18 - 12 - 2022
ادامه حضور اوباما در کاخ سفید
واکنش مثبت بورس تهران به نتیجه انتخابات آمریکا
چالشهایی که منتظر اوباما هستند
نخستین اقدام فوری اوباما به همکاری با اکثریت جمهوریخواه کنگره و رسیدن به توافق در ارتباط با بودجه ۲۰۱۳ برمیگردد به عبارت روشنتر عدم توافق درباره بدهکاریهای دولتی به تبع آن کسری بودجه و در نهایت میزان مالیات باعث میشود تا ایالات متحده آمریکا در ژانویه آینده به کلی فلج شود.
اگر دموکراتها و جمهوریخواهان در فرصت باقی مانده تا آغاز سال ۲۰۱۳ در مورد پیشنهاد کاخسفید برای افزایش مالیات طبقه فوقالعاده مرفه به عنوان راهحل کسری بودجه به توافق نرسند، رییسجمهور جدید آمریکا برای جلوگیری از خالی شدن صندوق دولت به عنوان آخرین راه باید از حق وتو خود استفاده کند، ابزاری که بیل کلینتون در دوره دوم ریاستجمهوری خود برای مبارزه با اکثریت کنگره و عملی کردن برنامههایش چندین بار استفاده کرد. قفل شدن در مصالحه در کنگره چند ماهی است که آغاز شده به همین دلیل اوباما در سخنرانی پس از پیروزیاش مقابل رامنی به ملاقات با رهبران دو حزب در کنگره و تلاش برای رسیدن به مصالحه اشاره کرد ضمن اینکه نامزد ناکام جمهوریخواهان هم در سخنان خود به مناسبت قبول شکست، بر ضرورت مشارکت و همدلی احزاب در شرایط حساس کنونی تاکید کرد.
طرح سلامت همگانی
دیگر پرونده حساس و بحثبرانگیز به آینده سیستم حمایت اجتماعی و سلامت مربوط میشود.
رامنی در مبارزات انتخاباتی قول داده بود که در صورت پیروزی در قانون معروف به
« اوباماکر» (obamaCARE) که قرار است نوعی بیمه همگانی در آمریکا برقرار کند تجدیدنظر خواهد کرد.
اوباما اما به عنوان یکی از وعدههای انتخاباتی ۲۰۰۸ که این بار هم بر اجرای آن اصرار میورزد برای تحقق آن به منابع مالی نیاز دارد، مانعی که برای عبور از آن باز هم باید با کنگره کنار بیاید.
ایجاد کار
دیگر موضوع مهمی که در مبارزات انتخاباتی هم به عنوان یکی از ناکامیهای اوباما از سوی رامنی مطرح میشد، تولید کار است. نامزد ناکام جمهوریخواهان وعده ایجاد ۱۲ میلیون شغل به عبارتی ۲۵۰ هزار در ماه را میداد به ویژه به عنوان یکی از منابع تولید کار به کشف و استخراج گسترده لایههای رسوبی نفت و گاز آمریکا اشاره میکرد که در آینده نه چندان دور قرار است به ثروت ملی جدید بدل شود. در حالی اوباما ایجاد یک میلیون کار تولیدی در چهار سال را مطرح میکرد که به عنوان یک ابزار اصلی به بازگشت کارخانهها و موسسات آمریکایی که در خارج از کشور فعالیت میکند، اشاره و تاکید داشت.اوباما جدا از تلاش برای تحقق وعده ایجاد کار، قول داده و میخواهد با توسل به فناوریهای نوین، طرح گسترش انرژیهای جایگزین را هم عملی سازد؛ برنامههایی که تحقق آنها نوعی مبارزهجویی در مقابل شرایط کنونی به حساب میآید.
آموزش، مهاجرت، محیطزیست
در درازمدت اصلاحات در بخش تحصیلات و آموزش به ویژه در مدارس ابتدایی و متوسطه که از نظر کیفی در سرازیری سقوط افتادهاند به عنوان یک ضرورت انکارناپذیر در برنامههای داخلی اوباما در دوره دوم حضورش در کاخ سفید خودنمایی میکند. چراکه بدون روزآمد کردن آموزش، ایجاد کار به ویژه برای جوانان و بالا بردن رقابتپذیری آمریکا در جهان زیرسوال میرود.
در این میان دو پرونده حساس و به تعبیری دو مشکل مهم دوره دوم اوباما به موضوع مهاجرت و تغییرات آبوهوا برمیگردد. اوباما در مبارزات انتخاباتی قولهایی برای قانونی کردن شرایط اقامت ۱۲ میلیون مهاجر غیرقانونی، دستکم در زمان محدود و موقت داد و توانست رای برخی از آنها را که کارت اقامت فصلی دارند را به طرف خود جلب کند اما سرو سامان دادن به شرایط این تعداد مهاجر و گذراندن طرح برای قانونی کردن اقامت آنها، باز هم به درگیری با کنگره یا مصالحه با اکثریت جمهوریخواه نیازمند است.
بحث ارایه طرحی با عنوان
انرژی- محیطزیست، یعنی ایجاد نوعی تناسب میان بهرهبرداری از انرژیهای آلاینده با سلامت محیط و جلوگیری از گرمتر شدن کرهزمین اگرچه بحث روز به حساب نمیآید اما میتواند در طول چهار سال آینده برای دولت اوباما مسالهساز باشد.
دیگ جوشان سیاست خارجی
در سیاست خارجی اوباما با مشکلات فراوانی روبهرو است، از مساله هستهای ایران گرفته تا بحران سوریه، گفتوگوهای صلح اسراییل، فلسطین و رابطه با مصر همگی برای دولت جدید اوباما دردسر آفرین هستند.
پس از درگیری بنغازی و مرگ سفیر آمریکا بار دیگر عدم کفایت سیاست خارجی، آمریکا را در خاورمیانه زیرشلاق انتقادات مخالفان قرار داد ضمن اینکه رابطه با مصر پس از حسنی مبارک و مساله کمکهای نظامی آمریکا به ارتش این کشور را هم نباید فراموش کرد، در یک کلام خاورمیانه مانند یک بمب دستی در سیاست خارجی اوباما یک خطر بالقوه به حساب میآید.
از سوی دیگر با حضور دوباره پوتین در کرملین به نظر میرسد ماه عسل روابط دو کشور در زمان مدودف به پایان خود رسیده باشد و اوباما با یک روسیه به مراتب پرخاشگرتر از گذشته روبهرو است.
رقابت اقتصادی، مالی و سیاسی با چین هم از جمله پروندههای جوشانی است که ادامه آن در دوره دوم ریاستجمهوری اوباما همچنان روی میز خواهد بود که در رهگذر آن باید به تلاش آمریکا برای توسعه نفوذ خود در منطقه آسیای جنوب شرقی – اقیانوسیه هم اشاره کرد که به نوبه خود جای تامل دارد.
با توجه به کسری تراز تجاری با چین که از شش میلیارد دلار در ۱۹۸۵ به ۲۹۵ میلیارد دلار در ۲۰۱۱ رسیده، میتوان حساسیت و اهمیت رابطه اقتصادی دو کشور را برآورد کرد.
در دوره دوم ریاستجمهوری اوباما، بحث نگاه به آمریکای جنوبی و مرکزی از منظر سیاسی و اقتصادی هم مطرح است ضمن اینکه رابطه همهجانبه آمریکا با اروپا که در دوره نخست حضور او در کاخسفید با نوعی تعادل همراه بود هم به نظر میرسد گسترش یابد.
رایدهندگان، رییسجمهور را به کاخ سفید بازگرداندند. باراک حسین اوباما روز چهارشنبه بار دیگر به عنوان رییسجمهور آمریکا انتخاب شد. وی توانست از پس توفانهای سخت اقتصادی، موانع غیرقابل عبور جمهوریخواهان در برابر لوایح وی در کنگره و جریان بیسابقهای از تبلیغات در کشوری که تقریبا به دو دسته تقسیم شده بود، در رقابتی تنگاتنگ زمان بیشتری از مردم بخرد.
نخستین رییسجمهور آمریکایی- آفریقایی آمریکا توانست با آرا قاطع میت رامنی، نامزد جمهوریخواهان را شکست دهد و از هفت ایالت اصلی، شش ایالت را با پیروزی ترک کند. وی توانست آرای الکترال ایالات کلرادو، آیوا، اوهایو، نیوهمپشایر، ویرجینیا و ویسکانسین را از آن خود کند و در مجموع حداقل ۳۰۳ رای الکترال را به خود اختصاص دهد. پیروزی اوباما در حالی از سوی شبکههای تلویزیونی اعلام شد که شمارش آرا در بسیاری از ایالات هنوز ادامه داشت.
باراک اوباما که از روز سهشنبه به شیکاگو سفر کرده بود تا در صورت انتخاب شدن دوباره جشن پیروزی خود را در همان شهری برگزار کند که چهار سال پیش، پس از اعلام نتایج به همراه اعضای خانواده خود با حضور در جمع طرفدارانش با استقبال پرشور آنها روبهرو شد.
وی در نخستین سخنرانی خود پس از پیروزی از هوادارانش سپاسگزاری کرد و گفت: شما امشب به تلاش و حرکت رای دادید نه به روال معمول به سیاست. شما ما را انتخاب کردهاید تا بر امور شما متمرکز شویم و نه به کارهای خودمان. در هفتهها و ماههای آینده من بیصبرانه منتظرم تا با رهبران هر دو حزب کار کنم. ما میتوانیم به کمک یکدیگر چالشهای موجود را رفع کنیم، کاهش کسری بودجه، اصلاح قوانین مالیاتی، تثبیت نظام مهاجرتی و رهایی از وابستگی به نفت کشورهای خارجی. ما برای دست یافتن به این اهداف تلاش بیشتری میکنیم. در این مراسم جو بایدن، معاون باراک اوباما نیز حضور داشت. باراک اوباما پس از بیل کلینتون، دومین رییسجمهور دموکرات پس از پایان جنگ جهانی دوم است که برای دور دوم نیز همچنان رییسجمهور باقی ماند.
میشل اوباما، همسر باراک اوباما نیز پس از پیروزی دوباره همسرش در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا از طریق شبکه اجتماعی توییتر از مردم آمریکا تشکر کرد و در جملاتی کوتاه گفت: از حمایتها و دعاهای شما تشکر میکنم.
میت رامنی، رقیب اوباما پس از اعلام نتایج با وی تماس گرفته و با پذیرش شکست خود در انتخابات به اوباما تبریک گفت. وی در مقر ستاد انتخاباتی خود در ماساچوست از هوادارانش برای تلاشهایشان تشکر کرد. میت رامنی در ادامه سخنان خود خطاب به هوادارانش گفت: من به این دلیل داوطلب مقام ریاستجمهوری شدم چون نگران آمریکا بودم. من برای موفقیت رییسجمهور برای رهبری ملتمان دعا میکنم. رامنی افزود، انتخابات تمام شد اما اصول و پرنسیپهای ما پابرجا ماند.
واکنشهای جهانی به این پیروزی
در پی پیروزی باراک اوباما جمعی از مسوولان کشورهای جهان از جمله کشورهای عربی با ارسال پیامهای جداگانهای راه یافتن مجدد اوباما به کاخ سفید را تبریک گفتند.
به گزارش ایسنا، فرانسوا اولاند، رییسجمهور فرانسه با ارسال پیام تبریک به اوباما به خاطر انتخاب مجددش به عنوان رییسجمهور آمریکا اعلام کرد: انتخاب اوباما به عنوان رییسجمهور آمریکا انتخابی آشکار برای آمریکایی شکوفا بود. همچنین وزارت امور خارجه چین نیز به نوبه خود موفقیت اوباما در پیروزی بر رقیب انتخاباتیاش را تبریک گفت. بنا به گفتههانگ لی، سخنگوی وزارت امور خارجه چین، هو جینتائو، رییسجمهور و ون جیابائو، نخستوزیر این کشور با ارسال پیامی مشترک به اوباما به خاطر این پیروزی تبریک گفتند.
از سوی دیگر، هرمان ون رومپوی، رییس اتحادیه اروپا نیز به نوبه خود با ارسال پیام تبریک به اوباما نسبت به انتخاب مجدد وی به عنوان رییسجمهور آمریکا ابراز خرسندی کرد. وی در پیامی در صفحه شخصیاش در پایگاه اجتماعی توییتر چنین نوشت: واقعا نسبت به انتخاب مجدد باراک اوباما خوشحال هستم.
دیوید کامرون، نخستوزیر انگلیس نیز در واکنش به راه یافتن مجدد اوباما به کاخ سفید و پیروزیاش بر رقیب جمهوریخواه خود در انتخابات آمریکا ضمن تبریک به اوباما تاکید کرد: انگلیس همکاریهایش را با آمریکا ادامه خواهد داد. بانکیمون، دبیرکل سازمان ملل نیز با صدور بیانیهای به اوباما به خاطر انتخاب مجددش به عنوان رییسجمهور آمریکا تبریک گفت.
وی در این بیانیه اعلام کرد: با رییسجمهور جدید آمریکا در دوره دوم فعالیتش در خصوص بخشی از مسایل مهم از جمله بحران سوریه و مساله صلح در خاورمیانه همکاری خواهم کرد. وی اعلام کرد: ما در حال حاضر با چالشهای زیادی از جمله پایان دادن به خونریزیها در سوریه و از سرگیری مذاکرات صلح در خاورمیانه روبهرو هستیم بنابراین رویارویی با چنین چالشهایی تغییر شرایط موجود و همکاری نیروها و کشورهای مختلف را میطلبد.
ولادیمیر پوتین، رییسجمهور روسیه نیز در سخنانی پیروزی اوباما در رقابتهای انتخاباتی آمریکا را به وی تبریک گفت. آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان نیز با تبریک به اوباما به خاطر پیروزیاش بر رقیب انتخاباتی خود بر لزوم همکاری واشنگتن و برلین در رویارویی با بحران مالی جهان تاکید کرد. مرکل همچنین به دیدارهای گذشته خود با اوباما و بحث درباره مسایل مختلف از جمله توسعه روابط آمریکا و آلمان و راههای خروج از بحران مالی و اقتصادی جهان اشاره کرده و این دیدارها را مثبت خواند.
حامد کرزای، رییسجمهور افغانستان هم به نوبه خود با ایراد سخنانی انتخاب مجدد اوباما به عنوان رییسجمهور آمریکا را تبریک گفت و ابراز امیدواری کرد که همکاریهای واشنگتن و کابل در زمینههای مختلف گسترش یابد. شیمون پرز، رییس رژیم صهیونیستی نیز ضمن عرض تبریک به اوباما گفت: باراک اوباما شخصیت برجسته و منحصربهفردی است که صلح را برای همگان میخواهد و میکوشد زندگی بهتری را برای تمامی فقرا بسازد.
عبدربه منصورهادی، رییسجمهور یمن نیز در واکنش به پیروزی اوباما در انتخابات ریاستجمهوری این کشور، این پیروزی را پیروزی بزرگ خواند. محمود الزهار از رهبران برجسته و عضو دفتر سیاسی جنبش حماس نیز در واکنش به این پیروزی اوباما ابراز امیدواری کرد که رییسجمهور آمریکا در دوره جدید ریاستجمهوریاش به طرفداری همهجانبه از اسراییل پایان دهد. وی در گفتوگو با رادیو بیبیسی گفت: در صورتی که اوباما بخواهد به سیاستهای سابقش درباره فلسطین و اسراییل ادامه دهد شاهد هیچ نتیجه جدیدی درباره فلسطین نخواهیم بود.
محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردان فلسطین نیز به نوبه خود با ارسال پیامی انتخاب اوباما به عنوان رییسجمهور جدید آمریکا را تبریک گفته و نسبت به ادامه تلاش اوباما برای تحقق صلح در خاورمیانه ابراز امیدواری کرد. محمد مرسی، رییسجمهور مصر نیز در پیامی اعلام کرد: امیدوارم انتخاب باراک اوباما در دوره جدید انتخابات ریاستجمهوری آمریکا به نفع دو ملت آمریکا و مصر باشد.
این در حالی است که الکساندر لوکاشنکو، رییسجمهور بلاروس در خصوص این انتخابات گفت: کل جهان به این انتخابات میخندد؛ این انتخابات غیرمستقیم است و فردی با تعداد کمتری از آرا میتواند رییسجمهور شود. این چه جور انتخاباتی است؟ رهبران آمریکا اینگونه میپسندند. این یک سنت است و مردم هنگامی که رهبران راضی هستند، خاموش هستند.
ضمن اینکه فیصل المقداد، معاون وزیر امور خارجه سوریه در گفتوگو با شبکه خبری بیبیسی در واکنش به پیروزی باراک اوباما در دور جدید انتخابات ریاستجمهوری آمریکا اعلام کرد: آمریکا هرگز قادر نخواهد بود که دخالت نظامی در سوریه کند چراکه این کشور پیشتر در عراق و افغانستان شکست خورده است. مقداد همچنین نسبت به دستیابی مسوولان ذیربط به راهکارهایی عادلانه در حل و فصل وضعیت خاورمیانه ابراز امیدواری کرد.
در این میان هوگو چاوز، رییسجمهور ونزوئلا در اظهارنظری گفت: بعید است انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در رابطه واشنگتن با کشورهای آمریکای لاتین تغییری ایجاد کند.
وی در سخنرانی در نشست کابینه دولت این کشور گفت: ما امید چندانی نداریم که با یک کاندیدا یا کاندیدای دیگر تغییرات مهمی در روابط آمریکا با کشورهای جهان، آمریکای لاتین یا با ونزوئلا به وجود بیاید.
از کاخ سفید تا تالار شیشهای
واکنش مثبت بورس تهران به انتخاب باراک اوباما
هادی مومنی
با اتمام پرهزینهترین انتخابات ایالات متحده آمریکا و انتخاب مجدد باراک اوباما مرد همیشه ملایم سیاست داخلی و خارجی این کشور برای دومین دوره ریاست جمهوری تحلیلها و گمانهزنیهای بسیاری در فضای اقتصادی و سیاسی جهان شکل گرفته است.
همزمان با اعلام نتایج این انتخابات، بورسهای دنیا با رشد شاخصها در اکثر تالارهای مهم و بزرگ دنیا مواجه شدند. موازی با این اتفاق طلای جهانی نیز حداقل ۵۰ دلار گرانتر از روز قبل شد که جزییات کامل این تغییرات در تحلیل و اخبارهای دیگر این صفحه آمده است.
بورس تهران نیز روز گذشته با برگشت به منطقه ۳۱ هزار واحدی واکنش مثبت و همگامی با سایر بازراهای سرمایهای جهان داشت اما این اتفاق چرا روی داده است و آیا طی روزهای آینده هم بورس و معاملات آن در ایران هم با رشدهایی بیشتری روبهرو خواهد شد و سهامداران کشور با نگاه مثبت به آینده بورس مینگرند؟واقعیت این است که برای رسیدن به پاسخ واکنش احتمالی سهامداران کشور به پیروزی باراک اوباما بر میت رامنی باید کمی از نوع نگرشهای سیستماتیک حاکم بر فضای سیاسی آمریکا سخن بگوییم و البته به موضعگیریهای کاندیداهای این انتخابات در زمان تبلیغات و عملکرد چهار سال گذشته اوباما بپردازیم.
حقیقت این است که سیاستهای ملایم اوباما در چهار سال نخست زمامداری کاخ سفید یک ارزیابی خوشبینانهای به سرمایهگذاران ایرانی داده است مبنی بر اینکه میتوان به حل و فصل موضوعات سیاسی و اقتصادی در کوتاه و بلندمدت بین ایران و آمریکا در چهار سال پیشرو خوشبین بود.
تقریبا اعمال سیاستهای جنگگریزانه مرد اغلب همیشه خندان صندلی ریاست جمهوری آمریکا در چهار سال نخست در سطح جهانی نیز امیدهای زیادی را برای ایرانیان و به ویژه سرمایهگذاران بازارهای مالی پدید آورده است که سرانجام منازعه سیاسی و اقتصادی ایران و آمریکا به نبرد نظامی و تقابل رو در رو منتهی نخواهد شد. این تحلیل اما درباره میترامنی رقیب دیگر باراک اوباما در انتخابات گرانقیمت قرن ۲۱ تا به امروز زیاد صادق نبود چراکه وی به صراحت بر طبل جنگ با ایران در مناظرهها و حتی متینگهای تبلیغاتی خود میکوبید و به نوعی یک نگرانی در بین ناظران و رصدکنندگان تحولات جهانی به وجود آورده بود که باز هم منطقه و جهان شاهد یک رییسجمهور بدون منطق و جنگطلب همانند بوش پسر باشد. هر چند همیشه در آمریکا برخلاف بسیاری از کشورها رییسجمهورها و صاحبان صندلی کاخ سفید به صورت سیستماتیک اجراکننده برنامههای بلندمدت و استراتژیهای از پیش تعیین شده در چارچوب اهداف داخلی و ملی کشور خود هستند اما همین موضوع که اوباما به عنوان یک مرد تقریبا بدون جنجالهای حاشیهای و لفظی به جای یک مرد با سیاستهایی افراطگرایانه حتی ظاهری به این سمت میرسد، میتواند تبعات تبلیغاتی منفی کمتری برای ایران در سطح روابط بینالملل و حل و فصل موضوعات چالش برانگیز باشد. شاید همین موضوع باشد که سرمایهگذاران کشور پیش از برگزاری انتخابات و بسیاری از اهالی بازار سرمایه تمایل داشتند که اوباما مجددا انتخاب شود.
هر چند سادهانگارانه خواهد بود که فکر کنیم همه چیز به سادگی حل و فصل خواهد شد چراکه این انتخاب در اصل موضوع فشار بر اقتصاد ایران بر اثر تحریمها از سوی آمریکا و غرب تغییر ایجاد نمیکند اما حداقل اعتمادهایی را برای سرمایهگذاران کشور پدید آورده است تا با تحلیلهای مثبتتری اقدام به سرمایهگذاری در بازارهای همانند بورس داشته باشد و امید است که با در پیش گرفتن سایستهای خردگرایانه از سوی هر دو کشور آیندهای بدون دردسر برای همگان به خصوص سرمایهگذاران و فعالان اقتصادی و البته سهامداران همیشه نگران در پیش باشد.
در همین ارتباط مدیر معاملات شرکت کارگزاری آگاه نیز درباره موضوع انتخابات آمریکا و آثار آن بر بورس کشور در گفتوگو با بورسنیوز میگوید: با توجه به برنده شدن اوباما بر رقیب خود در انتخابات، بورس میتواند جهت خود را راحتتر باز یابد. البته بحثهای سیاسی پیرامون مذاکرات ایران و مقامات غربی نیز میتواند طی روزهای آتی نقشی تعیینکننده ایفا کند.
وی افزود: هرچند به نظر میرسد بازار بر این مبنا که دوره ریاست جمهوری اوباما برای مرحله بعد نیز ادامه مییابد، روند گذشته خود را انتخاب کرده و برنده شدن دوباره اوباما در انتخابات در میانمدت به نفع بورس خواهد بود و سهام فعال در بازار میتوانند نسبت قیمت به عایدی P/E جدید به خود بگیرند.
همچنین حسین صالحی، مدیر معاملات شرکت کارگزاری آگاه در خصوص روند معاملات روز اخیر و حجم قابل توجه معاملات نیز اظهار داشت: حجم معاملاتی بالای روز اخیر در بورس به دلیل باز شدن نماد دو شرکت بزرگ در پی اعلام تعدیل مثبت سودآوری آنها بود که از کل حجم معاملات ۳۰ میلیارد تومان به معاملات سهام شرکت ملی صنایع مس ایران و ۱۵ میلیارد تومان معاملات سهام به شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات مربوط میشود.
وی افزود: با این شرایط نمیتوان روند مثبت معاملات روز گذشته را آغاز یک روند صعودی جدید در بورس دانست.
این کارشناس بازار سرمایه به نکتهای مهم درخصوص وضعیت کنونی بورس اشاره کرد و اذعان داشت: سهام شرکتها در شرایط فعلی چه از نظر شاخص و چه از نظر قیمتها در جایگاهی هستند که ثبات و تعادل بیش از هر موضوع دیگری برای آنها اهمیت دارد. اما در حال حاضر تنشها و ناآرامیهای موجود در مسایل داخلی بیشتر از مسایل خارجی بازار سهام را آزار میدهد.
نقش اعتمادهای سرمایهگذاران
صالحی آثار ناخوشایند اتخاذ تصمیمات لحظهای را در سلب اعتماد از سرمایهگذاران مورد توجه قرار داد و خاطرنشان کرد: هماکنون بورس در وضعیتی بهسر میبرد که گرفتن تصمیمهای جدید و نابههنگام بیشترین اثر را بر بورس در پی دارد و از جمله آن میتوان به ممنوعیت صادرات ۵۲ قلم کالا و سپس لغو آن برای برخی از محصولات عنوان شده در فهرست کالاهای ممنوع شده و نیز بخشنامه جدید بانک مرکزی پیرامون لزوم بازپرداخت تسهیلات ارزی دریافت شده شرکتها از حساب ذخیره ارزی با نرخ مبادلاتی با تشدید بیثباتیهای اقتصادی به صنایع مختلف نیز ضربه زده است.
در این میان اعمال فشار بر روند قیمتگذاری محصولات عرضه شده در بورس کالا و تعیین نرخها براساس بهای ارز در مرکز مبادلاتی نیز موجب شده سرمایهگذاران در بازه زمانی کوتاهمدت صبر و تامل بیشتری پیشه کنند تا شرایط به وضوح مشخص شود.
صالحی در ادامه درخصوص امکان عبور شاخص کل از مرزهای جدید تصریح کرد: به این علت لازم است سرمایهگذاران برای سرمایهگذاری در کوتاهمدت صبر بیشتر داشته باشند که اگر حتی شاخص کل بتواند از مرز ۳۲ هزار واحدی نیز عبور کند و قیمت سهام نیز با افزایش همراه شود اما چهار تا شش درصد بالاتر از آن سهمها با مقاومتهای اساسی مواجه خواهند شد.
از این رو بعید به نظر میرسد که روند روز قبل نمایانگر آغاز روند صعودی جدید باشد.
پیشبینی آینده تالار شیشهای
صالحی درباره علت اینکه چرا بازار واکنشی به بخشنامه جدید بانک مرکزی پیرامون بازپرداخت تسهیلات ارزی شرکتها با نرخ ارز مبادلاتی نشان نداد، تصریح کرد: در برخی مواقع با انتشار یک خبر جدید و اثرگذار، مدتزمانی طول میکشد تا سرمایهگذاران به تحلیل اثرات واقعی موضوع پرداخته و آن را در تصمیمگیریهایشان اعمال کنند. اما شاید نکته مهمتر در این خصوص این امر باشد که سرمایهگذاران چندان به این تصمیمات یکباره و ناگهانی اعتماد ندارند و آنها را تنها در لحظه اثرگذار میدانند.
این کارشناس بازار سرمایه به مزیت نسبی صنایع صادراتی همچون پتروشیمی، معدنی و فولادی اشاره کرد و امکان رشد سودآوری آنها را با توجه به نرخهای ارز در نظر گرفته شده در بودجه شرکتها و تفاوت آن با نرخهای واقعی بازار محتمل دانست.
همچنین صالحی حضور بورس در روند کمنوسان فعلی طی یک ماه و نیم آتی را پیشبینی کرد و گفت: پس از عبور از این دوره میتوان به صعود بازار سهام امید داشت و با توجه به بهبود شرایط کلی احتمال افزایش شاخص کل تا محدوده ۳۵ تا ۳۷ هزار واحدی دور از ذهن نیست و انتظار میرود بازار تا پایان امسال از روند مطلوبی برخوردار باشد اما برای سال آتی شرایط سیاسی بینالمللی، انتخابات ریاست جمهوری در کشور، اعلام پیشبینی بودجههای مالی شرکتها، روند قیمتهای جهانی و از همه مهمتر نرخ دلار در روند معاملات بسیار تعیینکننده خواهد بود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد