17 - 01 - 2024
خاندوزی: دو حمله برای جهش نرخ ارز شکست خورد
ایرنا- وزیر اقتصاد گفت: با وجود اینکه از ابتدای امسال، حداقل دو حمله ارزی اتفاق افتاد که نرخ دلار ۵۰ هزار تومان سال گذشته را افزایش دهند، اما به موفقیت نرسیدند.
سیداحسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی در بیست و ششمین گردهمایی نمایندگان ولیفقیه و ائمه جمعه کشور در مجتمع فرهنگی و آموزشی آدینه تهران، با اشاره به اظهارات و سخنان ائمه جمعه، اظهار کرد: اتفاقی که در ۵/۲ سال گذشته در حوزه اقتصاد رخ داده، نسبت به آنچه که مورد انتظار عامه مردم و آنچه که انتظار کارشناسان اقتصادی بوده، متفاوت است.
وزیر اقتصاد افزود: یک عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام چندی پیش در جلسهای گفت در سال آخر دولت قبل، پنج عضو کابینه در مجمع حضور یافته و خاطرنشان میکردند که اگر گشایش مورد انتظار دولت در حوزه FATF رخ ندهد و مجمع تشخیص مصلحت با آن موافقت نکند، در یک سال آینده در پرداخت حقوق کارکنان دولت مشکل خواهند داشت و قیمت دلار نیز به ۸۰ تا ۱۰۰ هزار تومان افزایش خواهد یافت.
خاندوزی خاطرنشان کرد: اگرچه بخشی از این اظهارات با هدف تاثیرگذاری بر مجمع و جلب نظر آنها به صورت اغراقآمیز مطرح شده است، اما همچنان در دولت نسبت به اداره امور جاری، اظهار نگرانی میکردند.
وی با بیان اینکه عامه مردم انتظار داشتند با روی کار آمدن دولت سیزدهم، گشایشهای اقتصادی و قیمتی به یکباره و با سرعت رخ دهد، خاطرنشان کرد: رفع این مشکلات و اداره امور، نیاز به برخی اقدامات و تمرکز بر برخی مسائل داشت تا زمینه رشد اقتصادی فراهم شود.
وزیر اقتصاد اضافه کرد: در ۵/۲ سالی که از شروع به کار دولت سیزدهم میگذرد، دولت تمرکز خود را بر این قرار داده که ضمن آرام کردن اسب سرکش قیمتها، همزمان بستر مربوط به گشایشها و رشد اقتصادی را فراهم کند که به آن، بسته اقدامات «بسته ثبات اقتصادی» میگوییم تا از بیثباتی اقتصادی که از سال ۹۷ شاهد آن بودیم، خارج شده و وارد دوره رشد و شکوفایی شویم.
کاهش مستمر قدرت خرید مردم در دهه ۱۳۹۰
خاندوزی با بیان اینکه متاسفانه سالهای طولانی رکود، کار را مشکل کرده بود، گفت: اگر سال مالی ۹۱ به عنوان سال پایانی دولت دهم و سال ۹۹ را به عنوان سال پایانی دولت دوازدهم مقایسه کنیم، مشخص میشود که میزان «مصرف عامه مردم» (یا مصرف بخش خصوصی) دچار افت شده و از ۷۱۰ هزار میلیارد تومان به ۷۰۲ هزار میلیارد تومان رسیده، این در حالی است که شمار جمعیت در این دوره افزایش یافته است.
وی ادامه داد: این آمار نشان میدهد که سرانه مصرف مردم و شاخصهای اقتصادی به مدت یکدهه نهتنها رشد نکرده، بلکه افت نیز کرده است و طی این دوره شاهد کاهش مستمر قدرت خرید مردم بودهایم.
وزیر اقتصاد خاطرنشان کرد: به دلیل رشد اقتصادی در سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱، اندکی این فاصله جبران شده، اما هنوز نسبت به سال ۱۳۹۰ قدرت خرید مردم افزایش نیافته است.
وی خاطرنشان کرد: بخش مهمی از تفاوت ادراک عامه مردم از بهبود شرایط اقتصادی ناشی از همین عامل کاهش مستمر و طولانی قدرت خرید مردم است که باعث میشود رشد اقتصاد سالهای اخیر درک نشود.
خاندوزی با بیان اینکه ادراک عامه مردم با ارقامی که برای رشد و سرمایهگذاری مطرح میشود، تفاوت دارد، گفت: یکی از عوامل این تفاوت ادراک، کاهش مستمر و طولانی درآمد سرانه در دهه ۱۳۹۰ است که باعث میشود فقرا دچار مشکل شده و طبقه متوسط نیز در جا بزند.
وی گفت: عامل دیگر که به این تفاوت ادراک عامه دامن میزند این بود که مساله انتظارات عامه نسبت به امکانات و مقدورات کشور، در برخی سالها انتظارات واقعبینانهای نبوده است؛ یعنی عامه مردم، توقع خروج سریع از رکود تورمی ظرف یک یا دو سال را دارند، اما جریانهایی در مقابل تلاشهای دولت برای خروج اقتصاد از رکود و تورم ایستادگی میکردند.
وزیر اقتصاد ادامه داد: برخی جریانهای اقتصادی در بخشهای مختلف مثل واردات کالاهای اساسی و برخی صنایع ذینفع بودند و تمایل داشتند قیمت ارز بالا برود که بخشی از انرژی دولت، صرف مقابله با آنها شد.
وی خاطرنشان کردند: این جریانها، منتفعان تداوم وضعیت بیثباتی اقتصادی و افزایش نرخ ارز هستند، برخی امور اقتصادی را در اختیار داشتند و میتوانستند در برخی کارها، توقف ایجاد کرده و عرضه برخی کالاها را به تاخیر بیندازند تا مسوول مربوطه تحت فشار قرار گیرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد