21 - 06 - 2017
خوشبینی عربستان به بازار
با وجود اینکه گستردهترین تلاش برای کاهش تولید در تاریخ بازار نفت ظاهرا موفق بوده است اما تداوم افرایش تعداد سکوهای حفاری نفتی در آمریکا و ادامه وضعیت مازاد عرضه در بازار موجب شد قیمت نفت اولین روز از معاملات هفتگی را با کاهش آغاز کند.
اوپک آن گونه که قول داده بود در ماه می تولید خود را کاهش داد هرچند عراق، دومین تولیدکننده بزرگ این سازمان امسال از توافق کاهش تولید تبعیت نکرده است. کشورهای تولیدکننده غیرعضو اوپک نیز به استثنای قزاقستان در حال کاهش دادن تولید خود هستند.
براساس محاسبات بلومبرگ، میزان تبعیت اوپک از توافق کاهش تولید در ماه می ۱۰۶ درصد بوده است. اما تولیدکنندگان غیرعضو اوپک تنها ۸۶ درصد از توافق کاهش تولید تبعیت کردهاند. ۲۱ کشور مشارکتکننده در توافق کاهش تولید مجموعا تلاش دارند تا تولید روزانه خود را تقریبا ۸/۱ میلیون بشکه کاهش دهند و عمدتا میزان تولید ماه اکتبر را به عنوان شاخص کاهش تولید خود قرار دادهاند. پنج عضو اوپک و سه تولیدکننده غیر عضو این سازمان در ماه گذشته به اهداف تعیین شده دست یافتند، درحالی که ۹ عضو نیز در ماه آوریل به اهداف تعیین شده دست پیدا کرده بودند. بزرگترین تولیدکنندگان بیشترین میزان تاثیرگذاری را داشتهاند. کاهش تولید قابل توجه روسیه موجب افزایش میزان تبعیت غیراوپکیها از توافق شده، هرچند این کشور بهطور کامل به تعهد خود در قبال طرح کاهش تولید عمل نکرده است. روسیه در ماه می تنها ۲۸۱ هزار بشکه از تولید خود کاسته بود در حالی که باید ۳۰۰ هزار بشکه در روز کاهش تولید را محقق میکرد.
بیش از نیمی از بار دستیابی به رقم کل کاهش تولید بر عهده عربستان، روسیه و عراق بوده است. تنها سعودیها به صورت مداوم به تعهدات خود عمل کردهاند و موجب افزایش میزان تبعیت اوپک از توافق شدهاند. روسیه که مسوولیت بخش عمدهای از کاهش تولید غیراوپکیها را بر عهده داشته، گفته که تولید خود را به صورت تدریجی کاهش خواهد داد. براساس آمارهای اوپک، تبعیت عراق از توافق از ۸۷ درصد در ماه آوریل به ۶۵ درصد در ماه می کاهش یافته است. در ماه می، کشورهای عمان، روسیه و امارات تقریبا بهطور کامل از تعهدات خود تبعیت کردهاند.
نفت ۴۷ دلار شد
تداوم افرایش تعداد سکوهای حفاری نفتی در آمریکا و ادامه وضعیت مازاد عرضه در بازار با وجود تلاشهای اوپک و سایر تولیدکنندگان برای کاهش عرضه موجب شد قیمت نفت معاملات این هفته با کاهش همراه شود. بروز نشانههایی از کاهش تقاضا نیز در افت قیمتها موثر بوده است. براساس این گزارش، قیمت هر بشکه نفت برنت روز دوشنبه با ۱۳ سنت، معادل ۳/۰ درصد کاهش به ۴۷ دلار و ۲۴ سنت رسید. قیمت نفت خام آمریکا نیز ۱۵ سنت، معادل ۳/۰ درصد کاهش داشت و به ۴۴ دلار و ۵۹ سنت رسید.
قیمت هر دو شاخص نفتی از اواخر ماه می، یعنی زمان اعلام تمدید توافق کاهش تولید توسط اوپک و ۱۱ کشور دیگر تولیدکننده نفت تاکنون حدود ۱۴ درصد کاهش داشته است. تجار گفتند عامل اصلی کاهنده قمیتها در بازار، رشد بدون وقفه تولید نفت آمریکاست که سبب تضعیف تلاشهای اوپک شده است. در همین حال موسسه گلدمن ساکس اعلام کرد: «تعداد سکوهای حفاری نفتی در آمریکا در هفته گذشته نیز شش مورد افزایش یافت و به روند افزایشی خود ادامه داد.»
گرگ مک کینا، استراتژیست بازار در موسسه آکسی تریدر گفت: «۲۲ هفته متوالی است که تعداد سکوهای حفاری نفتی آمریکا در حال افزایش است. این یک رکورد محسوب میشود.»
براساس اعلام گلدمن ساکس، تولیدکنندگان آمریکایی از ۲۷ ماه می تاکنون ۴۳۱ سکوی نفتی را افزایش دادهاند. این بانک آمریکایی اضافه کرده که در صورت تداوم افزایش تعداد سکوهای حفاری با سرعت فعلی، تولید نفت آمریکا در فاصله سه ماه پایانی سال گذشته و مدت مشابه سال جاری در میادین نفت شیل پرمیان، ایگل فورد، باکن و نیوبرارا ۷۷۰ هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت.
نشانههایی نیز در حال بروز است که میزان رشد تقاضا در آسیا، بزرگترین منطقه مصرفکننده نفت جهان، در حال کند شدن است.
تعادل دوباره بازار زمانبر است
از سویی وزیر انرژی عربستان سعودی در مصاحبه با روزنامه الشرقالاوسط نیز اظهار کرد: عوامل بنیادین بازار نفت در مسیر صحیحی حرکت میکنند اما بازار برای تعادل مجدد به زمان نیاز دارد.
خالد الفالح در مصاحبه با این روزنامه گفت: به نظر من عوامل بنیادین بازار در مسیر صحیحی حرکت میکنند اما به دلیل مازاد بزرگی که طی چند سال گذشته در ذخایر ایجاد شده است کاهش تولید به زمان نیاز دارد تا موثر واقع شود. به گفته وی، پایبندی به توافق کاهش تولید اوپک در ماههای آوریل و می بالای ۱۰۰ درصد بود. وزیر انرژی عربستان سعودی اظهار کرد: وی امیدوار است تولید لیبی به سطح عادی بازگردد. براساس گزارش رویترز، الشرق الاوسط به نقل از فالح نوشت: این درست نیست که لیبی را برای کاهش روند احیای تولید تحت فشار قرار دهیم. تولید نفت لیبی به دلیل ناآرامی داخلی، شکاف سیاسی و مسدود شدن پایانههای صادرات نفت در چند سال اخیر مختل شده اما این کشور اکنون افزایش تولید به بیش از یک میلیون بشکه در روز تا پایان سال میلادی جاری را هدف گرفته است. هدف کوتاهمدت لیبی، رساندن تولید نفت به یک میلیون بشکه در روز تا پایان ماه ژوییه است که تلاشهای اوپک برای کاهش سطح ذخایر جهانی و حمایت از قیمتها را پیچیدهتر میکند. تنها یک ماه پیش زمانی که اوپک درباره تمدید توافق کاهش تولید مذاکره میکرد، سطح تولید روزانه لیبی که از مشارکت در این توافق معاف شده است، به بالاترین سطح از سال ۲۰۱۴ به این طرف رسید. اوپک هفته گذشته اعلام کرد: مجموع تولید این سازمان در ماه می بالاتر از آوریل بوده است و لیبی بزرگترین سهم را در این افزایش تولید داشته است. با این همه تحلیلگران هشدار میدهند که افزایش تولید لیبی یک موضوع قطعی نیست. تولید این کشور ممکن است با توجه به رقابت سیاسی میان جناحها و وضعیت امنیتی ضعیف در این کشور دوباره با کاهش چشمگیری روبهرو شود.
هر دو سناریو شامل احتمال افزایش تولید لیبی به یک میلیون بشکه در روز یا کاهش تولید لیبی به دلیل ناآرامی امکانپذیر است. به همین دلایل تولید لیبی در چند ماه آینده یکی از عوامل مبهم برای عرضه نفت جهانی و اوپک خواهد بود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد