15 - 03 - 2025
آتش ارز به خرمن آجیل شب عید
«جهانصنعت»- صادرات بهویژه برای کشوری با مختصات اقتصادی ایران از نان شب هم واجبتر است. اغلب اقتصاددانان و کارشناسان اقتصادی بر این مساله اتفاق نظر دارند که رونق تجارت خارجی(با تراز مثبت) نهتنها عامل رونق تولید و اقتصاد که موجب توسعه همه جانبه کشور خواهد شد. با وجود این، در ادبیات تجارت، صادرات یک کالا و محصول از محل «مازاد» تولید آن کالا انجام میشود تا تقاضا و مصرف داخلی دچار کمبود نشود اما در شرایط کنونی ایران که اسکناس دلار سروری میکند، این باید و نبایدها به چشم نمیآیند و اجرا نمیشوند. در مورد بسیاری از این کالاها و محصولات- از صادرات رسمی و غیررسمی گوسفند زنده به همسایه غربی گرفته تا صادرات انواع محصولات کشاورزی و لبنی به کشورهای همسایه و حتی تا قاچاق بنزین و گازوئیل- طی سالها و ماههای پس از اردیبهشت 1397 این مساله دیده شده و در صورت تداوم ضعف ریال در برابر ارزهای خارجی، دیده خواهد شد. این همه در حالی است که اغلب کالاهایی که به صورت رسمی یا غیررسمی از کشور خارج میشوند، در زمره کالاهای اساسی و خوراکی شهروندان ایرانی بهشمار میرود و نبود یا کمبود آنها (که منجر به افزایش قیمتها میشود) به تغذیه و سلامت ایرانیان ضربه وارد میکند.
«آجیل» البته نوعی ماده خوراکی است که لزوم بهرهمندی از آن، منحصر به شب عید و نوروز نیست و همه افراد باید در طول روز و هفته مقدار اندکی از انواع آن را تناول کرده و سلامت جسمی و ذهنی خود را تضمین کند اما متاسفانه آجیل (شامل انواع پسته، بادام، تخمه، کشمش، نخود، فندق و …) نیز مشمول ناترازیهای اقتصادی ناشی از نوسانهای ارزی شده است. تشدید نرخ ارز، انگیزه فعالان عرصه صادرات برای انواع کالاها و محصولات کشاورزی و دامی و از جمله آجیل را افزایش میدهد و از همین رو، موجودی این نوع خوراکیها در کشور کاهش مییابد و در نتیجه قیمت آن سر به فلک میگذارد. به عبارت روشنتر، با صادرات بیرویه محصولاتی همچون آجیل، میزان دسترسی مردم به این محصولات بهشدت کاهش مییابد و سودهای کلانی به جیب صادرکنندگان میرود.
4 عامل جهش قیمت آجیل
آنگونه که رییس اتحادیه صنف فروشندگان آجیل و خشکبار تهران اعلام کرده، افزایش نرخ ارز، صادرات بیرویه توسط شرکتهای خودرویی، گرانفروشی آجیل و خشکبار در مناطق مرفهنشین تهران و شبکههای مجازی و آنلاین و ورود افراد غیرتخصصی از علل گرانی آجیل و خشکبار شب عید امسال است. او البته جهشهای 60 تا 70درصدی قیمت آجیل را رد کرده و بر رشد 20 تا 25درصدی آن صحه گذاشته است.
به گزارش تسنیم، غلامرضا خدامی درباره وضعیت عرضه و قیمتگذاری آجیل و خشکبار شب عید و ایام نوروز و قیمتگذاری این محصولات گفت: آجیل مورد نیاز بازار شب عید تامین است و کمبودی در این زمینه نداریم.
رییس اتحادیه صنف فروشندگان آجیل و خشکبار تهران اظهار داشت: برخی از شرکتها و فروشندگان اعلام کردهاند رشد قیمت بیش از 60 تا 70درصدی در نرخ آجیل و خشکبار داشتهاند که این از نظر اتحادیه آجیل و خشکبار صحیح نیست بلکه به دلیل افزایش نرخ ارز به طور میانگین بیش از 200 کالای این صنف شاهد رشد 20 تا 25درصدی بوده است.
وی تصریح کرد: آجیل و خشکبار به دلیل تنوع انواع پسته، بادام، بادام هندی و فندق و سایر اقلام نرخ مصوب ندارد زیرا 15 نوع پسته اکبری، 3 نوع بادام هندی، تنوع سایز مغز فندق و 7 نوع بادام داریم بنابراین امکان قیمتگذاری در این صنف وجود ندارد.
خدامی عرضه و تقاضا را تعیینکننده قیمت آجیل و خشکبار برحسب کیفیت و درجهبندی دانست و گفت: خشکسالیهای پیدرپی، میزان تولید سالانه، نوسان نرخ ارز، سرمازدگی وگرمازدگی، کاهش تولید داخلی، واردات از علل افزایش قیمت آجیل و خشکبار است.
به گفته وی، این در حالی است که بخشی از خشکبار مورد نیاز کشور وارداتی است و با تعرفههای گمرکی بالا تامین و وارد میشود.
صادرات توسط شرکتهای خودرویی
رییس اتحادیه صنف فروشندگان آجیل و خشکبار تهران اظهار کرد: یکسری از مشکلات این بخش به ورود شرکتهای خودرویی برای واردات قطعه باز میگردد که با صادرات بیرویه برخی اقلام خشکبار همچون پسته و بالاتر از قیمتهای جهانی منجر به ایجاد حباب و تورم در خشکبار شدهاند که البته نامهنگاریهایی در این خصوص صورت گرفته اما تاکنون پاسخی دریافت نشده است.
رییس اتحادیه صنف فروشندگان آجیل و خشکبار تهران با تاکید بر اینکه واحدهای صنفی دارای پروانه کسب آجیل و خشکبار را با قیمتهای مناسب و منصفانه عرضه میکنند، گفت: اکنون حدود هزار واحد صنفی آجیل و خشکبار دارای پروانه کسب در تهران فعال است که طبق سود سازمان حمایت محصول را در اختیار مردم قرار میدهند و گرانفروشی نمیکنند.
وی تصریح کرد: اما واحدهایی که زیر نظر اتحادیه آجیل و خشکبار نیستند بحث گرانفروشی و عرضه اجناس بیکیفیت را دارند یعنی برخی فروشندگان به دلیل تداخل صنفی فرصتطلبی میکنند در حالی که آجیل و خشکبار یک کار تخصصی است.
به گفته خدامی، واحدهای صنفی اتحادیه آجیل و خشکبار تهران به منظور حفظ سلامت کالا تمامی پروتکلهای بهداشتی را
رعایت میکنند.
رییس اتحادیه صنف فروشندگان آجیل و خشکبار تهران با تاکید بر اینکه در واحدهای صنفی زیرنظر اتحادیه گرانفروشی نداریم، اظهار داشت: 97درصد گرانفروشی آجیل و خشکبار مربوط به اعضای اتحادیه نیست.
وی تصریح کرد: برای نوروز امسال علاوه بر نظارت و بازرسی دستگاههای نظارتی همچون سازمان تعزیرات با سامانه 124، اتحادیه نیز نظارت و بازرسی را تشدید کرده به طوری که هموطنان میتوانند برای گزارش تخلفات را در فضای مجازی ایتا، روبیکا و سروش با شماره تلفن 09351500980 اعلام کنند.
خدامی توصیه کرد: مردم آجیل و خشکبار کیفی، سالم با قیمتهای مناسب را از واحدهای صنفی دارای پروانه کسب معتبر خریداری کنند.
مصائب پستهفروش خودروسازان
ورود خودروسازان به صادرات پسته، بازار آجیل و خشکبار را در آستانه نوروز، متلاطم کرده است. این شرکتها که به دلیل کمبود ارز، به تجارت غیرتخصصی روی آوردهاند، با فروش غیراصولی و از دست دادن مشتریان خارجی، باعث افزایش قیمت پسته در بازار داخلی شدهاند.
به گزارش فارس، در آستانه نوروز ۱۴۰۴، بازار آجیل و خشکبار با افزایش قیمتهای چشمگیری مواجه شده است که رکوردهای یک میلیون و بیشتر را هم ثبت کرده است.
یکی از عوامل مؤثر در این افزایش قیمت، ورود شرکتهای خودروسازی به حوزه صادرات پسته است که به دلیل عدم تخصص در این زمینه، تاثیرات منفی بر بازار داخلی و خارجی این محصول داشتهاند. ورود خودروسازان به صادرات پسته براساس گزارشها، برخی شرکتهای خودروسازی به منظور تامین ارز مورد نیاز برای واردات قطعات، به صادرات پسته روی آوردهاند. رییس اتاق بازرگانی کرمان گفت: خودروسازان سال گذشته 25میلیون دلار پسته صادر کردهاند اما عدم رعایت استانداردهای بینالمللی، منجر به بازگشت محمولههای پسته ایران از بازارهای اروپایی شده است.
افزایش 50درصدی قیمت پسته
علیرضا ارزانیممقانی، رییس کارگروه آجیل و خشکبار اتاق اصناف ایران در همین رابطه اعلام کرد: قیمت پسته نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۵۰درصد افزایش یافته است. راهکار محدودیت صادرات توسط شرکتهای غیرتخصصی: ضروری است که نهادهای نظارتی، صادرات محصولات کشاورزی را به شرکتهای تخصصی و با تجربه محدود کنند تا از بروز مشکلات کیفی و بازگشت محمولهها جلوگیری شود. تدوین استانداردهای صادراتی، تعیین و اجرای استانداردهای دقیق برای صادرات پسته میتواند به بهبود کیفیت محصولات و افزایش اعتماد خریداران خارجی منجر شود. حمایت از تولیدکنندگان داخلی با ارائه تسهیلات و حمایتهای مالی به کشاورزان و تولیدکنندگان پسته میتواند به افزایش تولید و بهبود کیفیت محصولات منجر شود. همچنین با ایجاد تعادل بین صادرات و تامین نیازهای داخلی، میتوان از افزایش بیرویه قیمتها در بازار داخلی جلوگیری کرد و در ادامه نهادهای مسوول باید نظارت دقیقی بر فرآیند صادرات داشته باشند تا از ورود شرکتهای غیرمتخصص به این حوزه جلوگیری شود.
عرضه آجیل قیمتهای مناسب
در مراکز معتبر
در عین حال، رییس اتحادیه صنف فروشندگان آجیل و خشکبار تهران از عرضه آجیل و خشکبار با قیمتهای مناسب و منصفانه در واحدهای صنفی خشکبار فروشیهای معتبر تهران خبر داد.
غلامرضا خدامی در گفتوگو با ایرنا با تاکید بر اینکه واحدهای صنفی دارای پروانه کسب آجیل و خشکبار را با قیمتهای مناسب و منصفانه عرضه میکنند گفت: اکنون حدود هزار واحد صنفی آجیل و خشکبار دارای پروانه کسب در تهران فعال است که طبق سود سازمان حمایت محصول را دراختیار مردم قرار میدهند و گرانفروشی نمیکنند.
وی تصریح کرد: اما واحدهایی که
زیر نظر اتحادیه آجیل و خشکبار نیستند بحث گرانفروشی و عرضه اجناس بیکیفیت را دارند یعنی برخی فروشندگان به دلیل تداخل صنفی فرصتطلبی میکنند در حالی که آجیل و خشکبار یک کار تخصصی است.
به گفته خدامی، واحدهای صنفی اتحادیه آجیل و خشکبار تهران به منظور حفظ سلامت کالا تمامی پروتکلهای بهداشتی را رعایت میکنند.
رییس اتحادیه صنف فروشندگان آجیل و خشکبار تهران با تاکید بر اینکه در واحدهای صنفی زیرنظر اتحادیه گرانفروشی نداریم اظهارداشت: ۹۷درصد گرانفروشی آجیل و خشکبار مربوط به اعضای اتحادیه نیست.
وی تصریح کرد: برای نورزو امسال علاوه بر نظارت و بازرسی دستگاههای نظارتی همچون سازمان تعزیرات با سامانه ۱۲۴، اتحادیه نیز نظارت و بازرسی را تشدید کرده به طوری که هموطنان میتوانند برای گزارش تخلفات در فضای مجازی ایتا، روبیکا و سروش با شماره تلفن ۰۹۳۵۱۵۰۰۹۸۰ اعلام کنند.
خدامی توصیه کرد: مردم آجیل و خشکبار کیفی، سالم با قیمتهای مناسب را از واحدهای صنفی دارای پروانه کسب معتبر خریداری کنند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد