2 - 08 - 2021
آینده بازار مرغ در ابهام
نایبرییس کانون سراسری مرغداران گوشتی کشور با بیان اینکه آمار جوجهریزی واحدهای مرغداری با حجم مرغ عرضه شده در بازار همخوانی ندارد، افزود: آمار جوجه ریزی و تولید مرغ نیاز به راستی آزمایی دارد. حبیب اسداللهنژاد درباره آشفتگی و چند نرخی در بازار مرغ، اظهار کرد: این آشفتگی چند دلیل میتواند داشته باشد که از مهمترین آنها تناقض در آمار است. وی ادامه داد: آمار جوجهریزی با آمار مرغ عرضه شده در بازار با یکدیگر همخوانی ندارد.
به گفته اسدالله نژاد، آمار جوجهریزی در سامانه سماصط(سامانه مدیریت اطلاعات مرغداری) نشان میدهد که جوجهریزی به میزان نیاز انجام شده و مرغ به میزان کافی برای مصرف بازار تولید شده است، اما در واقعیت با کمبود عرضه مرغ مواجه هستیم.
اسدالله نژاد خواستار راستیآزمایی توسط دستگاههای مربوطه برای آمار جوجهریزی و سامانه سماصط شد. وی همچنین انحراف در توزیع را دلیل دیگر آشفتگی و چند نرخی شدن قیمت مرغ در بازار عنوان کرد و افزود: مرغ با نرخ مصوب از مرغداران خریداری میشود، اما با نرخ مصوب به دست مصرفکننده نمیرسد، این اتفاق دلیلی ندارد جز انحراف از مسیر توزیع که در این بخش اتفاق میافتد.
اسدالله نژاد ادامه داد: علاوه بر فروش مرغ با نرخ آزاد، برخی از مراکز توزیع به بهانه بستهبندی و قطعهبندی، مرغ را گران عرضه میکنند.
وی با بیان اینکه یک هزار و ۵۰۰ تا ۲ هزار تومان تفاوت قیمت عرضه با نرخ مصوب قابل قبول است، گفت: این تفاوت قیمت بین نرخ مصوب و عرضه به دلیل توافق مرغدار با کشتارگاه انجام میشود، اما تفاوت نرخ بیش از این قابل پذیرش نیست. اسدالله نژاد با اشاره به مشکلات مرغداران در تامین نهادههای دامی بخشی از مشکلات موجود بازار مرغ را مربوط به این مشکل دانست.
وی افزود: در حال حاضر نهادههای دامی با تاخیر دو ماهه به دست مرغداران میرسد و در این بازه زمانی امکان تولید برای مرغدار وجود ندارد. اسدالله نژاد آینده بازار مرغ با توجه به چالشهای عنوان شده را مبهم توصیف کرد.
نائب رییس کانون سراسری مرغداران گوشتی کشور ابزار امیدواری کرد با روی کار آمدن دولت جدید تصمیمگیریهای فوری و موثر مبتنی بر واقعیتهای بازار برای تولید مرغ گرفته شود.
جزئیات واردات مرغ
نکته جالب توجه در مورد بازار مرغ این است که با وجود مصوبه دولت در رابطه با مجوز واردات حدود ۱۷۰ هزار تنی مرغ با ارز ۴۲۰۰ تومانی جهت تنظیم بازار، در سالجاری فقط حدود ۱۱ هزار تن واردات صورت گرفته است.
بعد از آنکه در نیمه دوم سال ۱۳۹۹ بازار مرغ دچار نوسان شدید شده و تا ۱۲۰ درصد هم افزایش قیمت داشت، دولت برای تامین ذخایر و تنظیم مصوباتی در رابطه با واردات مرغ با استفاده از ارز ۴۲۰۰ تومان داشت، این در حالی است که از مدتها قبل مرغ از لیست ارز ترجیحی کنار رفته و واردات آن با ارز نیمایی صورت میگرفت.
بر این اساس در اواخر اسفند ماه، هیات وزیران مصوب کرد که شرکت پشتیبانی امور دام مجاز به واردات تا ۵۰ هزار تن گوشت مرغ با ارز ترجیحی باشد. بعد از آن در سالجاری و در خردادماه بود که بار دیگر هیات وزیران مصوبهای برای واردات مرغ داشت که این بار مجوز واردات ۱۲۰ هزار تن با ارز ترجیحی را صادر کرد.
اما بررسی آمار گمرک ایران نشان میدهد از ابتدای سالجاری تا نیمه تیر ماه ۲/۱۱ هزار تن مرغ به ارزش ۳/۲۲ میلیون دلار وارد کشور شده است در حالی که در مدت مشابه سال گذشته ۴۴ تن به ارزش ۱/۷۹ هزار دلار وارد شده بود.
واردات مرغ در مدت مورد بررسی حداقل ۲۵ هزار درصدی از لحاظ وزنی و ارزشی نسبت به پارسال افزایش دارد. این در حالی است که در سال گذشته با توجه به تامین واردات مرغ در داخل کشور وارداتی از این محصول به طور چشمگیر صورت نگرفته بود. با این حال مشخص نیست تمام این مرغی که در سالجاری وارد شده آیا بر اساس همان مصوبه و با ارز ترجیحی بوده یا به نحو دیگری صورت گرفته است که به احتمال فراوان مربوط به مصوبه هیات دولت خواهد بود که در این حالت با وجود مجوز واردات ۱۷۰ هزار تنی جهت تنظیم بازار ظاهرا حدود ۱۱ هزار تن فقط وارد شده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد