27 - 11 - 2019
آمریکاییها به دنبال وادار کردن ایران به بازگشت به پای میز مذاکره هستند
سیدعباس عراقچی گفت: آمریکاییها به دنبال وادار کردن ایران به بازگشت به پای میز مذاکره و رسیدن به توافقی بهتر هستند. این سیاست خندهدار است که آنها از یک توافق خارج میشوند تا به توافق دیگری برسند. نکتهای که آمریکا باید بداند این است که ایران تحت فشار مذاکره نمیکند.
سیدعباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر خارجه ایران روز سهشنبه را در ترکیه گذراند. سفری برای انجام گفتوگوهای سیاسی دوجانبه در سطح معاون وزرای خارجه دو کشور که به صورت دورهای در تهران و آنکارا برگزار میشود.
هرچند که هدف از این سفر، رایزنیهای دوجانبه سیاسی میان دو کشور بود اما سخنرانی معاون سیاسی وزیر خارجه در موسسه تفکرات راهبردی آنکارا با حضور تعداد قابل توجهی از نخبگان، سیاستمداران و روزنامهنگاران کشور میزبان و سایر رسانهها، سمت و سوی برجامی به خود گرفت. سیدعباس عراقچی در این سخنرانی که ۳۵ دقیقه طول کشید ابتدا درباره دلایل ایران و ۱+۵ برای آغاز مذاکرات هستهای و ماهیت امنیتی و سیاسی برجام سخن گفت و سپس نسبت به بدعهدیهای آمریکا در برجام واکنش نشان داد. شاهبیت سخنان معاون سیاسی وزیر خارجه کشورمان در آنکارا این بود که جان برجام در خطر است و این توافق بیش از هر زمان دیگری در نتیجه سیاستهای یکجانبه آمریکا به پایان نزدیک میشود.
سیدعباس عراقچی درباره اهداف سفر به ترکیه گفت: هدف سفر من به ترکیه برگزاری دور جدیدی از گفتوگوها میان ایران و ترکیه است که به طور منظم میان معاونهای وزرای خارجه دو کشور برگزار میشود. امروز نیز گفتوگوی بسیار سازندهای با همتای خود در وزارتخارجه داشتم. عراقچی با اشاره به اینکه رابطه ایران و ترکیه هیچگاه به اندازه امروز خوب نبوده، افزود: ما دو بازیگر بزرگ منطقه هستیم که سالهاست در کنار یکدیگر زندگی کردهایم و سالهای بسیار دیگری هم به همین روند ادامه پیدا خواهد کرد. رابطه ایران و ترکیه بسیار خوب، دوستانه و براساس منافع و احترام مشترک است.
معاون سیاسی وزیر خارجه خاطرنشان کرد: رابطه ایران و ترکیه نیز مانند رابطه دوجانبه میان هر دو کشوری با فراز و فرودهایی همراه بوده و اختلافنظرهایی هم درباره مسائل مختلف با هم داریم اما میتوانم به شما بگویم که ما امروز به یکدیگر نزدیکتر از هر زمانی در گذشته هستیم. امروز ایران و ترکیه درباره مسائل منطقهای و بینالمللی رویکردهای نسبتا مشابهی دارند و رابطه دوجانبه میان دو کشور براساس منافع مشترک در حال توسعه است.
احتمال پایان برجام
سیدعباس عراقچی در ادامه با اشاره به اینکه سوژه صحبت خود را بر برجام متمرکز کرده است، گفت: توافق هستهای در خطر است و ممکن است هر لحظه به پایان برسد. دلیل این مساله هم رفتارهای آمریکاست. برجام یک توافق اقتصادی نبود بلکه یک توافق امنیتی بود و این نکته از اهمیت بسزایی برخوردار است. برجام در حوزه منع اشاعه توافق بسیار مهمی است. البته که در دل این توافق، بخش مهمی وجود دارد به نام برداشته شدن تحریمها. ایران در قالب برجام پذیرفت که درباره برنامه صلحآمیز هستهای خود اعتمادسازی کند و به همین دلیل برخی محدودیتها بر برنامه هستهای خود را پذیرفتیم تا سایرین را مطمئن کنیم که برنامه هستهای ایران همواره صلحآمیز بوده و پس از این هم صلحآمیز باقی میماند. در مقابل این اقدام ایران، کشورهای مقابل ما نیز پذیرفتند که تحریمهای هستهای اعمال شده علیه ایران را بردارند.
معاون سیاسی وزیر خارجه افزود: با وجود آنکه برداشته شدن تحریمها بخش مهمی از این توافق بود اما برجام را نمیتوان توافقی صرفا اقتصادی خواند، بلکه برجام توافقی امنیتی است که با امنیت منطقه ما و امنیت بینالمللی گره خورده است. امروز برجام بخش بسیار مهمی از رژیم منع اشاعه در سطح بینالمللی شده است.
دروغ آمریکایی
معاون سیاسی وزیر خارجه با اشاره به تعهد همیشگی ایران برای عدم دستیابی به سلاح اتمی گفت: برخلاف ادعای آمریکاییها تعهدهای ایران در قالب این توافق برای عدم پیگیری سلاح هستهای همیشگی است و هیچ پایانی برای این تعهد ایران وجود ندارد. اگر به متن برجام مراجعه کنید در همان جملات ابتدایی میبینید که ایران متعهد شده تحت هیچ شرایطی به سراغ تسلیحات اتمی نرود. این تعهد ایران در برجام همیشگی است و پایانی بر آن نیست. بنابراین زمانی که آمریکا ادعا میکند پایانی بر این تعهد ایران وجود دارد دروغ میگوید. البته که برخی از تعهدهای ایران در قالب برجام یک تاریخ انقضا و پایان دارند. زمانی که ایران پذیرفت بخشی از فعالیتهای هستهای خود را به عنوان گامی اعتمادساز محدود کند، برخی تاریخ انقضاها را هم پذیرفت. شما که نمیتوانید خودتان را برای همیشه محدود کنید. اعتمادسازی گامهایی است که شما در مدت زمانی معینی برمیدارید تا در طرف مقابل ایجاد اطمینان کنید. پس از پایان دوره این محدودیتها، ایران به عضوی نرمال در انپیتی تبدیل میشود و با آن مانند هر عضو دیگری از این معاهده برخورد خواهد شد. ایران مانند هر عضو دیگری به تعهدات خود برای عدم پیگیری تسلیحات هستهای پایبند خواهد بود اما میتواند از فناوری صلحآمیز هستهای استفاده کند.
عراقچی با اشاره به اینکه در ایران ناامیدی نسبت به برجام به وجود آمده خاطرنشان کرد: آمریکا به سختی تلاش میکند ایران را به خروج از برجام تحریک کند. آنها ابتدا از برجام خارج شدند، سپس تحریمها را بازگرداندند و سپس معافیتهای تحریمی را که به هشت کشور اجازه خرید نفت از ایران را میداد، قطع کردند. آمریکاییها ادعا میکنند به دنبال به صفر رساندن فروش نفت ایران هستند و از سیاست فشار حداکثری سخن میگویند. آمریکاییها به دنبال وادار کردن ایران به بازگشت به پای میز مذاکره و رسیدن به توافقی بهتر هستند. این سیاست خندهدار است که آنها از یک توافق خارج میشوند تا به توافق دیگری برسند. نکتهای که آمریکا باید بداند این است که ایران تحت فشار مذاکره نمیکند و فکر میکنم هیچ کشوری هم این کار را نمیکند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد