8 - 02 - 2022
اثر افزایش نرخ تسعیر ارز بر صورتهای مالی بانکیها
نرخ تسعیر ارز بانکها همیشه از موضوعات مهم درباره صنعت بانکداری بوده است، به خصوص که چند بانک وضعیت ارزی مناسبی دارند و هرگونه تغییر در نرخ تسعیر ارز، تاثیر بااهمیتی در صورتهای مالی آنها میگذارد. بانکها همچنین از گروههای مهم و مورد توجه در بازار سرمایه به شمار میروند.
از همین رو تغییرات در صورتهای مالی آنها میتواند از منظر سهامداران نیز از اهمیت بالایی برخوردار باشد. سیدکاظم چاوشی مدیر و کارشناس بانکی در خصوص نرخ تسعیر ارز بانکها و تاثیرات آن بر صورتهای مالی این شرکتها عنوان کرده است: در خصوص نامه معاون اول رییسجمهوری، به طور کلی دو نکته قابل توجه و مثبت وجود دارد، اول اینکه این ابلاغیه ظرفیت ایجاد شفافیت بیشتر در صورتهای مالی بانکها و ارائه ارزش منصفانهتر را فراهم میکند و ثانیا اینکه این ابلاغیه حل اختلافنظر فیمابین بانکها و سازمان امور مالیاتی در خصوص نحوه شناسایی و پرداخت مالیات سود ناشی از تسعیر ارز را به نفع سهامداران و رونق بورس امکانپذیر میکند.
اخیرا معاون اول رییسجمهور مصوبه پنجبندی را ابلاغ کرد که یکی از بندهای این مصوبه مربوط به نرخ تسعیر ارز بانکها بود. در این بند از مصوبه مذکور، ذکر شده که نرخ تسعیر ارز بانکها بر اساس میانگین ششماهه نرخ دلار در سامانه نیما محاسبه میشود. بر اساس این بند از مصوبه ابلاغشده، نرخ تسعیر ارز بانکها با تغییرات قابلتوجهی روبهرو خواهد شد چراکه نرخ میانگین دلار در سامانه نیما طی شش ماه گذشته حدودا ۲۱۰۰۰ تومان است و از طرفی آخرین نرخ تسعیر ارز اعلام شده ۱۵۹۰۰ تومان بوده است.
به عبارتی در نرخ تسعیر جدید، شاهد تغییرات حدود پنج هزار تومانی به ازای هر دلار خواهیم بود که این موضوع تاثیر بسزایی در بانکها خواهد داشت.
اتفاقی به سود سهامداران
چاوشی در پاسخ به این سوال بورس ۲۴ که در خصوص پیگیری نامه معاون اول رییسجمهور، تاکنون مکاتبات و مذاکراتی با بانک مرکزی یا سازمان امور مالیاتی داشتهاید یا خیر گفت: با توجه به اینکه مقدمات این موضوع از سوی مدیران ارشد سازمان بورس مطرح شده و در دستور کار قرار گرفته لذا در حد اطلاع اینجانب، ادامه موضوع نیز با جدیت تمام از سوی ایشان در حال پیگیری از مراجع مختلف است. در عین حال این بانک نیز به نوبه خود پیگیریهایی از بانک مرکزی و سازمان امور مالیاتی داشته است و امیدوارم این پیگیریها هر چه زودتر به نتیجه برسد. وی افزود: به هر حال باید این اتفاق بیفتد، در مقاطع گزارشگری پایان سال معمولا بانک مرکزی نرخ تسعیر ارز بانکها را ابلاغ میکند و لذا فارغ از مبلغ نرخ اعلامی، امسال نیز طبق روال سالهای گذشته، در سال جاری نرخ مربوطه توسط بانک مرکزی اعلام میگردد که ما امیدواریم امسال با توجه به ابلاغیه آقای مخبر و اثرات مثبتی که این موضوع بر بازار سرمایه دارد، بررسیها و ابلاغیههای مربوطه زودتر از سالهای گذشته صورت پذیرد.
شناسایی سود ۵ هزار تومانی به ازای هر دلار
چاوشی اظهار کرد: به نظر من بانک مرکزی در صورت صلاحدید به صورت دو میتواند با ابلاغیه معاون اول رییسجمهور برخورد کند، اول آنکه محاسبات طبق ابلاغیه مذکور در مقاطع گزارشگری ۳، ۶ و ۹ ماهه و سالانه محاسبه و نرخ ارز به صورت مشخص به بانکها بخشنامه شود و یا اینکه در رویکردی بهتر و منعطفتر بانک مرکزی دستورالعمل روش دقیق محاسبه را به بانکها اعلام کند و هر بانکی با توسعه سیستم و سامانه مناسب خود را و منطبق با دستورالعمل بانک مرکزی و با نرخ تسعیر محاسبهشده اقلام پولی ارزی قابل تسعیر موجود در دفاتر خود را به صورت روزانه انجام دهد. به گفته وی، در مورد میزان پیشبینی سود، همه چیز به میزان نرخ سامانه نیما تا پایان سال و یا در آخرین مقطع منتهی به اعلام نرخ توسط بانک مرکزی بستگی دارد. با توجه به شناور بودن میزان نرخ نیمایی باید ببینیم نرخ تا پایان سال چقدر خواهد بود و با محاسبه حداقل ۹۰ درصد میانگین ششماهه، مقدار آن مشخص و اعلام شود. چاوشی گفت: در حال حاضر با توجه به حداقل ۹۰ درصد میانگین نرخ نیمایی و با نظر به اینکه اقلام پولی ارزی بانکها با نرخ هر دلار ۹۰۰/۱۵ تومان تسعیر شده است، شناسایی سود تسعیر به ازای هر دلار در وضعیت باز مثبت ارزی در اقلام پولی بانکها، شاهد شناسایی سود حداقل پنج هزار تومانی به ازای هر دلار خواهیم بود، البته تحقق این مطلب منوط به ابلاغ نرخ بانک مرکزی و صدور مجوز از سوی بانک مرکزی است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد