19 - 09 - 2023
اختلاف در تاکتیک؛ شکست در استراتژی
گروه بینالملل- دیمیتری کولبا وزیر خارجه اوکراین در ظاهر یک دیپلمات آرام و خوشبرخورد است که نشان داده در مقابل سختترین سوالات خبرنگاران تعادل خود را از دست نمیدهد، اما سه هفته قبل بود که سرانجام او از کوره در رفت و در رابطه با انتقادات از ناموفق بودن ضدحملات اوکراین علیه روسیه با لحنی تند گفت که این صحبتها انداختن آب دهان به روی سربازانی است که در جنگ جان خود را فدا کردهاند؛ من به تمام منتقدان توصیه میکنم به جبهههای جنگ بیایند و اگر میتوانند یک سانتیمتر از اراضی تصرفشده از سوی روسیه را پس بگیرند.
این صحبتها پس از هفتهها اظهارنظرهایی بود که مطبوعات غربی به خصوص رسانههای آمریکایی در مورد پیشرفت کند و اندک ضدحمله اوکراینیها کرده و تاکتیکهای نظامی آنها را زیر سوال برده بودند.
در واقع ماهها قبل از شروع ضدحمله اوکراین، آمریکا و انگلیس ضمن همکاری نزدیک با نیروهای اوکراینی، آموزش و توصیههای اطلاعاتی و نظامی را به آنها آغاز کرده بودند، اما ناگهان شاهد بودیم که در آستانه ضدحمله، اطلاعات مرتبط به آن از سوی ایالاتمتحده آمریکا لو رفت؛ امری که باعث به تعویق افتادن عملیات اوکراینیها شد. از آن زمان هر چند که در ظاهر همچنان آمریکا و غرب در حال حمایت از نیروهای اوکراینی هستند، اما کمکم موضوعات مورد اختلاف بروز کرد.
در این رابطه مجله اکونومیست در گزارشی آورده است، یکی از موارد اصلی اختلافی در نیمه نخست سال جاری میلادی، موضوع جنگ باخموت بود؛ جایی که از لحاظ استراتژیک اهمیت محدودی دارد، اما به نماد مقاومت برای اوکراینیها تبدیل شده بود. به گفته کارشناسان تصمیم اوکراین برای مقاومت در باخموت، تاثیر قابل ملاحظهای در ضدحمله آنها داشت، زیرا اوکراین اولا در این شهر ذخایر تسلیحات خود را هدر داده و به روسها نیز فرصت استحکام دفاعی در جبهه جنوبی داد.
اختلافات همچنین پس از آغاز ضدحمله اوکراین نیز ادامه پیدا کرد؛ آمریکاییها معتقد بودند که اوکراین باید نیروهای خود را در محور اصلی جنوب و به سمت دریای آزوف متمرکز کند. در عوض اوکراین نیروهای خود را با هدف کشاندن روسها به یک جبهه گستردهتر تقسیم کرده و باتجربهترین تیپهای خود را نیز در باخموت نگه داشت. در این شرایط اوکراینیها تیپهای کمتجربهتر خود را در محور جنوبی که بسیار مهمتر است، متمرکز کردند؛ جایی که گرفتار توپخانه و هواپیماهای بدون سرنشین روسیه شدند.
در این رابطه برخی از تحلیلگران معتقدند که ضدحملات اوکراینیها بیشتر مبتنی بر مفروضات منسوخشده نظامی بود. حتی در شرایطی که مشاوره غربیها نیز نشاندهنده استراتژیهای قرن بیستمی بوده، کارشناسان معتقدند که آنها هرگز پیشبینی نمیکردند که استحکامات روسها در جبهه جنوبی به این خوبی باشد.
به همین دلیل است که ناظران معتقدند کییف هیچگونه طرح اضطراری نداشته و ضدحمله آنها بسیار کند و کمتر از انتظارات قبلی بوده است. در چنین وضعیتی برخی از فرماندهای غربی میگویند اگر اوکراین در ابتدای کار حملات همهجانبه و جسورانهتری را دنبال میکرد، هر چند در ابتدا تلفات بیشتری میداد، اما میتوانست خط دفاعی روسها را در هم بشکند. فرماندهان اوکراینی هم استدلال میکنند که این کار تنها به خونریزی بیشتر برای سربازان اوکراینی ختم میشد.
بحث دوم نیز این است که آیا اوکراینیها باید از شیوههای غربی برای ادامه عملیاتهای خود استفاده کنند؛ شیوههایی که به صورت ترکیبی مورد استفاده قرار میگیرد. در این میان برخی از کارشناسان معتقدند که این راه نیز تاکنون جوابگو نبوده، زیرا تنها ۵ هفته آموزش به سربازان اوکراینی در آلمان تقریبا هیچ برگ برندهای را در اختیار آنها قرار نداد. در این رابطه یک مقام آمریکایی به مجله اکونومیست توضیح میدهد: اوکراینیها هنوز به دکترین شوروی گره خوردهاند. مانند استفاده از رگبارهای توپخانه سنگین به جای حملات عاقلانهتر و دقیقتر. به همین دلیل زمان میبرد تا اوکراینیها نگرش و تاکتیک خود را تغییر دهند.
اختلاف در اوج جنگ
همچنین یکی از کارشناسان نظامی آمریکایی معتقد است که ایالاتمتحده در شرایط مناسبی برای ارائه آموزش به ارتش اوکراین قرار ندارد. بخش عمدهای از تمرینات و تجربه ارتش آمریکا مربوط به مناطق کوهستانی و بیابانی است؛ در حالی که این موضوع با آنچه در اوکراین میگذرد تفاوتی چشمگیر دارد. علاوه بر این فرسایش افسران و گسترش چشمگیر سربازان اوکراینی در طول ۱۸ ماهه گذشته نشان میدهد که این کشور فاقد رهبران میانی و با تخصص در عملیاتهای تهاجمی است. این مساله خود را به خوبی در عملیات روستای ریونوپیل در استان دونتسک نشان داد. از سوی دیگر هر چند که کیفیت آموزش نیروهای اوکراینی نیز بسیار حائز اهمیت است، اما این نکته نیز وجود دارد که اوکراین نیاز مبرمی به نیروی زرهی دارد که رفتهرفته و با فرارسیدن فصل سرما این مساله نیز برای آنها چالشبرانگیز خواهد شد.
از این رو به گفته کارشناسان اکنون فرسایش نیروها بیشتر از آنکه به نفع اوکراین باشد به نفع روسیه است. همچنین اوکراینیها برای هرگونه موفقیت در میدان جنگ نیاز مبرمی به درهم شکستن استحکامات روسها دارند. در همین راستا مقامات نظامی غربی معتقدند بعید به نظر میرسد که پیشرفت بزرگی برای اوکراینیها تا پیش از زمستان به وقوع بپیوندد و از این رو باید اوکراین و حامیانش در غرب خودشان را برای یک نبرد طولانیتر آماده کنند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد