29 - 12 - 2022
احمدینژاد :کار را دوشیفته تا پایان سال تمام کنید
هرچه رییس مجلس احترام دولتمردان را در ارایه با تاخیر لایحه بودجه حفظ کرد، رییسجمهور در عوض از مجلسیان خواست تا با دوشیفته کار کردن این لایحه را تا پایان سال تصویب کنند. رییسجمهور همچون گذشته با لحنی توام با مزاح نمایندگان را مخاطب قرار داد و گفت که شما روزی پنج، شش ساعت وقت و تحمل دارید که فریادهای آقای کواکبیان را گوش دهید، خب همین قدر کار کنید و بودجه را قبل از انتهای سال به ما بدهید!
احمدینژاد که با انتقادات نمایندگان هنگام ارایه لایحه روبهرو شده بود مبنی بر اینکه مجلس زمان لازم را برای بررسی این لایحه ندارد، گفت: آییننامه را خودتان نوشتهاید و میتوانید زمانبندیاش را کمتر کنید. ما که تحملش را نداریم پنج، شش ساعت اینجا بنشینیم و حرف بشنویم باید برویم کار
کنیم، شما که این حوصله را دارید، دو شیفت کار کنید و این لایحه را تا پایان سال تصویب کنید. این اظهارات وی با فریادهای اعتراضی برخی نمایندگان مواجه شد ولی احمدینژاد در حالی که تریبون را ترک میکرد، با خنده گفت: لایحه بودجه بسیار شفاف است و بررسی آن وقت زیادی نمیگیرد، زودتر تصویبش کنید. گفتنی است سقف لایحه بودجه ۹۱، ۵۱۰ هزار میلیارد تومان است در حالی که لایحه بودجه ۹۰ با سقف ۵۳۸ هزار میلیارد تومان ارایه شده بود و این گویای کاهش سقف بودجه سال بعد است. رییسجمهور در بخش دوم سخنان خود در زمان ارایه لایحه بودجه ۹۱، به افزایش بهرهوری و کاهش وابستگی به نفت در لایحه بودجه اشاره کرد و گفت: توجه ویژه به عمران شهرها و روستاها، توانمندیهای دفاعی کشور، کارآمدسازی نظام آموزشی، تلاش برای ضابطهمندی بودجه شرکتهای دولتی و… در لایحه بودجه لحاظ شده است. وی در ادامه ضمن تاکید بر این امر که اعتماد به توان مردم در بودجه افزایش یافته است، اظهار داشت: دولت عزم خود را جزم کرده تا با همکاری مردم و هماهنگی قوا به سمت رفع تبعیض ، بیعدالتی و اجرای کامل سند چشمانداز پیش برود. احمدینژاد اجرای سیاستهای اصل «۴۴»، قانون گمرک و قانون هدفمندی یارانهها را نشاندهنده قانونی عمل کردن دولت به دور از حاشیهها دانست. رییسجمهور در ادامه اضافه کرد که لایحه بودجه از دو بخش بودجه شرکتهای دولتی و بودجه عمومی دولت تشکیل شده که نزدیک به ۵۱۰ هزار میلیارد تومان است که ۴۱۰ هزار میلیارد تومان آن مربوط به شرکتهای دولتی است. بودجه دولت ۶/۵ درصد کاهش و بودجه شرکتهای دولتی افزایش یافته تا خدمات افزایش یابد. وی پیشبینی مجموع سرمایهگذاریهای دولت در سال بعد را ۱۳۶ هزار میلیارد تومان اعلام کرد که ۲۰ درصد نسبت به امسال افزایش دارد. احمدینژاد با اشاره به اینکه برای کاهش وابستگی دولت به درآمدهای نفتی ترتیباتی دادهایم، از افزایش درآمدهای مالیاتی به اندازه ۲۰ درصد و درآمدهای غیرنفتی دیگر به میزان ۸۰ درصد خبر داد.
رییسجمهور افزود: نسبت درآمدهای دولت نسبت به تولید ناخالص ملی ۵/۷ درصد افزایش یافته است.
وی ادامه داد: رشد اعتبارات هزینهای در لایحه بودجه ۹۱ بدون اعتبارات هدفمندی ۸/۱۲ درصد است اما رشد اعتبارات عمرانی کشور و سرمایهگذاری در زیرساختها ۴/۳۹ درصد پیشبینی شده است.
احمدینژاد اظهار کرد: یارانههای کشاورزی و تولید، کمک به تامین هزینههای تحملناپذیر درمان و کمک به تربیت نیروی انسانی متخصص مورد نیاز نیز در لایحه بودجه پیشبینی شده است.
رییسجمهور با اشاره به این امر که در بخش هزینههای جاری، دولت پیشبینیهای خوبی انجام داده است که امیدواریم با تصمیم مجلس عملیاتی شود و اعتبارات هزینهای را کمتر از رشد تورم افزودهایم، ابراز کرد: ۳۰۳ میلیارد تومان به اعتبارات دستگاههای فرهنگی اضافه کردهایم و به صندوقهای بازنشستگی ۷۳۰ و ۱۱۰۰ میلیارد تومان علاوه بر افزایش متعارف بودجه دادهایم. برای کارهای آموزشی و تحقیقاتی نیز ۸۱۵ هزار میلیارد تومان علاوه بر افزایش متعارف به وزارت علوم پول دادهایم و ۴۶۳۰ میلیارد تومان هم به بودجه دفاعی اضافه کردهایم. وی ضمن تاکید بر این امر که ۲۴ میلیارد تومان برای جذب هیات علمی جدید بودجه گذاشتهایم، یادآور شد: ۱۵۶ میلیارد تومان هم علاوه بر افزایش متعارف به بودجه قوه قضاییه دادهایم که پارتی بازی آقای عزیزی است. احمدینژاد با بیان اینکه برای اعتبارات استانی هم ۱۹۳ میلیارد تومان بودجه گذاشتهایم، ابراز کرد: علاوه بر اعتبارات منظور شده برای حل مشکل مسکن، ۲۴۰ میلیارد تومان دیگر نیز در نظر گرفتهایم، ۱۶۵ میلیارد تومان هم برای ایجاد زیرساخت مسکن و ۱۷۰ میلیارد هم برای جبران یارانه مسکن قائل شدهایم.
رییسجمهور تاکید کرد: افزایش سهم اعتبارات عمرانی از ویژگیهای لایحه بودجه ۹۱ است که ۸۴۳۰ میلیارد تومان پیشبینی شده و ۴۲ درصد افزایش دارد.
وی تصریح کرد: برای تمرکززدایی و افزایش اختیارات استانی، ۱۱۰۳ طرح قائل شدیم و اعتبار ۲۷۵۳ میلیارد تومانی قرار دادهایم. احمدینژاد افزود: رشد بودجه شرکتهای دولتی ۷/۱۱ درصد است که از ۴۴۰ به ۴۳۴ شرکت کاهش یافته و یکی از سیاستهای مهم در سال ۹۱ منظور نکردن کمک زیان برای شرکتهای دولتی است. در مجموع ۹۲۰ میلیارد تومان به شرکتهای دولتی اعم از صداوسیما، خبرگزاری و سازمان حمایت از مصرفکنندگان و… میرسد.
رییسجمهور با تاکید بر این امر که جهتگیری دولت بیشتر به سمت کار و تلاش است، بیان کرد: اگرچه ما لایحه بودجه ۹۰ را یک روز پس از تصویب قانون برنامه پنجم به مجلس دادیم اما لایحه بودجه را سه ماه بعد تصویب کردید. میدانم که الان ذهن نمایندگان مشغول است اما اگر بتوانید لایحه را امسال بدهید، بهتر است. ما تحت هر شرایطی در کنار ملتیم و در خدمت آرمانهای ایران و پیشبرد امور کشوریم و هیچ فرصتی را برای ساختن از دست نخواهیم داد. از نمایندگان متشکرم که با وجود مشغلههای مضاعف این ماهها، همت کرده و بودجه را به سرعت رسیدگی کنند.
انتقاد از تخلف دولت
پس از آنکه رییسجمهور بیتوجه به تذکرات نمایندگان از آنها خواست تا با کار دو شیفته لایحه بودجه ۹۱ را تصویب کنند، رییس مجلس از تخلف قانونی دولت انتقاد کرد.
علی لاریجانی با حوصله زیاد تذکرات نمایندگان را در بدو حضور رییسجمهور در مجلس هنگام ارایه لایحه بودجه ۹۱ گوش داد و در واکنش به درخواست آنها برای عدم پذیرش لایحه بودجه و تاکید به دولت برای ارایه لایحه بودجه چند دوازدهم گفت: سعی میکنیم بودجه را تا پایان امسال بررسی کنیم و اگر نشد، بعد درخواست لایحه بودجه چند دوازدهم میکنیم.
اما پس از آنکه احمدینژاد با لحن مزاح گونه همیشگیاش در مجلس از نمایندگان خواست تا بیتوجه به زمانبندی آییننامه بررسی لایحه بودجه، با کار دو شیفته آن را بررسی و تصویب کنند، رییس مجلس هم لب به گلایه گشود.
لاریجانی در حالی که احمدینژاد مجلس را ترک میکرد، گفت: ما حدود پنج ماه پیش در هیات رییسه، مکررا راجع به اینکه لایحه بودجه سر موقع داده شود، تذکراتی به دولت دادیم چراکه این رویکرد دولت قابل پیشبینی بود. وی با اشاره به اینکه نامههای مکرری به دولت نوشته و شخصا چندبار ارایه به موقع لایحه بودجه را پیگیری کرده است، افزود: امیدوار بودیم که لایحه بودجه مطابق قانون تا ۱۵ آذر به مجلس آورده شود. چون زمان معقولی برای بررسی آن در آییننامه دیده شده است اما متاسفانه لایحه بودجه پس از دو ماه تاخیر آمد و اشکالی به وجود آمد که به سادگی قابل حل نیست و نمیتوان زمان بررسی لایحه از سوی نمایندگان را حذف کرد.
به گفته وی، نمایندگان ۱۰ روز و کمیسیونهای تخصصی هم ۱۵ روز پس از تکثیر این لایحه، فرصت بررسی آن را دارند. لاریجانی در واکنش به سخنان احمدینژاد که میگفت نمایندگان را در شرایط پیش از انتخابات مجلس درک میکند، اظهار داشت: حتی اگر انتخابات هم در جریان نبود، «حق» این بود که دولت زودتر لایحه بودجه را بیاورند. سال گذشته آقایان گفتند به خاطر قانون برنامه است که لایحه را دیر آوردند.
رییس مجلس با تاکید بر اینکه دولت در ارایه لایحه بودجه با دو ماه تاخیر تخلف کرده است، افزود: ولی ما عکسالعملی عمل نمیکنیم و روند قانونی را برای بررسی آن طی میکنیم تا نمایندگان و کمیسیونهای تخصصی به بررسی آن بپردازند تا مشکلی برای کشور پیش نیاید. اگر این طرف سال انجام شد، فبهاالمراد وگرنه باید لایحه بودجه چند دوازدهم بیاورند.
روز پر تذکر نمایندگان
به احمدینژاد
روز گذشته بیش از ۴۶ نماینده مجلس به رییسجمهور تذکر دادند که چرا لایحه بودجه را با تاخیر ۵۷ روز تاخیر به مجلس آورده است. پس از آنکه نامه این نمایندگان به هیات رییسه رسید احمد توکلی، نماینده تهران هم در تذکری شفاهی از تخلف قانونی دولت انتقاد کرد.
رییس مرکز پژوهشهای مجلس متذکر شد: تخلف دولت در ارایه لایحه بودجه از ۱۵ آذر تا ۱۲ بهمنماه، سبب میشود که عملا نتوانیم لایحه بودجه را به شکل سالانه تصویب کنیم، این در حالی است که رییسجمهور وظیفه برنامهریزی مالی و اقتصادی کشور را دارد از این رو مکلف بود که در این فرصت لایحه چند دوازدهم بیاورد اما چنین نکرده است.
رییس مجلس که ایراد توکلی را وارد میدانست، توصیه وی برای ارایه لایحه چند دوازدهم را نپذیرفت و گفت: خوب است ما تا پایان سال برای بررسی این لایحه تلاش کنیم. اگر نشد که لایحه بودجه را تصویب کنیم، بعد یک فکری میکنیم. کمیسیون تلفیق باید تلاش کند، تذکر شما را هم خدمت رییسجمهور دادیم. علی عباسپور، نماینده تهران هم در تذکر دیگری اظهار داشت: نحوه زمانبندی و تصویب بودجه در آییننامه داخلی مجلس آمده است. تاخیر دولت هم قانون اساسی را نقض کرده است و هم آییننامه داخلی مجلس را. دو ماه از زمان ارایه این لایحه گذشته و مجلس نمیتواند آن را بررسی کند.
وی تاکید داشت که نباید لایحه بودجه ۹۱ را از دولت تحویل گرفت و دولت باید برود و لایحه بودجه چنددوازدهم را بیاورد.
هادی قوامی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه هم که میگفت هر سال مجلس با این مشکل تاخیرهای پیاپی دولت روبهرو است، پیشنهاد کرد که لوایح بودجه به جای آنکه سالانه ارایه شود، دو سال یکبار ارایه شود تا اینگونه مشکلات رفع شود.
مصطفی کواکبیان، نماینده سمنان هم با تکرار سخنان توکلی و اشاره به تفسیر شورای نگهبان از اینکه لایحه بودجه چند دوازدهم را هم دولت باید بیاورد، گفت: بهتر است دولت برود و آن لایحه را بیاورد و بررسی لایحه بودجه ۹۱ به سال بعد موکول شود.
لاریجانی این تذکرات را شنید اما تاکید کرد که باید از وقت موجود استفاده کرد و فعلا همین لایحه بودجه ۹۱ را بررسی کرد.
منع ارایه گزارشات مالی و اخلاقی نمایندگان به هیات نظارت
اگرچه در بررسی اولیه این طرح نگرانیهایی وجود داشت که هر گزارش خلاف واقعی علیه نمایندگان به هیات نظارت بر نمایندگان برسد و برخی با این کار به تسویهحسابهای سیاسی بپردازند اما این موارد از متن مصوبه اولیه نمایندگان رفع شد.
در مصوبه اولیه نمایندگان آمده بود که اگر کسی اتهامی در مورد مسایل مالی، اخلاقی یا امنیتی را به نمایندگان وارد میداند، این مساله را به هیات نظارت بر نمایندگان ارایه دهد. همان زمانی که این موضوع در مجلس در دست بررسی بود، نمایندگان نگران بودند که هرکسی ولو به دلیل رقابت با نماینده یا از سر بدخواهی مطالبی را به این هیات بفرستد که صحت نداشته باشد و کار بررسی را مطول کند.
شورای نگهبان به این بند ایراد گرفته و آورده بود: اتهامات وارده به نمایندگان ابتدا باید در محاکم قضایی بررسی شود و بررسی در هیات نظارت بر نمایندگان نباید بر آن سایه بیفکند. کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس هم پیشنهاد حذف این ماده را داد تا هم ایراد شورای نگهبان رفع شود و هم نگرانی نمایندگان مرتفع گردد. نمایندگان هم با رای به این تصمیم، این مورد را از طرح نظارت بر نمایندگان حذف کردند.
این رای سبب شد تا علیرضا سلیمی، نماینده محلات این طرح را«شیر بییال و دم و اشکن» بخواند و بگوید: اگر لزوم ارایه گزارشهای واصله از سوءاستفاده مالی و اعمال خلاف امنیت نمایندگان به هیات نظارت بر نمایندگان حذف شود، اعلام هدایای اعطایی به نمایندگان را هم از متن آن حذف کنیم، یعنی پشم و کرک این طرح را هم بریزیم! چه لزومی دارد برای رفع ایرادهای شورای نگهبان، اصول مهم این طرح را حذف کنیم؟ میتوانیم آن را به مجمع تشخیص مصلحت نظام بفرستیم.
رییس مجلس اظهارات وی را غیرواقعی خواند و گفت: اصل اعلام هدایای اعطایی به نمایندگان در این طرح باقی میماند.
البته با رای نمایندگان عبارت«هدایای نامتعارف»از متن این مصوبه حذف شد.
در بندی از این طرح، حقوق نمایندگی تصریح شده بود که برای انجام آن باید آزادانه عمل کنند. از آنجا که شورای نگهبان به ویرایش این متن ایراد گرفته بود، نمایندگان اصل مصرح در قانون اساسی را جایگزین آن کردند و مصوب شد که نمایندگان در اظهار نظر آزادند و نمیتوان آنها را به دلیل آرا و نظراتی که در مقام اجرای وظایف نمایندگی انجام دادند، تحت تعقیب و پیگیری قرار داد.
هنگام رای گیری برای این ماده لاریجانی به شوخی به نمایندگان گفت: آقایان به این مورد رای بدهید تا حقوقتان حفظ شود! با رفع ایرادات شورای نگهبان، یکبار دیگر این مصوبه به شورای یادشده ارایه میشود تا مورد بازبینی و تایید نهایی قرار گیرد.
یارانه ۴۵۵۰۰ تومانی مردم کم نشود
در یک ماه اخیر، مجلسیان با تصویب دوباره بندهایی از قانون هدفمندسازی یارانهها به دولت متذکر شدند که این قانون را به درستی اجرا کند. نحوه اجرای این قانون از ابتدا با انتقاداتی از سوی مجلس همراه بود از جمله اینکه شیب صحیح در اجرای آن لحاظ نشده و دولت به جای پنج سال، قصد اجرای سه ساله آن را دارد.
دو هفته پیش بود که نمایندگان از بیم آنکه دولت به بهانه اجرای فاز دوم این قانون، قیمت حاملهای انرژی را در دو ماه پایانی سال بالا ببرد، با تصویب استفساریهای قوه مجریه را از این کار منع کردند. این بار نیز از بیم کاهش قیمت یارانههای نقدی به مردم، با ارایه طرحی میخواهند دولت را مکلف به ادامه اعطای یارانه ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی کرده و یارانه بخش تولید را نیز پرداخت کند.
غلامرضا مصباحیمقدم نماینده تهران از طراحان این طرح بود که با اشاره به اینکه رییسجمهور در پی اجرای فاز دوم قانون هدفمند کردن یارانههاست بر لزوم باز توزیع درآمدهای نقدی و غیرنقدی درآمدهای ناشی از این قانون به خانوارها تاکید کرد: برای مرحله دوم اجرای هدفمندسازی میخواهیم تاکید کنیم که مبلغ یارانه نقدی همین میزان بماند و کم نشود و مابقی آن درآمدها در راستای هدفمندسازی هزینه شود و صرف حمایت از تولید شود.
وی با یادآوری اینکه اخیرا قانون حمایت از بیکاران و افراد جویای کار تصویب شده است، از این درآمدها به عنوان منبعی برای آن و تامین اجتماعی برای خانوارهای کمدرآمد یاد کرد و گفت: باعث تاسف است که پس از ۳۴ سال از انقلاب هنوز خانوادههای فقیر داریم. بخشی از درآمد یارانهها باید صرف تامین هزینه تحصیلی این خانوارها، مسکن، ایجاد اشتغال و توانمندسازی آنها شود.
رییس کمیسیون ویژه مجلس با ابراز تاسف از اینکه تاکنون ۳۰ درصد یارانه بخش تولید اعطا نشده است، ادامه داد: به دولت تکلیف کردهایم که به جز مبلغ ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان یارانه نقدی به خانوارها، بقیه یارانه را به بخش تولید، سیستم حملونقل، صنایع و دیگر امور مصرح در قانون هدفمند کردن یارانهها ارایه کند. نورالله حیدری، نماینده اردل و فارسان مخالف این طرح بود و میگفت دولت به بهانه این قانون جدید میتواند به افزایش قیمت حاملهای انرژی بپردازد و این برخلاف مصوبه پیشین مجلس است. به گفته وی، به جای تصویب قوانین مکرر و مصاحبه و سخنپراکنی باید نشستی با دولت برگزار کرد تا مشخص شود که درد دولت چیست که قانونی به این خوبی را اینگونه اجرا میکند.
نهایتا برای این طرح یک فوریتی رای گیری شد و نمایندگان با یک فوریت آن موافقت کردند. به این ترتیب بررسی کلیات طرح اصلاح قانون هدفمندسازی یارانهها در هفتههای بعد در دستور کار مجلس قرار خواهد گرفت.
همچنین نمایندگان مجلس شورای اسلامی دولت را موظف کردند ۱۰ هزار ناظر بخش کشاورزی و منابع طبیعی را حداکثر در مدت سه سال با تحصیلات کارشناسی و بالاتر استخدام کند. این طرح دارای یک ماده واحده و هفت تبصره است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد