28 - 11 - 2022
احتمال آزادی داراییهای ایران در آمریکا
گروه ایران – دور دوم از مذاکرات هستهای در دولت یازدهم به صورت محرمانه در ژنو انجام شد و تیم مذاکرهکننده ایران با پیشنهادی تحت عنوان «پایانی بر یک بحران غیرضروری، آغازی برای افقهای جدید» در این نشست دو روزه شرکت کرد؛ نشستی که اگرچه جزییات آن منتشر نشد به گفته اعضای ۱+۵ و دیپلماتهای ایرانی مثبت و پرثمر بوده است بهطوری که براساس گزارشی ازروزنامه نیویورک تایمز، یک مقام عالیرتبه دولت آمریکا اعلام کرد که واشنگتن به دنبال دور جدید مذاکرات دلگرمکننده با ایران درباره برنامه هستهایاش در حال سبک و سنگین کردن پیشنهادی برای کاهش فشار تحریمها به تهران از طریق پیشنهاد دادن دسترسی ایران به میلیاردها دلار درآمدی است که مسدود شده است به شرطی که دولت ایران گامهای مشخصی را برای کاهش برنامه هستهایاش اتخاذ کند.
این مقام آمریکایی گفت که این طرح هنوز در کاخ سفید و وزارت امورخارجه آمریکا تحت مناظره قرار دارد و ادامه داد: اگرچه دو دور مذاکرات در ژنو که روز سهشنبه و چهارشنبه انجام شد دستاوردی به همراه نداشت ولی مقامات ایرانی صادقتر از مذاکرات دیپلماتیک گذشته بودند مخصوصا در مذاکرات مستقیم بین دیپلماتهای ایرانی و وندی شرمن نماینده آمریکا.
این مقام آمریکایی گفت که اکنون اگرچه دولت آمریکا با حسابگری پیچیدهای درباره آینده تحریمها روبهرو است، سعی میکند سنا را بر آن دارد که رایگیری درباره یک طرح جدید برای تشدید تحریمها علیه نفت ایران را تا دور بعدی مذاکرات در هفتم نوامبر به تاخیر بیندازد.وی گفت: این کار ممکن است دشوار باشد، زیرا ایران قول تعلیق غنیسازی اورانیوم را نداده و حداقل به طور علنی طرحی را برای برچیدن تاسیساتش ارایه نکرده است.نیویورک تایمز گزارش داد که با این وجود لحن جدید و مثبت مذاکرات باعث شده است تفکر جدیدی در واشنگتن درباره چگونگی کاهش فشارها به تهران، البته نه بلافاصله و به صورت تدریجی به وجود آید به شرط اینکه ایران واقعا مصالحه کند.
محمد جواد ظریف، وزیر امورخارجه کشورمان نیز در نشست خبری پایان این مذاکرات ضمن ابراز امیدواری به باز کردن افقهای تازه گفت: وضعیت جامعه بینالمللی برای حل و فصل این موضوع راهحلی درازمدت را طلب میکند.
وی افزود: ما در نیویورک و ژنو با این ذهنیت وارد مذاکرات شدیم و نمایندگان ۳+۳ اراده لازم و سیاسی را برای پیشبرد این فرآیند نشان دادهاند.
ظریف بدون اشاره به جزییات این مذاکرات آن را «فشرده» و «پرثمر»
توصیف کرد.
وزیر امورخارجه کشورمان همچنین با اشاره به توافق ایران و ۱+۵ برای محرمانه ماندن مذاکرات ژنو در صفحه فیسبوک خود نوشت: مذاکرات ژنو مفید و سازنده بود. توافق هم کردیم که بحثها محرمانه بماند. محرمانه ماندن مذاکرات به معنای واهمه داشتن از افشای محتوای آن نیست. اطمینان داشته باشید که هیچ نگرانی در مورد اعلام عمومی آنچه در مذاکرات طرح شد، نداریم. اما هدف ما از این مذاکرات رسیدن به تفاهم است و نه بهرهبرداریهای زودگذر تبلیغاتی. بنده و همکارانم آمادگی داریم که فشار تبلیغاتی را تحمل کنیم ولی به نتیجه مذاکراتی که با حقوق و منافع مردم ایران ارتباط دارد خدشهای وارد نشود.
استوار مذاکره کردیم
وی افزود: در روابط بینالملل، محرمانه ماندن جزییات مذاکراتی که در جریان است امری طبیعی و عادی است. معمولا محتوای مذاکراتی روی آنتنها میرود که طرفهای مذاکره امیدی به نتیجه آن نداشته باشند و فقط برای فشار سیاسی و بهرهبرداری تبلیغاتی این چنین اقدامی را انجام دهند.
ظریف طی این یادداشت فیسبوکی اظهار کرد: طرحی هم که از سوی بنده در ابتدا ارایه شد و در طول دو روز مورد بحث قرار گرفت و توافق شد که در هفتههای آتی در سطح کارشناسی مورد بحث بیشتر قرار گیرد، چارچوبی برای گفتوگو و رسیدن به فهم مشترک ارایه میداد. این چارچوب که مورد توافق قرار گرفت رسیدن به تفاهم در مورد هدف مشترک، گام نهایی و اقدامات ابتدایی جهت اطمینانسازی متقابل بود. در مورد محتوای هریک از سه محور هم بحثهای جدی و خوبی صورت گرفت ولی برای رسیدن به توافق در مورد گفتوگوی بیشتر که برای هفتههای آینده برنامهریزی شده است، نیازمندیم.
وی همچنین با اشاره به اینکه بحثهای جدی باید بهدور از فضاسازی رسانهای مورد بررسی قرار گیرد، گفت: دیدم که برخی رسانههای غربی از قول منابع موثق ایرانی مطالبی را در مورد جزییات خیالی طرح نوشتهاند و برخی دوستان داخلی هم نقل کردهاند. من همه این مطالب را خواندم و بگذارید خیال همه را راحت کنم. همه اینها حدس و گمان است.
ظریف تصریح کرد: میدانیم که گروهی مایل به نتیجه رسیدن این مذاکرات نیستند. بیشترین واهمه از موفقیت مذاکرات را صهیونیستها دارند و با توجه به حضور پررنگ این گروه در رسانههای غربی احتمال تلاشهای متنوع و بعضی وقتها عجیب و غریب آنها برای برهم زدن مذاکره بسیار زیاد است. حتی دیدهایم که تازگیها رسانههای صهیونیستی حامی بازدارندگی ایران شدهاند و هرگونه توافق هستهای را برهم زننده این بازدارندگی توصیف کردهاند. اینها همه نشانه استیصال جنگطلبان است، و من یقین دارم که حنای این عده رنگی برای مردم ما ندارد.
وزیر امورخارجه کشورمان خاطرنشان کرد: مطمئن باشید که بنده و همکارانم آنچنان استوار و منطقی مذاکره کردهایم که هیچ نگرانی از افشای مطالب مذاکرات نداریم. ولی چون برای رسیدن به تفاهم وارد این عرصه دشوار شدهایم و نه برای افشاگری و برد زودگذر و کمفایده تبلیغاتی، لذا جزییات مذاکره را، با کسب اجازه از محضر شریف مردم، محرمانه نگاه میداریم. باید از فرصتی که شما مردم با انتخاب حماسیتان به دنیا دادید تا با ایران مقتدر، منطقی و اهل تعامل و گفتوگو کنار بیایند، بهترین استفاده واقعی و عملیاتی را بکنیم و گرنه فرصت برای تبلیغات بسیار است.
کاترین اشتون، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز ضمن مثبت ارزیابی کردن مذاکرات، آن را «مفصلترین» و «پرمحتواترین» مذاکرات برگزارشده بین دو طرف توصیف کرد و گفت که گروه ۱+۵ با دقت در حال بررسی پیشنهاد ایران هستند.
گفتنی است که اشتون پیشنهاد ایران را یک «همکاری مهم» دانست.
استقبال از مذاکرات اخیر با ایران
گیدو وستروله، وزیر خارجه آلمان نیز در این رابطه تاکید کرد که مذاکرات اخیر بین ایران و شش قدرت جهانی سرآغازی برای مذاکرات جدی و واقعی برای حل و فصل مساله هستهای ایران بوده است.
وی تصریح کرد، این مذاکرات امیدواریها در خصوص دستیابی به راهکار سیاسی برای پایان دادن به مناقشه هستهای ایران را افزایش داده است.وستروله در ادامه افزود، مذاکرات ژنو امیدواری ما نسبت به امکان دستیابی به راهکار سیاسی و دیپلماتیک را افزایش داده که میتواند همه نگرانیهای ما در خصوص ماهیت برنامه هستهای ایران را از بین ببرد.
همچنین الکساندر لوکاشویچ، سخنگوی وزارت امورخارجه روسیه در یک کنفرانس خبری هفتگی درباره مذاکرات ایران در ژنو در روز سهشنبه و چهارشنبه گفت: من اهمیت این دور از گفتوگوها را دستکم نمیگیرم. به عقیده ما این مذاکرات اگرچه بسیار دشوار بود، بسیار بسیار دلگرمکننده نیز بود.
لوکاشویچ بدون اشاره به جزییات پیشنهاد ایران گفت: پیشنهادات جدید ایران میتواند پروسه مذاکرات را به پیش ببرد و نشانه قصد طرف ایرانی برای حل مسایلی است که برای شش قدرت جهانی نگرانکنندهاند.
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امورخارجه روسیه نیز در این رابطه گفت که مسکو در مذاکرات گروه ۱+۵ و ایران در ژنو چندین بار بر غیرقانونی بودن تحریمهای یکجانبه علیه ایران تاکید کرده و معتقد است این تحریمها به روند مذاکره برای حل مساله هستهای لطمه وارد میکند. ریابکوف پس از پایان مذاکرات دو روزه گروه ۱+۵ و ایران در ژنو با اشاره به اینکه «فقدان اعتماد مانع حل مساله تحریمهاست»، اظهار کرد: روسیه در مذاکرات خاطرنشان کرده که اعمال تحریمهای یکجانبه علیه ایران نه تنها در راستای اختناق اقتصادی این کشور بوده بلکه به روند جستوجوی راهحلهایی برای حل مساله هستهای نیز لطمه وارد میآورد.
همچنین سایت رسمی وزارت خارجه روسیه در اطلاعیهای اعلام کرد: در دیدار نمایندگان ایران و ۱+۵ بر اساس پیشنهادهای گروه ۱+۵ و برنامههای جدید معرفی شده از طرف هیات ایرانی بحث محتوایی، مفصل و بسیار مفیدی در مورد تمام مسایل مربوط به برنامه هستهای ایران انجام شد. در مورد ادامه فعالیت محتوایی برای جستوجوی راهحلهای معین و قابل قبول در جریان جلسات آینده در روزهای هفتم و هشتم نوامبر در ژنو و همچنین دیدار کارشناسان دو طرف قبل از آن توافق حاصل شد.
زمینهساز فرصتهای جدید
هوا چانیینگ، سخنگوی وزارت امورخارجه چین نیز گفت که پکن همیشه بر یک راهحل مبتنی بر گفتوگو و مذاکره که بر مبنای منافع همه طرفها باشد، تاکید کرده است. دور جدید مذاکرات درباره ایران، فرصتهای تازهای در این زمینه به وجود آورد.
وی افزود: ما امیدواریم که همه طرفها یک نگرش عملی و انعطافپذیر را برای برطرف کردن نگرانیهای یکدیگر در پیش گیرند تا در آینده نزدیک به پیشرفتهایی دست یابند.
لورن فابیوس، وزیر امورخارجه فرانسه نیز پس از انجام مذاکرات ژنو اعلام کرد که واکنش محتاطانهای را نسبت به پیشنهادات ایران به جامعه بینالمللی در زمینه برنامه هستهایاش اتخاذ کرده و منتظر است پیشنهاداتی ملموس را شاهد باشد.وی گفت: ما منتظر تغییر اساسی هستیم. با توجه به آنچه از ایران میدانیم مجبوریم رویکرد بازمان را با احتیاط همراه کنیم.
فابیوس گفت: هنوز برای نتیجهگیری خیلی زود است. فرانسه ظاهر را با واقعیت اشتباه نخواهد گرفت.
گفتنی است، فرانسوا اولاند، رییسجمهور فرانسه اولین رهبر غربی بود که در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک با حسن روحانی، رییسجمهور ایران دیدار و گفتوگو و تاکید کرد که پاریس منتظر «اقدامات ملموس» است.
لازم به ذکر است قرار بر آن شد تا مذاکرات هستهای ایران و کشورهای ۱+۵ شامل آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان در شهر ژنو در روزهای هفتم و هشتم نوامبر ( ۱۶ و ۱۷ آبان ماه) ادامه یابد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد