9 - 02 - 2022
آب دریا را شیرین میکنیم
«جهان صنعت»- وزیر نیرو گفته که برنامه دولت برای تامین آب استفاده از منابع آب غیرمتعارف است. آنطور که علیاکبر محرابیان توضیح داده این منابع آبهای غیرمتعارف همان آب خلیجفارس است که دولت بنا دارد با استفاده از دستگاههای شیرینسازی و پمپاژ آب به سمت مناطق خشک این طرح را اجرایی کند. صرفنظر از اجرایی شدن این طرح، اولین نکتهای که به ذهن میرسد، این است که آیا وزارت نیرو که در حال حاضر از بدهکارترین وزارتخانههاست، هزینه اجرای این طرح را دارد؟
کارشناسان میگویند، شیرینسازی آب دریا، طرحی پرهزینه است و هر مترمکعب آبی که از این روش شیرین میشود، بدون هزینههای انتقال یک دلار تمام میشود، یعنی با دلار نیمایی حدود ۲۴ هزار تومان. اگرچه طرح شیرینسازی آب دریا از مدتها قبل مطرح بوده اما به دلیل بالا بودن هزینههای آن تنها برای برخی موارد اجرایی شده است. با این حال، آنچه در این رابطه مهم است اینکه، وزارت نیرو توان مالی اجرایی کردن این طرح را دارد؟
از سوی دیگر کارشناسان محیطزیست میگویند، اجرای این طرح زیستبوم مناطق را بههم خواهد زد زیرا ورود شورابه به هر زیستبومی (چه در محیط آبی و چه در خشکی) اثرات مخربی روی جانداران حاضر در آن محیط گذاشته و تعادل را در آن زیستبوم برهم میزند. دفع بیش از اندازه این شورابه میتواند حتی منجر به مرگ بسیاری از جانداران زیستبوم پذیرنده شود. شورابه ناشی از تصفیه آب دریا سبب بروز مشکلات زیستمحیطی میشود، برای تصفیه آب شور باید آبشیرین از نمک و مواد معدنی جدا شود و این فرآیند موجب تولید شورابه میشود.به گفته کارشناسان، دستگاههای آب شیرینکن میتوانند در زمان تصفیه آب هزینه معقولی داشته باشند، اما ساخت و راهاندازی آنها در برخی موارد برای دولتها و ملتها توجیه اقتصادی ندارد.
وزیر نیرو همچنین در خصوص طرح آبرسانی به روستاها هم گفته است: روستاها با توجه به جایی که قرار دارند، محل تامین منابع آبی آنها متفاوت است. تامین آب برخی از روستاها از سدها و برخی از چاههاست. برخی از روستاهایی که در کرانههای ساحلی هستند با آب شیرینکنهای محلی تامین آب از آب دریا میشوند.آنطور که وزیر نیرو گفته، این طرح قرار است، نهایت ظرف سه سال در بیش از ۱۰ هزار روستا عملیات آبرسانی تکمیل شود و منابع آن در بودجه ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ پیشبینی شده و مرحله اول پرداخت انجام شده است.
محرابیان همچنین با اشاره به اینکه در طرح انتقال آب خلیجفارس به فلات مرکزی در استانهای کرمان و یزد تجربه خوبی به دست آمده، تصریح کرد: امروز تامین آب از منابع آبهای غیرمتعارف به ویژه آب دریا از برنامههای اصولی دولت است و صنایع وارد این موضوع شدهاند به ویژه در استان سیستانوبلوچستان و تکمیل طرح انتقال آب دریا به استانهای کرمان، یزد و در ادامه به استان اصفهان. البته طرحهای دیگر هم داریم و آبرسانی به این شیوه به خراسان و سمنان را در طول زمان عملیاتی میکنیم.
به گفته وی، در این طرح آب خلیجفارس در کنار دریا شیرینسازی و پمپاژ میشود و سپس به مقصد منتقل خواهد شد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد