29 - 01 - 2018
آمریکای زخم خورده
گروه سیاسی- دولت آمریکا قصد دارد در راستای سیاستهای ایرانهراسانه خود، روز دوشنبه سفیران کشورهای عضو شورای امنیت را به واشنگتن دعوت کند. طبق برنامهای که دفتر نمایندگی آمریکا در سازمان ملل اعلام کرده نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل و ۱۴ همکارش در شورای امنیت، در یک ضیافت ناهار با حضور دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا شرکت خواهند کرد. قرار است نیکی هیلی آنچه را به ادعای وی قطعات موشکهای منتقلشده از ایران به اعضای جنبش انصارالله یمن است به این دیپلماتها نشان دهد.
گفته میشود نمایندگان اعضای شورای امنیت از پایگاه «آناکوستیا ــ بولینگ»؛ جایی که هیلی ماه گذشته با نمایش آهنپارههای موشکی، ایران را به کمک به انصارالله در حمله موشکی به ریاض متهم کرد، دیدن خواهند کرد. هیلی ماه گذشته با ایستادن کنار قطعاتی که مدعی بود لاشه موشکها و سلاحهای ایرانی است، تهران را به نقض قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل متهم کرد. اندکی بعد، روزنامه نیویورکتایمز بهنقل از مقامهای وزارت دفاع آمریکا ادعاهای نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد علیه ایران را رد کرد. مقامهای دفاعی آمریکا گفتهاند نمیتوانند زمان دقیق ارسال سلاحها به یمن را مشخص کنند و این بهمعنای آن است که سلاحها ممکن است قبل از زمان صدور قطعنامه شورای امنیت به یمن ارسال شده باشند. در برخی موارد مقامهای آمریکایی گفتهاند نمیدانند که این سلاحها چهزمانی مورد استفاده قرار گرفتهاند. برخی از منابع هم گفتهاند که هیچکدام از سلاحهایی که هیلی بهنمایش گذاشت قادر به حمل کلاهکهای هستهای نیستند و این بدان معناست که حتی در صورت تایید ارسال این سلاحها از سوی ایران، این اقدام نقض قطعنامه شماره ۲۲۳۱ شورای امنیت بهشمار نمیرود. در چند ماه گذشته، دولت ترامپ در پی آن بوده که فشار دیپلماتیک بر ایران را افزایش دهد. با این حال با گزارشهای پیاپی آژانس بینالمللی انرژی هستهای درباره پایبندی ایران به توافق هستهای، آمریکا فشارش را بر برنامه موشکی ایران و رفتارش در منطقه گذاشته است. و حالا بازی جدید آمریکا همین دعوت از سفرای کشورهای عضو شورای امنیت سازمان ملل است تا ثابت کنند ایران برای حوثیها در یمن سلاح فرستاده و موشکی که از یمن به سوی فرودگاه ریاض پرتاب شده، از ایران آمده است.
هدف توان موشکی
هر چند بحث از حفظ برجام است اما به نظر میرسد هدف اصلی از اعمال فشارها بر تهران، وادار کردن ایران برای مذاکره در خصوص توان موشکی است. از طرفی تمامی گروهها در داخل ایران بر قابل مذاکره نبودن توان موشکی تاکید دارند اما در این میان شایعاتی در خصوص توافق برای مذاکره در این رابطه منتشر شده از جمله آنکه روزنامه فایننشالتایمز گزارش داد که کشورهای اروپایی به تهدیدهای دونالد ترامپ، مبنی بر خروج از برجام واکنش نشان داده و خواستار مذاکرات فشرده و بسیار جدی با ایران بر سر برنامه موشکی این کشور شدهاند. در این گزارش آمده بود که کشورهای اروپایی فشار بر ایران را به خاطر برنامه موشکهای بالستیکی این کشور و همچنین مداخلات جمهوری اسلامی در کشورهای منطقه افزایش دادهاند. فایننشالتایمز نوشته بود که سه کشور اروپایی فرانسه، بریتانیا و آلمان حتی برای شروع این مذاکرات با ایران به توافق رسیدهاند و زیگمار گابریل، وزیر خارجه آلمان پس از دیدار با محمدجواد ظریف، همتای ایرانیاش، رکس تیلرسون، وزیرخارجه آمریکا را در بروکسل در جریان اقدامات اروپاییها قرار داده است.
ادعاهای نافرجام نیکی هیلی
نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل، بیش از چهل روز پیش نیز، ایران را به تنشآفرینی در خاورمیانه متهم کرد و گفت آنچه از بررسی بقایای موشک برمیآید میتواند به عنوان شواهد انکارناپذیر نقض تعهدات بینالمللی ایران و تلاش نافرجام ایران برای لاپوشانی این موارد تلقی شوند. البته محمدجواد ظریف، وزیر خارجه کشورمان، سخنرانی نیکی هیلی را نمایش خواند. ظریف در توئیتر خود نوشته است: وقتی در سازمان ملل بودم همین نمایش را دیدم و آنچه را هم که از آن برآمد... او عکس نیکی هیلی را در کنار کالین پاول، وزیر خارجه پیشین آمریکا قرار داده که در سخنانی در سازمان ملل مدعی شد آمریکا شواهد انکارناپذیری از تسلیحات کشتار جمعی عراق دارد. آمریکا بر همین اساس به عراق حمله کرد. اما بعدتر مشخص شد که ادعای پاول پایه و اساسی نداشت. اکنون نیز علیاکبر ولایتی در جمع خبرنگاران در خصوص اقدام نیکی هیلی برای بازدید اعضای شورای امنیت از لاشه موشکی که ادعا میکنند برای ایران است گفت: آنچه ما طی هفتهها و ماههای گذشته دیدیم این است که به تدریج آمریکاییها نفوذ خودشان را در شورای امنیت سازمان ملل از دست دادهاند به طوریکه طرحی را هم که در شورای امنیت مطرح کردند فقط دو کشور از آنها حمایت کردند و بقیه حمایتی نکردند. وی تاکید کرد: این نشاندهنده افول تدریجی نفوذ آمریکا در مجامع بینالمللی است و اینطور نیست که مردم دنیا و حتی اروپاییها منتظر باشند ببینند آقای ترامپ چه دستورالعملی صادر میکند و از او تبعیت کنند.
وی گفت: نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد نیز حرف بیمنطق زیاد میزند و کسی به این حرف بیمنطق اعتنایی نمیکند. اخیرا نیز نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل، گفته است در حال بررسی گزینههای مختلف در سازمان ملل برای فشار آوردن بر ایران است که به گفته او رفتارش را اصلاح کند. با این حال او با چالش حق وتو قدرتهای جهانی از جمله چین و روسیه هم مواجه است. برای تصویب قطعنامه در شورای امنیت، رای ۹ کشور از ۱۵ کشور عضو این شورا لازم است و در عین حال هر یک از پنج قدرت جهانی که عضو دائمی این شورا هستند میتوانند آن را وتو کنند. در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که بعد از توافق هستهای بین ایران و شش قدرت جهانی تصویب شد، از ایران خواسته شده است که برای هشت سال از توسعه موشکهای بالستیکی که برای حمل تسلیحات هستهای طراحی شدهاند خودداری کند. همچنین یک قطعنامه دیگر شورای امنیت درباره یمن، تامین تسلیحات برای رهبران حوثی و کسانی که از طرف آنها یا به دستور آنها عمل میکنند را ممنوع کرده است. اگر آمریکا پیشنهاد کند سازمان ملل افراد یا نهادهایی را بابت نقض قطعنامه مرتبط با تحریم تسلیحاتی یمن در فهرست سیاه قرار دهد، چنین تصمیمی در جلسههای غیرعلنی شورای امنیت و با رای اجماعی ۱۵ کشور عضو گرفته میشود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد