28 - 07 - 2021
آینده مبهم بازار مرغ
گروه بازرگانی- به دلیل کمبود جوجه یکروزه و کاهش میزان تولید مرغ در بازار، قیمت مرغ به کانال ۴۰ هزار تومان رسید. این در حالی است که پیش از این برخی از کارشناسان در گفتوگو با «جهانصنعت» اعلام کردند که اگر دولت برای مدیریت بازار نهادههای دامی فکری نکند، عجیب نیست که قیمت هر کیلو مرغ تا چند ماه دیگر به ۱۰۰ هزار تومان هم برسد.
بر همین اساس بخشی از تصمیمات یکصد و چهلوششمین جلسه کارگروه تنظیم بازار که در چهارم مرداد برگزار شد نیز به بازار مرغ اختصاص پیدا کرد.
به این ترتیب بعد از ارائه گزارش رصد و پایش وضعیت بازار و بررسی آخرین تغییرات قیمت کالاهای اساسی و ضروری، پیشنهاداتی برای کنترل و جلوگیری از افزایش غیرمتعارف قیمتها اعلام شد.
به دنبال گزارش ارائه شده از آخرین وضعیت تولید، توزیع و قیمت گوشت مرغ و تخممرغ در کشور و گزارشهای ارسال شده ناشی از کمبود کالا از سوی استانها مقرر شد به استناد اختیارات کارگروه ساماندهی مرغ و تخممرغ، وزارت جهاد کشاورزی رصد و پایش مشکلات مرتبط با زنجیره گوشت مرغ استانها در آن وزارتخانه را پیگیری کند و اتخاذ تصمیم شود.
در راستای ساماندهی توزیع کالاهای اساسی و امکان رصد زمانی- جغرافیایی آنها و برنامهریزی انجام شده با شرکت ملی پست ایران برای اجرای طرح مدیریت سیستم الکترونیکی توزیع گوشت مرغ از محل کشتارگاه تا سطح عرضه با صدور کد رهگیری مقرر شد هرگونه عرضه توزیع گوشت مرغ بدون کد رهگیری و عدم ثبت در سامانههای ذیربط به منزله عرضه خارج از شبکه و در حکم قاچاق تلقی شده و مراتب به دستگاههای نظارتی جهت برخورد قانونی اعلام شود. همچنین تبصرههایی در این خصوص اعلام شد که طبق آن هیچ کشتارگاهی حق خروج گوشت مرغ بدون درج کد رهگیری اداره پست را ندارد و باید دسترسی آنلاین به سامانه نظارت شرکت پست ج.ا.ا برای دستگاههای نظارتی ایجاد شود.
بعید است قیمت مرغ کاهش یابد
با این حال، فعالان بازار بر این عقیده هستند که تصمیمات دولت تاکنون نتوانسته کمک چندانی به بازار مواد پروتئینی از جمله مرغ کند و برای تنظیم این بازار باید از تصمیمات کارشناسی بخش خصوصی استفاده شود چراکه در غیر این صورت، بازار مرغ آینده ناخوشایندی را تجربه خواهد کرد.
در همین رابطه رییس اتحادیه فروشندگان گوشت قرمز، مرغ و تخممرغ اهواز گفت: با توجه به شرایط به وجود آمده در بازار مرغ، به آینده این بازار خوشبین نیستم و تقریبا وضعیت آینده بازار مرغ نامعلوم است.
سیداصغر حسینیبهارانچی با اشاره به افزایش قیمت مرغ در بازار اظهار کرد: هر کیلوگرم مرغ بین ۳۶ تا ۳۷ هزار تومان به دست فروشندگان میرسد که این افزایش قیمت به دلیل کمبود جوجه یکروزه و کاهش میزان تولید مرغ در بازار است.
وی افزود: با توجه به شرایط به وجود آمده در بازار مرغ، به آینده این بازار خوشبین نیستم و تقریبا وضعیت آینده بازار مرغ نامعلوم است.
رییس اتحادیه فروشندگان گوشت قرمز، مرغ و تخممرغ اهواز تصریح کرد: با توجه به وضعیت موجود در بازار مرغ، بعید است که قیمت مرغ در آینده کاهش یابد. حسینیبهارانچی با اشاره به قیمت مصرفکننده مرغ ادامه داد: فروشندگانی که با وجدان هستند مرغ را به قیمت ۳۷ تا ۳۸ هزار تومان و فروشندگانی که وجدان کمتری دارند مرغ را به قیمت ۳۹ هزار تومان یا بیشتر در بازار میفروشند.وی با اشاره به تاثیر توزیع مرغ منجمد در بازار عنوان کرد: اگر مرغ منجمد به طور مداوم در بازار توزیع شود میتواند روی قیمت مرغ کشتار روز تاثیرگذار باشد.
رییس اتحادیه فروشندگان گوشت قرمز، مرغ و تخممرغ اهواز با اشاره به قیمت مرغ منجمد در بازار افزود: هر کیلوگرم مرغ منجمد دولتی در بازار، ۱۹ هزار و ۹۰۰ تومان است و قیمت هر کیلوگرم مرغ منجمد آزاد به طور متوسط بیش از ۳۲ هزار تومان است.
وزارت صمت باید پاسخگو باشد
مشاور عالی اتحادیه مرغداران گوشتی با بیان اینکه قیمت مرغ گرم برای مصرفکننده نباید بیشتر از ۲۵ تا ۲۶ هزار تومان باشد، گفت: به نظر میرسد عدهای دلال و واسطه مرغها را از شبکه خارج، کشتار و با قیمتهای بالا عرضه میکنند.محمدعلی کمالی در پاسخ به این سوال که چرا قیمت مرغ به ۴۰ هزار تومان رسیده است، گفت: تولیدکنندگان باید به میزان نهادهای که دریافت میکنند و مقدار جوجهای که میریزند مرغ زنده با قیمت مصوب ۱۷ هزار و۱۰۰ تومان تحویل دهند. همچنین تولیدکنندگان صاحب مرغهایشان تا درب مرغداری هستند و اینکه بعد از آن چه اتفاقی میافتد در مسوولیت آنها نیست.
وی ادامه داد: اینکه بعد از کشتار چگونه بخشی از مرغها از شبکه خارج میشوند یا در مسیر عمدهفروشی تا خردهفروشی چه بر سر آنها میآید برای ما نیز جای سوال دارد، زیرا بخشی از مرغهایی که با قیمتهای بعضا ۴۰ هزار تومان فروخته میشود برچسب تنظیم بازار دارد.
مشاور عالی اتحادیه مرغداران گوشتی با بیان اینکه به نظر میرسد از عمدهفروشی تا خردهفروشی نشتی وجود دارد، گفت: رسیدگی به این موضوع در وظایف وزارت صمت و سازمان حمایت است، آنها باید پاسخگو باشند و ربطی به تولیدکننده ندارد.
کمالی به اشاره به اینکه در بخش تولید با چالشهایی مواجه هستیم، تصریح کرد: گرمای هوا باعث شده که ۱۱۳ میلیون جوجه به درستی وزن نگیرند و تولید کمتر شود.
از طرفی افزایش قیمت سویا، ذرت، جوجه یکروزه و افزایش کرایههای حملونقل هزینه تولید را بالا برده است و در حال حاضر قیمت تمام شده مرغ زنده برای تولیدکنندگان کیلویی ۱۹ هزار و۶۰۰ تا ۱۹ هزار و۹۰۰ تومان است.
وی اضافه کرد: با این حساب قیمت مرغ گرم برای مصرفکننده نباید بیشتر از ۲۵ تا ۲۶ هزار تومان باشد.
مشاور عالی اتحادیه مرغداران گوشتی در پاسخ به این سوال که این ۱۴ هزار تومان اختلاف قیمت از تولید تا مصرف به جیب چه کسی میرود، گفت: قیمتهای بالای مرغ اصلا مورد تایید ما نیست و به نظر میرسد عدهای دلال و واسطه مرغها را به هر طریقی خارج از شبکه کشتار و با قیمتهای بالا به فروش میرسانند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد