15 - 04 - 2020
اجماع مجمع نسبت به پالرمو
گروه سیاسی- لایحه «پالرمو» در جلسه دیروز مجمع تشخیص مصلحت نظام مورد بحث و بررسی قرار گرفت و در نهایت، اعضای مجمع تصمیم نهایی درباره این لایحه را به جلسه بعد موکول کردند. طبق گفته اعضای مجمع فاصله میان نظر بزرگان نسبت به این موضوع زیاد بود. این در حالی است که مهلت ایران برای تکمیل اصلاحات مالی رو به اتمام است و به نتیجه نرسیدن ایران نسبت به این موضوع و حل نشدن آن در زمان سه ماه و نیمه از نگاه غربیها کمی عجیب و دور از انتظار است. البته طبق خبرهای رسیده از جلسه مجمع، وزیر امور خارجه کشورمان توانسته نظر بخش عمدهای از اعضا را در ارتباط با لایحه پالرمو مثبت کند و طی صحبتهایی که محمدجواد ظریف در جلسه مجمع داشته بسیاری از اختلافنظرها در این زمینه برطرف شده است. اما این را باید اضافه کرد که موضوع الحاق ایران به پالرمو در کمیسیونهای تخصصی به مصلحت دانسته نشد هرچند مجمع نظر نهایی را اعلام میکند اما مخالفت کمیسیونها میتواند فضا را منفی کند هرچند برخی معتقدند که با توجه به اینکه آملیلاریجانی ریاست این مجمع را به دست گرفته میتوان به سرنوشت این لایحه امیدوار بود چرا که آملیلاریجانی در نخستین نشست مجمع تشخیص که ریاست آن را برعهده داشت در همسویی با مجلس شورای اسلامی و در راستای همراهی با دولت، لایحه FATF را که مورد اختلاف بین مجلس و شورای نگهبان بود در تایید نظر مجلس به تصویب رساند. اگر تصویب این لایحه را یک «تغییر رویکرد» آن هم از نوع مثبت در نهادی تصمیمگیرنده مانند مجمع تشخیص مصلحت نظام ارزیابی کنیم میتوان امیدوار بود که لایحه «پالرمو» که در جلسه بعدی مجمع دوباره در دستور کار قرار میگیرد نیز عاملی برای نزدیکی نظرات مجلس و مجمع باشد.
اما محسن رضایی در جمع خبرنگاران درباره فرجام بررسی لایحه پالرمو در نشست مجمع تشخیص مصلحت نظام، گفت: دو لایحه از لوایح اختلافی میان مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان از باب مصلحت به مجمع ارجاع شد؛ یکی مربوط به کنوانسیون پالرمو و دیگری موضوع CFT که مرتبط با مسائل تروریستی است.
وی افزود: جمعبندی مباحث کارشناسی در دبیرخانه مجمع به اتمام رسید و به کمیسیونهای ذیربط شامل دو کمیسیون سیاسی، دفاعی، امنیتی و حقوقی قضایی برای بررسیهای بیشتر ارجاع شد و هر دو کمیسیون دیدگاهشان را اعلام کردند. دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: دولت و مجلس فرصت کافی یافتند و سخن گفتند اما ما برای اینکه این موضوع، مسالهای مهم و حیاتی بود از وزرای امور خارجه و اقتصادی و دارایی و رییس بانک مرکزی و معاون حقوقی رییسجمهور دعوت کردیم که دیدگاههایشان را مطرح کنند. رضایی اضافه کرد: دو کمیسیون ذیربط مجلس نیز دیدگاههایشان را مطرح و هر دو کمیسیون تخصصی مجمع نیز نتایج رایگیریشان را ارائه کردند. وی با بیان اینکه ما در پی این هستیم که آنچه به منافع ملی مربوط و در بهبود زندگی مردم موثر است و نیز آنچه به نفع نظام و انقلاب است مدنظر قرار دهیم، اظهارداشت: در حقیقت مجمع آخرین سنگر منافع ملی و منافع جمهوری اسلامی است و ما در اینجا نمیتوانیم تحت تاثیر فشارها قرار بگیریم و باید آنچه به نفع ملت و کشور است پیش ببریم.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: بر همین اساس مقرر شد موافقان و مخالفان از جلسات آینده گفتوگوها را آغاز کنند و بحثها ادامه یابد. رضایی گفت: در ارتباط با تشخیص مجلس شورای اسلامی مبنی بر مصلحت دانستن این موضوع هم موافقانی وجود دارد و هم مخالفاتی. پس باید به آنان فرصت کافی بدهیم که دیدگاههایشان را بیان کنند. وی ابراز امیدواری کرد: آنچه به مصلحت مردم و نظام است در مجمع به نتیجه برسد که اعلام میشود. دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به این پرسش که در خبرها آمده موضوع الحاق ایران به پالرمو در کمیسیونهای تخصصی به مصلحت دانسته نشده است، تاکید کرد: این، واقعیت است اما تصمیم نهایی را در این باره مجمع میگیرد یعنی کمیسیونها کارهای کارشناسی را انجام میدهند و نتایج را به صحن مجمع میدهند که باید در این باره نظر نهایی را اعلام کنند.
لایحه پالرمو ابهامات زیادی دارد
رضایی یکی از مباحث جدی مرتبط با پیوستن ایران به کنوانسیون مبارزه با جرائم سازمانیافته فراملی پالرمو را مربوط به حق تحفظ کشورمان در این کنوانسیون دانست. وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر مبهم بودن حق شرط ایران در پیوستن به کنوانسیون پالرمو، گفت: البته ابهامات زیادتری هم وجود دارد که قرار شد در جلسه آینده، موافقان و مخالفان به بررسی این ابهامات بپردازند.
احتمال تصویب پالرمو در جلسه بعدی مجمع زیاد است
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: موافقان در خصوص رفع ابهام و مخالفان درباره حق تحفظ صحبت خواهند کرد. یکی از موضوعات جدی همین مساله حق تحفظ است اما ابهامات بیشتری هم هست که در آینده موافقان و مخالفان صحبت میکنند و در مجموع، مجمع تصمیم خواهد گرفت. رضایی در پاسخ به اینکه نتیجه بررسیها چه زمانی مشخص و اعلام میشود گفت: برای ما، دقت در کار اهمیت دارد. این موضوعات، موضوعات پیچیده حقوقی و سیاسی مهمی هستند. وی افزود: اگر در تحریم نبودیم شرایطی بر تصمیمگیری ما حاکم بود و اکنون که در تحریم هستیم شرایط دیگری هست. بعضی میگویند پیوستن به این کنوانسیون نوعی خودتحریمی است که تحریمها را میافزاید و برخی با رد این دیدگاه میگویند اگر آن را تصویب نکنیم راه برونرفت نخواهیم داشت.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه این موضوعات را نمیشود با شتابزدگی و عجله پیش برد، گفت: مجمع آخرین سنگر نظام و مدافع منافع ملی است پس باید تمام جزئیات را با دقت کامل بررسی کند که در حال انجام این کاریم. رضایی همچنین در پاسخ به یکی از مقامات وزارت خزانهداری آمریکا مبنی بر اینکه بررسی این لوایح در ایران به درازا کشیده است، تاکیدکرد: هر نوع دخالتی در امور داخلی ما پاسخ دندانشکنی خواهد داشت. ما انقلاب نکردیم که منفعل باشیم. وی گفت: ما خودمان تصمیم میگیریم و جز منافع ملی و مصالح نظام به هیچ چیزی توجه نخواهیم کرد و به همین مسیر ادامه میدهیم.
اما سید محمد صدر با اشاره به بررسی لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با جرائم سازمانیافته فراملی موسوم به پالرمو در مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: در این جلسه دولت گزارش قوی و خیلی خوبی ارائه کرد و موضوع به طور کامل مورد بحث و بررسی قرار گرفت و نظرات و دیدگاههای مختلف مطرح شد. وی با بیان اینکه رییس کل بانک مرکزی، آقای ظریف (وزیر امور خارجه) و آقای دژپسند (وزیر امور اقتصادی و دارایی) گزارشهای خوبی دادند، اظهار داشت: مجموعه دولت و مجلس موافق این لایحه هستند. دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی هم دقیقا نظر دادند که هیچ مشکل امنیتی ندارد و مهمتر از همه در جلسه سران سه قوه هم بحث شده است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام خاطرنشان کرد: در جلسه مجمع موافقان و مخالفان صحبت کردند و چون بحث مهم بود به جلسه بعد موکول شد. وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برخی رسانهها از مخالفت اعضای شاخص مجمع با این لایحه خبر دادهاند اظهارداشت: در مجمع شاخص و… شاخص نداریم. آریستوکراسی نیست که رای افراد چند برابر وجودشان باشد و همه افراد رای میدهند.
صدر با بیان اینکه دریافت من این است که احتمال تصویب موضوع در جلسه بعد بیشتر از عدم تصویب آن است افزود: مجموعه نمایندگان دولت گزارش دقیق و خوبی از اوضاع کشور ارائه کردند و فکر میکنم گزارشی بود که در تصمیمگیریها موثر باشد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد