19 - 09 - 2017
ارزشگذاری سهام به روش ارزش دفتری
ارزشگذاری سهام یکی از مفاهیم مهم در حوزه تحلیل سهم شرکتهای بورسی است. به گزارش سنا، به منظور ورود به مبحث ارزشگذاری شرکتها، ابتدا باید به مفهوم ارزش، انواع ارزش، تفاوت ارزش با قیمت و عوامل موثر بر ارزش بپردازیم. در مطلب ارزشگذاری سهام شرکتها در بورس اوراق بهادار، توضیحاتی درخصوص ارزشگذاری و انواع آن داده شده است. در این گزارش قصد داریم به توضیح کاملی درخصوص ارزشگذاری به روش ارزش دفتری بپردازیم. ابتدا مروری خواهیم داشت به تفاوت دو مفهوم ارزش و قیمت.
تفاوت ارزش و قیمت
اکثر مواقع مردم مفهوم ارزش و قیمت را معادل یکدیگر قرار میدهند. بهمنظور روشن شدن تفاوت مفهوم ارزش و قیمت، ابتدا به بیان مفهوم هر یک میپردازیم. قیمت، وجهی است که خریدار در قبال تملک کالا یا خدمات خاص، حاضر به پرداخت آن است و از سوی دیگر فروشنده به ازای دریافت آن اقدام به واگذاری کالا(خدمات) خواهد کرد. ارزش، انتظار ذهنی که افراد از منافع آتی یک یا مجموعهای از داراییها دارند، است. در نتیجه لزوما قیمت بیانکننده ارزش یک دارایی نیست و میتواند بالاتر یا پایینتر از آن باشد.
انواع ارزش
همانطور که در مطالب گذشته بیان شده است، مفاهیم مختلفی برای ارزش وجود دارد. در این بخش از مطالب به توضیح مفصل هر یک از انواع این ارزشها میپردازیم. برای یک دارایی پنج نوع ارزش قابل محاسبه است. ارزش دفتری: ارزشی است که در ترازنامه درج شده است و از تقسیم مجموع حقوق صاحبان سهام (پس از کسر سهام ممتاز) بر تعداد سهام منتشرشده به دست میآید.
۱- ارزش بازار: ارزشی که در بازار از طریق عرضه و تقاضا برای شرکت تعیین میشود.
۲- ارزش جایگزینی: برآورد مبالغ جایگزین کردن هر یک از داراییهای شرکت است.
۳- ارزش اسمی: ارزشی است که در زمان تاسیس شرکت برای سهام آن تعیین و در اساسنامه آن درج میشود. این ارزش در ایران معادل هزار ریال است.
۴- ارزش ذاتی: ارزش فعلی جریانات نقدی که دارایی در آینده برای سرمایهگذاران دارد.
۵- ارزش تصفیه: ارزش شرکت پس از کسر بدهیها از داراییهای آن است.
انواع روشهای ارزشگذاری
ارزشگذاری یکی از مسایل تاثیرگذار در تصمیمگیری سرمایهگذاران و تخصیص بهینه منابع است. روشها و رویکردهای مختلفی برای ارزیابی داراییها با توجه به نوع دارایی وجود دارد. بهمنظور درک بهتر مدلهای ارزشیابی ابتدا باید با مفاهیم ارزش فعلی و ارزش آتی آشنا شویم. پس از بیان کامل این مفاهیم به توضیح مدلهای ارزشگذاری خواهیم پرداخت.
مدلهای ارزشگذاری
برای ارزیابی یک شرکت مدلهای مختلفی وجود دارد که به برخی از پرکاربردترین آنها میپردازیم.
۱- ارزشگذاری مبتنی بر داراییها
۲- تنزیل جریان نقدی آزاد
۳- تنزیل سود تقسیمی
۴- ارزشگذاری نسبی
ارزش دفتری Book Value
ارزش دفتری هر سهم از تقسیم مجموع حقوق صاحبان سهام (پس از کسر سهام ممتاز) بر تعداد سهام منتشرشده و ارزش دفتری داراییها از کسر استهلاک انباشته از بهای تمامشده دارایی به دست میآید. این ارزش بیانکننده مبلغی است که در ترازنامه منعکس میشود. در نتیجه در ابتدای تاسیس شرکت، مبنای تعیین ارزش دفتری و ارزش اسمی هر دو یکی است. مگر آنکه انتشار سهام به صرف یا انتشار سهام به کسر صورت گرفته باشد. با گذشت زمان و با توجه به عملکرد شرکت و همچنین تغییر سرفصلهایی از جمله اندوختهها و سود(زیان) انباشته، بین ارزش دفتری و ارزش اسمی تفاوت ایجاد میشود. روش ارزشگذاری به شیوه دفتری یکی از سادهترین روشهای ارزشگذاری تلقی میشود. یکی از ایراداتی که درخصوص استفاده از ارزش دفتری برای ارزشگذاری مطرح میشود، این است که بر مبنای معادله حسابداری بوده و ثابت است در نتیجه عوامل تاثیرگذار همانند تورم و نوسانات نرخ بهره که در ارزشیابی صحیح یک دارایی موثر هستند، در نظر گرفته نمیشود. این عوامل سبب ایجاد فاصله بین ارزش دفتری و ارزش واقعی دارایی میشود. برخی از تحلیلگران که از ارزش دفتری برای ارزشگذاری شرکتها استفاده میکنند، علاوه بر ارزش داراییهای فیزیکی، ارزش داراییهای نامشهود را برآورده کرده و در محاسبه خود در نظر میگیرند.
کاربرد ارزش دفتری داراییهای شرکت
۱- با مقایسه ارزش دفتری و ارزش بازار داراییها، میتوانیم استنباط کنیم که سهام یا دارایی، کمتر یا بیشتر از ارزش واقعی خود، در بازار قیمتگذاری شده است.
۲- ارزش دفتری، ارزش تئوریک کل داراییهای شرکت است که سهامداران میتوانند در زمان انحلال شرکت آن را دریافت کنند.
۳- پس از فروش داراییها چنانچه قیمت فروش را از ارزش دفتری آن کسر کنیم، سود یا زیان سرمایهای به دست میآید.
جمعبندی
سهام شرکتهای سهامی عام به روشهای مختلفی ارزشگذاری میشود. یکی از این روشها، ارزش دفتری است که بیان میکند حاصل تفاضل دارایی و بدهی به تعداد سهام منتشره است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد