2 - 06 - 2020
«آنتیفا» در فهرست سازمانهای تروریستی
گروه جهان- ناآرامیهای نژادی در دستکم ۷۵ شهر آمریکا ادامه دارد و بحرانی که با کشته شدن یک مرد سیاهپوست در بازداشت پلیس آغاز شد پس از نزدیک به یک هفته عمیقتر شده است. این گستردهترین ناآرامی نژادی در آمریکا از زمان ترور مارتین لوترکینگ، رهبر جنبش حقوق مدنی در سال ۱۹۶۸ است. شهرهای مختلف آمریکا در حالی شاهد صفوف تظاهرکنندگانی است که شانه به شانه راهپیمایی میکنند که تا چند روز پیش به دلیل قرنطینه کرونا خیابانها خالی بودند. پلیس با معترضان در شهرهای نیویورک، شیکاگو، آتالانتا، فیلادلفیا و لسآنجلس درگیر شده در حالی که در این شهرها برای جلوگیری از غارت و آتش و خسارت زدن، مقررات منع رفتوآمد اعلام شده بود.
دونالد ترامپ، رییسجمهوری ایالات متحده بار دیگر ضمن متهم کردن گروههای تندرو چپگرا به ایجاد آشوب در کشور اعلام کرد که سازمان آنتیفا را در فهرست گروههای تروریستی قرار خواهد داد؛ امری که اعتراض سازمان آزادیهای مدنی آمریکا را به دنبال داشت.
جنبش آنتیفا در ایالات متحده شامل مجموعهای از گروههای چپ مبارز و ضدفاشیسم هستند که باور دارند برای رسیدن به آرمانهای خود تنها اصلاحات سیاسی کافی نیست و باید دست به اقدام زد. آنتیفا جنبشی چپگراست که مجموعهای از گروههای چپ مستقل با رویکرد عملی مبارزه با جریانهای راست افراطی و فاشیستی را دربر میگیرد. گروههای منتسب به آنتیفا از جمله سرسختترین رقبای گروههای حامی سفیدپوستان ملیگرا، جریانهای راست افراطی و تشکلهای حامی برتری نژاد سفید در آمریکا هستند.
دونالد ترامپ در توئیت خود از شهردار مینیاپولیس انتقاد کرده و گفته که اگر از همان شب اول اعتراضات، جلوی جنبش آنتیفا گرفته میشد، این دردسرها پیش نمیآمد. اما تروریست نامیدن جنبش آنتیفا واکنش سریع سازمان آزادیهای مدنی آمریکا را به دنبال داشت که تاکید کرد هیچ مرجع قانونی نمیتواند یک گروه داخلی را تروریستی بنامد و هر اقدامی در این راستا نگرانیهای مهمی را درباره روند قانونی آن و همینطور متمم اول قانون اساسی به وجود میآورد. متمم قانون اساسی ایالات متحده حق آزادی بیان و اعتقاد و تجمع صلحآمیز در این کشور را تضمین میکند.
با این حال ترامپ توئیت تام فیتن، از چهرههای محافظهکار آمریکایی را بازنشر کرد که میگوید آنتیفا سالها درگیر اقدامات تروریستی و توطئهچینی برای ایجاد آشوب در کشور بوده و نیروهای امنیتی از آنها غفلت کردهاند.
دونالد ترامپ در روزهای اخیر و با اوج گرفتن اعتراضها به کشته شدن جورج فلوید، جوان سیاهپوست آمریکایی- آفریقاییتبار به دست یک مامور امنیتی در مینیاپولیس، خشونتها و هرج و مرجهای روی داده در حاشیه این شورشها را به جنبش چپگرای آنتیفا و دیگر جریانهای رادیکال و تندرو نسبت داده بود. رییسجمهور آمریکا همچنین با انتشار یک رشته توئیت از نیروهای امنیتی به دلیل به دست گرفتن کنترل اوضاع در مینیاپولیس طی ساعات پایانی شنبه شب گذشته تشکر کرده است.
دونالد ترامپ در بخش دیگری از پیامهای توئیتری خود نوشت: «هرج و مرجطلبان که از سوی گروههای آنتیفا هدایت میشدند به سرعت (توسط نیروهای امنیتی) کنترل و خاموش شدند در حالی که این کار باید از شبهای نخست توسط شهردار صورت میگرفت که در این صورت مشکلی پیش نمیآمد.»
اشاره دونالد ترامپ در این توئیت به جاکوب فری، شهردار دموکرات این شهر بزرگ شمالی در ایالات متحده است که اعتراضها پس از انتشار ویدئوی مربوط به دستگیری مرگبار جورج فلوید توسط پلیس و اعلام خبر مرگ او در بیمارستان از آنجا شروع شد و به دیگر شهرهای ایالات متحده گسترش پیدا کرد.
وزارت دادگستری به دنبال بازداشت رهبران آنتیفا
به دنبال اظهارات رییسجمهور آمریکا در زمینه تروریستی اعلام کردن جنبش آنتیفا، با انتشار بیانیهای از عزم خود برای شناسایی رهبران این جنبش و گروههای مرتبط با آن خبر داد.
در این بیانیه آمده است با شورشهایی که در بسیاری از شهرهای آمریکا در حال رخ دادن است، صدای اعتراضات مسالمتآمیز و قانونی توسط عناصر تندرو و خشونتآمیز ربوده شده است. در این بیانیه ادعا شده است گروههای تندرو و آشوبطلب در حال سوءاستفاده از این اعتراضات هستند تا اهداف جداگانه و نیات خشن خود را دنبال کنند.
در ادامه این بیانیه آمده است وقت آن رسیده است که از تماشای خشونت دست برداریم و جلوی آن را بگیریم. ادامه اغتشاشات و خشونتها اموال، جان و معیشت دیگران را میگیرد و در حقوق مسالمتآمیز معترضان اختلال ایجاد میکند.
وزارت دادگستری آمریکا در ادامه با اشاره به عناصر آشوبطلب تندرو از اجرای قوانین فدرال برای بازداشت آشوبطلبان و افرادی که قوانین را زیر پا میگذارند خبر داده است. در پایان این بیانیه آمده است برای شناسایی سازماندهندگان جنایتکار و آغازگران این اغتشاشات، نهادهای ایالتی و دولت فدرال از شبکه کارگروه تروریسم مشترک منطقهای پلیس فدرال(JTTF) استفاده خواهند کرد. خشونتهایی که به تحریک آنتیفا (جنبش چپ مستقل ضدنژادپرستی) یا گروههای مشابه در ارتباط با شورشها و اغتشاشها انجام شده تروریسم داخلی است و مطابق با آن با آنها رفتار خواهد شد.
رابرت اوبرایان، مشاور امنیت ملی کاخسفید نیز آنتیفا را به دست داشتن در اعتراضهای خشونتآمیز متهم کرده است. اوبرایان یکشنبه در مصاحبه با شبکه سیانان نیروهای تندرو را متهم کرد که با سفر از ایالتی به ایالت دیگر، شهرها را به آتش کشاندهاند. اوبرایان خواهان اقدام پلیس فدرال آمریکا علیه آنتیفا شد.
همزمان مارکو روبیو، سناتور جمهوریخواه و کفیل ریاست کمیته اطلاعاتی مجلس سنا، خواهان مقابله با اقدامهای گروههای تندرو ضدفاشیستی و همین طور یک گروه راستگرای افراطی شد. گروه بوگالو که یک گروه راستافراطی است به دست داشتن در آشوبهای شبهای گذشته متهم شده است. این گروه متهم است که خواهان به راه انداختن جنگ داخلی نژادی در آمریکاست.
روبیو گفت: آنچه مورد توجه قرار نگرفته است، این است که مجموعهای از تروریستها از آنتیفا گرفته تا گروه بوگالو مشغول خشونت و گسترش آن هستند. او در ادامه گفت: این دو گروه ممکن است از نظر تفکر یکی نباشند ولی تنفر از دولت و پلیس و سوءاستفاده از تظاهرات وجه مشترک آنهاست. روبیو گفت: این افراد میخواهند کل نظام را پایین بکشند حتی اگر به قیمت یک جنگ داخلی جدید تمام شود.
آنتیفا چیست؟
برخی گروههای آنتیفا منشأ جنبش خود را از زمان مبارزه با فاشیستهای اروپا در دهههای ۱۹۲۰ و ۱۹۳۰ میدانند.
مارک بری نویسنده کتاب «آنتیفا، کتابچه راهنمای ضدفاشیست» میگوید جنبش آنتیفای آمریکا از دهه ۱۹۸۰ با گروهی به نام اقدام ضدنژادپرستی آغاز شد و اعضای آن با فاشیستها در گردهماییهای پانکها در غرب میانه آمریکا و جاهای دیگر درگیر میشدند. در دهه اول قرن بیست و یکم این جنبش تقریبا خاموش بود تا ظهور دونالد ترامپ و راستافراطی یا به اصطلاح آلترایت.
آنها با نئونازیسم، نئوفاشیسم، نژادپرستی و معتقدان به برتری نژاد سفید مخالفند. این روزها جنبشی که برخی از این افکار را نمایندگی میکند همان به اصطلاح آلترایت است. این جنبش و آنتیفا پیشینه و رویکردهای سیاسی متفاوتی دارند اما در یک چیز مشترکند و آن، ضدیت با فاشیسم است و یک خط ضددولت هم دارند. آنها میگویند شاهد اقتدارگرایی هر چه بیشتر در دولت کنونی آمریکا هستند و هدفشان برپایی جنبشی است که «ما را در مقابل سیاستهای دونالد ترامپ ضدضربه کند». آنها میگویند مساله فقط مقاومت در برابر دولت فدرال نیست بلکه مقابله با همه جریانهایی است که به فاشیسم منتهی میشوند.
چرا سیاه میپوشند؟
مثل دیگر جنبشهای اعتراضی که ریشهشان به آنارشیستهای آلمان غربی در دوران جنگ سرد برمیگردد، هواداران آنتیفا اغلب همگی سیاه میپوشند و گاهی صورتشان را با ماسک یا کلاهکاسکت میپوشانند تا گروههای رقیب و پلیس نتوانند آنها را بشناسند.
آنها تاکتیک مرعوبکنندهای دارند که امکان میدهد همگی با هم به عنوان یک گروه ناشناس اقدام کنند. آنها گروههای فرعی هم دارند. یک گروه آنتیفا در ارگون «واحد خوردنی» دارد که در زمان تظاهرات به معترضان آب و غذا میرساند. آنتیفا به دنبال بر هم زدن سخنرانیهای راستافراطی و گردهماییهای آلترایت است و برای این کار از شیوههای مختلفی استفاده میکنند مثل داد و فریاد و سرود خواندن و تشکیل زنجیره انسانی برای جلوگیری از حرکت تظاهرکنندگان راستگرا.
برخی از آنها بیپروا از فعالیت آنلاین خود میگویند که شامل زیر نظر گرفتن راستافراطی در شبکههای اجتماعی هم هست. آنها اطلاعات شخصی طرفهای مقابل را در اینترنت منتشر میکنند و باعث اخراج بعضی از طرفداران آلترایت شدهاند چون هویت آنها در اینترنت فاش شده است. آنها همچنین از روشهای سنتیتر محلی برای راهاندازی تجمع و تظاهرات استفاده میکنند. افراطیترین آنها ممکن است اسپری فلفل، چاقو، سنگ و زنجیر حمل کنند. آنها خشونت را کاملا نفی نمیکنند.
تمایل به استفاده از خشونت، آنتیفا را از بسیاری از دیگر گروههای چپ افراطی متمایز میکند. البته اعضای آنتیفا استفاده از اسلحه و خشونت مستقیم را مردود میدانند و اگر خشونت کنند، نوعی دفاع از خود است. آنها در توجیه موضع خود بحثهای تاریخی را پیش میکشند مثل اینکه اگر در دهه ۱۹۳۰ مخالفان آلمان نازی بیشتر از زور استفاده میکردند آیا از جنگ جهانی دوم و هولوکاست پیشگیری نمیشد؟
اقدام مستقیم خیابانی شاید بیشتر حوزه مردان بوده اما شمار قابل توجهی از زنان عضو گروههای آنتیفا هستند و در تظاهرات ضدراستافراطی در کالیفرنیا و جاهای دیگر دستگیر شدهاند. به نظر زنان عضو گروههای آنتیفا دولت فعلی آمریکا ضدزن است و به سیاستهای کاخسفید درباره مهاجرت، دسترسی به بهداشت و درمان ارزان، حق سقط جنین و حق رای اشاره میکنند که خیلی بیشتر زندگی زنان و اقلیتها را تحت تاثیر قرار میدهد.
غارت و بلوا با وجود منع تردد
با ادامه تظاهرات و اعتراضات مردمی در سراسر آمریکا، تاکنون دستکم ۴۱۰۰ معترض در شهرهای مختلف سراسر ایالات متحده بازداشت شدهاند. حجم ویرانگری از غارتهای شبانه در سراسر آمریکا هم تصاویر تکاندهندهای بر جای گذاشته است.
به نوشته روزنامه دیلیمیل، اعتراضات مردمی در دستکم ۷۵ شهر در سراسر ایالات متحده ادامه داشت تا ششمین شب ناآرامیها رقم بخورد. تصاویر ویدئویی از درگیری نیروهای امنیتی نیویورک با معترضان در منهتن با باتوم و سپر و بازداشتی تعدادی حکایت دارد. عصر یکشنبه کلیسای سنت جان هم در واشنگتندیسی که در نزدیکی کاخسفید است به آتش کشیده شد.
پلیس آمریکا همچنین از گاز اشکآور و اسپری فلفل علیه معترضانی استفاده کرد که در لافایتپارک در واشنگتن پرچم آمریکا را به آتش کشیدند. در فیلادلفیا هم دهها فروشگاه هدف حمله و غارت قرار گرفت. در بوستون یک خودروی پلیس به آتش کشیده شد.
دستکم ۴۰ شهر در سراسر آمریکا ممنوعیت آمد و شد اعلام کردهاند تا از حجم اعتراضات و خشونتها بکاهند و اعضای گارد ملی آمریکا هم در ۱۵ ایالت و واشنگتندیسی مستقر شدهاند. بر اساس گزارشها، بیش از ۵۰ تن از عوامل سرویس مخفی هم در اعتراضات مقابل کاخسفید زخمی شدهاند. گفته میشود معترضان به پرتاب کوکتلمولوتف اقدام کردند و خودروهایی نیز در نیویورکسیتی به آتش کشیده شد.
با تداوم اعتراضات خشونتبار، شهردارهای سیاهپوست واشنگتندیسی و آتلانتا یکشنبه خواستار پایان اعتراضات به نام جورج فلوید شدند. موریل بوزر، شهردار واشنگتن و کیشا لنسباتمز، شهردار آتلانتا از معترضان خواستند تا به صورت مسالمتآمیز خواستار اجرای عدالت برای جورج فلوید شوند و از «تخریب شهرها» دست بردارند.
شهردار واشنگتن در پیامی اعلام کرد: پیام بسیار آشکاری به مردم داریم. آنها حق دارند از حقوق متمم اول قانون اساسی برخورد شوند اما نباید شهرمان را تخریب کنند. ما شاهد سطحی از تخریب و آشوب در میان برخی هستیم. فرماندار آتلانتا هم از بازداشت بیش از ۱۵۰ معترض در روز شنبه خبر داد. از روز پنجشنبه بیش از ۱۴۰۰ معترض در ۱۷ شهر سراسر ایالات متحده بازداشت شدهاند.
زیر گرفتن معترضان با کامیون
در ایالت مینهسوتا هم تصاویر ویدئویی نشان میدهد، عصر یکشنبه یک کامیون با سرعت زیاد به سمت هزاران معترضین حملهور شد. معترضان به سرعت پراکنده شدند تا آسیب نبینند. با این حال هنوز مشخص نیست که آیا شخصی زخمی شده است یا خیر.
پیش از آنکه پلیس به صحنه برسد، معترضان به سمت راننده کامیون رفتند و او را به بیرون کشیدند. اداره امنیت عمومی مینهسوتا اعلام کرد، راننده این کامیون بازداشت شده و بعد برای درمان جراحتهای سطحی به بیمارستان منتقل شده است. با تجمع هزاران معترض در واشنگتن بهرغم اعلام ممنوعیت آمد و شد همچنین بنای یادبود لینکن، بنای یادبود جنگ جهانی دوم و بناهای یادبود نشنالمال در واشنگتندیسی خسارت دیدند. روی برخی از این آثار، نوشته «زندگی سیاهان مهم است»، «برترپنداری سفید دیگر بس است» دیده میشود. بنای کنفدراسیون در دانشگاه میسیسیپی هم با عبارات قرمز رنگ «نسلکشی معنوی» پر شده است. اقدامات مشابهی هم در تنسی، پنسیلوانیا و کارولینا انجام شد.
اعتراضات سراسری در جهان علیه نژادپرستی در آمریکا
ملتهای جهان نظارهگر ناآرامیهای مدنی در ایالات متحده در پی مرگ جورج فلوید، سیاهپوست بیدفاع آمریکایی به دست افسر سفیدپوست پلیس هستند. به نوشته روزنامه تایمز آو ایندیا، مرگ فلوید در ۲۵ می سال جاری میلادی در مینیاپولیس جدیدترین نمونه از مرگهای زنان و مردان سیاهپوست به دست پلیس ایالات متحده است.
این اتفاق باعث شده اعتراضات گستردهای در سراسر آمریکا و سایر کشورهای جهان برگزار شود. در لندن هزاران تن در حمایت از معترضان آمریکایی تجمع کردند و شعار «هیچ عدالتی! هیچ صلحی!» سر دادند. مردم همچنین پلاکاردهایی را در دست داشتند که رویشان نوشته بود «چند نفر دیگر؟» معترضان همچنین در میدان ترافالگار تجمع کردند، بدون آنکه به قوانین ارائه شده از سوی دولت لندن درباره رعایت فاصلهگذاری اجتماعی به منظور مقابله با ویروس کرونا توجه کنند، پلیس هم آنها را متوقف نکرد.
در این تجمع معترضان به سمت سفارت آمریکا در لندن رفتند که پلیس آن را تحت حفاظت قرار داده بود. پلیس لندن از دستگیری ۲۳ نفر پس از حمله به افسران خبر داد. در همین حال، دومینیک راب، وزیر خارجه انگلیس از آمریکا خواست تا خودش را دچار تفرقه نکند و گفت، پرونده فلوید بسیار جدی است. معترضان همچنین در دانمارک در مقابل سفارت آمریکا تجمع کردند و پلاکاردهایی در دست داشتند که رویش نوشته شده بود «کشتن سیاهپوستان را متوقف کنید».
فرار ترامپ به پناهگاه کاخسفید
نیویورکتایمز در گزارشی فاش کرد، عوامل سرویس مخفی آمریکا جمعه گذشته با نزدیک شدن جمعیت معترضان به کاخسفید، دونالد ترامپ و خانوادهاش را به پناهگاه زیرزمینی این کاخ منتقل کردند. روزنامه نیویورکتایمز گزارش داد، جمعه گذشته که صدها معترض به مرگ جورج فلوید مقابل کاخسفید تجمع کرده و با سرویس مخفی درگیر شده بودند، سرویس مخفی دونالد ترامپ و خانوادهاش را به پناهگاه زیرزمینی کاخسفید منتقل کردند. از این پناهگاه برای حفاظت در مقابل حملات تروریستی احتمالی استفاده میشود. براساس این گزارش، ترامپ و خانوادهاش از این اتفاق ترسیدند، با این حال مشخص نیست چه اتفاقی موجب شد تا سرویس مخفی دست به این اقدام بزند. چند دقیقه بعد از انتشار این مطلب خبری، ترامپ در پیامی توئیتری نوشت: «اخبار جعلی!»
سخنگوی کاخسفید یکشنبه گذشته به دیلیمیل گفت: کاخسفید درباره پروتکلها و تصمیمات امنیتی اظهارنظر نمیکند. در مواقع اضطراری، سرویس مخفی آمریکا باید فورا رییسجمهوری را به پناهگاه زیرزمینی که به عنوان مرکز عملیاتهای اضطراری ریاستجمهوری در کاخسفید شناخته میشود، منتقل کند. در جریان اعتراضات جمعه گذشته، بیش از ۶۰ افسر سرویس مخفی زخمی شدند. این پناهگاه زیرزمینی جایی است که دیک چنی، معاون رییسجمهوری وقت آمریکا در ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ زمانی که تروریستها چهار هواپیما را ربودند، به آنجا پناه برد. جورج بوش که آن زمان رییسجمهور آمریکا بود، در واشنگتن حضور نداشت.
براساس گزارش نیویورکتایمز، ترامپ، خانوادهاش و مشاورانش با حضور صدها معترض که به سمت سرویس مخفی و افسران پلیس حرکت میکردند و اندکی با کاخسفید فاصله داشتند، به حالت هشدار درآمده بودند. طبق این گزارش، ترامپ یا اطرافیان او اصلا با خطری مواجه نبودند.
شبکه خبری سیانان به نقل از یک مقام کاخسفید و یک مقام امنیتی گزارش داد، رییسجمهور آمریکا و همراهانش کمتر از یک ساعت در پناهگاه زیرزمینی کاخسفید حضور داشتند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد