6 - 12 - 2022
احمدینژاد به مخالفان خودش پیوست!
گروه انرژی/ رییس جمهوری که تا همین یکی دو ماه پیش اصرار به ادامه فازهای هدفمندی یارانهها داشت، حالا نظرش برگشته است.
کسی که برخی او را از شجاعترین روسای دولت خطاب میکردند و توانسته بود طرحی را به اجرا درآورد که هیچ دولتمردی جرات اجرای آن را نداشت، حالا به یکباره دست از ادامه راه شجاعانهاش برداشته است.
محمود احمدینژاد که تا پیش از نوروز ۹۱ اصرار بر اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها داشت، پس از کسب مجوز قانونی از مجلس، دست از اجرای فاز دوم برداشت و سخنگوی اقتصادی دولتش همین چند هفته پیش خبر داد که دولت برای اجرای فاز دوم برنامهای ندارد.
قرار شد سهمیههای بنزین خودروها تغییری نکند و گاز و نان و برق گران نشوند حالا هم در جدیدترین گام، رییس دولت با اجرای مصوبه ستاد هدفمندی یارانهها برای کاهش سهمیه بنزین موتورسیکلتها از ۲۵ به ۱۰ لیتر در ماه مخالفت کرده است.
پایان موقت دوئل برای
کاهش سهمیهها
حالا خبرگزاریها خبر میدهند که اختلاف نظر ستاد مدیریت حملونقل و سوخت و شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی درباره کاهش یکباره سهمیه موتورسیکلتها با ثابت ماندن سهمیه مردادماه موقتا به نفع ستاد پایان یافت؛ ماجرایی که به اعتقاد برخی میتواند مقدمهای برای کاهش تمامی سهمیههای سوخت باشد.
روز سهشنبه خبری بدون منبع در بعضی رسانههای نزدیک به شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی درباره کاهش قطعی و یکباره سهمیه بنزین متورسیکلتها منتشر شد.
این رسانهها از کاهش سهمیه موتورسیکلتها در مردادماه به ۱۰ لیتر خبر دادند. جلیل سالاری، مدیر عامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی در مصاحبهای کاهش سهمیه موتورسیکلتها را تایید کرد.
در همان روز عبدالله جلالی، قائممقام ستاد مدیریت حملونقل و سوخت در گفتوگو با فارس درباره مخالفت رییسجمهور با کاهش یکباره سهمیه موتورسیکلتها سخن به میان آورد و گفت: تا آنجا که من مطلع هستم این موضوع تنها در حد یک پیشنهاد است و آقای رییسجمهور موافق اجرای آن نبود. قرار بر این بود که کاهش سهمیهها براساس یک زمانبندی مشخص صورت بگیرد و شروطی برای آن درنظر گرفته شده بود.
گفتههای یک منبع آگاه به فارس سخنان جلالی را تایید کرد. این منبع آگاه از اختلاف نظر شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی با رییسجمهور و ستاد مدیریت حملونقل و سوخت درباره نحوه کاهش سهمیه سوخت خودروها خبر داد و گفت: شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی اصرار دارد که سهمیههای سوخت موتورسیکلتها را به یکباره کاهش دهد و در مقابل ستاد مدیریت حملونقل و سوخت معتقد است در صورت تصمیم دولت برای کاهش سهمیه بنزین، این کاهش سهمیه به تدریج و با تحقق شروط خاصی محقق شود.
بر این اساس تصمیمگیری درباره این موضوع که به شکل واضح به اختلاف نظر جدی بین ستاد مدیریت حملونقل و سوخت و شرکت ملی پخش فرآوردههای دولتی تبدیل شده است، به جلسه دیروز دولتیها موکول شد و بعد از پایان جلسه بود که رویانیان خبر پیروزی موقت ستاد مدیریت حملونقل و سوخت را در این دوئل اینگونه داد: فعلا تصمیم قطعی برای کاهش سهمیه بنزین موتورسیکلتها اتخاذ نشده است.
سهمیه مردادماه همانند ماههای گذشته و بدون تغییر در کارتهای سوخت واریز میشود. این سهمیه در ساعت ۲۴، سی و یکم تیرماه در کارتهای سوخت شارژ خواهد شد.
با این حال این اختلاف نظر نه بر سر اصل کاهش سهمیهها که بر سر نحوه اجرای آن است. شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی قصد دارد به یکباره و علیرغم میل رییسجمهور سهمیه سوخت موتورسیکلتها را به میزان قابل توجهی کاهش دهد و ستاد مدیریت حملونقل و سوخت معتقد است این کاهش سهمیه باید به صورت تدریجی و آن هم پس از تحقق شروط خاصی اعمال شود.
بر این اساس به نظر میرسد اخبار دیروز رسانهها درباره کاهش قطعی سهمیه بنزین موتورسیکلتها یک مانور رسانهای برای تحت تاثیر قرار دادن جلسه دولتیها و قرار دادن مخالفان کاهش یکباره سهمیهها در برابر یک عمل انجام شده باشد. اهمیت اخبار و تحولات مرتبط با کاهش سهمیه سوخت موتورسیکلتها از آن رو است که بعضی ناظران معتقدند کاهش یکباره سهمیه بنزین موتورسیکلتها مقدمهای برای کاهش تمامی سهمیههای سوخت وسایل نقلیه محسوب میشود.
استقبال مردم از شوک بنزینی
در چنین شرایطی مهر گزارشی را منتشر کرده که در آن مدعی شده در آستانه ماه رمضان و افزایش سفرهای تابستانی، مردم از شوک بنزینی دولت مبنی بر تثبیت قیمت حاملهای انرژی استقبال کردند که این موضوع منجر به فروش دو برابری بنزین آزاد در جایگاهها در مقایسه با سال گذشته شده است.
به ادعای این خبرگزاری، در آستانه ماه مبارک رمضان و با افزایش سفرهای تابستانی مردم، بنزین به عنوان پرطرفدارترین حامل انرژی در ایران رکوردهای جدید مصرفی را ثبت کرده است.
به عبارت دیگر، پس از تصمیم ناگهانی دولت در به تعویق انداختن اجرای فاز دوم قانون هدفمندسازی یارانهها و تثبیت قیمت بنزین و گازوییل، سفرهای تابستانی هم به یکباره به اوج خود رسیده است.
آمارهای رسمی شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی حاکی از آن است که از ابتدای سالجاری تاکنون روزانه حدود ۶۳ میلیون لیتر بنزین در سطح کشور مصرف شده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته روزانه بیش از سه میلیون لیتر افزایش یافته است.
در همین حال پس از حذف بنزین صد تومانی و دونرخی شدن عرضه بنزین، در روزهای اخیر فروش این فرآورده استراتژیک نفتی با قیمت آزاد ۷۰۰ تومانی هم یکی پس از دیگری رکوردهای جدید مصرف را به نام خود ثبت میکند.
بر این اساس از ابتدای هفته جاری تاکنون و با شدت گرفتن سفرهای تابستانی از یکسو و کاهش سهمیه بنزین ۴۰۰ تومانی ذخیرهسازی شده در کارتهای هوشمند سوخت از سوی دیگر، فروش بنزین آزاد هم در مقایسه با تابستان سال ۱۳۹۰ بیش از دو برابر شده است.
در شرایط فعلی از مجموع ۶۳ میلیون لیتر بنزین معمولی و سوپر مصرفی در سطح کشور ۵۵ تا ۶۰ درصد با قیمت نیمهیارانهای ۴۰۰ و ۵۰۰ تومان و مابقی با قیمت آزاد ۷۰۰ تا ۸۰۰ تومان انجام میشود از این رو روزانه بین ۲۵ تا ۲۸ میلیون لیتر بنزین با نرخ آزاد در جایگاهها به مردم عرضه میشود.
در همین حال وزارت نفت با انتشار گزارشی اعلام کرده است: متوسط مصرف بنزین کشور در هفته سوم تیرماه و همزمان با افزایش سفرهای برونشهری در آستانه ماه مبارک رمضان، ۹/۶ درصد افزایش یافت و به ۶/۶۷ میلیون لیتر در روز رسیده است.
در این مدت مصرف روزانه گازوییل کشور هم بیش از یکصد میلیون لیتر گزارش شده به طوری که حتی رکورد مصرف ۱۳۵ میلیون لیتر در روز هم به ثبت رسیده است.
راهکارهای کاهش صف بنزین
در شهرهای توریستی
بهمن نیازمنداقدم در گفتوگو با مهر درباره مهمترین اقدامات شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی برای تامین مطمئن و پایدار سوخت تابستانی مردم گفت: همواره در طول سال در چندین نوبت با افزایش فروش بنزین و گازوییل در جایگاهها روبهرو شده و به اصلاح مصرف سوخت به پیک میرسد.
مدیر عملیات شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی با اعلام اینکه پس از ایام تعطیلات نوروز، در روزهای اخیر و در آستانه فرارسیدن ماه مبارک رمضان تقاضا برای بنزین و گازوییل افزایش یافته است، تصریح کرد: با وجود افزایش تقاضا اما تمامی تدابیر برای تامین سوخت مورد نیاز مردم به ویژه در مسیرهای پررفت و آمد در استانهای گردشگرپذیر کشور اندیشیده شده است.
این مقام مسوول با تاکید بر اینکه هماکنون در تمامی مسیرهای گردشگردی همچون استانهای حاشیه دریای خزر، مشهد مقدس و استانهای شمالغرب کشور مشکلی در تامین بنزین و گازوییل مردم وجود ندارد، اظهار داشت: برخلاف گذشته هم با وجود افزایش تقاضا اما زمان سوختگیری خودروها هم افزایش نیافته است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر بیش از دوهزار و ۷۵۰ جایگاه بنزین و گازوییل و یکهزار و ۹۰۰ جایگاه CNG به طور همزمان به مردم سوخترسانی میکنند، بیان کرد: حتی به منظور عدم توقف عرضه بنزین و گازوییل، برخی از نفتکشهای جادهپیما در نزدیکی جایگاههای شلوغ بینشهری مستقر شدهاند.
نیازمنداقدم ادامه داد: به محض به اتمام رسیدن موجودی بنزین و گازوییل در جایگاههای سوخت، این نفتکشها در کوتاهترین زمان سوخت مورد نیاز این مجاری عرضه را تامین میکنند که مردم بدون معطلی امکان استفاده از بنزین یا گازوییل مورد نیاز را داشته باشند.
مدیر عملیات شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی با اشاره به اینکه هماکنون جایگاههای سوخت در سراسر کشور به حالت آمادهباش کامل هستند، اظهار کرد: در شرایط فعلی با مجموعه اقدامات انجام شده در ۳۷منطقه عملیاتی شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی مشکلی در تامین سوخت مردم وجود ندارد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد