25 - 04 - 2018
اروپاییها به جای تسکین ترامپ او را به اجرای تعهداتش تشویق کنند
بر اساس گزارش المانیتور ظریف اشاره مستقیمی به خروج ایران از توافق هستهای در پاسخ به این اقدام ترامپ نکرده و تاکید داشته خروج واشنگتن به معنای شکست عمده در این توافق نیست. ظریف گفته سیاستهای ترامپ در ۱۵ ماه گذشته تاثیرات اقتصادی برجام بر ایران را کم کرده و بنابراین هر تصمیمی که تهران بگیرد در برجام توجیحپذیر است.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در جریان سفر به نیویورک در گفتوگو با المانیتور گفت: اگر ترامپ تعلیق تحریمهای ایران را در ۱۲ ماه می تمدید نکند به طور رسمی از توافق هستهای خارج شده و تهران میتواند برنامه هستهای خود را در مسیری به مراتب پیشرفتهتر از سر گیرد. ظریف گفت: حضور صرف آمریکا در توافق کافی نیست بلکه آمریکا باید شریکی فعال با حسن نیت در توافق باشد. وزیر امور خارجه کشورمان گفت: اقدامات آنگلا مرکل و امانوئل ماکرون برای اعمال فشار بر تهران بر سر سیاستهای منطقهای و برنامه هستهای در ازای حفظ آمریکا در توافق گمراهکننده بود.
ظریف تاکید کرد: دولت ترامپ هرگز بخشی از توافق هستهای نبوده است و آنها در ۱۵ ماه گذشته سعی کردند مطمئن شوند که ایران از فواید اقتصادی برجام چیزی نصیبش نمیشود و هر کاری که در سه هفته آتی انجام دهند تفاوت بزرگی با قبل ندارد. تاثیرات اقتصادی برجام بر ایران به طور عمده با سیاستهایی که آنها در ۱۵ ماه گذشته دنبال کردهاند از بین رفته است. در نتیجه ما توجیه کافی برای هر تصمیمی بنا بر منافع ملی خودمان در راستای ماندن یا ترک توافق هستهای داریم. اگر تصمیم به ترک توافق هستهای بگیریم در خود برجام و در منظر جامعه بینالملل کامل توجیهپذیر است. این کار آمریکا را به عنوان یک طرف مذاکره که نه تنها قابل اعتماد نیست بلکه پیشبینیپذیر هم نیست در جامعه بینالملل منزوی میکند و جهان میفهمد که ایران نمیتوانست به طور یکجانبه و بدون اجرای توافق از سوی دیگر طرفها در این توافق بماند. معتقدم این کار حتی میتواند شاخصهای منفی اقتصاد برای ایران را از بین ببرد.
وی اضافه کرد: همزمان به دلیل تواناییهایی که ذیل برجام در مورد تحقیق و توسعه به ما داده شده میتوانیم برنامه هستهایمان را در مسیری به مراتب پیشروتر از سر گیریم اما هنوز اهداف ما صلحآمیز خواهد بود. اما مسیر ما پیشرفتهتر است. در نتیجه این یکی از گزینههایی است که برای ایران باز است و احتمالا جدیترین گزینه خواهد بود.
ظریف در خصوص اقدام اروپاییها برای دیدار با ترامپ و اعمال فشار بر ایران در مسایل منطقهای و موشکی گفت: فکر میکنم این سیاستی گمراهکننده است. آنها باید از فرصت دیدار با ترامپ برای تشویق او به حفظ تعهدات آمریکا در برجام استفاده کنند به جای اینکه سعی کنند او را تسکین دهند. فکر میکنم اگر آنها منافعی در سر دارند و منافع اروپا را دنبال میکنند باید از این امکان برای تشویق ترامپ استفاده کنند نه فقط برای ماندن در توافق هستهای که برای اجرای تعهداتش با حسننیت.
وزیر امور خارجه ایران تاکید کرد: ایران بر اساس منافعش تصمیم میگیرد، یا ایران باید بتواند به منافع اقتصادی دست پیدا کند، یا آمریکا آماده توقف اقدامات ۱۵ ماه اخیرش برای تغییر فضای تردید و جلوگیری از حضور شرکای اقتصادی در ایران باشد. این سیاست باید متوقف شود و معتقدیم ماکرون و مرکل باید ترامپ را قانع کنند که این سیاستی است که توافق هستهای را نامناسب کرده و باید متوقف شود. از وقتی ترامپ وارد اتاق بیضی (اتاق رییسجمهور آمریکا که بیضیشکل است) شده آمریکا یک شریک فعال با حسن نیت برای توافق هستهای نبوده است.
ظریف درباره اعتراضات سراسری دیماه در ایران و اینکه مردم خواستار آزادیهای سیاسی بیشتر از دولت روحانی شدند و آیا این خواستهها مشروع بوده یا خیر گفت: قطعا مردم نگرانیهای مشروع و تقاضاهای مشروعی دارند و حق دارند این درخواستها را بدون خشونت و بدون شکستن قانون بیان کنند و این سیاست قطعی دولت است که بر حقوق مردم برای بیان دیدگاههایشان پافشاری کند. این تفاوت ایران با دیگر کشورهای منطقه است. ما سیاست فعال داریم. ما افکار عمومی فعال و حوزه عمومی فعال داریم که نظراتشان را از طریق صندوقهای رای اعلام میکنند اما زمانی که حس کنند نیاز به بیان و اظهار عمومی نظیر تظاهرات دارند تا زمانی که صلحآمیز باشد این کار را میکنند.
وی افزود: از سوی دیگر شاخصهای اقتصادی در ایران بسیار خوب است. ۸ درصد رشد اقتصادی و ۷ یا ۸ درصد تورم از ۴۵ درصد. این دستاوردهای مهمی است. اشتغالزایی نیز برجسته بوده است. دولت توانسته در سه یا چهار سال گذشته بین ۷۰۰ هزار تا یک میلیون شغل ایجاد کند. با این حال انتظارات مردم متفاوت است. مردم انتظار دارند جامعه بینالمللی بر تعهداتش در برجام بماند و این برای آنها به معنای سرمایهگذاری خارجی است که به معنی شغل است. ما اشتغالزایی خوبی داشتیم و فرصتهای شغلی زیادی ایجاد کردیم اما مردم انتظار بیشتری دارند و این برای ما مهم است که آینده قابل پیشبینیتری برای مردم داشته باشیم. آینده پیشبینیپذیر لزوما شامل سرمایهگذاری بینالمللی بیشتر نیست. ایران ظرفیتهای داخلی فراوانی دارد. مهم است که اطمینان داشته باشیم این ظرفیتهایی که داریم درون کشور سرمایهگذاری میشود و ما میتوانیم تنها با حذف شاخصهای ریسک به این مهم دست پیدا کنیم.ظریف در خصوص ایجاد نیروهای نظامی متحد عربی در سوریه که قرار است جایگزین نیروهای آمریکایی شوند گفت: فکر میکنم در سوریه آنچه لازم است این است که ما این استراتژیهای نظامی و تفکرات نظامی را کنار بگذاریم و به سمت راهحل سیاسی برویم. فکر میکنم برخی این توهم را که میتوانند از طرق نظامی جایگزین دولت کنونی در سوریه شوند کنار نگذاشتهاند. فکر میکنم این توهم ادامه دارد. هرچه بیشتر بر این طرز فکر پافشاری کنند شکست بیشتری در سوریه خواهند خورد. آنها میتوانستند پیشنهاد پنج سال پیش ما را زمانی که دولت سوریه تنها ۳۵ درصد سرزمین را در دست داشت بپذیرند و توهم پیروزی نظامی را رها کرده و پای میز مذاکره حاضر شوند و به دنبال راهحل سیاسی بر اساس طرح چهارگانهای که ما پنج سال پیش پیشنهاد داده بودیم باشند. اما تصمیم گرفتند به دنبال آرزوی پیروزی نظامی بروند و امروز دولت کنترل ۷۰ درصد سرزمینها را در دست دارد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد