14 - 12 - 2022
ارز به طور رسمی سه نرخی شد
| گروه اقتصادی| در شرایطی که قیمت ارز روزانه مرزهای جدیدی را درمی نوردد و به طور رسمی سه نرخی شده است، وزیر اقتصاد همچنان مدعی است که در مورد بحث ارز روسفید خواهند بود. اینها در شرایطی است که با افزایش قیمت دلار و یورو، قیمت تمام کالاهای موجود در سبد کالایی خانوار رشد چشمگیر داشته است، از وعده هواپیماییها برای بالا بردن قیمت بلیت هواپیما گرفته تا پوشاک و گوشت، مرغ، شیر و سایر اقلام خوراکی. کالاهای غیر ضروری دیگر هم که جای خود دارند. حالا اما گفتههای معاون وزیر صنعت و تجارت تلویحا نشان میدهد نرخ ارز رسما سه نرخی شده است، انتظار برای چهار یا پنج نرخی شدن هم چندان دور از انتظار نیست. گویا تاریخ تکرار میشود، یک بار در سالهای پس از جنگ در دولت سازندگی، اقتصاد ایران ارز چند نرخی را تجربه کرده و از طرح تعدیل اقتصادی دست کشیده و آن را نیمهکاره رها کرد و حالا هم پس از اجرای نیمهکاره طرح تحول اقتصادی، ارز سه نرخی شده است.
یک نرخ، ارز مرجع است و دو نرخ دیگر، یکی نرخ ارز دو درصد زیر قیمت ارز آزاد و دیگری نرخ ارز آزاد است. این خبری است که به طور غیر رسمی معاون وزیر صنعت و تجارت گفته است.
مدافعان دولت، همانهایی که مدعی هستند، تحریم بر اقتصاد ایران هیچ اثری نداشته است در مورد نرخ ارز، تحریم را گواه میگیرند که این سیاست خصمانه وضع ارز را به اینجا رسانده است.
از سوی دیگر هم مسوولان یک به یک، انگشت اتهام را به سوی هم نشانه میروند و تقصیر نه با بانک مرکزی است و نه با وزارت اقتصاد. مجلس هیچ کاره است و….
به هر حال معاون کل سازمان توسعه تجارت در گفتوگو با فارس با رد خبری مبنی بر توقف ارز برای اولویت دوم از تغییر برخی اولویتها خبر داده و گفته است: اولویتهای کالایی ۳ تا ۵ ارز به نرخ دو درصد کمتر از قیمت بازار و اولویت ۶ تا ۱۰ ارز آزاد دریافت میکنند. پیش از این هم براساس بخشنامهای که بانک مرکزی خطاب به بانکها ابلاغ کرده بود، مقرر شده بود که تنها اولویت «یکیها»، ارز یک هزار و ۲۲۶ تومان بگیرند و سایر اولویتها حتی اولویت «۲» که تا پیش از این، مشمول دریافت ارز مرجع میشد نیز دیگر ارز یکهزار و ۲۲۶ تومانی نخواهد گرفت. این بخشنامه روز سهشنبه به برخی از بانکهای عامل ارسال شده بود.
به هر حال کیومرث کرمانشاهی از توقف عرضه ارز برای اولویت دوم کالاهای وارداتی ابراز بیاطلاعی کرده و گفته است: کماکان ارز مرجع برای اولویتهای اول و دوم تخصیص مییابد.
وی اضافه کرده که کالاهای اولویت ۳ تا ۵ از ارز با قیمت دو درصد کمتر از نرخ بازار استفاده میکنند. در حال حاضر نرخ ارز مرجع که برای اولویتهای اول و دوم است معادل دلار یک هزار و ۲۲۶ تومانی است و قیمت دلار در بازار آزاد هم دو هزار و ۴۳۰ تومان است.
معاون کل سازمان توسعه تجارت گفته است: برخی از کالاهایی که شامل مواد اولیه تولید، کالاهای سرمایهای، ماشینآلات و قطعات یدکی میشوند از اولویتهای بالای ۵ به اولویتهای ۳ تا ۵ منتقل شدهاند.
کرمانشاهی اضافه کرده است: تغییرات در گروه کالاهای اساسی و تنظیم بازاری با امضای رادمرد معاون بازرگانی داخلی وزیر صنعت، در گروه تولید با امضای صالحینیا معاون امور صنایع و اقتصادی وزارت صنعت و در گروه دارو با امضای شیبانی از وزارت بهداشت تایید شده است.
قول میدهم روسفید خواهیم بود
در همین شرایط وزیر امور اقتصادی و دارایی گفته است که تصمیمات جدید دولت و مجلس شورای اسلامی در مورد بحث ارز با جدیت ادامه دارد و قول میدهم تا در شرایط تحریم برای مردم همچون سرباز، روسفید بمانیم.
به گزارش ایرنا، سید شمسالدین حسینی چهارشنبه شب در گفتوگوی ویژه خبری با بیان این مطلب افزود: در ماههای اولیه امسال در بورس شرایط خوبی نداشتیم و شاخص رو به نزول بود اما به تازگی شاخص کل ۱۰ درصد رشد کرده است. وی اضافه کرد: در مورد صادرات میعانات گازی و پتروشیمی نیز مشکلاتی وجود داشت اما اکنون این موارد در حال برطرف شدن است.
راهاندازی فاز دوم پورتال ارزی در هفته آینده
فاز دوم پورتال ارزی با هدف توقف واردات با نرخ ارز مرجع و فروش با نرخ آزاد در بازار طی هفته آینده اجرا میشود. به گزارش مهر، قرار است فاز جدید پورتال ارزی در هفته آینده اجرا شود که برهمین اساس از زمان ثبت سفارش کالا و خوردن مهر نرخ ارز مرجع که به بانک میآید، بتوان از طریق سیستم بانکی برخی کنترلها را در این زمینه اعمال کرد.
رییس کل بانک مرکزی گفته است: بانک مرکزی باید بتواند در این بخش نظارتهای خود را اعمال کند و اینطور نباشد که بیایند کالایی را ثبت سفارش کنند و بعد LC آن باز شود ولی کالا وارد کشور نشود در حالی که نرخ ارز مرجع گرفته باشد. محمود بهمنی افزوده است: ما میخواهیم در قالب پورتال ارزی و راهاندازی آن جلوی انجام واردات با نرخ ارز مرجع و فروش با نرخ آزاد ارز در داخل کشور را بگیریم و بر آن نظارت داشته باشیم.
وی ادامه داده است: فاز اول کار راهاندازی شده است و در هفته آینده دقیقا ورود کالا به کشور در قالب این پورتال رصد میشود و از ابتدای کار که گشایش LC صورت میگیرد تا زمانی که در بازار به مصرف میرسد را تحت نظارت خواهیم گرفت. فاز اول این پورتال ارزی که برای اولین بار در ۱۹ بهمنماه سال گذشته رونمایی شد، امکان فراهم آمدن نظارت بیشتر بر فرآیند واردات با بهرهگیری از این سیستم را ایجاد میکند. با آغاز به کار رسمی پورتال ارزی میتوان مراحل مختلف واردات کالا از گشایش LC تا ترخیص کالا را به صورت الکترونیکی پیگیری کرد و امکان نظارت بیشتری برای بانک مرکزی و دیگر سازمانهای مسوول فراهم خواهد آمد.
این پورتال دارای هشت سامانه نمایش اطلاعات گواهی ثبت آماری، مشاهده روزانه نرخ ارز، نمایش ثبت سفارشات بازرگانی، مدیریت تسهیلات حساب ذخیره ارز، نمایش اطلاعات گمرک و ترخیص کالا، مدیریت دریافت و پرداخت ارز و نمایش اطلاعات اعتبارات و بروات اسنادی است.
پورتال ارزی امکان مشاهده ثبت سفارشات را برای وزارت امور اقتصادی و دارایی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، بانک مرکزی و گمرک فراهم میآورد و هر یک از این نهادها در آن دارای سامانه مستقلی هستند. از مهمترین ویژگیهای پورتال ارزی میتوان به هدایت ارز به سمت واردات واقعی، کنترل دقیق ارز تخصیصی بانک مرکزی، ایجاد سازوکار مناسب برای کنترل بازار کالا و از همه مهمتر مدیریت بازار ارز اشاره کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد