18 - 12 - 2022
دولت حامی خصوصیسازی نیست
به دنبال عرضه بلوک ۳۵/۴۸ درصدی ایرانترانسفو در هفته گذشته، محمد پارسا، رییس سندیکای صنعت برق و مالک فعلی ایرانترانسفو (بعد از خصوصیسازی آن در سال ۸۸)، این واگذاری را ضربه بزرگی به صنعت برق اعلام کرد و گفت که حمایت لازم از خصوصیسازی انجام نشده است.
محمد پارسا با اعلام این مطلب به موج گفت: به دلیل تاخیر به وجود آمده در پرداختهای اقساط سازمان خصوصیسازی، این سازمان فارغ از اینکه بخشخصوصی چه خدماتی تاکنون انجام داده، اقدام به واگذاری سهام ایرانترانسفو کرده است.
وی افزود: با توجه به تحریمهایی که برای شرکت ایرانترانسفو به وجود آمده بود، درصدد آن شدیم برای ادامه فعالیت این شرکت سرمایه آن را در حد ۱۲۰ میلیارد تومان افزایش دهیم به این ترتیب که سرمایه ۳۰ میلیاردی این شرکت به ۱۵۰ میلیارد تومان افزایش پیدا کرد. سهم شرکت خصوصی مالک ایرانترانسفو از این افزایش سرمایه نزدیک به ۴۸ میلیارد تومان بود که میتوانست با این مقدار نزدیک به ۷/۱ قسط سازمان خصوصیسازی را بپردازد اما این شرکت تصمیم گرفت که به جای پرداخت اقساط این سازمان، مبلغ یادشده را به سرمایه شرکت ایرانترانسفو اضافه کند تا بتواند ضمن حفظ نیروی مولد صنعت برق کشور در شرایط تحریم به فعالیت خود ادامه دهد.
پارسا اضافه کرد: از سوی دیگر نیز برای افزایش نقدینگی شرکت ایرانترانسفو، تصمیم گرفتیم شرکتهای زیر شاخه ایرانترانسفو را وارد فرابورس کنیم که متاسفانه سازمان خصوصیسازی به دلیل اقساط معوقه شرکت با ورود شرکتهای زیرشاخه آن از جمله ایرانترانسفو ری به فرابورس مخالفت کرد و این در حالی است که تجربههای مشابه از جمله ورود همراه اول از زیرمجموعههای مخابرات ایران، مسبوق به سابقه است.
وی ادامه داد: با وجود اینکه بخشخصوصی ۴۸ میلیارد تومان صرف افزایش سرمایه کرد و از سوی دیگر، درآمد دولت را از محل پرداخت مالیات بالا برد (میزان مالیات پرداختی این شرکت از زمان خصوصیسازی سالانه ۵۰ درصد رشد داشت) در مقابل دولت در شرایط تحریم خاص و عام هیچگونه کمکی برای حل مشکلات مالی این شرکت و سهامداران آن نکرد.
پارسا افزود: متاسفانه دولت بدون در نظر گرفتن موارد ضروری هم اکنون سهام این شرکت را به حراج گذاشته است و به طور حتم اگر این اتفاق بیفتد، مالکیت شرکت مخدوش خواهد شد چراکه سهامداران متعددی پیدا خواهد کرد و مالکیت دست یک گروه نخواهد بود. چنانچه مالکیت از دست شرکت خصوصی مالک ایرانترانسفو که شرکتی صرفا صادراتی است و میتواند به صادرات این شرکت کمک کند، خارج شود، ایرانترانسفو نیز مانند بسیاری از شرکتهای دیگر تولیداتش بسیار پایین خواهد آمد و به تدریج توسط صنایع چینی بلعیده خواهد شد؛ به عبارت دیگر آنقدر واردات از چین انجام میشود که تولید در این کارخانه متوقف شود.
پارسا با اشاره به عدم حمایت دولت از خصوصیسازی افزود: از زمانی که این شرکت خصوصی شد، حجم واردات ترانس ۱۰ برابر شده است. به عبارت دیگر قبل از خصوصیسازی ایرانترانسفو، میزان واردات ترانس سالانه شاید ۲۰ میلیون دلار بود که بعد از خصوصیسازی این میزان به ۲۰۰ میلیون دلار رسید. به هر حال چون مالکیت این شرکت در دست وزارت نیرو نبود این وزارتخانه خریدهای خود را از کشورهای دیگر انجام میداد که به همین دلیل نیز حتی وزیر نیرو استیضاح شد.
وی با اعلام این مطلب که متاسفانه حمایتی که باید از خصوصیسازی انجام شود به اندازه کافی نشده، گفت: دولت در چارچوب مقررات و قراردادهای خود عمل میکند بدون توجه به شرایط اضطراری و اینکه در شرایط فعلی نقل و انتقال پول، واردات و به طور کلی کارکردن با مشکلاتی روبهرو است.عضو هیات نمایندگان اتاق تهران همچنین اعلام کرد: اگر این شرکت از چنگ مالکان فعلی خارج شود به علت تعدد مدیریتی، رکود داخلی و اینکه در کنار یک شرکت صادراتی قرار ندارد، بعد از مدتها بهرهور بودن به سمت عدم بهرهوری و عملکرد مطلوب خواهد رفت و ناچار است از میان سه تا چهار هزار نفر نیروی مستقیم و ۲۰ هزار نفر نیروی غیرمستقیم که برای این کارخانه کار میکنند، بخشی از آنها را تعدیل و اخراج کند و به این ترتیب صنعت برق ضربه و لطمه شدیدی خواهد خورد.
پارسا گفت: ایرانترانسفو از معدود شرکتهای بزرگ دولتی بود که به اصطلاح خصوصی شد اما متاسفانه در این تجربه خصوصیسازی، وزارت نیرو و اقتصاد به اندازه کافی از بخشخصوصی حمایت نکردند. در نهایت این عوامل باعث شد که این بنگاه در بخشخصوصی لطمه ببیند و احتمالا دوباره به نحوی در اختیار بخشهای شبهدولتی قرار گیرد که احتمال میرود نتوانند با هم تعامل مدیریتی داشته باشند و بنگاه را به درستی هدایت کنند.
در این زمینه نیز ابراهیم نوایی، مدیرعامل شرکت سینا فرآیند خاطرنشان کرد: با توجه به مطالبات ۵۸ میلیارد تومانی شرکت سینا فرآیند از ایرانترانسفو که معادل دو قسط از اقساط سازمان خصوصیسازی است، این سازمان طی نامهای به ایرانترانسفو دستور جلوگیری از پرداخت این مبلغ را به شرکت سینافرآیند صادر کرده و با این کار دست سینا فرآیند را برای دریافت مطالباتش از ایرانترانسفو و پرداخت اقساط به سازمان خصوصیسازی بسته است.
وی ادامه داد: از سوی دیگر این مساله باعث شد که هم مشکلات نقدینگی برای شرکت خصوصی مالک ایرانترانسفو بهوجود آید و هم توانایی این شرکت برای پرداخت به سازمان خصوصیسازی تقریبا به صفر برسد. به این ترتیب سازمان خصوصیسازی نمیتواند انتظار داشته باشد شرکتی که تمام سرمایهاش را صرف خرید سهام ایرانترانسفو در سال ۸۸ کرده است و طی نامهای تمام این سرمایهاش بلوکه شده، اقساطش را به موقع پرداخت کند.
وی بیان داشت: سازمان خصوصیسازی میتوانست با همکاری و تعامل با مالک خصوصی فعلی ایرانترانسفو جلوی مشکلات و معضلات پیش رو را بگیرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد