15 - 12 - 2022
احمدینژاد به عربستان میرود
| جهان صنعت| سوریه به شرایط بسیار حساس و سرنوشت سازی رسیده و طبیعی است در چنین وضعیتی کشورهایی که میتوانند نقش داشته باشند تلاش کنند تا به هر نحو ممکن فضا را به بهترین شکل تغییر دهند در این میان، عربستان هم از این قاعده مستثنا نیست.
به عبارتی دیگر با شدت گرفتن درگیریها در حلب و حضور گسترده و پررنگ ارتش سوریه برای بازگرداندن شرایط قبلی به این شهر سبب شده تا کشورهای منطقه به خصوص عربستان با طرح درخواست برگزاری اجلاس فوقالعاده سران کشورهای اسلامی، خواهان اجرا و اعمال کارهای مثمر ثمری درباره بازگرداندن آرامش به سوریه شوند.
به همین دلیل ریاض با دعوت رسمی از رییسجمهور ایران به منظور شرکت در اجلاس فوقالعاده سران کشورهای اسلامی بر این موضوع صحه گذاشت که جمهوری اسلامی ایران در صحنه سوریه نقش انکارناپذیری دارد و اگر قرار است آینده سوریه توسط کشورهای منطقه رقم بخورد ضروری است که یک پای تصمیمگیریها جمهوری اسلامی ایران باشد.
قابل ذکر است پیش از این نیز نشستی با حضور قدرتهای بزرگ جهان به دعوت کوفی عنان نماینده وقت سازمان ملل در ژنو با غیبت عربستان و ایران برگزار شد که بنا بر گفته عنان، طرح فوق با شکست مواجه شده است حال با کسب تجربه از آن نشست ناموفق، عربستان بر حضور یکی از بازیگران اصلی سوریه در اجلاس فوقالعاده سران کشورهای اسلامی تاکید و رییسجمهوری ایران را به این اجلاس دعوت کرده است.
روز گذشته محمدرضا فرقانی، مدیر کل بینالملل دفتر رییسجمهور در گفتوگو با مهر در این ارتباط اظهار داشت که در پی دعوت پادشاه عربستان از رییسجمهوری اسلامی ایران برای شرکت در اجلاس کشورهای اسلامی که قرار است در مکه برگزار شود رییسجمهور اسلامی ایران در اجلاس شرکت خواهد کرد.
وی در ادامه این گفتوگو افزود: این اجلاس به مدت دو روز در تاریخ ۲۴ و ۲۵ مردادماه مطابق با ۲۶ و ۲۷ ماه مبارک رمضان برگزار خواهد شد.
نباید دور از نظر داشت که صحنه سوریه دستخوش تغییرات جدی شده بنابراین ممکن است برگزاری این اجلاس اجماعی را به دنبال داشته باشد که درگیریهای طولانی در سوریه خاتمه یابد و بهترین سرنوشت را برای مردم این کشور رقم بزند.
یخ رابطه آب میشود
در این شرایط که احتمال موضعگیریهای انتقادی نسبت به سفر محمود احمدینژاد به عربستان وجود دارد، احمد بخشایشی اردستانی در این رابطه به «جهانصنعت» میگوید: هر سفری دستاورد مثبتی خواهد داشت و بعید است که انتقاد خاصی از داخل در خصوص این سفر صورت پذیرد.ما عربستان را مانند اسراییل نمیدانیم هر چند ارتباط سردی با آنها داریم اما این سفر میتواند تا حدی به بهبود این وضعیت کمک کند.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس معتقد است که با وجود روابط سرد ایران و عربستان، سفر احمدینژاد به این کشور میتواند یخ رابطه را آب کند.او در خصوص پیشینه رابطه ایران و عربستان اضافه میکند: در منطقه دو قطب مقاومت و سازش وجود دارند که ایران در قطب مقاومت قرار گرفته و عربستان در جبهه سازش.از زمان گذشته نیز عربستان و ایران در چارچوب رقابت – همکاری حرکت میکردند به گونهای که در دوران قبل از انقلاب سیاستی دو ستونی در این خصوص در جریان بود، در این سیاست ایران ستون نظامی و ژاندارمی منطقه را در اختیار داشت و عربستان ستون اقتصادی منطقه بود.
بخشایشی اردستانی در ادامه میافزاید: تاکید ستون مقاومت در منطقه بر استقلال و بیگانهستیزی است اما جبهه سازش که عربستان در آن قرار دارد طرفدار نظم موجود بینالمللی و همکاری با ایالات متحده و کشورهای غربی است.وی ادامه داد: دو کشور پس از شروع بیداری اسلامی دچار اختلافات بیشتری نسبت به گذشته شدند به نوعی که در حال حاضر نیز عربستان در جبهه مقابل سوریه قرار گرفته است و ایران در جبهه مقاومت موضعی متفاوت با این کشور دارد.با این وجود حضور احتمالی آقای احمدینژاد در عربستان میتواند فضای روابط را آرامتر کرده و حتی به کاهش فشار دولت عربستان به شیعیان این کشور کمک کند.
عواقب حضور یا عدم حضور احمدینژاد در اجلاس مکه
گذشته از این دیگر عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در خصوص روابط کنونی ایران و عربستان و دعوت پادشاه این کشور از رییسجمهور برای شرکت در اجلاس مکه اظهار داشت: ایران و عربستان دو کشور مهم منطقه هستند که نوع و میزان روابطشان بر مناسبات منطقهای تاثیرگذار است.مهدی سنایی با بیان اینکه اختلاف نظر در عرصه سیاست خارجی یک «امر طبیعی» است اما اینکه این اختلاف نظر الزاما به « مناقشه» تبدیل شود طبیعی نیست، افزود: ایران و عربستان همیشه رویکردهای متفاوتی داشتند ولی در شرایط حاضر روابط دو کشور تبدیل به مناقشه شده است باید تلاش کرد اشتباهات عربستان به این کشور یادآوری شود و در عین حال زمینههای همکاری و تفاهم فراهم شود.
وی گفت: نباید انکار کنیم شرایط بین ایران و عربستان خوب نیست و تصمیمگیری هم برای حضور یا عدم حضور در اجلاس مکه در هر دو حالت – حضور یا عدم حضور – عواقبی دارد ولی فکر میکنم در نهایت سیاست خارجی کشور به این نتیجه میرسد که ایران در این اجلاس مشارکت کند.
نماینده نهاوند در مجلس نهم که میگفت عربستان در شرایط حاضر در کنار قطر به میزان زیادی سیاستهای آمریکا را در حوزه عربی پیگیری میکند و این ممکن است در نهایت تبدیل به یک بازی باخت برای این کشور شود، افزود: عربستان شاید فکر کند با سیاستهای کنونی سوریه را تضعیف میکند ولی در نهایت خود نظام سیاسی این کشور میتواند در معرض تهدید قرار بگیرد.
اجلاس مشورتی وزیران خارجه پیرامون سوریه
به گفته ناظران سفر محمود احمدینژاد به سوریه میتواند همراه با رایزنیهایی در خصوص تحولات سوریه نیز باشد اما در همین حال مهر خبر از جلسه دیگری در ارتباط با سوریه داده است.بر اساس این گزارش، در هفته جاری اجلاس مشورتی وزیران خارجه تعدادی از کشورهای منطقهای و بینالمللی پیرامون تحولات سوریه در تهران برگزار میشود.این اجلاس در سطح وزیران امور خارجه با هدف مشورت و رایزنی درباره راههای برون رفت سوریه از وضعیت کنونی به میزبانی تهران برگزار خواهد شد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد