18 - 05 - 2020
ادلب در آستانه وقوع فاجعه انسانی
وزارتهای خارجه فرانسه و آلمان در بیانیههای جداگانه نسبت به وقوع فاجعه انسانی در ادلب به دنبال حملات گسترده احتمالی دولت سوریه و متحدانش در این استان به شدت ابراز نگرانی کردند.
وزارت خارجه فرانسه در بیانیهای ضمن درخواست از روسیه و ترکیه برای کمک به حفاظت از غیرنظامیان گفت: چنین حملهای میتواند پیامدهای فاجعهباری داشته باشد. این حمله میتواند یک فاجعه انسانی و مهاجرتی بزرگ و جدید را به وجود آورد که به طور مستقیم تمامی سه میلیون غیرنظامی ساکن در این منطقه را که توسط دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل برآورد شده تهدید کند.
ادلب که در نزدیکی مرز ترکیه واقع شده به عنوان یک منطقه کاهش تنش تعیین شده است؛ جایی که انجام هرگونه اقدامات تهاجمی به عنوان بخشی از روند کنونی آستانه ممنوع اعلام شده است. با این حال در دو ماه گذشته این منطقه هدف حملات شدید نیروهای روسیه و دولت بشار اسد، رییسجمهور سوریه بوده است.
ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه پیشتر مدعی شده بود که خطر حمله شیمیایی توسط دولت دمشق در ادلب را نمیتوان رد کرد. وی تاکید کرد که پاریس در حال حاضر با روسیه و ترکیه به دنبال راهحلی برای بحران سوریه است.
وزارت خارجه فرانسه همچنین به بیانیه ۲۷ آگوست، امانوئل ماکرون اشاره کرد که در آن گفته بود: فرانسه به حفظ خط قرمزهای خود درخصوص استفاده از تسلیحات شیمیایی ادامه خواهد داد و اگر استفاده از تسلیحات مرگبار ثابت شود آماده است تا وارد عمل شود. در این بیانیه وزارت خارجه فرانسه آمده است: در هر صورت فرانسه به تجهیز شرکای خود برای مقابله با استفاده از تسلیحات شیمیایی و جنایات جنگی یا جنایت علیه بشریت ادامه خواهد داد.
در ادامه این بیانیه آمده است: از همین رو فرانسه از روسیه و ترکیه میخواهد تا به کاهش تنش در این منطقه که توسط ترکیه و روسیه و ایران تضمین شده پایبند باشند و به حفاظت از جمعیت غیرنظامیان کمک کنند. وزارت خارجه فرانسه افزود: پاریس به مکالمات متعدد خود با روسیه و ترکیه و همچنین دیگر بازیکنان اصلی در بحران سوریه ادامه خواهد داد تا بتواند به یک راهحل سیاسی معتبر، پایدار و جامع در سوریه دست یابد. همزمان هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان هم نسبت به احتمال وقوع فاجعه انسانی در ادلب سوریه در صورت حمله به آن هشدار داد. وی در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با همتای نروژی خود گفت: در جریان سفرم به ترکیه طی چند هفته آتی درباره موضوع ادلب با مقامات آنکارا گفتوگو خواهم کرد و برای جلوگیری از وقوع این فاجعه نهایت تلاش خود را خواهیم کرد.
وزیر خارجه آلمان در ادامه مدعی شد: در گذشته شاهد جنایات نظام بشار اسد، بودهایم. در منطقه ادلب حدود سه میلیون انسان با وضعیت بسیار بدی مواجه هستند و هرگونه تنش نظامی در این استان تلاشهای مداوم برای ایجاد یک راهحل سیاسی در سوریه را از بین خواهد برد.
هشدار ترامپ به بشار اسد
همزمان با انتشار گزارشهایی در خصوص آمادگی گسترده نیروهای دولتی سوریه برای بازپس گیری منطقه ادلب، رییسجمهور آمریکا دوشنبه گذشته به حکومت بشار اسد و متحدانش، روسیه و ایران هشدار داده است که علیه این منطقه تحت کنترل مخالفان دست به عملیات نظامی نزنند. دونالد ترامپ در توئیتی نوشته است: بشار اسد نباید بیمحابا به استان ادلب حمله کند. روسها و ایرانیها دچار اشتباه بزرگی خواهند شد، چنانچه در این تراژدی انسانی بالقوه مشارکت کنند. شاید صدها هزار نفر کشته شوند. اجازه ندهید این اتفاق بیفتد. این در حالی است که ولید معلم، وزیر خارجه سوریه اعلام کرد، بشار اسد گفته در حال حاضر بازپسگیری ادلب یک اولویت است و این امر یا با صلح یا با اقدام نظامی انجام خواهد شد. منابع میدانی گفتهاند، ارتش سوریه تجهیزات سنگینی را به مناطق همجوار ادلب فرستاده و منتظر ساعت صفر برای شروع حمله نظامی گسترده برای بازپسگیری ادلب از دست شورشیان جبهه النصره است. استان ادلب مقر اصلی شورشیان مسلحی است که با ورود به روند آشتیها با دولت سوریه مخالفت کردهاند.
احتمال حرکت میلیونها آواره به سوی ترکیه
در ادلب سه میلیون نفر زندگی میکنند که ۴/۱ میلیون نفر از آنها آوارگانی هستند که از دیگر نقاط سوریه به این استان آمدهاند. از آنجا که راه ساکنان ادلب به دیگر نقاط سوریه بسته است، انتظار میرود آوارگان نبرد ادلب به سوی ترکیه سرازیر شوند. سازمانهای امدادرسان با توجه به شمار زیاد غیرنظامیان درباره وقوع یک فاجعه انسانی هشدار میدهند.
عدم شرکت کردهای سوریه در درگیری ادلب
نیروهای کرد سوریه اعلام کردند، در درگیری ادلب مشارکت نخواهند کرد. همچنین اخباری از پیشروی آنکارا در مذاکراتش با گروه جبههالنصره برای انحلال آن و پیوستن به گروههای تحت نفوذ خود وجود دارد.
شورای سوریه دموکراتیک، شاخه سیاسی نیروهای سوری دموکراتیک مشارکت در درگیری ادلب را رد و اعلام کرد، تنها به تامین امنیت مناطق تحت کنترل خود به خاطر احتمال نفوذ تروریستها اکتفا میکنند. حکمت حبیب، عضو شورای ریاستی نیروهای سوری دموکراتیک گفت: نیروهایمان هیچ مشارکت رسمیای در عملیات نظامی ادلب نخواهند داشت و نقش ما حفاظت از مناطق آزاد شده و ممانعت از بازگشت دوباره گروههای تروریستی به سمت این استان و به ویژه به سمت عفرین خواهد بود. وی احتمال داد ترکیه در صورت تحت فشار قرار گرفتن از سوی نیروهای سوریه و روسیه فرار گروههای شورشی به عفرین را تسهیل کند.
از طرف دیگر، در حالی که نظام سوریه و همپیمانانش تصمیم دارند پیش از نشست سهجانبه روز جمعه در تبریز، عملیات در ادلب را آغاز کنند و دولت و شورشیان نیروهای خود را در خطوط تماس در مناطق کاهش تنش افزایش میدهند، نوعی نگرانی درباره عملکرد سیاسی ترکیه وجود دارد. همچنین رسانههای مخالفان دولت سوریه اعلام کردند: تعدادی از نیروهای ویژه ترکیه در نقطه نظارتی این کشور در شهر مورک، واقع در ۲۷ کیلومتری شمال حماه، مستقر شده و یک کاروان نظامی آنکارا متشکل از ۳۰ خودروی زرهی سنگین و دیگر تجهیزات نظامی وارد ادلب شده و با همراهی دهها نظامی ترک به مورک منتقل شدند.
به گزارش ایسنا، ترکیه از آغاز ۲۰۱۸، ۱۲ نقطه نظارتی را در مرزهای منطقه کاهش تنش براساس توافقهای مذاکرات آستانه میان ترکیه، ایران و روسیه ایجاد کرده و از اواسط ماه میلادی گذشته با تجهیزات نظامی از جمله تانکهای پیشرفته این نقاط را تقویت کرده است.
همزمان با انتشار اخباری درباره قصد دولت سوریه برای آغاز درگیری در ادلب و با توجه به اینکه آغاز عملیات نظامی پیش از نشست سهجانبه در تبریز بعید به نظر میرسد، یکی از فرماندهان یگانهای ارتش سوریه نیز گفت به رغم آمادگی نیروهای دولتی برای آغاز عملیات ادلب، نظام سوریه و روسیه این امر را دشوار میدانند.
وی افزود: تلاشهای ترکیه برای حل مشکل هیات تحریر الشام (جبهه النصره سابق) از طریق جذب نیروها و گروههای جدا شده از آن، به رغم برخی پیچیدگیها نتایج مثبتی داشته است. از زمان بروز اختلاف در صفوف النصره ترکیه تلاشهایی را برای انحلال هیئت تحریر الشام و ادغام آن با گروههای تحت نفوذش که اخیرا تشکیل شده آغاز کرده است.
همچنین دیدهبان حقوق بشر سوریه بر ادامه ارسال تجهیزات نظامی به جبهههای درگیری و خطوط تماس توسط گروههای مسلح تاکید کرد. همچنین آنکارا صبح دیروز تجهیزات نظامی جدیدی وارد ایالت کلیس در جنوب این کشور کرد تا ارتش آن را در اختیار یگانهای مستقر در داخل اراضی سوریه قرار دهد.
منابع امنیتی ترکیه گفتند، یک کاروان متشکل از هشت کامیون حامل تانکها و اتوبوسها در میان اقدامات امنیتی شدید وارد ایالت کلیس شد. این کاروان به منظور ورود به اراضی سوریه از دروازه مرزی واقع در کلیس خواهد گذشت. دوشنبه گذشته هم ارتش ترکیه تجهیزات نظامی را برای ارسال به یگانهای خود در داخل سوریه به ایالت کلیس و هاتای در جنوب ترکیه فرستاد. این تجهیزات شامل ۱۵ کامیون حامل نفربرهای زرهی بود. همچنین ارتش ترکیه یک کاروان نظامی دیگر متشکل از ۱۰ کامیون حامل نفربرهای زرهی و تجهیزات حمایت لجستیکی برای انتقال به سوریه به ایالت هاتای و از آنجا به ایالت کلیس فرستاد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد