11 - 03 - 2025
آخرین وضعیت بازار مسکن در منطقه 5 تهران
«جهانصنعت»- صنعت ساختوساز همواره یکی از محرکهای اصلی رشد اقتصادی در ایران بوده است. این صنعت به دلیل پیوندهای گسترده با سایر بخشهای اقتصادی، نقش مهمی در اشتغالزایی و تولید ناخالص داخلی ایفا میکند. از سوی دیگر مسکن به عنوان یکی از مهمترین نیازهای اساسی جامعه، تاثیر مستقیمی بر معیشت و رفاه مردم دارد. اقتصاد ایران به شدت تحت تاثیر نوسانات بازار مسکن قرار دارد. بیش از ۳۰درصد از گردش اقتصادی کشور وابسته به فعالیتهای ساختمانی است. این صنعت بهطور مستقیم و غیرمستقیم با صنایعی مانند فولاد، سیمان، کاشی و سرامیک، تاسیسات، رنگ و پتروشیمی ارتباط دارد و رونق آن، موجب تحرک اقتصادی در سایر بخشها نیز میشود.
با این حال چنانچه ساختوساز مسکن از توجیه اقتصادی خارج شود، رکود در این بخش میتواند پیامدهای جدی برای اشتغال و تولید داشته باشد. افزایش هزینههای ساخت، عدم ثبات اقتصادی و کاهش قدرت خرید مردم از مهمترین عواملی هستند که میتوانند بازار مسکن را تحت تاثیر قرار دهند.
وضعیت بازار مسکن در تهران؛ نگاهی به منطقه۵
تهران به عنوان پایتخت و مهمترین قطب اقتصادی کشور، همواره تعیینکننده روند کلی بازار مسکن در ایران بوده است. در این میان، منطقه۵ تهران یکی از پرتقاضاترین مناطق شهری محسوب میشود که در تمامی گزارشهای رسمی، بیشترین میزان معاملات را به خود اختصاص داده است. در این منطقه، نوسازی گسترده و بافت مناسب شهری که موجب افزایش جذابیت برای سرمایهگذاران و خریداران شده است. بررسیها نشان میدهد که نوسانات قیمت در این منطقه همواره به عنوان یک شاخص برای تحلیل کلی بازار مسکن پایتخت مورد توجه کارشناسان قرار میگیرد.
خروج خانههای نوساز از سبد خرید متقاضیان
در همین خصوص داود بیگینژاد، نایبرییس اتحادیه املاک با بیان اینکه منطقه۵ تهران در صدر انعقاد قراردادهای مسکن قرار دارد، اظهار کرد: منطقه۵ در رتبه نخست ثبت قراردادهای مسکن قرار دارد که پساز آن مناطق ۱۰، ۴ و ۲ به ترتیب بیشترین میزان قراردادهای مسکن در این مناطق به ثبت رسیده است.
او با اشاره به اینکه منطقه۵ تهران به دلیل گستردگی منطقه و همچنین وجود محلات مختلف موجب شده که خریداران و سرمایهگذاران مسکن تمایل بیشتری برای ورود به این منطقه داشته باشند، افزود: طبق گفته برخی مشاوران املاک منطقه۵ تهران قیمت مسکن در این منطقه تا حدودی به ثبات رسیده و برخی آگهیهای فروش ملک زیر قیمت ارائه میشوند اما با این وجود همچنان تعداد خریداران پایین است.
نایبرییس اتحادیه املاک ادامه داد: با توجه به رفتار بازار و تعداد قراردادهای مشاوران املاک در منطقه۵ تهران، تعداد معاملات خرید و فروش ملک در آبانماه مقدار افزایش یافته و سطح قیمتهای معامله شده در محدوده جنتآباد جنوبی بین ۵ تا ۱۳میلیارد تومان است. البته این افزایش بهحدی نبوده که بتوانیم از یک روند پایدار صحبت کنیم. او به مهر گفت: همچنین تعداد معاملات مسکن مشاوران املاکی واقع در محدود «مخبری» منطقه۵ در آبانماه نسبت به مهرماه با افزایش همراه بوده است، روند معاملات ملک در این منطقه از تهران بین ۵ تا ۸میلیارد و ۸ تا ۱۲میلیارد تومان برآورد شده که البته قیمت ملک طی ماههای اخیر رشد محسوسی نداشته اما عدهای از فروشندگان که طی ماههای اخیر اقدام به فروش واحد مسکونی خود کرده بودند، در آبانماه با توجه به رونقی که در بازار ایجاد شد، موفق به فروش شدند.
بیگینژاد با بیان اینکه بازار معاملات مسکن در منطقه۵ تهران از ابتدای آذرماه نسبت به آبانماه امسال مقداری کمرمقتر حرکت میکند، گفت: وضعیت بازار مسکن بهگونهای حرکت میکند که توان عموم مردم نسبت به خرید آپارتمانهای نوساز کاهش یافته و طبق گفته مشاوران املاک منطقه۵، خریداران با توجه به بودجهای که دارند، بیشتر به سمت ملکهای قدیمیساز و بدون آسانسور تمایل نشان میدهند.
افزایش تقاضا برای خرید واحدهای کوچکمقیاس
این مقام صنفی گفت: برخی از مشاوران املاک واقع در منطقه۵ تهران نیز هیچگونه قرارداد خرید و فروشی را از ابتدای سالجاری ثبت نکردند، از سوی دیگر عده زیادی از مشاوران املاک مستقر در محدودههای مختلف این منطقه وضعیت بازار مسکن را نسبت به ماههای گذشته مثبت ارزیابی کردند اما باید دید که روند معاملات در ماههای آینده چگونه خواهد بود.
نایبرییس اتحادیه املاک با اشاره به اینکه معاملات مسکن در محدوده «اکباتان» خاص به شمار میرود زیرا ملک براساس موقعیت خرید و فروش میشود، تاکید کرد: قدرت خرید مستاجران به گونهای است که تقاضای خرید واحدهای کوچکمقیاس افزایش یافته و بیشترین معاملات در این محدوده واحدهای یکخوابه و بین ۷ تا ۹میلیارد تومان است.
او در پایان گفت: با توجه به گفته مشاوران املاک از وضعیت بازار مسکن، در بازه زمانی آبانماه بیشترین سطح آپارتمانها بین ۵ تا ۱۰میلیارد تومان معامله شده است. در حال بازار مسکن رمق سابق را ندارد بنابراین متولیان باید شرایطی را ایجاد کنند که عموم مردم در رنجهای قیمتی مختلف قدرت مالی خرید ملک را داشته باشند.
چالشها و فرصتهای پیشروی بازار مسکن
وضعیت بازار مسکن در منطقه۵ تهران نشان میدهد که بازار مسکن در این منطقه با تغییراتی روبهرو شده است. در حالی که برخی مناطق مانند جنتآباد جنوبی و مخبری شاهد افزایش معاملات بودهاند اما در عین حال قدرت خرید مردم برای خرید واحدهای نوساز کاهش یافته و تقاضا برای ملکهای قدیمیساز بیشتر شده است.
این روند نشاندهنده چالشهای پیشروی بازار مسکن است، به ویژه زمانی که توان خرید مردم کاهش یافته و قیمتها همچنان در نوسان هستند. به نظر میرسد که تاثیرات این تغییرات به خصوص در بلندمدت میتواند به وضعیت اشتغال و اقتصاد کلی کشور نیز تاثیرات منفی داشته باشد. کاهش قدرت خرید مردم و گرایش به سمت واحدهای قدیمیتر نشان میدهد که بازار مسکن در منطقه۵ تهران که یکی از پرتقاضاترین مناطق پایتخت است، به سمت رکود تورمی حرکت میکند. کاهش توان خرید واحدهای نوساز میتواند ناشی از افزایش شدید قیمتها، کاهش تسهیلات بانکی موثر یا انتظارات تورمی باشد. گفتنی است، افزایش تقاضا برای ملکهای قدیمیساز بدین معناست که مردم به دنبال گزینههای ارزانتر و امکان بازسازی با هزینه کمتر هستند.
بازار مسکن تهران در سالهای گذشته با چالشهای فراوانی مواجه بوده است. به عنوان برخی از مهمترین آنها میتوان به افزایش هزینههای ساخت و کمبود عرضه مسکن به دلیل رشد قیمت مصالح ساختمانی، کاهش قدرت خرید متقاضیان مسکن به دلیل تورم و کاهش ارزش پول ملی و عدم تعادل در عرضه و تقاضا که منجر به رکود در معاملات شده است، اشاره کرد.
در مقابل، برخی فرصتهای موجود در این بازار عبارتند از سرمایهگذاری در پروژههای مشارکتی و انبوهسازی به منظور تامین تقاضای انباشته، استفاده از فناوریهای نوین ساختمانی برای کاهش هزینهها و افزایش بهرهوری و همچنین بهبود سیاستهای حمایتی دولت از طریق تسهیلات بانکی و طرحهای تامین مسکن.
به طور کلی بازار مسکن در ایران همواره یکی از بخشهای کلیدی در اقتصاد بوده و هرگونه تغییر در آن، تاثیر گستردهای بر سایر بخشهای اقتصادی دارد. منطقه۵ تهران به دلیل ویژگیهای خاص خود، همواره به عنوان یکی از شاخصترین مناطق در معاملات ملکی شناخته میشود.
با این حال، چالشهای اقتصادی، افزایش هزینههای ساخت و کاهش قدرت خرید مردم موجب شده است که بازار مسکن با رکود نسبی مواجه شود. اتخاذ سیاستهای مناسب از سوی دولت، تسهیل شرایط سرمایهگذاری و بهرهگیری از فناوریهای نوین میتواند مسیر پویاتری را برای این صنعت رقم بزند و زمینه را برای اشتغالزایی و رونق اقتصادی فراهم کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد