7 - 12 - 2019
احتمال گرانی خرما
خرما در ماه رمضان امسال گران بود. قیمت خرما و رطب در ماه رمضان امسال نسبت به سال ۹۷ حدود ۲۰درصد بیشتر بود و بعضی از بازارها خبر از کمبود آن میدادند. این در حالی بود که قیمت این محصول کشاورزی به دلیل تقاضای بالا در ماه رمضان ثابت ماند. وزارت «صمت» جهت تامین بازار داخلی و تثبیت قیمت خرما صادرات آن را ممنوع کرد که البته همچون دستورالعملهای قبلی بیشتر از دو هفته دوام نیاورد و این ممنوعیت لغو شد. مخالفان و موافقان زیادی در خصوص ممنوعیت صادرات خرما وجود داشت. موافقان عدم صادرات را دلیلی برای تثبیت قیمت میدانستند و مخالفان میگفتند که ممنوعیت صادرات خرما در قیمت آن بیتاثیر است.
دبیرکل انجمن خرمای ایران درباره وضعیت خرما در ماه مبارک رمضان امسال گفته بود: علت افزایش قیمت خرما به ورود دلالها و عدم نظارت دولت در این بازار بازمیگردد که امیدواریم با نظارت بیشتر در این بازار شاهد کاهش قیمتها باشیم.
علیاصغر موسوی گفته بود: در این بازه زمانی با حدود ۴۰۰ هزار تن مازاد تولید خرما روبهرو هستیم. همین تفاوت چشمگیر در قیمت خرما مزیت صادراتی را ایجاد کرده و عدهای در این شرایط به دنبال صادرات خرما به کشورهایی همچون استرالیا، کانادا، مالزی و روسیه هستند. ازاینرو ممکن است صادرات بیش از اندازه خرما منجر به کمبود این محصول در ماه مبارک رمضان شود.
همچنین رییس اتحادیه میوهوترهبار یزد گفته بود: هر چند صادرات خرما و رطب ممنوع شده اما ممنوعیت صادرات باید زودتر از این موعد اتفاق میافتاد تا تاثیرگذار باشد.
حسین مشرف به ایسنا گفته بود: البته در این ایام برخی از اقلام ارزانتر و برخی نیز گرانتر شدهاند که البته صادرات بیرویه برخی محصولات در قیمت داخلی آنها بیتاثیر نیست.
او در همین رابطه گفته بود: هر چند به مناسبت ماه مبارک رمضان صادرات این محصول نیز ممنوع شده اما باید ممنوعیت صادرات خیلی زودتر از این موعد اتفاق میافتاد تا در بازار تاثیرگذار باشد.
او در مورد ثابت ماندن قیمت خرما و رطب گفته بود: البته اگر خرمای تنظیم بازاری موجود بین مصرفکنندگان توزیع شود میتواند بر کاهش قیمت این کالاها در بازار تاثیرگذار باشد ولی در غیر این صورت قیمت خرما تا پایان ماه مبارک رمضان تغییری نداشت.البته علیمحمد صمیمی نایب رییس انجمن خرما گفته بود ممنوعیت صادرات بر قیمت خرما تاثیری نخواهد گذاشت. او گفته بود: بازار خرما با هیچ کمبودی در زمینه تامین نیاز بازار داخلی مواجه نبود و ممنوعیت صادرات خرما تنها بازارهای صادراتی را در اختیار عربستان قرار میدهد.
محسن رشیدفرخی، رییس انجمن ملی خرما هم در خصوص ممنوعیت صادرات خرما و قیمت آن گفت: با وجود اینکه ممنوعیت صادرات خرما اجرا نشد، اما بیان تصمیمات خلقالساعه مسوولان دولتی از لحاظ روانی بر کارنامه صادراتی تاثیر میگذارد و ضررهای جبرانناپذیری به این بخش وارد میکند.
او با اشاره به اینکه ۲۵ درصد خرمای تولیدی به بازارهای هدف صادر میشود، افزود: با توجه به اینکه در دو ماه آینده برداشت خرما در سال زراعی جدید آغاز میشود، ممنوعیت صادرات در چنین شرایطی علاوه بر خراب کردن کارنامه صادراتی ما در بازارهای هدف موجب شده تا رقبای جدید مثل عربستان سعودی جایگزین ما شوند که این امر به زیان تولید تمام میشود.
این مقام مسوول از افزایش حداقل ۳۰ تا ۳۵ درصدی تولید خرما در سال زراعی جدید خبر داد و گفت: با توجه به شرایط مساعد اقلیمی و برآورد نخلستانها پیشبینی میشود تولید خرما به یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن برسد که با این وجود صادرات خرما امری ضروری است.
او با بیان اینکه قیمت خرما در مغازهها سنخیتی با نرخ محصول در مبدا ندارد، افزود: با وجود کاهش قیمت خرما در مبدا، اما قیمت خرما در فروشگاهها به سبب خرید قبلی تغییری نداشته است. از این رو دستگاههای نظارتی باید با اعمال نظارتهای بیشتر قیمتها را در سطح بازار کنترل کنند تا خرما با نرخهای غیرواقعی به مصرفکنندگان عرضه نشود.
وی با اشاره به اینکه افزایش سه برابری قیمت سم، کود شیمیایی و سایر عوامل تولید بر قیمت نهایی محصول تاثیرگذار است، بیان کرد: با توجه به رشد چشمگیر قیمت کاغذ نگران جمعآوری خرما در ماههای آتی هستیم چراکه قیمت کنونی کاغذ چند برابر قیمت خرما تمام میشود و به نظر میرسد افزایش هزینههای تولید بر قیمت خرما در ماه رمضان آینده تاثیر خواهد گذاشت.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد