قیمتها را تعیین کنند که این موضوع در صورت تغییر نکردن قیمت نان نیز میتواند خطری برای مصرفکننده باشد که البته اتحادیه نانهای فانتزی اعلام کرده برای اینکه اجحافی در حق مصرفکننده نشود، آنالیز قیمتی را انجام میدهد.
کمفروشی برای جبران هزینهها
اما نکته جالب توجه در بازار این است که با وجود اینکه هنوز تصمیمی در مورد افزایش قیمت نان گرفته نشده و همچنین سال گذشته نیز رییسجمهور دستور عدم افزایش قیمت نان را صادر کرد اما برخی نانواییها با استفاده از میانبرهایی همچون کمفروشی و کم کردن وزن چانه نان، حق مصرفکننده را ضایع میکنند.
سال گذشته هم که دستور افزایش قیمتها منتفی و اعلام شد که قیمتها باید به روال سابق برگردد، این خبر با مخالفت نانواییها مواجه شد و انتقادات شدیدی را در پی داشت چرا که نانواییها معتقد بودند به دلیل افزایش هزینههای تولید، باید تغییری در قیمت نان صورت گیرد تا نانواها دچار ضرر و زیان نشوند اما با تمام درخواستهایی که نانواییها داشتند این موضوع مسکوت ماند و هیچ افزایش قیمت قانونی شامل حال این صنف نشد. از همین رو برخی از نانواییهای آزادپز خود به صورت خودسرانه وارد عمل شدند و قیمتها را افزایش دادند بهطوریکه حتی بعد از دستورات دولت در مورد بازگشت قیمتها به روال سابق هم، قیمتها پایین نیامد.
گشت وگذاری در بازار نیز نشان میدهد در حالی که وزن چانه نان سنگک یارانه طبق اعلام اتحادیه باید ۶۶۷ گرم و وزن نان آن باید ۴۴۰ گرم باشد برخی واحدها با کمفروشی این رقم را به حدود ۳۰۰ تا ۳۵۰ گرم کاهش دادهاند و در مقابل اعتراضهای شهروندان به کوچک شدن نانها هیچ واکنشی نشان نمیدهند. به گفته آنها برای جبران هزینهها چارهای جز این کار نیست اما واقعیت این است که کوچک کردن وزن چانه نان و کمفروشی، تنها حق مصرفکننده را ضایع میکند که در این خصوص باید دستگاههای نظارتی بهطور جدی وارد عمل شوند و جریمههایی را در این راستا در نظر بگیرند که کسی اجازه افزایش قیمت خودسرانه به خود ندهد. در غیر این صورت حتی اگر دولت هم جلو افزایش قیمت نان را بگیرد، در عمل شاهد اتفاق دیگری در بازار خواهیم بود که اعتراض مردم را به دنبال خواهد داشت.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد