26 - 12 - 2022
آخرین وعدهها در آخرین ماهها
روز گذشته محمود احمدینژاد، رییسجمهور ساعت ۸:۳۵ یعنی با پنج دقیقه تاخیر براساس زمان تعیین شده از قبل وارد صحن علنی مجلس شد تا به بیان نظرات خود درخصوص مسایل گوناگون بپردازد. این تاخیر احمدینژاد البته از چشم علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی پنهان نماند و وی پس از خیر مقدم به رییسجمهور گفت: امیدواریم این کار شروعی برای تعامل سازنده میان مجلس و دولت باشد. قرارمان این بود که بحث نطق رییسجمهور را از ساعت ۸:۳۰ آغاز کنیم.
احمدینژاد در ابتدای نطق خود بیان کرد که امروز به میان شما آمدهام که درباره موضوعات مهمی سخن بگویم تا ذهنیت و اراده مشترکی بیش از گذشته شکل بگیرد.
وی در ادامه سخنان خود در صحن علنی مجلس با اشاره به مباحث کلان اقتصادی کشور گفت: برخی موضوعات کلان و اساسی کشور باید مورد اهتمام مشترک دولت و مجلس باشد. امروز دو موضوع مهم در برابرماست؛ اول روند رشد کشور است که باید مستمرا دنبال شود چراکه ما یک انقلاب و یک ملت بزرگیم و باید پیشرفت و حرکت کنیم.
رییسجمهور افزود: موضوع دوم تحریم دشمنان است همه ما در این اندیشه مشترکیم که از اهداف اصلی انقلاب ذیل استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی پیشرفت کشور و رسیدن به جایگاهی شایسته در جهان است. در دوران انقلاب کارهای فراوان و افتخارآمیزی انجام شده است بهخصوص در سالهای اخیر با همراهی دولت و مجلس کارهای ارزشمند و ماندگاری صورت گرفته است.
احمدینژاد تصریح کرد: برای ما که حامل انقلاب و پیام آن هستیم یک مورد ظلم هم اضافی است. داستان خلخال و پای شهروند علوی از ذهن مسوولان فراموش نخواهد شد ولی مگر وضع خود آنها و دنیا در حقوق بشر چگونه است؟ چه کسی میتواند ادعا کند حقوق ملت را کامل ادا کرده؟ مشکل آنها حقوق بشر نیست، پیشرفت و عدالت ماست. اما ما هم نباید بهانه به دست دشمن بدهیم. دشمنان باید بدانند که این ملت دست آنها را به طور کامل خوانده است.
وی تاکید کرد: آنها به این بهانه فشار بر ما میآورند و مدعی هستند که سنگینترین تحریمها چون محدودیت فروش نفت، تحریم بانک مرکزی و مبادلات پولی را علیه ما اعمال کردهاند. حتما تحریمها مشکلاتی را ایجاد میکند که باید چارهاندیشی کنیم. آنها میخواهند از این طریق به مردم فشار بیاورند و از سوی دیگر بودجه دولت را تحت فشار بگذارند تا روند توسعه کشور مختل شود.
رییسجمهور با اشاره به اینکه تحریمها به طور طبیعی باعث یکسری مشکلات میشود، گفت: وقتی مبالادت و ترازها مختل شود سرعت رشد کاهش مییابد. فشار به بخشهای وسیعی از مردم که حقوق ثابت دارند، نوسانات قیمت و افزایش قیمتها، اختلال در تجارت خارجی، افزایش فاصله طبقاتی و رشد فعالیتهای کاذب در اقتصاد نمونههایی از این نوع است.
وی با بیان اینکه چهار ضعف عمده داریم که ضعف اول در اقتصاد است، اظهار داشت: جریان ثروت و سرمایه، اعم از نیروی انسانی کارمند در جهات خاصی شکل گرفته است که به لحاظ جغرافیایی از مناطق دورتر، محرومتر، برخوردارتر و مرکزیتر، این جریان دایما ادامه دارد.
رییسجمهور با تاکید بر اینکه نمیشود اقتصاد کشور دست سه، چهار هزار نفر باشد و بقیه مردم پیرو آنها باشند، گفت: علت این مساله، ضعف سیستم بانکی است البته منظور از سیستم بانکی مدیران و مسوولان آن نیستند. سیستم بهگونهای است که ثروت را از نقاط دور منتقل میکند به برخوردها و نقاط مرکزی. ضعف سوم اقتصاد ما، اتکای بودجه هزینهای دولت به ارز نفتی است.
وی راهحل این مشکلات را در چهار محور و راهحل دانست و اظهار داشت: راهحل اول این است که ما باید مسیر جریان ثروت و سرمایه را تغییر بدهیم تا این مسیر تغییر نکند، مشکلات سر جایش است چرا که تمرکز ثروت و سرمایه در یک شهر مضر است. ۲۵ درصد تولید ناخالص ملی در تهران میچرخد و فرصت برای مناطق محروم کم است. باید سفتهبازی را از اقتصاد کشور خارج کرده و فعالیتهای پایدار حمایت و تقاضاهای کاذب را به صفر برسانیم.
رییسجمهور ادامه داد: دومین راهکار بنده، مردمیکردن اقتصاد است باید طرحهایی را اجرا کنیم که همه مردم در تمام سرزمین فرصت سازنده اقتصادی پیدا کرده و فعال شوند.
طرح هدفمندی، نقدینگی را کنترل کرد
احمدینژاد خاطرنشان کرد: راهحل اصلی و سوم، استفاده حداکثری از منابع ملی، سرزمینی و بومی است. این مساله رشد را پایدار میکند و آسیبپذیری را به حداقل میرساند.وی راهکار چهارم خود را قطع رابطه بودجه هزینهای دولت با ارز نفتی عنوان کرد و گفت که این کار حتما سخت است اما باید انجام شود.رییسجمهور پیشنهادات خود را برای رفع این مشکلات چنین بیان کرد: پیشنهاد اول بنده این است که از زمین که بالاترین ثروت خدادادی ملت ایران است، استفاده کنیم. وسعت ایران به لطف خدا ۳/۱۸۷ میلیون هکتار است از این میزان ۲۵ میلیون هکتار دشت مرکزی و کویر مرکزی است که نوعا معدن است. حدود ۱۰۳ میلیون هکتار جنگل و مرتع است و از این ۱۰۳ میلیون هکتار ۱۴ میلیونش جنگل است؛ دو میلیون در شمال کشور و ۱۲ میلیون در دامنه زاگرس است.
احمدینژاد در ادامه سخنانش تصریح کرد: حدود ۴۵ میلیون هکتار زمین قابل کشت داریم ولی فقط ۱۴ میلیون کشت میشود. ممکن است برخی بگویند آب نیست، آب کم داریم اما داریم. مگر میشود که خداوند زمین حاصلخیزی خلق کند اما آب مورد نیاز را خلق نکند. ثروتهایی که در بازار سکه و ارز میچرخد چرا نباید به سمت تامین منابع آبی کشور برود.
رییسجمهور با بیان اینکه راهکار پیشنهادی دوم ما استفاده از معادن است، گفت: معادن ما قابل تقسیم به ۲۵۰ هزار بلوک معدنی است که امروز کمتر از ۱۵ هزار بلوک استفاده میکنیم. آیا نمیشود قوانین و آییننامهها را مجلس و دولت اصلاح کنند و هر که معدنی اکتشاف کرد ۵۰ سال با تعیین آییننامهای از آن برداشت کند؟
احمدینژاد همچنین اظهار کرد: ۲۵ میلیون هکتار زمین کشاورزی وجود دارد، اینها را به شرط احیا به خود مردم دهیم، خواهیم دید که جهت سرمایهها عوض میشود.
وی راهکار سوم را هدفمندی یارانهها اعلام کرد و گفت که هدفمندی یارانهها استفاده از منابع ملی است. در گام اول هدفمندی، ضریب جینی از ۴۰ به ۳۷ درصد رسید. نسبت درآمد ۱۰ درصد ثروتمند به فقیر در شهری از ۴۵/۱۲ برابر به ۱۷/۱۰ رسید و در روستایی از ۶۳/۱۲ به ۳۵/۹ برابر رسید. هیچکدام از طرحها در ۵۰، ۶۰ سال اخیر نتوانسته شاخصها را اینقدر تغییر دهد.
رییسجمهور با تاکید بر اینکه ۵/۱۷ میلیارد دلار در سال ۹۰ نیاز ما به واردات فرآورده کم شده است، گفت: در همین دوره و در سال ۹۰، نزدیک به ۱۱ میلیارد دلار به صادرات غیرنفتی کشور افزوده شد و سه میلیارد دلار نیز واردات کشور کاهش پیدا کرد.
احمدینژاد تاکید کرد: برخی میگویند هدفمندی قیمت ارز را بالا برد، این اشتباه است، هدفمندی حتی نقدینگی و برخی مسایل راهبردی را هم کاهش داد. دشمن بنزین را تحریم کرد اما با هدفمندی طرح دشمن خنثی و نیاز ما به واردات به نزدیک صفر رسید.وی افزود: در تمام دنیا بیمه بیکاری تنبلی میآورد. چه کسی از پول بیشتر بدش میآید. طرح هدفمندی طرح بسیار موفقی بود و دنیا ملت ایران را تحسین کرد. این کار موجب افتخار نظام، دولت و مجلس شد اما همزمان دشمنان نگران شدند از اینکه ظرفیت عظیم دولت و ملت را دیدند.
رییسجمهور ابراز کرد: برخی میگویند هدفمندی باعث شد قیمت ارز بالا برود مگر هدفمندی مصرف ارز را بالا برد که قیمت را بالا ببرد. تورمی را کنترل کرد که خیلیها باور نمیکردند هدفمندی در زمانی آغاز شد که تورم سالانه ۱/۱۰ و تورم نقطه به نقطه ۸/۱۲ درصد بود، در دیماه این دو به هم رسیدند و ۹/۲۰ شد. البته تورم نقطهای در مردادماه به اوج خود، یعنی ۳/۲۲ رسید اما در دیماه به هم رسیدند.
احمدینژاد ادامه داد: شما همه اقتصاددانید و با اقتصاد آشنایید و میدانید وقتی اتفاق ویژهای در اقتصاد میافتد تورم نقطهای بالا میرود و زمانی این انرژی تخلیه میشود که تورم نقطهای و سالانه روی هم میافتد.
وی اضافه کرد: نقدینگی و برخی مصارف راهبردی را اجرای این طرح کنترل کرد، آنها با تصور اینکه مصرف بنزین در کشور لجام گسیخته است بنزین را تحریم کردند اما این طرح باعث شد که نیاز ما به واردات بنزین به صفر برسد و طرح آنها خنثی شود.
چند تا بانک را وکیل همه ملت کردیم
رییسجمهور در ادامه تصریح کرد: صندوق هدفمندی در مجموع ترازش مثبت است، خود شما آن را به عنوان شرکت دولتی محسوب کردید، ترازش مثبت است، بدهکار است طلبکارم هست، قرض گرفته از جایی هم طلبکار است، یک شرکت دولتی همیشه همین است.
وی افزود: راهکاری هم که انتخاب شد، راهکار درستی بود ما نباید خودمان را جای مردم بگذاریم باید خود مردم مدیریت کنند. خود شیوه اجرای این قانون، مشارکت همه مردم در مدیریت اقتصاداست؛ مردمیترین دولتهای جهانی هم نمیتوانند بگویند مردم واقعا چه میخواهند خود مردم بهتر میدانند چه میخواهند.
احمدینژاد گفت: برخی میگویند اگر یارانه نقدی بدهیم موجب بیکاری و تنبلی میشود مگر در تمام دنیا بیمه بیکاری وجود ندارد، کسی بیکار میشود مگر پول به او نمیدهند، وقتی پول گرفت میلش به کار از بین میرود، چه کسی است که از پول بیشتر بدش بیاید، من از شما میپرسم فقرا دلبستگی بیشتری به پول دارند یا اغنیا، معلوم است که اغنیا.
رییسجمهور یادآور شد: این طرح، طرح بسیار موفقی بود، دنیا ملت ایران را تحسین کرد و این افتخار دولت، مجلس و نظام شد اما همزمان دشمنان نگران شدند دیدند که بزرگترین طرح تحولی که همه آنها میگفتند موجب بحران و آشوبهای اجتماعی میشود و هیچ دولتی در ایران نمیتواند اجرا کند که با موفقیت کامل اجرا شد.
وی در ادامه تاکید کرد: من در مصاحبهای گفتم مرحله دوم این است و میشود هم آن را اجرا کرد. یارانهای که از طریق انرژی در کشور توزیع میشود با ارز ۲۵۰۰ تومانی بیش از ۳۱۰ هزار میلیارد تومان است، میشود این ثروت را بازتوزیع کرد و شدنی است، این اعداد واقعی است.
احمدینژاد اظهار داشت: اگر کسی بر سر اعداد و ارقام بحث دارد بیاید بنشیند تا ضرب و تقسیم کنیم. تبعات آن و آثارش را هم پیشبینی کردیم. وقتی طرحی بیان میشود بیان راهکار است نه ایجاد توقع. اگر چنین ظرفیتی در اقتصاد کشور است ما باید بدانیم و از آن استفاده و بهره ببریم.
رییسجمهور ابراز کرد: من باور دارم، میتوانیم حداقل معیشت را برای مردم فراهم سازیم، میتوانیم فقر را از این کشور ریشه کن کنیم. در همین دور اول مخالفان زیادی بودند که مخالفت میکردند دوستانه هم میآمدند به ما میگفتند که نزدیک انتخابات است اگر این را اجرا کنید بار منفی در انتخابات دارد اینکار را نکنید، حالا برخی که با قبلیها مشترکند آمدند و میگویند اگر این را اجرا کنید بار مثبت در انتخابات دارد.
وی اضافه کرد: نه آن بار هدف انتخاباتی داشتیم نه اینبار، اصلا شان دولت، ملت و مجلس فراتر از این است که مسایل اصلی و کلان کشور را با مسایل مقطعی و لحظهای گره بزند. برخی همزمان میگویند طرح شکست خورده است، مضر بوده و همان موقع میگویند برد انتخاباتی دارد، نمیتواند که اینگونه باشد.
احمدینژاد گفت: دوستان شرایط کشور اقتضا میکند که ما برگردیم و منابع خودمان را احیا کنیم، منابع را درست استفاده کنیم تا بتوانیم از دایره تاثیر دشمنیها دور شویم، دولت حاضر است خطرها را بپذیرد تا دولتهای بعدی بتوانند کارهای والاتر و مهمتری را انجام دهند. برخی اختلافنظرهایی داریم ما فکر میکنیم قابل تفاهم است چون نیتها یکی است و دعوایی وجود ندارد.
رییس مجلس یادآور شد: دغدغههایی شما و ما داریم میتوان بحث کرد و حد وسطی را گرفت و این قانون را اجرا کرد همین امروز جلسه مشترکی را با دولت و مجلس و برخی اقتصاددانان امین و معتمد نظام جلسه دارند که بحث و تفاهم شود. اجرای طرحهای بزرگ در کشور فقط از طریق تفاهم دولت و مجلس امکانپذیر است. مگر میشود یک طرح بزرگ اقتصادی که باید عزم ملی برای اجرای آن بسیج شود را کسی بگوید خودم میخواهم اجرا کنم. چنین چیزی از اصل و منطق مدیریتی و اجرایی به دور است.
وی اظهار داشت: راهکار بعدی در اقتصاد اصلاح نظام بانکی است. ما چندتا بانک را وکیل همه ملت کردیم و همه ملت را از فعالیت اقتصادی کنار گذاشتیم. در فعالیت اقتصادی هرکس میخواهد فعالیت کند باید نظارت هم بکند، مراقبت کند، حسابرسی و کنترل کند اما ما ثروت ملت را در چند بانک بلوکه کردیم و به آنها میگوییم کجا هزینه کند و بعد به ملت میگوییم بدویید و بگیرید. اینجاست که رانت ایجاد میشود، نظارتها مخدوش میشود و این را میتوان اصلاح کرد. امیدوارم در آینده نزدیک طرح مطالعاتی اصلاح نظام بانکی که در دولت تهیه شده را در اینجا برای شما تشریح کنم.
اشاره مجدد احمدینژاد به اصل «۱۳۸» قانون اساسی
احمدینژاد تاکید کرد: حرف مشترک ما و شماست. مردمی که قالی میبافند که نباید روی حصیر زندگی کنند، ملتی که روی دریای ثروت نشستهاند نباید در آن فقیر باشند. این حرف شما و ماست. ۹۰ درصد حرفهای شما مشکلات مردم و تنگدستیهاست برای ملتی که روی دریای ثروت است نباید این مشکلات باشد. بهخدا میشود کارهای بزرگ کرد.
رییسجمهور یادآور شد: برخی میآیند و میگویند مگر شش ماه به پایان دولت نمانده رها کن. نمیشود کاری کرد. من سوال میکنم مگر روزها با هم متفاوت است. روز اول و آخر یک دولت چه تفاوتی میکند، شش ماه اول و شش ماه آخر چه تفاوتی دارد؟ مگر انگیزهها تفاوت کرده؟ هر روزش مهم است. ما تعهد دادیم به مردم و تا روز آخر هم کار میکنیم.
وی آخرین بخش از سخنانش را به موضوع اختیارات قوا اختصاص داد و گفت: ما سندی داریم که پایه اداره کشور و تنظیمکننده روابط مبنای حقوق ملت و مبنای مسوولیتها و دایره اختیارات است، این سند عبارت است از قانون اساسی. هر سه قوه مستقل از یکدیگرند و البته اختیاراتی نیز دارند و به نوعی بخشی از اختیارات ناظر به قوای دیگر است که البته این به معنای دخالت نیست. به طور مثال بازرسی کل کشور، دستگاهها را نظارت میکند اما این دخالت نیست. دیوان محاسبات به امور دستگاهها رسیدگی میکند که این دخالت نیست و استقلال قوا را نقض نمیکند.
احمدینژاد ادامه داد: برای قوهمجریه نیز اختیارات مستقل و اختیاراتی ناظر به سایر قوا وجود دارد. ما هیچگاه در قانونگذاری دخالت نمیکنیم؛ دخالت به معنای دخالت. هیچگاه تلاش نکردهایم دخالت کنیم اما اگر تصمیمات دولت حتی انتصاب افراد به مسوولیتها با طرحی متوقف شود چطور میتوان مدیریت کرد. برخی تغییرات خیلی شکننده است.
وی با بیان اینکه اگر قانون پیدرپی اصلاح شود ثبات بهوجود نمیآید، افزود: در شرایط ثبات است که میتوانیم عمل کنیم. اگر در طرح هدفمندی، بودجه و سایر مسایل دایما تغییر به وجود آید برنامهریزی را مشکل میکند و توقعی که شما دارید و دغدغه مشترک همه ماست اجرا نمیشود. سالها میگذرد و کاری از پیش نمیرود.
احمدینژاد با بیان اینکه لایحه حق دولت است، توضیح داد: دولت وقتی به اینجا رسد که باید کاری در کشور انجام شود، جوانب آن را میسنجند و به مجلس لایحه میدهد و این نظر دولت است پس اگر خدای نکرده مثل مواردی که اتفاق افتاد لایحه در مجلس بیاید و آنچنان دگرگون شود که تشخیص دولت این باشد که اهداف لایحه ما را تامین نمیکند چه کار باید کرد؟ البته در اینجا به درستی و غلطی نظرات اشارهای ندارند و تنها روند را مورد توجه قرار دادند.
رییسجمهور در ادامه با قرائت اصل «۱۲۶» قانون اساسی گفت: در این اصل آمده است رییسجمهور مسوولیت امور برنامه و بودجه و امور اداری و استخدامی کشور را مستقیما برعهده دارد و میتواند اداره آن را به عهده دیگری بگذارد، پس اگر این موضوع از عهده رییسجمهور خارج شود، چطور میتواند برنامه و بودجه را اداره کند.
وی همچنین به اصل «۱۲۱» قانون اساسی اشاره کرد و گفت: نمیخواهم متن سوگند رییسجمهور را یادآوری کنم، اما در استعلامی در رابطه با وجه شرعی سوگند رییسجمهور در زمان ریاستجمهوری مقام معظم رهبری از شورای نگهبان سوال شده است «با توجه به سوگند رییسجمهور بر اساس قانون اساسی آنجا که رییسجمهور در حراست از مرزها و استقلال سیاسی و فرهنگی کشور نباید از هیچ اقدامی دریغ ورزد در صورتی که بنا به تشخیص و نظر رییسجمهوری فردی که به عنوان سفیر و نماینده تامالاختیار دولت جمهوری اسلامی پیشنهاد میشود از صلاحیت کامل برای احراز چنین سمتی برخوردار نباشد آیا در این صورت امضای نمایندگی یادشده با مفاد سوگندنامه ریاستجمهوری منافاتی ندارد؟» و شورای نگهبان این سوال را در تمام اقدامات رییسجمهور عمومی کرده و چنین پاسخ داد «آنچه از عبارت سوگندنامه استفاده میشود این است که رییسجمهور باید در تمام اقدامات وظایف و مسوولیتهایی که عهدهدار است، حفظ و حراست از مرزها، استقلال سیاسی و اقتصادی کشور و سایر اموری را که در سوگندنامه بیان شده است را مراعات کند ولی چنانچه در موردی احراز کنند که امضای او موجب عوارض سوء و بروز خطراتی برای مرزها و سایر مصالح عالیه اسلام و نظام جمهوری اسلامی میشود شرعا باید از امضا خودداری کند و خودداری او از امضای هنس قسم نیست.»
مردمی که قالی میبافند نباید روی حصیر زندگی کنند
احمدینژاد اظهار کرد: آیا در این شرایط سخت میشود وزرای اقتصادی و رییس کل بانک مرکزی تقریبا دو سوم وقت هفتهشان صرف این شود که نهادهای نظارتی اینها را اظهار کنند و فشار بیاورند؟ پس این افراد چه وقت به کنترل بازار اداره اقتصاد کشور برسند؟
رییسجمهور در بخش پایانی سخنرانی خود در این جلسه افزود: بالاخره نظراتی وجود دارد که ممکن است درست هم باشد اما میشود اینها را با گفتوگو حل کرد. اگر کسی تخلف و سوءاستفادهای در هر قوهای داشته باشد باید به آن رسیدگی کرد ولی مقدار زیادی از آنها ابهاماتی که ایجاد میشود و گزارشی است که تایید نشده است بنابراین ما باید یک مقدار اینها را مدیریت کنیم و کارها جلوتر ببریم.
احمدینژاد با بیان اینکه نمیشود دایما یک قوه ولو با دلایل درست تحت فشار باشد، گفت: بالاخره ما همه با هم کار میکنیم و اینهایی که من میگویم دعوا نیست بلکه بیان مشکلات است. من و شما یکی هستیم و با همیم و باید بدانیم که جاها عوض میشود و ممکن است روزی برخی از اعضای عزیز مجلس به دولت بیایند حال باید موضع افراد هم عوض شود.
رییسجمهور خطاب به نمایندگان مجلس اظهار کرد: من امروز آمدم به شما حرف همه ملت ایران را فریاد بزنم و بگویم که ملت ایران در برابر دشمنانش دست بسته نیست و ظرفیتهای این کشور امکان عمل برتر را فراهم کرده است. ما باید با هم باشیم و چند کار بزرگ انجام دهیم و اینها شدنی است.
احمدینژاد در پایان نطقش با اشاره به اینکه آقای ابوترابی نامهای نوشتهاند- که روی چشمم- درباره اینکه برای شنیدن نظر نمایندگان در مجلس بمانم اما چون برنامهریزی دارم باید مجلس را ترک کنم.
وی در پایان سخنانش گفت: مردمی که قالی میبافند نباید روی حصیر زندگی کنند و ملتی که روی دریای ثروت نشستهاند نباید فقیر داشته باشد. ملتی که تاریخ، فرهنگ و تمدن دارد همت، اراده و ایمان دارد، پیامبر، علی، حسین و مهدی دارد، هرگز در نخواهد ماند و همه قلهها را فتح خواهد کرد.
لاریجانی بهتر بود رییسجمهور سخنان نمایندگان را میشنید
رییس مجلس شورای اسلامی پس از سخنان رییسجمهور در مجلس ضمن تشکر از گزارشی که رییسجمهور به مجلس دادند، گفت: ولی بهتر بود که برنامهریزی میکردند و نظرات نمایندگان مجلس را میشنیدند.
لاریجانی افزود: این فکر که رییسجمهور ایدههای خود را در مجلس مطرح کردند پسندیده است و بنایی که مطرح کردند همکاری و تعاون بین مجلس و دولت باشد امر درستی است و رویکرد مجلس هم همین بوده است. مبنای این رویکرد اینگونه است که کارها به قاعده انجام شود. نکته دیگر اینکه قصدها همه بر آبادانی و توسعه کشور باشد. نمایندگان قصدی ندارند وقتی میآیند، میگویند مشکلی وجود دارد. وقتی میبینیم مشکلات جدی جلوی رویشان هست باید مطرح کنند و از وزرا بخواهند. علت اینکه از وزرا میخواهند بیایند و توضیح دهند جز این نیست که مشکلات حل شود.
رییس مجلس همچنین درباره طرحهایی که رییسجمهور مطرح کرد گفت: این طرحها باید در بستر معقولی در کمیسیونهای مجلس بررسی شود و باید با کارشناسی شود.
لاریجانی همچنین گفت: اینکه بین دولت و مجلس گفت وگو باشد ما استقبال میکنیم و این مورد توجه ماست. نکتهای که وجود دارد درباره تشخیص موارد قانون اساسی است. ما به جد معتقد هستیم که قانون اساسی میثاق ملی است و هیچکس نباید از آن تخطی کند. میماند اینکه گاهی در تشخیص قانون تفاوت رای پیدا میشود. قانون اساسی عنوان کرده که تفسیر قانون با شورای نگهبان است، اگر این را قبول کنیم دیگر مشکلی پیش نخواهد آمد.
وی افزود: در مساله اصل «۱۳۸» تفاوت رای وجود دارد. بسیاری از موارد هست که رییس مجلس خلاف قانون میداند و دولت به آن اعتراض دارد و این اعتراض مسموع نیست. در این زمینه به رهبری هم نامهنگاری شده است ایشان هم به هیات حل اختلاف ارجاع دادند و هیات نیز از شورای نگهبان نظرخواستهاند شورای نگهبان هم نظر مجلس را تایید کرده است.
رییس مجلس همچنین گفت: همه جا باید تفسیر شورای نگهبان را مدنظر قرار بدهیم. ممکن است برخی برداشتها متفاوت باشد اما مبنا را قانون اساسی مشخص کرده است. یکی از مسایل تخلفات قانونی است. اگر این نباشد مشکلی نیست. برخی مصوبات درهیات تطبیق بررسی گردید و نظر هیات تطبیق ارسال شد. به عنوان مثلا در همین قانون استخدامها یا همین قانون هدفمندی یارانهها تخلفاتی که رخ داده و بدون قانون نمیشود گفت که عدالت اجرا شده است.
واکنش رجایی به سخنان احمدینژاد
عباس رجایی، رییس کمیسیون کشاورزی مجلس به عنوان نخستین ناطق پس از سخنان رییسجمهور گفت: روی صحبت ما با آقای رییسجمهور و دولت بود که الان نیستند. وی خطاب به رییسجمهور گفت: امروز بعد از گذشت ۳۳ سال از انقلاب اسلامی مشکل ما در همه حوزهها عنصر مدیریتی است و اگر ما مساله مدیریتی را اصلاح میکردیم هیچکدام از این مشکلات پیش نمیآمد.
رجایی در ادامه با اشاره به مشکلات بخش کشاورزی گفت: یکی از مسایلی که در حوزه کشاورزی باید به آن اشاره کنیم این است که ما نگاهمان به کشاورزی همان نگاهی است که به سایر بخشها داریم اما این پسندیده نیست. کشاورزی با موجود زنده سروکار دارد. ما به موجود زنده نمیتوانیم بگوییم که علوفه نداریم، کود نداریم، این موارد را نداریم. اگر نکنیم میمیرد. بخش کشاورزی به همه مردم ایران بازمیگردد محصولات کشاورزی سر سفره همه مردم است.
وی افزود: بخش کشاورزی با توجه به ساختارش قادر نیست که هزینههای خود را به سایر اقشار جامعه شیفت بکند. باید شرایط را بهگونهای طراحی کنیم که تمام مشکلات خود را در درون خود حل کند. هنوز بخش کشاورزی نتوانسته خود را از حالت سنتی خارج کند بنابراین لازم است به نوع دیگر نگاه شود. نمیتوانیم با مدلهایی که به سایر بخشها نگاه میکنیم به کشاورزی نگاه کنیم. اگر برق در یک پرورش ماهی قطع شود، ماهیها میمیرند اما در یک کارخانه اگر برق قطع بشود ضرر میرسد اما از حیز انتفاع خارج نمیشود.
رییس کمیسیون کشاورزی همچنین در واکنش به سخنان رییسجمهور که گفت جنگلها را به دامداران بسپاریم، گفت: اینکه دامدارها را بفرستیم جنگل کاملا غیرکارشناسی است. کف جنگل علوفه نمیروید که دامدار برود آنجا! این یعنی اینکه دامدار برود جنگل را قطع کند تا علوفه کشت شود تا دام بخورد.
احمد توکلی دومین ناطق جلسه علنی مجلس پس از سخنان رییسجمهور بود. وی در این جلسه گفت: هشت سال از دوره خدمت احمدینژاد ۲۲ هزار و ۹۲۰ روز است که دو هزار و ۷۲۰ روز آن گذشته و ۲۰۰ روز آن مانده است، من از ایشان استدعا میکنم که به سراغ طرحهای بزرگ نروند چون تا تفاهم شود این وقت هم از دست میرود. طرحهای موجود را که قانون دارد را همکاری کنیم قانونی انجام دهیم خیرش به مردم میرسد.
توکلی در ادامه تصریح کرد: ایشان در مورد قانون اساسی نکاتی را ارایه کردند که محل اختلاف بود این مطالب در سال ۸۹ طی نامهای از سوی رییسجمهور عنوان شده بود آن زمان رهبری این موضوع را به شورای نگهبان ارجاع دادند و کمیته چهار جانبه به دستور رهبری متشکل از دولت، مجلس، شورای نگهبان و اساتید دانشگاه تشکیل شد. این کمیته ۱۸ جلسه چند ساعته حرف زدند و جمعبندیها خدمت رهبری داده شد و نظرات رییسجمهور تایید نشد.
غلامرضا مصباحیمقدم، رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نیز با بیان اینکه برخی از سخنان رییسجمهور مناسب آغاز دوره نهم بود نه پایان دوره دهم گفت: ما اصل هدفمندی را قابل خدشه نمیدانیم و باید قانون هدفمندی یارانهها تا رسیدن به نقاط هدف ادامه پیدا کند. دوم باید هر مرحله با توجه به تجربه و نقاط ضعف و قوت مراحل قبلی انجام گیرد.
وی افزود: در اجرای هر مرحله باید با تفاهم دولت و مجلس این کار انجام بشود. اهداف این قانون چند چیز بود که اصلاح ساختارهای تولید هم جزء آن بود. این اهداف را باید با هم در نظر بگیرید.
مصباحیمقدم گفت: هر کمکی به تولید کشور شود، کمک به مردم است. چرا باید بنا را بر این بگذاریم که کمک به مردم تنها پول در جیب آنها گذاشتن است. اگر به تولید کمک کنیم اشتغال افزایش پیدا میکند و شکاف ثروت و فقر کاهش پیدا میکند. به جای دادن ماهی به مردم باید ماهیگیری را یاد بدهیم.
وی افزود: برای اصلاح ساختار تولیدی نیازمند منابع هستیم. اجرای فاز بعدی هدفمندی یارانهها این منابع را در اختیار ما میگذارد. هماکنون کارخانههای بسیاری وجود دارد که با ظرفیت ۲۰ و ۴۰ درصد کار میکنند. اگر سرمایه اینها را تامین کنیم اشتغال بالا میرود و اشتغال بالا برود رفاه بالا میرود. پرداخت یارانه راهحل مشکل فقر نیست. طرحهای پیشنهادی آقای رییسجمهور را باید با تفاهم دولت و مجلس پیش ببریم.
اگر ۴۰۰ هزار تومان یارانه بدهید باید ۵۰۰ هزار تومان بردارید
محمدرضا باهنر، نایب رییس مجلس دیگر ناطق مجلس با بیان اینکه اجرای طرح هدفمندی یارانهها جزو آرزوهای دیرینه دولتها و مجالس گذشته بوده است، گفت: از همین رو این طرح باید به درستی به سرانجام مقصود برسد به همین دلیل هم دولت و هم مجلس همت بالایی گذاشتند و مرحله اول این قانون کلید خورد.
ادامه در صفحه ۳
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد