19 - 12 - 2021
ارزندگی بورس قربانی بیاعتمادی سهامداران
این روزها بسیاری از فعالان بازار سرمایه بر ارزندگی سهمها اصرار دارند. عظیم کارشناس بازار سرمایه در خصوص وضعیت این بازار بیان کرد: اگرچه من هم معتقدم بازار سرمایه ما در قیمتهای فعلی ارزنده است، اما بر اساس شواهد و قرائن و شرایط کنونی بازار سرمایه، فعلا بحث ارزندگی این بازار چندان اهمیتی ندارد و آنچه موجب اذیت و آزار بازار سرمایه شده، بیاعتمادی سهامداران و جنبه روانی ناشی از بیتوجهی مسوولان نسبت به وضعیت این بازار است. وی افزود: بازار سرمایه در حال حاضر از تحلیلپذیری خارج شده و بخش اعظم بیتوجهی فعالان این بازار به تحلیل بنیادی و تکنیکال سهمها، بیاعتمادی سرمایهگذاران نسبت به فرآیندهای بازار سرمایه است.
به گفته ثابت با توجه به رشد سالانه ۳۶ تا ۴۰ درصدی نقدینگی، منابع کافی برای رشد بازار سرمایه وجود دارد، اما با توجه به ترس سرمایهگذاران، بخش قابلتوجهی از منابع جذب صندوقهای درآمد ثابت و بازارهای رقیب خصوصارمز ارزها شده است. اگر بتوان اعتماد از دست رفته را به این بازار بازگرداند، با توجه به افت قیمتها و ارزندگی سهمها تا حدود زیادی میتوان شاهد رشد قیمتها در بازار سرمایه بود.
مهر تاییدی بر ارزندگی بازار سرمایه
این کارشناس بازار سرمایه ضمن انتقاد از برخی اعدادی که در لایحه بودجه ۱۴۰۱ لحاظ شده، اظهار کرد: یکی از کملطفیهایی که نسبت به صنایع پتروشیمی و فولادی شده محاسبه نرخ گاز بر اساس «هاب»های اروپایی بوده و انتظار میرود اگر دولت برنامهای برای تغییر نرخ گاز صنایع دارد، هم این تغییر در برنامه بلندمدت و از پیش تعیین شده صورت بگیرد و هم تغییرات برمبنای نرخهای فوب منطقهای باشد و نرخهاب اروپا، مبنای قیمتگذاری گاز در صنایع ما قرار نگیرد. امیدوارم برخی از اعداد و فرمولهایی که در لایحه بودجه ۱۴۰۱ پیشنهاد شده، توسط مجلس اصلاح گردد و شرایطی فراهم شود که شرکتها و صنایع فعال در بازار سرمایه که تعداد کثیری سهامدار خرد دارند، تحت فشار قرار نگیرند و منافع سهامداران را با دستکاریهایی از جمله قیمتگذاریهای دستوری در صنایع کاهش ندهیم. وی در گفتوگو با بورسنیوز تصریح کرد: کماکان معتقدم قیمت بسیاری از سهمهای بازار سرمایه ما ارزنده است، اما رشد قیمتها در گرو جلب اعتماد سرمایهگذاران بوده و برای بازگرداندن اعتماد از دست رفته به این بازار، حتما دولت و سیاستگذاران اقتصادی باید از این بازار حمایت کنند. اگر دولت قصد حمایت از بازار سرمایه را دارد، باید از دخالت در فرآیندهای این بازار بپرهیزد. قیمتگذاریهای دستوری و دست کردن در جیب سهامداران صنایع بورسی، موجب سلب اعتماد سرمایهگذاران شده و ترس سهامداران را تشدید میکند.
لزوم احترام به سازوکار بازار
این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: باید حتما بر اساس و اساس مکانیسم بازار کار کرد و در تمام دنیا چنین روندی مرسوم است. اینکه در سال حمایت از تولید و مانعزداییها، بودجهای ارائه شود که به نفع شرکتها و صنایع بزرگ تولیدی کشور نباشد، پسندیده نیست. دولت باید بپذیرد که صنایع خصوصیسازی شده و فعال در بازار سرمایه، سهامدارانی از اقشار مختلف دارند و اینکه تلاش شود به منظور جبران کسری بودجه دولت از سود شرکتهای بزرگ بکاهیم، صحیح نیست. در تدوین لایحه بودجه حتما باید با حساسیت نسبت به تاثیر این لایحه بودجه بر سودآوری صنایع بورسی تصمیمگیری شود. ثابت خاطرنشان کرد: البته این را هم در نظر داشته باشید که بودجه ۱۴۰۱ نسبت به بودجه سالجاری، منافع خوبی برای سهامداران ایجاد کرده است. به ویژه آن که مقرر شده مالیاتی که از بازار سرمایه اخذ میشود به صندوق تثبیت بازار تزریق گردد و این، اتفاق مثبتی برای بازار سرمایه ما خواهد بود. رییس هیاتمدیره شرکت سبدگردان البرز اضافه کرد: ولی مشکل اینجاست که بازار سرمایه ما در ۱۶ ماه گذشته روزهای منفی متعددی به خود دیده و این روند منفی فرسایشی و افت قیمت ۷۰ تا ۸۰ درصدی بسیاری از سهمهای بازار، اعتماد سرمایهگذاران را خدشهدار کرده است. سیاستگذاران باید بپذیرند که بازار سرمایه این روزها با بازار سرمایه سالهای قبل متفاوت است و این بازار حدود ۵۰ میلیون ذینفع دارد. ثابت گفت: کمک به رشد اقتصادی و حمایت از اقشار آسیبپذیر، با وضعیت فعلی بازار سرمایه امکانپذیر نیست و باید بپذیریم رونق بازار سرمایه در گرو حمایت کلی نظام و هماهنگی هر سه قوه در مورد این بازار خواهد بود تا فعالان بازار به این اطمینان خاطر برسند که قرار نیست با اقداماتی از جمله سرکوب قیمتها، دستکاری در سودآوری صنایع، تصمیمات خلقالساعه و غیرکارشناسی و… منافع فعالان بازار سرمایه در معرض تهدید قرار بگیرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد