1 - 12 - 2022
آخرین روزهای دولت دهم چگونه میگذرد
آرزو فرشید- احمدینژاد از آن شخصیتهایی است که همیشه همه منتظرند تا با یک اقدام غیرمنتظره وارد بازی شود و سایرین را متعجب سازد. از لحن صحبتش در نشستهای خبری گرفته تا افشاگریهایی که همواره وعدهاش را داده است، از پیگیریهایی که برای تایید صلاحیت مشایی قرار بود انجام دهد تا انداختن رای در صندوق که تا بعد از ظهر همه را منتظر نگاه داشته بود! همه اینها باعث میشود تا سکوت و آرامش یک ماهه آخر دولت کمی غیر عادی به نظر برسد.
در همین رابطه صادق زیبا کلام در گفتوگو با «جهانصنعت» اظهار کرد: من شخصا قبل از این تصور میکردم که ایشان به سادگی از اسب قدرت پیاده نخواهد شد اما به نظر میرسد که اشتباه میکردم.
وی با اشاره به مساله احراز صلاحیت مشایی گفت: در این خصوص هم فکر میکردم احمدینژاد توان مانور دارد اما نشان داده که قدرتی ندارد یا به فرض بعید قدرت دارد اما نخواسته از آن استفاده کند.
این استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران تصریح کرد: رفتار ایشان برخلاف احمدینژادی بود که ظرف این هشت سال شناخته بودیم.
زیبا کلام افزود: به هر حال دو احتمال وجود دارد؛ اول اینکه احمدینژاد در حال حاضر آتش زیر خاکستر است و باید منتظر فوران آتشفشان باشیم، دوم اینکه من و افرادی مثل من کاملا اشتباه کردهایم و احمدینژاد تا کنون وانمود میکرده که قدرتمند است.
وی با بیان اینکه فکر میکنم گزینه دوم صحیحتر است، گفت: شاید هم قدرت وی متاثر از قدرتهای دیگر بوده و حالا که حمایتها و پشتیبانیها را از وی برداشتهاند دیگر چیزی برایش نمانده است.
وی ادامه: یک احتمال دیگر هم وجود دارد و آن این است که احمدینژاد نمیخواهد کار را به درگیری بکشاند و به این واسطه از حلقه نزدیکانش (مشایی-رحیمی- بقایی) در پروندههایی که درگیر آن هستند حمایت کند.به عبارتی ممکن است وی برگ برنده را برای معامله در این زمینه نگاه داشته باشد تا از آنها حفاظت کند.
این صاحبنظر سیاسی درخواست حکم حکومتی در زمینه تایید صلاحیت مشایی و صادر نشدن این حکم را دلیل دیگر این مدعا دانست.
وی در پاسخ به این سوال که آیا این رفتارها میتواند برنامهریزی برای انتخابات بعدی تعبیر شود، اظهار کرد: عملا همین طور است. آنچه اکنون میتواند به مخیله وی خطور کند این است که به اتفاق سایر نیروهای اصولگرا و جبهه مقاومت به سویی برود که یک گفتمان دیگری مانند سوم تیر راه اندازند.
به گفته این استاد دانشگاه، احمدینژاد تنها نیست و مجموعه اصولگرایان افراطی از آن حمایت میکنند و این گروه یقینا ساکت نخواهند بود. اگرچه موج ۲۴ خرداد فعلا آنها را عقب رانده است اما منطقا ساکت نخواهند ماند و به تحرکاتی دست خواهند زد. روشن است که احمدینژاد به این گروه و این گروه به احمدینژاد نیاز دارند به همین دلیل برای انتخابات ریاست جمهوری بعدی برنامهریزی خواهند کرد.
زیباکلام در ادامه این گفتوگو درباره آینده سیاسی احمدینژاد گفت: تصور میکنم حداکثر ارفاقی که به احمدینژاد شود این باشد که به دانشگاه و تدریس بازگردد.
در همین حال به نظر میرسد اصولگرایان از آرامش موجود راضی هستند و این فضا را برخلاف شناخت جامعه از رییسجمهور دولت نهم و دهم تلقی نمیکنند.
عبدالرضا مصری، سخنگوی هیات رییسه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه انتظار میرود انتقال قدرت با آرامش انجام شود چراکه کشور بر مبنای قانون حاکم است و تفکیک قوا وجود دارد، اظهار کرد: به نظر من احمدینژاد با درایت خوبی در حال سپری این ایام است و به برقراری این آرامش کمک میکند.
وی تصریح کرد: از همه خدمتگزاران انقلاب و مردم همین انتظار را داریم.
نماینده مردم کرمانشاه به دیدار احمدینژاد با رییس جمهور منتخب و پیام تبریک وی اشاره کرد و گفت: این رفتارها مثبت است و جای قدردانی دارد.
وزرای دولت هم در حال ارایه گزارشهایی به روحانی هستند که قطعا با هماهنگی احمدینژاد انجام میشود و مجموعه این اقدامات به نظر من ارزشمند است.
وی در رابطه با حرفهایی که احمدینژاد پیش از این گفته بود با مردم دارم، اظهار کرد: من از این حرفها خبر ندارم و تنها میدانم که رفتار احمدینژاد همچون کاندیداهای انتخاباتی و خود آقای روحانی در برقراری این شرایط آرام موثر بوده و ضروری است که قدر این رفتارهای مسوولان را بدانیم.
طبیعی است که انتقال توام با آرامش دولت همان چیزی است که هم مردم و هم مسوولان از آن استقبال میکنند اما وقتی یکسو جریانی باشد که هشت سال مردم را غافلگیر کرده است، نمیشود به سادگی از کنار این سکوت و آرامش گذشت. حمیدرضا جلاییپور نیز در مورد اینکه اندک زمان باقی مانده از دولت دهم چگونه سپری خواهد شد، گفت: شخصیت سیاسی آقای احمدینژاد در این هشت سال با سر و صدا همراه بوده است.
وی افزود: از همان ابتدا در حرفها و شعارهای وی نوعی ناواقعگرایی وجود داشت، مثلا گفت بیکاری را ریشه کن میکنم، تورم را نصف میکنم و این قبیل حرفهایی که هیچ کدام را عملی نکرد. حالا هم میگوید حرفهایی دارم که یا نخواهد زد یا حرفهایی شبیه ادعای الهام، سخنگوی دولتش خواهد بود.
به گفته این فعال سیاسی، این پایان جریان پوپولیستی احمدینژاد است.
جلایی پور ادامه داد: این یک جریان اصیل نبوده است و حالا بعد از هشت سال حتما خودشان متوجه شدهاند که با این شعارها نمیشود عمل کرد.
وی با اشاره به رد صلاحیت مشایی گفت: حتی اگر وی رد صلاحیت هم نمیشد رای نمیآورد چراکه مردم به این درجه از عقلانیت رسیدهاند و میخواهند کارها با آرامش پیش برود. رای بالای روحانی در روستاها نیز این مساله را تایید میکند.
اما اینکه احمدینژاد در آخرین روزهای دولت قرار است چگونه رفتار کند همه ماجرا نیست چراکه از این پس تبعات اقدامات وی به دغدغههای دولت یازدهم بدل خواهد شد. از همین رو مساله قابل تاملتر این است که میراث دولت احمدینژاد برای آینده کشور چه چیز خواهد بود.
مسایل و مشکلات اقتصادی در سالهای اخیر بار زیادی را بر دوش مردم گذاشته است و نگرانیها از ادامه این روند در میان همه اقشار جامعه دیده میشود به همین دلیل هر تصمیم نادرست در این زمینه میتواند دولت آتی را با مشکلاتی دست به گریبان کند که حل آن زمان زیادی میگیرد و فشار مضاعفی را بر مردم تحمیل میکند.
بر همین اساس موضوع عواقب اقتصادی ناشی از تصمیم بانک مرکزی و احمدینژاد در خصوص نحوه محاسبه بدهیهای دولت مورد توجه قرار گرفته و باعث شده است که احمد توکلی، عضو ناظر مجلس در شورای پول و اعتبار در نامه سرگشادهای به رییس مجلس شورای اسلامی نسبت به این تصمیم درخصوص محاسبه غیرقانونی مابهالتفاوت ارز مرجع و ارز مبادلهای به میزان ۷۴ هزار میلیارد ریال به عنوان بدهیهای دولت اعتراض کند و نسبت به عواقب سوءاقتصادی آن هشدار دهد.
گفتنی است، مجمع عمومی بانک مرکزی که رییسجمهور و چهار وزیر عضو آن هستند در جلسه پنجشنبه ۱۳/۳/۱۳۹۲ به ریاست احمدینژاد تصمیماتی گرفته که غیر از تعارضاتی که با قانون دارد، در شرایط سخت رکودی و تورمی فعلی، عاملی بر سر راه مهار نقدینگی و در نتیجه اسباب سختتر شدن معیشت مردم و تولید کشور است.
در نامه سرگشاده توکلی به لاریجانی آمده است: ماجرا از این قرار است که بانک مرکزی به شکل قانونی و غیرقانونی دهها هزار میلیارد تومان به شکل قرض، تنخواه و تسهیلات به دولت، شرکتها و موسسات دولتی و بانکهای دولتی پرداخت کرده است. افزایش بدهی دولت و بخش دولتی به بانک مرکزی به معنای تزریق بیشتر پول پرقدرت در اقتصاد است که تقریبا پنج برابرش بر نقدینگی میافزاید. یک راهحل مهار نقدینگی و کاهش نرخ تورم، کاهش بدهی دولت و بخش دولتی و بانکها به بانک مرکزی است.
این نامه میافزاید: مجمع عمومی تصمیم گرفته است که ارزی را که در سال ۱۳۹۱ به بانک مرکزی فروخته گرانتر حساب کند و از این طریق مبلغ ۷۴ هزار میلیارد تومان بدهی بخش دولتی را کاهش دهد. در حالی که به همین مبلغ دارایی خارجی بانک مرکزی (برحسب ریال) افزایش مییابد. یعنی نقدینگی افزایش یافته پیشین تداوم مییابد و آثار وقفهای آن بر شدت تورم میافزاید.
محمد علیپور، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در همین رابطه با بیان اینکه دولت مجاز نیست خودسرانه نرخ ارز را محاسبه کند، گفت: بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار باید نرخ ارز را براساس مکانیسم موجود و شرایط اقتصادی کشور محاسبه کنند.
وی تاکید کرد: اگر دولت بخواهد به این ترتیب از درآمدهای ارزی کشور برای پرداخت بدهیهای خود استفاده کند قطعا از طریق مجلس و دیوان محاسبات پیگیری خواهد شد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد