19 - 04 - 2025
آمریکا در تکاپوی کاهش قیمت نفت
گروه انرژی- قیمت نفتخام در پی دور تازه تحریمها علیه صادرات نفت ایران و بهدنبال آن نگرانیها درباره عرضه نزدیک به بالاترین حد در دو هفته گذشته داد و ستد شد.
رویترز گزارش داد، پس از تحریمهای تازه آمریکا علیه تهران برای محدود کردن صادرات نفت ایران و در پی آن نگرانیها درباره عرضه، قیمت نفت در معاملههای روز پنجشنبه (۲۸فروردین۱۴۰۴) نزدیک به بالاترین حد طی دو هفته گذشته معامله شد.
اواخر هفته گذشته با وجودی که کشورهای غربی در تعطیلات عیدپاک به سر میبردند، قیمت نفتخام شاخص برنت دریای شمال ۶۶دلار و ۳۹سنت برای هر بشکه و نفتخام شاخص دابلیوتیآی آمریکا ۶۳دلار و ۱۱سنت به ازای هر بشکه داد و ستد شد.
جیووانی استانوو، تحلیلگر موسسه یوبیاس (UBS) در این باره گفت: دور تازه تحریمها از سوی آمریکا علیه صادرات نفت ایران و اظهارنظرهای تند خزانهداری ایالاتمتحده درباره این موضوع، نگرانیها درباره عرضه را افزایش داده و به حمایت از قیمت نفتخام کمک کرده است.
دولت دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، روز چهارشنبه دور تازهای از تحریمها را علیه صادرات نفت ایران، از جمله علیه یک پالایشگاه نفت مستقل چینی اعمال و فشارها را بر تهران در بحبوحه گفتوگوها درباره برنامه هستهای این کشور تشدید کرد.
علاوهبر تحریمهای ایران، بازار نفت همچنان در شرایط نگرانی درباره افزایش تعرفههای ترامپ قرار دارد. اتقافی که موجب شده تا شماری از اعضای اوپک و اوپکپلاس برنامه تعدیل تدریجی کاهش عرضه داوطلبانه را در این ماه اجرا کنند و در پی این تصمیم هم حدود ۱۳درصد از تولید نفت کاهش یافته است.
تردیدها درباره تنشهای تجاری باعث شده است چند بانک از جمله بیانپی پیرباس
(BNPParibas)، یوبیاس (UBS) اچاسبیسی(HSBC) پیشبینی خود را از قیمت نفت کاهش دهند.
ترامپ در تشدید جنگ تجاری بین دو اقتصاد بزرگ جهان که بازارها از آن بیم دارند که منجربه رکود جهانی شود، تعرفههای گمرکی بر کالاهای چینی را تا حد زیادی افزایش داده است و پکن را وادار به وضع تعرفههای تلافیجویانه بر واردات از آمریکا کرده است.
کنی ژو، تحلیلگر تحقیقاتی گلوبال ایکس، در این باره میگوید: حتی درحالیکه صنعت نفت از اقدامهای اولیه ترامپ برای تسهیل الزامهای مجوز و گسترش فرصتهای حفاری استقبال کرد، افزایش نوسانهای قیمت ناشی از چشمانداز نامشخص بازار، تولیدکنندگان را مجبور به کاهش سرمایهگذاری کرده است.
پشت پرده افزایش قیمت
در همین حال، سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) اواخر هفته گذشته اعلام کرد که برنامههای جبرانی روزآمدشده را از سوی هشتکشور عضو ائتلاف تولیدکنندگان اوپک و متحدانش (اوپکپلاس) برای جبران تخطی از سهمیههای تولید تعیینشده دریافت
کرده است.
تونی سایکامور، تحلیلگر بازار در موسسه آیجی (IG) در این باره گفت: من فکر میکنم دوعامل پشت افزایش قیمت نفت باشد، نخست پوشش کوتاهمدت، دلار ضعیفتر که خرید نفتخام را ارزانتر میکند و دومی به فشار آمریکا بر ایران مربوط میشود.
وی افزود: اگر فرض کنیم رشد اقتصادی آمریکا در بهترین حالت در دو فصل آینده ثابت بماند و تولید ناخالص داخلی چین ۳ تا ۴درصد کاهش یابد، چشمانداز بازار نفتخام چندان مطلوب نخواهد بود.
اوپک، آژانس بینالمللی انرژی و چند بانک از جمله گلدمن ساکس و جیپی مورگان، پیشبینیهای خود را درباره قیمت نفت و رشد تقاضا طی این هفته کاهش دادند زیرا تعرفههای آمریکا و اقدامهای تلافیجویانه از سوی دیگر کشورها تجارت جهانی را به هم ریخته است.
مقابله بهمثل آمریکا با اوپک
همزمان اداره اطلاعات انرژی آمریکا هم اعلام کرد: درحالیکه ذخیرهسازیهای بنزین و فرآوردههای تقطیری آمریکا طی هفته گذشته کاهش یافت، ذخیرهسازیهای نفتخام با افزایش روبهرو بوده است.
اداره اطلاعات انرژی آمریکا پیشبینی کرد که تولید نفت ایالاتمتحده در سال۲۰۲۷ میلادی به ۱۴میلیون بشکه در روز میرسد و تا پایان دهه این سطح را پیش از اینکه روند افزایشی به سرعت کاهش یابد، حفظ میکند.
بازوی آماری وزارت انرژی آمریکا در چشمانداز سالانه انرژی خود اعلام کرد که تولید نفت آمریکا، بزرگترین تولیدکننده نفت جهان، از رقم روزانه حدود ۱۳میلیون و ۷۰۰هزار بشکه در سال ۲۰۲۵ به حدود ۱۱میلیون و ۳۰۰هزار بشکه
در سال۲۰۵۰ میرسد.
برآوردها نشان میدهد که رونق نزدیک به دو دهه رشد نفت شیل آمریکا به پایان خود نزدیکتر میشود و دیدگاه دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، برای افزایش عرضه نفت ایالاتمتحده را به چالش میکشد.
وزارت انرژی آمریکا در بیانیهای سیاستهای جوبایدن، رییسجمهوری پیشین ایالاتمتحده را به ترسیم مسیری فاجعهبار برای تولید انرژی آمریکا متهم و اعلام کرد که چشمانداز اداره اطلاعات انرژی آمریکا براساس سیاستهایی است که تا پایان سال گذشته میلادی وجود داشت.
تولید نفت آمریکا در دوره ریاستجمهوری بایدن طی هر دو سال۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ رکوردهایی تازه را ثبت کرد و مجوزهای حفاری جدید در دوره بایدن سریعتر از دوره نخست ترامپ صادر شد.
اداره اطلاعات انرژی آمریکا اعلام کرد: تولید نفت شیل ایالاتمتحده در سال۲۰۲۷ به روزانه ۱۰میلیون بشکه میرسد، این رقم امسال حدود ۹میلیون و ۶۹۰هزار بشکه خواهد بود.
براساس اعلام این نهاد تولید نفت شیل آمریکا تا سال۲۰۵۰ به حدود روزانه ۹میلیون و ۳۳۰هزار بشکه خواهد رسید.
کاهش رونق تقاضا پس از کرونا
پیشبینیها نشان میدهد که بهبود تقاضای نفت آمریکا پس از بحران شیوع ویروس همهگیر کرونا در سال آینده میلادی پایان مییابد.
دادههای اداره اطلاعات انرژی آمریکا نشان میدهد که کل محصول عرضهشده، معیار تقاضای اداره اطلاعات انرژی آمریکا، از روزانه ۲۰میلیون و ۵۱۰هزار بشکه در سالجاری میلادی به روزانه ۲۰میلیون و ۵۲۰هزار بشکه در سال آینده میلادی خواهد رسید.
پیش از شیوع ویروس همهگیر کرونا، در سال۲۰۱۹ میلادی، مصرف نفت آمریکا بهطور میانگین ۲۰میلیون و ۵۴۰هزار بشکه در روز بود. بالاترین رکورد تاریخی در سال۲۰۰۵ میلادی ۲۰میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز بود.
اداره اطلاعات انرژی آمریکا هفته گذشته پیشبینی رشد تقاضای جهانی نفت برای سالهای۲۰۲۵ و ۲۰۲۶ را کاهش داد و دلیل آن را کاهش فعالیتهای اقتصادی بالقوه بهدلیل تشدید جنگ تجاری واشینگتن و پکن دانست. این نهاد همچنین پیشبینی قیمت نفت خود را بهشدت کاهش داد و چشمانداز رشد تولید نفت آمریکا را برای سالهای ۲۰۲۵ و ۲۰۲۶ میلادی در نتیجه تردیدهای پیشروی تقاضا کاهش داد.
اکنون انتظار میرود نفتخام شاخص برنت در سال جاری بهطور میانگین ۶۷دلار و ۸۷سنت برای هر بشکه باشد که این رقم کمتر از برآورد پیشین ۷۴دلار و ۲۲سنت برای هر بشکه است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد