18 - 06 - 2024
هوش مصنوعی؛ تهدید واقعی
گروه فناوری- در دهههای اخیر، هوش مصنوعی (AI) به یکی از ابزارهای قدرتمند در تولید و توزیع محتوا تبدیل شده است. توانایی AI در تحلیل و پردازش دادهها به سرعت و با دقت بالا، آن را به ابزاری ایدهآل برای تولید اخبار و سایر اشکال محتوا تبدیل کرده است. با این حال، این تواناییها نگرانیهایی را در سطح جهانی در مورد استفاده نادرست از هوش مصنوعی و تاثیرات احتمالی آن بر جامعه و دموکراسیها ایجاد کرده است. هوش مصنوعی از طریق الگوریتمهای پیچیده یادگیری ماشین قادر به تولید متون، تصاویر و حتی ویدئوهای جعلی است. ابزارهایی مانند «GPT-3» و DALL-E»» از شرکت OpenAI توانایی ایجاد متون و تصاویر با کیفیت بالا را دارند که به سختی میتوان آنها را از تولیدات انسانی تشخیص داد. همچنین استفاده از هوش مصنوعی برای تولید اخبار جعلی یا نادرست میتواند تاثیرات مخربی بر جامعه داشته باشد. اطلاعات نادرست میتواند باعث گمراهی عمومی، ایجاد ترس و بیاعتمادی به منابع خبری شود. این مساله به ویژه در زمانهای بحران مانند انتخابات، همهگیریها و بحرانهای سیاسی حساسیت بیشتری پیدا میکند. از طرفی یکی از بزرگترین چالشها در این زمینه، عدم وجود قوانین و مقررات کافی برای کنترل و نظارت بر استفاده از هوش مصنوعی در تولید محتواست. مسائل حقوقی مرتبط با مسوولیتپذیری، حق کپیرایت و حریم خصوصی هنوز بهطور کامل مورد بررسی و تنظیم قرار نگرفتهاند.
بر همین اساس رویترز در گزارشی اختصاصی از افزایش نگرانیهای جهانی در مورد استفاده از هوش مصنوعی در تولید اخبار و انتشار اطلاعات نادرست خبر میدهد. این موضوع چالشهای جدیدی را برای سردبیران مجلهها که برای جذب مخاطب تلاش میکنند، ایجاد کرده است. « Digital News Report » گزارش سالانه خود را براساس نظرسنجی از حدود ۱۰۰هزار نفر در ۴۷کشور منتشر کرده است که تصویری از موانعی که رسانههای خبری برای افزایش درآمد و حفظ کسبوکار خود با آن مواجه هستند، ارائه میدهد. پایگاههای خبری در سراسر جهان در حال مقابله با چالش جدیدی به نام هوش مصنوعی هستند. غولهای فناوری و استارتاپهایی مانند OpenAI در حال ساخت ابزارهایی هستند که میتوانند خلاصهای از اطلاعات را ارائه دهند و بدین ترتیب مخاطبان را از وبسایتهای خبری دور کنند.
گزارش یادشده نشان میدهد که مخاطبان نسبت به استفاده از هوش مصنوعی برای دریافت اخبار، بهخصوص در موضوعات حساس مانند سیاست، بدبین هستند.
براساس یک نظرسنجی، از بین 000/4نفر از شهروندان، ۵۲درصد از شرکتکنندگان آمریکایی و ۶۳درصد از شرکتکنندگان بریتانیایی به اخباری که عمدتا با هوش مصنوعی تولید شدهاند، اطمینان ندارند. «نیک نیومن»، پژوهشگر ارشد رویترز و نویسنده اصلی گزارشDigital News Report ، گفت: «از دیدن این سطح از بدبینی، شگفتزده شدیم. بهطور کلی، مردم نگران تاثیر هوش مصنوعی بر دقت و صحت محتوا هستند.» نگرانیها درباره محتوای اخبار جعلی آنلاین نسبت به سال گذشته سه درصد افزایش یافته؛ به طوری که ۵۹درصد از شرکتکنندگان در نظرسنجی گفتهاند که نگران این موضوع هستند. آمار مورد بحث در آفریقای جنوبی و ایالات متحده بهترتیب ۸۱ و ۷۲درصد است، زیرا هر دو کشور امسال انتخابات برگزار میکنند. همچنین چالش دیگر پایگاههای خبری، عدمتمایل کلی مخاطبان به پرداخت هزینه برای اشتراک است. با وجود افزایش نسبی در دوران همهگیری کرونا، تنها ۱۷درصد از کاربران از بین ۲۰کشور مختلف اعلام کردهاند که برای دریافت اخبار حاضر به پرداخت پول هستند.
در حال حاضر شبکههای اجتماعی نقش پررنگتری در خبررسانی به مردم نسبت به رسانههای خبری جریان اصلی ایفا میکنند. در نظرسنجی از حدود 600/5کاربر تیکتاک، ۵۷درصد اظهار داشتند که عمدتاً اخبار را از افراد مشهور و چهرههای شناختهشده دنبال میکنند، در حالی که این آمار برای برندهای خبری معتبر تنها ۳۴درصد بود. یافتههای پژوهش نشان میدهد که پایگاههای خبری نیاز دارند رابطهای مستقیم با مخاطبان خود ایجاد کنند و در عین حال، به گفته «نیومن»، از شبکههای اجتماعی به صورت راهبردی برای برقراری ارتباط با مخاطبان جوانتر، استفاده کنند.از سوی دیگر «جفری هینتون» پدرخوانده هوش مصنوعی تخمین میزند که در آینده 50درصد احتمال دارد این فناوری باهوشتر از انسان شود و از آن پیشی بگیرد. او در این خصوص گفت: « من فکر میکنم احتمالش 50-50 است که در 20سال آینده هوش مصنوعی از ما باهوشتر شود.» به عقیده او، چون انسان تاکنون با چیزهایی که باهوشتر از او هستند، سروکار نداشته، نمیتواند درباره شکل و شمایل و شرایط این فناوری در آینده با اطمینان صحبت کند. با توجه به ناشناختههایی که در آینده منتظر ماست، «هینتون» معتقد است شرکتهای فناوری باید 20 تا 30درصد از منابع محاسباتی خود را برای بررسی اینکه چگونه این هوش ممکن است در نهایت از کنترل انسانی بگریزد، صرف کنند. جفری هینتون میگوید: اکنون که هوش این فناوری بسیار کمتر از انسان است، باید آزمایشهای مختلفی انجام شود تا راههایی برای کنترل آن در آینده ایجاد شود. بااینحال، با توجه به شرایط حاکم در دنیای سرمایهداری، هینتون احتمال کمی میدهد که شرکتها امنیت هوش مصنوعی را بر سود خود ترجیح دهند. او همچنین دراینباره به «سم آلتمن»، مدیرعامل OpenAI اشاره کرد: «من فکر میکنم [سم آلتمن] سود زیادی میخواهد.»«جفری هینتون» میگوید که افراد علاقهمند به ایمنی، مانند «ایلیا سوتسکور» میخواستند منابع قابلتوجهی برای ایمنی هوش مصنوعی هزینه کنند اما در مقابل افراد علاقهمند به سود بیشتر، مانند سم آلتمن، نمیخواستند چنین منابعی را برای ایمنی صرف کنند. باتوجه به چنین شرایطی که شرکتهای فناوری بهدنبال سود بیشتر هستند، پدرخوانده هوش مصنوعی از سیاستمداران میخواهد که فوراً وارد عمل شوند. او فکر میکند که تنها دولتها به اندازه کافی قدرت دارند تا سرعت رشد این فناوری را کاهش دهند. جفری هینتون با گذراندن بیش از 50سال از عمر خود در تحقیقات پیشرو در زمینه هوش مصنوعی، یکی از مهرههای مهم در این زمینه در دره سیلیکون بود و در نهایت نیز به گوگل ملحق شد. اما سال گذشته، هینتون از این شرکت استعفا داد تا بتواند آزادانهتر درباره خطرات حیاتی پیرامون هوش مصنوعی صحبت کند.در نهایت هوش مصنوعی بدون شک یکی از بزرگترین دستاوردهای فناوری در عصر حاضر است، اما استفاده نادرست از این تکنولوژی میتواند به نگرانیهای جدی در سطح جهانی منجر شود. ایجاد مقررات مناسب، افزایش آگاهی عمومی و توسعه فناوریهای مقابله با اطلاعات نادرست، گامهای ضروری برای کاهش این نگرانیها و استفاده بهینه از پتانسیلهای هوش مصنوعی است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد