13 - 05 - 2024
دست راست پوتین در مقام نخستوزیری
گروه بینالملل- ولادیمیر پوتین پس از ادای سوگند برای پنجمینبار بهعنوان رییسجمهوری روسیه، یک تکنوکرات وفادار را به عنوان رییس دولت خود انتخاب کرد که نشاندهنده ترجیح او به ثبات بر انجام اصلاحات اساسی در ساختار حکومت این کشور است.
طبق گزارشی که در این خصوص یورونیوز منتشر کرده، انتخاب مجدد میخائیل میشوستین ۵۸ساله از سوی پوتین به عنوان نخستوزیر، بخشی از یک تغییر برنامهریزی شده دولت در پی مراسم تحلیف او در اوایل هفته جاری برای سومین دوره متوالی است البته نمایندگان پارلمان روسیه باید این انتخاب پوتین را تایید کنند اما انتظار میرود مخالفت جدی از سوی نمایندگانی که پیشتر از فیلترهای لازم برای حضور در این نهاد قانونگذاری روسیه عبور کردهاند مشاهده نشود.
میشوستین پیشتر و در ۲۰۲۰ به عنوان نخستوزیر روسیه منصوب شده بود و پس از تایید پارلمان این کشور برای یک دوره دیگر به کار خود ادامه خواهد داد.
انتخاب پوتین توسط ویاچسلاو ولودین رییس دوما یا مجلس سفلی پارلمان روسیه اعلام شد.
پوتین ابراز امیدواری کرده که نمایندگان پارلمان دستاوردهای میشوستین را به درستی ارزیابی کنند و به او رای مثبت دهند.
معرفی این سیاستمدار وفادار به پوتین پیشتر در سال ۲۰۲۰ شگفتی بسیاری را به همراه داشت چراکه او چندان شخصیت شناختهشدهای در سپهر سیاسی روسیه بهشمار نمیرفت. میشوستین برخلاف مدودف چندان چهرهای رسانهای نبوده و ترجیح داده عموما در سکوت کار خود را پیش ببرد؛ هرچند باید خاطرنشان کرد که نخستوزیری در روسیه سمتی نسبتا تشریفاتی است و همه امور را شخص رییسجمهوری یعنی ولادیمیر پوتین اجرا میکند.
تحلیلگران معتقدند معرفی این چهره نشان میدهد که پوتین برنامهای برای انجام اصلاحات در کشور ندارد و با وجود مشکلاتی که بعد از جنگ با اوکراین پدید آمده او همچنان قصد دارد رویه پیشین خود را پی بگیرد و برنامهای برای تغییر در دسترس نیست. در صورتی که اتفاقی برای پوتین ۷۱ساله بیفتد این میشوستین خواهد بود که به عنوان رییسجمهوری موقت کار را در دست خواهد گرفت.
در نظرسنجی که در ماه آوریل از سوی یک موسسه روسی به نام لوادا صورت گرفته بود میشوستین پس از پوتین به عنوان مورد اعتمادترین شخصیت سیاسی این کشور معرفی شده بود. در آن نظرسنجی ۱۹درصد از پاسخدهندگان میشوستین را قابل اعتماد دانسته بودند و این میزان دو برابر بیشتر از سرگئی شویگو وزیر دفاع کابینه پوتین و چهار برابر بیشتر از سرگئی سابیانین شهردار مسکو بوده است که از هر دو به عنوان جانشینان احتمالی پوتین یاد میشود.
ثبات در مسکو؛ پیشروی در اوکراین
در چنین شرایطی و در حالی که تحلیلگران معتقدند که این انتخاب پوتین نشاندهنده عزم او برای ادامه دادن سیاست کنونی به خصوص در جنگ اوکراین است، به تازگی شبکه خبری بلومبرگ نیز گزارش داده که اگرچه کشورهای غربی از رهگذر این مناقشه به برخی اهداف خود دست یافتهاند، با این حال روسیه اکنون توانسته به یاری متحدان خود ابتکارعمل را در دست بگیرد و پیروزیهای اخیر آن موجب شده تا پیروزی اوکراین دیگر قطعی به نظر نرسد.
در ادامه این گزارش آمده است: در روزهای نخستین جنگ، کشورهای غربی به چند هدف خود دست یافتند؛ نخست، افزایش هزینههای دفاعی در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و پیوستن فنلاند و سوئد به این پیمان، دوم، تقویت توان دفاعی برخی کشورهای غرب اقیانوس آرام در برابر چین، سوم، کاهش وابستگی اروپا به انرژی روسیه و در نهایت ایجاد شکاف میان کشورهای اروپایی و چین.
حمله روسیه به اوکراین همچنین شکنندگی توان صنایع دفاعی غرب را نیز آشکار و فرصت تقویت آن را فراهم کرده است.
روسیه از سوی دیگر توانست از طریق روابط با برخی متحدانش از جمله کرهشمالی و چین سرپا مانده و پس از شکست ضدحمله اوکراین در اواسط سال ۲۰۲۳، ابتکارعمل را دوباره به دست بگیرد. تقسیم کار کارآمد، مسیر جنگ را تغییر داد و تحمیل هزینه بر غرب را آغاز کرد.
روسیه و همپیمانش با طولانی کردن جنگ در اوکراین یک امتیاز راهبردی کسب کرده و توجه آمریکا را معطوف به اروپا نگه میدارند. در همین حال، پیونگ یانگ در حال رکوردشکنی در آزمایش موشکهای بالستیک است. اقدامی که در نبود جنگ اوکراین، توجه آمریکا را بسیار بیشتر از اوضاع کنونی جلب میکند.
به لطف جنگ جاری، روسیه و همپیمانانش تشویق شدهاند تا در مسیرهای تجاری مصون از فشارها و تحریمهای غرب – مانند کریدور خزر که روسیه و ایران را به هم متصل میکند- سرمایهگذاری کنند. در همین حال، شراکت راهبردی چین، ایران و کرهشمالی نیز که ممکن است روزی در مواجهه با یک ابرقدرت دیگر به کارشان آید، تقویت شده است.
برای مدتی به نظر میرسید که اوکراین و متحدانش در این نبرد پیروز شدهاند. این روزها، چنین نتیجهگیری چندان قطعی نیست. اکنون روسیه ابتکارعمل را در میدان جنگ در دست داشته و نیروهایش به آرامی در حال دستیابی به موفقیت هستند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد