30 - 06 - 2017
آمادگی ایران برای ایفای نقش در طرح جاده ابریشم
رییس شورای راهبردی روابط خارجی ایران گفت: بعضی از کشورهای منطقه و از جمله عربستان سعودی از گروههای تروریستی به عنوان ابزاری برای پیشبرد اهداف خود در منطقه بهره میگیرند.
به گزارش ایرنا، کمال خرازی در دومین اجلاس سازمانها و نهادهای غیردولتی و مطالعاتی کشورهای عضو تعامل و اعتمادسازی آسیا موسوم به «سیکا» در شهر پکن پایتخت چین اظهار داشت: علاوه بر بعضی از کشورهای منطقه، غرب به ویژه آمریکا نیز با دخالتهای نظامی خود چه در عراق و چه در سوریه، فضاهای گستردهای را برای فعالیتهای گروههای تروریستی بهوجود آوردهاند. وی افزود: دخالت قدرتهای منطقهای و فرامنطقهای برای تغییر نظامها در منطقه نه تنها فرصت تغییرات سیاسی مناسب را از مردم میگیرد، بلکه در بعضی از کشورها همچون سوریه، لیبی، عراق و یمن چنان بیثباتی، ناامنی و آوارگی گسترده و فقر و گرسنگی را به وجود آورده که بعید است چشمانداز امیدوارکنندهای در کوتاهمدت و حتی میانمدت برای این کشورها متصور شد.
وی گفت: واقعیت این است که ساختارهای سیاسی در بعضی از کشورهای عرب جنوب خلیج فارس به نحوی است که از تولیدات فکری آنها چیزی جز گروههایی همچون داعش، القاعده و بوکوحرام و مشابه آنها بیرون نخواهد آمد. وی ادامه داد: این گروهها محصول ترکیبی افراطگرایی مذهبی همچون وهابیگری و نوعی از حاکمیت قبیلهای هستند.
رییس شورای راهبردی روابط خارجی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد که در هر حوزه جغرافیایی یا منطقه جغرافیایی مسایل و تنشهای بین کشورهای آن منطقه باید بدون دخالت قدرتهای فرامنطقهای و توسط کشورهای همان منطقه حلوفصل شود.
وی ادامه داد: البته سازمان ملل نیز میتواند به این پروسه کمک کند و مداخله نظامی برای ساقط کردن نظامها حتی اگر نظامهای غیردموکراتیک باشد راهحل مناسبی نخواهد بود؛ همچنان که امروزه در یمن، لیبی، عراق، افغانستان و سوریه شاهد نتایج آن هستیم. وی تصریح کرد که خاورمیانه از تفکر با «حاصل جمع صفر» در رابطه با مسایل امنیتی رنج میبرد و به همین دلیل باید رهیافت «حاصل جمع برابر» در منطقه برقرار شود.
خرازی ادامه داد: گرچه ممکن است همه دستاوردها در هر موضوعی برابر نباشد ولی باید همه دستاوردی مناسب در زمینه امنیت کسب کنند و این از طریق پذیرش نظم و امنیت منطقه میسر است. رییس شورای راهبردی روابط خارجی در بخش دیگری از سخنان خود به طرح جاده ابریشم جدید چین و اجرای طرح موسوم به «یک کمربند – یک راه» اشاره کرد و گفت: با بهرهگیری از امکانات همه کشورهای قرار گرفته در مسیر این جاده، میتوان این پروژه عظیم را به خوبی اجرایی کرد.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد نقش موثری را در اجرای این طرح به سهم خود بر عهده بگیرد، به موقعیت مناسب کشورمان در منطقه اشاره کرد و یادآور شد: ایران در میان دو منطقه ژئواستراتژیک خلیج فارس و آسیای مرکزی و قفقاز طرحهای کلانی را در دستور کار توسعه دارد که کریدور شمال – جنوب که دسترسی کشورهای سواحل دریای عمان و اقیانوس هند را به افغانستان، آسیای مرکزی و روسیه تسهیل میکند از جمله این طرحهاست.
رییس شورای راهبردی روابط خارجی یادآور شد: علاوه بر این، شاهراهها و خط ریلی شرقی به غرب ایران میتواند از یکسو ارتباط با ترکیه و اروپا و از سوی دیگر از طریق عراق با خاورمیانه و دریای مدیترانه را ممکن کند.
وی اضافه کرد: نکته مهم این است که با توسعه بندر گوادر در پاکستان احداث کریدور کاشغر به گوادر توسط چین امکانپذیر است و با اتصال این بندر در پاکستان به بندر چابهار ایران میتوان ارتباط زمینی چین به شمال و غرب ایران را هم فراهم کرد.
خرازی البته به موضوع امنیت و همکاریهای امنیتی کشورهای قرار گرفته در مسیر جاده ابریشم نوین نیز اشاره کرد و آن را در توسعه و پیشبرد برنامههای این طرح مهم دانست.
در این اجلاس که امروز به کار خود پایان داد، حدود ۲۰۰ نفر از اعضای دولتهای عضو، سیاستمداران، سفرای خارجی مقیم چین و همچنین کارشناسان بینالمللی شرکت دارند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد