17 - 12 - 2022
آخرین رایزنیها قبل از نشست بغداد
گروه ایران – یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی هستهای دیروز به تهران آمد تا پیش از مذاکرات بغداد نتیجه آن را در دست گیرد. به نظر میرسد این مذاکرات وارد مرحله جدیدی شده و توافق نزدیک است زیرا علاوه بر اینکه آمانو پیش از ورود به ایران نسبت به نتیجه سفرش به تهران ابراز امیدواری کرده بود، رفتوآمدها نشان از این دارد که رفتار خصمانه گذشته رنگ باخته و دیگر کاربرد ندارد. علاوه بر این مسوولان در داخل کشور هم ضمن بیان خوشبینی نسبت به نتیجه مذاکرات اخیر با آژانس تقریبا با آمانو هم عقیده هستند و نتیجه مذاکرات را که حذف تحریمها نیز چاشنی آن است، موفقیت آمیز میدانند. به هر حال نتیجه هر چه باشد در نشست بغداد که فردا انجام میشود برجسته خواهد شد و باید تا آن موقع صبر کرد.
قابل ذکر است آمانو با فریدون عباسی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران و سعید جلیلی، دبیر شورایعالی امنیت ملی دیدار کرد. همچنین در آخرین ساعات شب گذشته (دوشنبه) آمانو با علیاکبر صالحی، وزیر امور خارجه کشورمان دیدار کرد و به سفر خود پایان داد.
در همین باره رویترز در تحلیلی که از مبدا دوبی روی خروجی خود فرستاد احتمال داد که سفر آمانو آخرین مقدمهسازی برای توافق بزرگ میان ایران و ۱+۵ باشد این خبرگزاری در تحلیل خود تاکید کرد که گمان میرود توافق نهایی میان ایران و ۱+۵ در بغداد صورت گیرد.
در دیدار آمانو با جلیلی
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در دیدار خود با سعید جلیلی قول داد که موضوع درز اطلاعات از این آژانس را پیگیری کند.
وی در این دیدار قول داد موضوع درز اطلاعات از آژانس را که منجر شد تا گروههای تروریستی در ترور دانشمندان هستهای از آنها استفاده کنند را پیگیری کند.
جلیلی هم با تاکید بر اینکه ایران از اعضای فعال آژانس است، گفت: جمهوری اسلامی ایران از مدعیان جدی برای تحقق شعار خلع سلاح در سطح جهانی، مقابله با اشاعه سلاحهای هستهای و استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای برای اعضایNPT است.
دبیر شورایعالی امنیت ملی کشورمان تصریح کرد: ظرفیتهایی که جمهوری اسلامی در این سه زمینه دارد بستر خوبی را برای همکاری بین جمهوری اسلامی و آژانس فراهم میکند تا بتوانیم همکاری خوبی برای تقویت آژانس داشته باشیم تا آژانس بتواند وظایف خود را در عرصههای مختلف به ویژه در سه محور دفاع از حقوق اعضا برای استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای، تحقق خلع سلاح و مقابله با اشاعه سلاح هستهای انجام دهد.
جلیلی اضافه کرد: امروز گفتوگوهای خوبی با آمانو در این زمینه داشتیم و انشاءالله همکاری خوبی را در آینده در این سه محور داشته باشیم.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم پس از دیدار با دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان گفت: در این دیدار درباره طیف متنوعی از موضوعات از جمله خلع سلاح هستهای، استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای، تقویت آژانس و روند آینده اقداماتمان گفتوگو کردیم.یوکیا آمانو در جمع خبرنگاران اضافه کرد: ما موضوع رویکرد ساختارمند را بررسی کردیم. کارهایی باقی مانده است اما اینها مانع پیشرفت گفتوگوها نخواهد بود.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پاسخ به پرسشی درباره فضای مذاکرات گفت: ما مذاکرات گسترده و فشردهای را در جو خوبی برگزار کردیم. قطعا پیشرفت گفتوگوها اثر مثبتی بر مذاکرات۱+۵ و ایران خواهد گذاشت. البته اینها دو موضوع متفاوت از هم هستند اما میتوانند یکدیگر را تقویت کنند.
آمانو تاکید کرد: من متعهد به حلوفصل موضوع از طریق گفتوگو هستم.
وی در پاسخ به پرسشی درباره اینکه چگونه اطلاعات مربوط به مساله هستهای ایران که منجر به ترور برخی دانشمندان هستهای ایران شد به دست برخی آژانسهای اطلاعاتی افتاد، گفت: آژانس وظیفه مشخصی برای حفاظت از اطلاعات دارد و من هر چه در توانم است برای حفاظت از اطلاعات محرمانه انجام میدهم.
آمانو افزود: درباره قضیه ترورهایی که شما مطرح کردید، احساس من، همدردی با اشخاص و انسانهاست، آژانس اصلا درگیر در این ترورها نیست. من مخالف خشونت هستم.وی در ادامه در پاسخ به این پرسش که آژانس چرا دنبال مدالیتهای نیست که به صورت یکباره به حل مساله هستهای ایران بپردازد و هر بار موضوعی خاص مطرح نشود، گفت: من وارد جزییات نمیشوم اما آژانس دیدگاههایی دارد و ایران هم دیدگاههای خاص خود.
گفتنی است یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی هنگام سفر به تهران در فرودگاه وین گفت: هیچ چیز قطعی نیست اما من همچنان دیدی مثبت خواهم داشت و با روحیهای سازنده به تهران میروم و سفرم به ایران کمکی برای دست یافتن به مدالیته جدید است.آمانو تصریح کرد: در طول مذاکرات اخیر، پیشرفت خوبی میان ایران و آژانس حاصل شد از این رو من گمان میکنم که اکنون زمان مناسبی است تا به تهران رفت و گفتوگوهای مستقیم با مقامهای بلندپایه ایرانی داشت.
آمانو گفت که انتظار ندارد وی از پارچین بازدید کند. هرمان ناکارتس هم در این رابطه ابراز کرد که این سفر بسیار کوتاه است و من هم بازرس نیستم.باراک اوباما، رییسجمهور آمریکا نیز در دو روز گذشته اظهار داشت که وی به گفتوگوهای ایران و ۱+۵ امیدوار است.اوباما در همین رابطه اضافه کرده بود امیدوار است راه حلی به دست آید که حق حاکمیت ملی ایران را محترم بشمارد.
در همین حال باید اشاره کرد که ۲۰۳ نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی روز یکشنبه در بیانیهای تاکید کردند اکنون نوبت غرب است که در برابر ملت ایران اعتمادسازی کند.
نمایندگان در این بیانیه آوردهاند که مجلس شورای اسلامی از مواضع جمهوری اسلامی ایران در مذاکراتی که در بغداد برگزار میشود، حمایت خواهد کرد.در این بیانیه آمده است: جمهوری اسلامی ایران در طول دو دهه گذشته با خویشتنداری، تدبیر و عزم ملی از منافع خود دفاع کرد و اهداف قانونی تصریح شده در پیمان NPT را در چارچوب اهداف صلح آمیز محقق کرد.
عراق آماده میزبانی نشست
ایران و ۱+ ۵
همچنین حسن داناییفر، سفیر جمهوری اسلامی ایران در عراق در گفتوگو با مهر در این باره گفت که هیات ایرانی مذاکرهکننده امروز با همان ترکیب استانبول به بغداد سفر میکند.
وی در آستانه مذاکرات ۱+۵ در این کشور گفت: همه چیز برای آغاز مذاکرات ایران و ۱+۵ در محیطی امن و آرام مهیاست.
داناییفر ادامه داد: عراق تمام توان خود را به کار بسته و شرایط مذاکرات در این کشور از نظر امنیتی و لجستیکی کاملا آماده است.
سفیر ایران در بغداد با اعلام این خبر که هیات ایرانی روز سهشنبه به بغداد سفر میکند، گفت: تمامی هیات ایرانی مذاکرهکننده در بغداد در یک مرحله به این کشور سفر خواهند کرد.
وی با تاکید بر اینکه اعضای هیات ایرانی در مذاکرات بغداد همان هیات استانبول هستند، اظهار داشت: ریاست هیات مذاکرهکننده ایران در مذاکرات با گروه ۱+۵ بر عهده سعید جلیلی، دبیر شورایعالی امنیت ملی است.
داناییفر با اشاره به اینکه طبق اخبار منتشر شده هیاتهای مذاکرهکننده از سوی ۱+۵ نیز تغییر نداشتهاند، بیان کرد: تنها نماینده فرانسه از سوی هیات ۱+۵ تغییر کرده است.سفیر ایران با بیان اینکه عراق در مذاکرات ایران و ۱+۵ تنها نقش میزبان را دارد، اظهار داشت: عراق میزبانی است که تلاش میکند اجلاس به بهترین شکل برگزار شود.وی اظهار امیدواری کرد نشست بغداد نشست خوبی باشد و شروعی برای مذاکرات سازنده در آینده.در ادامه این بیانیه آمده است: هشدار ما به گروه ۱+۵ این است که به حقوق ملت ایران احترام بگذارند و در مبنای عهدنامه NPT عمل کنند و سیاست تقابل با جمهوری اسلامی را به سیاست تعامل تغییر دهند.گفتنی است، قرار بر آن است تا دور دوم مذاکرات ایران با کشورهای موسوم ۱+۵ قرار است سوم خردادماه سالجاری در عراق برگزار شود. دور اول این گفتوگوها در استانبول انجام شد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد