20 - 04 - 2020
سود ۵۰ هزار تومانی در جیب دلالان
آشفتگی و افزایش قیمت در بازار گوشت به جایی رسیده که در حال حاضر هر کیلو گوشت گوسفندی تا کیلویی ۱۲۰ هزار تومان هم به فروش میرسد اما با این حال هیچ یک از اقدامات دولت برای تنظیم بازار این محصول نتوانسته تغییری در قیمتها ایجاد کند. این در حالی است که ۱۷ هزار تن گوشت نیز به دلایل نامعلومی در گمرک دپو شده است. طی ماههای اخیر میلیاردها تومان ارز دولتی صرف واردات گوشت به کشور شده اما نه تنها قیمتها برای مردم کاهش نداشته بلکه همچنان شاهد موج جدید گرانی در این بازار هستیم.
در این خصوص رییس اتحادیه صنفی رستوران و سلفسرویس تهران با بیان این که «رستورانها امسال بهطرز بیسابقهای کاهش مشتری داشتهاند» از تعطیلی ۱۸۰ رستوران در تهران بهدلیل گرانی گوشت و کاهش مشتری خبر داد و گفت: با گرانیهای اخیر، قیمت مواد اولیه از جمله گوشت، مرغ، حبوبات و رب بهاندازهای بالا رفته که هم باعث کاهش میزان مشتریان شده و هم گلایه همکارانمان را بهدنبال داشته است.
علیاصغر میرابراهیمی همچنین در واکنش به انتشار خبری مبنی بر فروش خورش بدون گوشت برای کاهش قیمت تمامشده و جذب مشتری گفت: طبخ خورش بدون گوشت اصلا امکانپذیر نیست چراکه طعم اصلی خورش، بهدلیل گوشتی است که در آن استفاده شده لذا «خورش بدون گوشت» عملا نمیتواند بهعنوان خورش به مشتری فروخته شود، چون به هیچ وجه طعم اصلی خورش را ندارد. میرابراهیمی گفت: البته من هم موضوع «فروش خورش بدون گوشت» را که در شبکههای اجتماعی مطرح شده بود، شنیدهام ولی تا این لحظه هیچ گزارشی از فروش خورش بدون گوشت توسط رستورانها در تهران به دست ما نرسیده است.
بهصرفه شدن قاچاق دام
مدیرعامل اسبق اتحادیه سراسری دامداران ایران نیز با بیان اینکه افزایش قیمت گوشت طبیعی است ولی نه تا ۱۲۰ هزار تومان، گفت: سود ۵۰ هزار تومانی در هر کیلو به جیب دلال و واسطه میرود نه دامدار.
سعید سلطانی با اشاره به افزایش قیمت گوشت بهدنبال بالا رفتن قیمت دلار اظهار کرد: بعد از بالارفتن قیمت دلار، تاثیرات منفی آن در بسیاری از کالاها مشاهده شد ولی برای بعضی کالاها که بهاصطلاح مواد خوراکی استراتژیک هستند، این افزایش قیمت نمود بیشتری داشت؛ مثلا زمانی نهچندان دور، مزرعهدار حاضر بود گوجهفرنگی تولیدیاش را با قیمت ۳۰۰ تومان بفروشد ولی امروز میبینید همین گوجهفرنگی با قیمت ۵۰۰۰ تومان در مغازه به دست مصرفکننده میرسد.
وی با اشاره به تقاضای گوشت ایران در بازار کشورهای حاشیه خلیج فارس و بهصرفه شدن قاچاق دام به تسنیم گفت: گوشت دام سبک ما بهدلیل کیفیت بالای آن، بهشدت مورد علاقه کشورهای حاشیه خلیج فارس است و با توجه به افزایش چشمگیر قیمت دلار، برخی سودجویان حتی دامهای نارس را به این کشورها و حتی افغانستان قاچاق میکنند.
مدیرعامل اسبق اتحادیه سراسری دامداران ایران افزود: این تقاضای زیاد برای خرید دام ایران از سوی کشورهای همسایه بهاندازهای است که دام ما حتی بدون قرنطینه و گواهی سلامت به این کشورها قاچاق میشود و با توجه به اینکه ۱۰ درصد نیاز گوشت ما در داخل باید از خارج کشور تامین شود، قاچاق دام داخلی و کم شدن تولید گوشت در داخل میتواند در گران شدن گوشت اثرگذار باشد.
سود به جیب دامدار نمیرود
سلطانی با بیان اینکه سود افزایش قیمت گوشت به هیچوجه به جیب دامدار نمیرود، گفت: در حال حاضر ما دو انجمن و تشکیلات برای صادرکنندگان دام و واردکنندگان گوشت داریم اما برخی از این افراد حتی شاید تفاوت گوشت بز و گوسفند را هم ندانند ولی در عوض، پول و رابطه دارند.
وی ادمه داد: ایکاش واردکنندگان گوشت که با ارز دولتی ۴۲۰۰تومانی، گوشت را به کشور وارد میکنند، با سود معقول به بازار عرضه میکردند تا قیمت گوشت در بازار تعدیل شود ولی متأسفانه شاهدیم که گاهی این افراد، گوشتی را که با ارز ۴۲۰۰تومانی وارد کردهاند، با قیمتهای بالاتر کنار گوشتهای داخلی بهفروش میرود و نظارت لازم و کافی در این بخش وجود ندارد. از طرف دیگر واردکننده گوشت، باید پاسخگوی کیفیت گوشت وارداتی هم باشد؛ یعنی به عنوان مثال اگر امروز گوشت بیکیفیت وارد بازار شود، چهکسی از ۴۰، ۵۰ شرکت واردکننده پاسخگو است؛ مثلا شما دیدید فیلمی که از گوشت وارداتی در شبکههای اجتماعی منتشر شد چه وضعیتی داشت.
مدیرعامل اسبق اتحادیه سراسری دامداران ایران در تشریح علل گرانی گوشت و نقش سایر عوامل بهغیر از قاچاق دام گفت: عوامل متعددی در گران شدن گوشت نقش داشته و هرکدام درصدی بر قیمت گوشت تأثیر دارند؛ بهعنوان مثال درحدود ۱۰ میلیون تن مواد کنسانتره و کنجاله سویا، تخم پنبه، ذرت، جو و… از خارج کشور وارد میشود؛ دولت هم ارز ۴۲۰۰ تومانی را در اختیار واردکنندگان قرار میدهد ولی قیمت همین نهادههای دامی بهنسبت سال گذشته، افزایش چشمگیر داشته است یعنی کنجاله سویا که سال گذشته ۱۶۰۰ تا ۱۷۰۰ تومان بود، امروز حداقل ۲۶۰۰ تا ۲۷۰۰ تومان شده است یا قیمت جو که پارسال ۷۰۰ تا ۸۰۰ تومان بوده امروز ۱۶۰۰ تومان است؛ ذرتی که ۷۰۰ تا ۷۵۰ تومان بوده امروز ۱۶۰۰ تومان است.
وی گفت: ۵۰ درصد خوراک دام را کنسانتره تشکیل میدهد و ۵۰ درصد آن را «کُلش» که پسمانده برداشت غلات است؛ امروز هر کیلو کلش که در سال گذشته ۴۰۰ تا ۴۵۰ تومان بوده به ۸۰۰ تا ۹۰۰ تومان رسیده یا قیمت یونجه در این فصل به بیش از ۲۶۰۰ تومان رسیده؛ خب طبیعی است وقتی ۷۰ درصد قیمت تمامشده گوشت به نهادههای دامی و خوراک آن ربط دارد و ۳۰ درصد دیگر هم هزینه کارگر، دارو و دامپزشک است افزایش یافته، قیمت گوشت بالا میرود ولی البته نه به این میزان که قیمت از ۵۰ هزار تومان به ۱۲۰ هزار تومان برسد.
وی افزود: بین تولیدکننده و مصرفکننده حلقههای زیادی وجود دارد که هر کدام سود میبرند؛ یعنی تولیدکننده دام گاهی ۱۰ درصد سود را هم برای بیش از ۱۰۰ روزی که برای پرورش دام زحمت کشیده نصیبش نمیشود ولی این واسطهها ۴۰ تا ۵۰ درصد سود میبرند؛ بهعبارت دیگر واسطههای بین مصرفکننده و تولیدکننده چهار تا پنج برابر تولیدکننده دام، سود میبرند.
اشکال در شبکه توزیع
وی در ادامه گفت: دولت برای کنترل این وضعیت تلاش خودش را کرده؛ به این معنا که صادرات دام را ممنوع کرد و در عین حال بیش از کل واردات گوشت در سال گذشته، گوشت به کشور وارد کرد؛ البته در این بین باید به این نکته هم توجه داشت که آیا گوشت بهدرستی در بازار عرضه شده؟ چراکه اگر نظارت کافی در بحث عرضه گوشت در بازار بهدرستی وجود داشته باشد و گوشت در بازار به دست مصرفکننده واقعی برسد، قطعا باید اثراتش را ببینیم؛ چراکه وقتی اعلام میشود ما بیش از کل سال گذشته، گوشت به کشور وارد کردهایم، اگر این مقدار گوشت وارداتی نتواند بازار را کنترل کند، یعنی یک جای کار میلنگد و یک اشکالی در شبکه توزیع وجود دارد.
سلطانی افزود: از طرفی یک موضوع دیگر هم وجود دارد؛ روسیه حدود ۲۰ سال از برزیل گوشت وارد کرد و طی این مدت حتی یک سنت هم قیمت گوشت وارداتی آن تغییر نکرد؛ ولی این اتفاق در کشور ما طور دیگری رقم خورده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد