7 - 11 - 2023
آقای ضرغامی، لطفا آدرس اشتباه ندهید
دکتر عبدالرضا مهاجرینژاد*
در نشست وزیر محترم میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی با اعضای کارگروه گردشگری شورایعالی ایرانیان خارج از کشور مطالبی از طرف ایشان و معاون گردشگری بیان شد که نقد و واکاوی موضوعات عاری از فایده نیست؛ اهم سخنان عزتالله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، در این جلسه عبارتند از:
«۱- مشکل ایرانیان خارج از کشور تنها در دولت سیزدهم قابل حل است!
۲- باید زیر میز بزنیم و با تغییر رویکردهای قبلی کاری متفاوت انجام دهیم!
۳- با رفع موانع، ارائه پیشنهادهای نو و کنار گذاشتن رویههای پیشین، با جسارت و تدبیر و برنامهریزی عمل میکنیم!
۴- تصوری اشتباه درباره ضدانقلاب بودن ایرانیان خارج از کشور از سوی اقلیتی در قدرت که صاحب رسانه هم هستند، وجود دارد.
۵- برگزاری این نشست فرصتی برای ایجاد طوفان فکری(!)در راستای استفاده از ظرفیت ایرانیان خارج کشور است.
۶- من شخصا در این حوزه انگیزه دارم که با همافزایی تمامی دستگاههای مرتبط راه را برای آنها باز کنم.»
آقای ضرغامی! اگر بلد نیستید لطفا آدرس اشتباه ندهید
شما از دل دولتی برآمدهاید که همانند دولتهای قبل مجری سیاستهای کلی نظام براساس اسناد بالادستی بودهاند و هفت برنامه را پشتسر گذاشتهاند؛ حتی در دولتهای همسو با دولت شما یعنی در دولتهای آقای احمدینژاد با تبلیغات گسترده، با همکاری تمام دستگاههای مرتبط، وزارت امور خارجه، سفارتخانهها، فعالان حوزه اقتصادی و گردشگری و با برگزاری نشستهای داخلی و خارجی و دعوت از افراد دوجانبه و نامآشنا از جمله «هوشنگ امیراحمدی»، هزینههای سرسامآوری انجام شد اما (این هزینهها) هرگز به نتیجه نرسید.
بنابراین این نکته که مشکل ایرانیان خارج از کشور فقط در دولت سیزدهم قابل حل است، محلی از اعراب ندارد. مشکل سرمایهگذاری در صنعت گردشگری در جای دیگر است. لطفا آدرس اشتباه ندهید و با کلمات بازی نکنید. آقای وزیر با زیر میز زدن و تغییر رویکردهای قبلی هرگز اتفاقی نخواهد افتاد. بعد از دو سال تازه به این نتیجه رسیدهاید که کاری متفاوت انجام دهید؟ کدام کار؟ کدام برنامه؟ کدام استراتژی؟ کدام عملکرد؟
آقای ضرغامی! اقلیت در قدرت چه کسانی هستند که (به تعبیر شما) هم رسانه دارند و هم قدرت؟ لطفا به طور واضح بیان بفرمایید.
در ثانی جنابعالی که همواره وصل به قدرت بوده و هستید و شاید تنها کسی در دولت هستید که در مسند رسانه اول دیداری و شنیداری کشور بودهاید.
آقای وزیر! در دنیای صنعت گردشگری، هیچ نیازی به ضمانت و ضمانتنامه به گردشگر و گردشگری و سرمایهگذاران در این بخش وجود ندارد. اول آنکه مطالعه نو در مقوله و مولفههای امنیت و قدرت در دنیای معاصر داشته باشید و درثانی در خاطر داشته باشید که بازار گردشگری و بازار هدف، بازار عرضه و تقاضا است.
امنیت سرمایهگذاری در کشور هدف را اشخاص تعیین نمیکنند؛ پالسهای مثبت و منفی بازار گردشگری با سایر بازارهای اقتصادی از جمله بازارهای بورس و انرژی بسته به مولفههایی متفاوت و بسیار ظریف است. اگر در نقطهای از بازار، گردشگری هدف عطسه بکند در نقطهای دیگر بازار سرما میخورد، بنابراین نیازی به بگیر و ببند و طوفان فکری! نیست.
از دهه ۱۳۷۰ تا به حال در تهیه سند ملی گردشگری بازماندهاید، آنگاه به دنبال طوفان فکر هستید؟ کدام فکر؟ کدام اندیشه؟ اگر اندیشهای در کار بود، اگر برنامهای بود با گذراندن هفت برنامه در پله دوم نردبان نایستاده بودیم.
آقای ضرغامی، لطفا در حوزههای سهگانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی با کلیدواژههای تخصصی حرف بزنید. از میراث فرهنگی، بناهای تاریخی، اموال منقول، غیرمنقول، موزههای استاندارد، اشیای تاریخی، گردشگری GDP، GNP سرمایهگذاری داخلی و خارجی، اعداد و ارقام، بازار داخلی، بازار خارجی، ذائقههای گردشگری، موانع تولید، اعتبارات صندوق توسعه ملی و سرمایهگذاری، تسهیلات، جهنم پروسه دریافت تسهیلات و صدور مجوز، اصلاح ساختار صنایعدستی، تولید، بازار هدف، صادرات و سایر کلیدواژههای تخصصی که باید به آنها بپردازید، بگویید.
بازی با کلمات مانند «تشکیل شبکه شگرف» و از این دست جملات و جلسات هیچ مشکلی را حل نمیکند.
جای بسی تاسف و ناامیدی است که معاون گردشگری شما به دنبال تعیین بودجه از سوی سازمان برنامه و بودجه برای برگزاری نمایشگاهها و جشنوارههاست!
از دیدگاه اقتصادی شرمآور است هنوز از تصدیگری دست برنداشتهاید. چرا با ناکارآمدی طرح خارج از موضوع میکنید؟ نقش بخش خصوصی و دفاتر در برگزاری نمایشگاهها و جشنوارهها چیست؟ نقش اتاق بازرگانی استانها و اتاق ایران چیست؟ کدام کشور در دنیا اینقدر دخالت بیجا میکند؟
از ساخت دستشویی گرفته تا برگزاری نمایشگاهها به دنبال دریافت پول از بودجه عمومی دولت هستید؟ شما حتی توان ساماندهی متقاضیان و سرمایهگذار داخلی را با منابع ریالی ندارید، تسهیلات به جای خود؛ پروندههای راکدی وجود دارد که سرمایهگذار از یک تا چند سال به دنبال صدور مجوز هستند. لطفا حداقل ساختار و موانع را اصلاح کنید تا موانع و پروسه طولانی صدور مجوز تاسیسات گردشگری اصلاح شود.
به جای ژست همزمان و دوگانه پوزیسیون و اپوزیسیون در مسائل مختلف به اصل موضوع حوزه تخصصی خود بپردازید. هنوز پرسش و اطلاعرسانی از کجایی و چگونگی فرشهای مفقوده سعدآباد و ابهامات در مورد برخی انتصابات از سوی شما همچنان باقی است.
* عضو هیات علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد