22 - 12 - 2021
اثر امیدبخش مصوبات دولت در معاملات بورس
در جلسه اخیر ستاد اقتصادی دولت، پیشنهادهای ارائه شده از سوی وزارتخانههای اقتصاد و صنعت و سازمان بورس در زمینه حمایت همهجانبه و پایدار از بازار سرمایه با همراهی رییسجمهوری و اعضای ستاد اقتصادی دولت تصویب شد. بر همین اساس بازار سهام بعد از فراز و نشیبهای بسیاری که در مسیر معاملات خود تجربه کرد، در نهایت به دنبال این تصمیمات، اندکی رنگ آرامش به خود گرفته و به مسیر صعودی بازگشته است. تعیین تکلیف سقف گاز خوراک پتروشیمیها برای سال آینده، تعیین سقف قیمت سوخت گاز برای صنایع عمده مانند فولاد، پالایشگاهها و پتروشیمیها، تعیین قیمت گاز مصرفی صنایع سیمان و سایر صنایع، کاهش مالیات شرکتهای تولیدی، استفاده از مالیات نقلوانتقال سهام برای تقویت و تثبیت بازار و استفاده از ۱۰ درصد وجوه حاصل از عرضه اولیه سهامهای دولتی برای بازارگردانی از جمله مسایلی بودند که در جلسه هیات دولت مطرح و به مرحله تصویب رسید. علی جبل عاملی کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه موارد تصویب شده و اعلام آن توسط وزیر اقتصاد را میتوان به دو دسته تقسیم کرد، گفت: برخی از این موارد، طی سالهای گذشته جزو اصلیترین آرزوهای بازار سرمایه بود تا در مصوبه هیات دولت مورد توجه قرار بگیرند و اجرایی شوند که بلاخره تحقق یافت. وی افزود: اعلام مفروضات بودجه در زمان تحویل به مجلس تا حدودی بازار را دچار نگرانی و ابهام کرده بود که این ١٠ ماده، بخشی از آن را پوشش میدهد و میتواند به عنوان اقدامی مثبت در بهبود وضعیت بازار تلقی شود.
این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه مسایل تصویب شده در ستاد اقتصادی دولت، نخستین گام و آغازی برای توجه به مسیر بازار سرمایه است، اظهار کردا: بحث ثبات و بازگشت اعتماد به بازار از جمله نتایجی است که بازار انتظار آنها را دارد، امیدواریم این مسایل به صورت قاطع به اجرا در آید و زمینه تحقق محوریت این بسته که کمک به بازار سرمایه است، فراهم شود. وی با بیان اینکه اتفاقات خوبی در این ١٠ ماده رقم خورده است، گفت: اجرایی شدن موارد تصویب شده در دولت میتواند باعث بهبود وضعیت بازار سرمایه برای امسال یا سال بعد شود. جبل عاملی با بیان اینکه اجرای ١٠ قانون تصویب شده باعث رفع ابهامات خواهد شد، افزود: این نیازمند آن است که اقدامات به صورت قاطع و سریع انجام شود، زیرا در این زمان است که میتوان فعالان بازار و کسانی که به دنبال ورود پولهای پارک شده خود به بورس هستند را در جریان قرار دهیم و تصمیم برای ورود دوباره به این بازار را بگیرند.
اهمیت نرخ خوراک صنایع
کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه این بسته شامل موارد مهم نرخ خوراک، نرخ گاز، نرخ نیمایی، موضوع مالیات و نرخ تسعیر ارز است، گفت: باید در مورد نرخ خوراک، شفافسازی بیشتری صورت بگیرد و راجع به آن اقدامات تحلیلی و کارشناسی بیشتری انجام شود. وی افزود: بازار سرمایه بازاری کامودیتیمحور است و پتروشیمیها بخش زیادی از بازار را به خود اختصاص دادهاند، اصلاح نرخ خوراک نکته نخستی است که در این مصوبه به آن توجه شده است.
کاهش مالیات شرکتهای تولیدی
جبل عاملی به کاهش مالیات شرکتهای تولیدی اشاره و در گفتوگو با ایرنا اظهار کرد: قطعا آرزوی بازار سرمایه کاهش مالیات شرکتهای تولیدی بوده است، با توجه به اینکه سال ۱۴۰۰ به عنوان سال مانعزدایی نامگذاری شده است، کاهش مالیات میتواند نقش مهمی را در تحقق شعار داشته باشد. کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه بازار سرمایه کامودیتیمحور است، خاطرنشان کرد: موضوع مربوط به معدنیها از جمله مسائل نگرانکننده بازار سرمایه بود که در این زمینه هم خبر خوبی در این مصوبه ارائه شد تا نرخ بهره مالکانه افزایش پیدا نکند و فرمول مدنظر همان فرمول باشد که بازار به آن عادت کرده است. وی در ادامه به مسائل مربوط به لایحه بودجه اشاره کرد و گفت: بازگشت مالیات نقل و انتقال سهام به بازار سرمایه اقدامی بسیار مثبت است. جبل عاملی ادامه داد: سالهاست در این زمینه بحث شده بود تا هزینهای که از بازار گرفته میشود برای رونق بازار به بازار بازگردانده شود؛ این موضوع خود نشاندهنده اتفاقی مثبت و حمایت دولت از بازار سرمایه است.
واریز پول به صندوق تثبیت بازار سرمایه
جبل عاملی با بیان اینکه انتظار فعالان بازار این است تا مبلغی که قرار است به صندوق تثبیت بازار سرمایه واریز شود در بودجه هم مورد تصویب قرار گیرد، تاکید کرد: این موضوع نیازمند رای نمایندگان است که امیدواریم در این زمینه هم شاهد اتفاقاتی مثبت و اثرگذاری آن در بازار باشیم. جبل عاملی به بند مربوط به ١٠ درصد وجوه حاصل از عرضه اولیه اشاره کرد و گفت: اکنون شرکتهای زیادی در صف عرضه اولیه قرار دارند، اما انجام عرضه اولیه در شرایط فعلی به صلاح بازار نیست و با توجه به عدم وجود نظر مثبت نسبت به عرضه اولیه، اقبالی از سوی سرمایهگذاران صورت نمیگیرد. کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: قرار است بخشی از منابع مالی حاصل از عرضههای اولیه برای بازارگردانی سهام، صرف شود که اقدامی بسیار مثبت است و میتواند مشکل بازارگردانها را که اکنون به دلیل ریزش بازار با کاهش نقدینگی مواجهند، رفع کند. وی گفت: بخشی از بار بازار در زمان ریزش شاخص بورس برعهده بازارگردانها است که این موضوع میتواند خیال آنها را آسوده کند و بیتاثیر در تلاش آنها برای افزایش بازارگردانی نخواهد بود. این کارشناس بازار سرمایه در ادامه به نرخ تسعیر ارز اشاره کرد و گفت: تصویب این موضوع که نرخ تسعیر ارز برای بانکها ٩٠ درصد در نظر گرفته شده، خبر خوبی برای گروه بانکیها است، این امر باعث تحلیل درست تحلیلگران از منابع ارزی بانکها میشود که اثر زیادی در صورتهای مالی آنها دارد.
حضور رییس سازمان بورس در دولت
جبل عاملی با بیان اینکه خبر خوب دیگر اینکه رییس سازمان بورس به عنوان متولی بازار سرمایه و نماینده فعالان بازار سرمایه در ستاد اقتصادی دولت حضور داشته باشد، اظهار کرد: فعالان بازار انتظار دارند که رییس سازمان بورس در جلسات حضور داشته باشد و بتواند نظرات خود را به صورت مستقل مطرح کند.
وی با بیان اینکه میانگین نرخ بازار بینبانکی حداکثر ٢٠ درصد تضمین شده است، گفت: این اتفاق علاوه بر اثر عملیاتی خود در بازار، میتواند باعث کاهش هیجانات و نوسانات ایجادشده در نرخ بهره شود که این موضوع به لحاظ روانی هم در بازار تاثیرگذار است. جبل عاملی اظهار کرد: با این اتفاق بازار نسبت به این موضوع آگاه خواهد شد که چه نرخی را به عنوان نرخ بهره در نظر میگیرد و براساس آن معیارهای سودآوری را تنظیم میکند.
لزوم حذف قیمتگذاری دستوری
کارشناس بازار سرمایه با اشاره به قیمتگذاری دستوری گفت: مساله دیگر مربوط به حذف قیمتگذاری دستوری است که مورد تاکید همه فعالان بازار و کمککننده به رونق بازار سرمایه خواهد بود. وی با اینکه موضوع دیگر مربوط به کاهش فاصله نرخ سنا و نرخ نیمایی است که میتواند علاوه بر افزایش امیدواریها در بازار و درستی تحلیلها، زمینه نابودی رانتها را فراهم کند، اظهار کرد: تاکنون اقدامات خوبی در این زمینه برداشته شده و محدودیت بازگشت ارز صادراتی حذف شده، اما به کاهش فاصله هم باید توجه کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد