17 - 11 - 2024
اروپا در تنگنای گاز
گروه انرژی- اروپا یک زمستان دیگر با چالش گاز روبهرو شده است. اگرچه کشورهای اروپایی بهدلیل جنگ اوکراین گاز روسیه را تحریم کردهاند اما پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، نگرانیهایی نسبت به تاثیر سیاستهای تعرفهای او بر صادرات گاز مایع به اروپا افزایش یافته و تقاضا برای خرید گاز روسیه در حال افزایش است.
اروپا دو سال گذشته تلاش کرده است خود را از واردات گاز روسیه خلاص کند اما گزینههای گرانقیمت، بعضی کشورهای محصور در خشکی در این منطقه را واداشته است تا دوباره به منبع تامین قدیمی خود برگردند.
بلومبرگ در گزارشی نوشت: جمهوری چک که در تابستان سال۲۰۲۳، اعلام کرد بهطور کامل از وابستگی به واردات گاز طبیعی از روسیه، رهایی یافته و وارداتش را به صفر رسانده است، اکنون در حال واردات گاز روسیه از طریق اسلواکی است.
این عرضه نسبتا ارزان در پایان سال۲۰۲۴، بهدلیل انقضای قرارداد ترانزیت گاز میان روسیه و اوکراین، متوقف خواهد شد. هرچند کشورهای اروپای مرکزی اعلام کردهاند از تامین کافی گاز برخوردار هستند، ممکن است همچنان با هزینههای بالاتری روبهرو شوند. قیمت پایه گاز در بازار اروپا، طی هفته گذشته، به بالاترین میزان در یکسال گذشته صعود کرد.
فعلا برخی معاملهگران اروپایی از شرق خرید میکنند زیرا آلمان یک هزینه ترانزیت جنجالی برای ارسال از سمت غرب وضع کرده است.
قیمت گاز در بازار اروپا در واکنش به این خبر، 7/2درصد صعود کرد و به 49/47یورو به ازای هر مگاوات ساعت رسید زیرا معاملهگران خود را برای اختلال دیگری در تامین انرژی آماده کردند. تامین گاز اروپا از زمان بحران انرژی سال ۲۰۲۲، به موضوع حساسی تبدیل شده است. زمانی که دونالد ترامپ، رییسجمهور منتخب، قبل از انتخابات، صادرکنندگان اروپایی را به اعمال تعرفه بر همه کالاهای صادراتی از این منطقه تهدید کرد، احتمالا بسیاری در اروپا امیدوار بودند که او هرگز به کاخ سفید برنگردد. اکنون که این یک واقعیت است، تعرفهها موضوع مذاکرات است و این مذاکرات ممکن است شامل خرید بیشتر گاز طبیعی مایع LNG از آمریکا باشد.
رویترز گزارش داده که آمریکا درحالحاضر با کسری تجاری ۲۴۰میلیارد دلاری با اروپا مواجه است. بنابر آمار یورواستات، آلمان، ایتالیا، ایرلند و سوئد، بزرگترین صادرکنندگان اروپایی به آمریکا هستند و بخش عمدهای از این کسری تجاری را تشکیل میدهند. آمریکا بزرگترین شریک تجاری اتحادیه اروپا است و نفت و گاز طبیعی، از مهمترین واردات آمریکا به اروپا هستند. دونالد ترامپ بارها اعلام کرده که با این وضعیت تجارت مخالف است و اروپاییها «بهای گزافی» برای آن خواهند پرداخت مگر اینکه واردات بیشتر کالاهای آمریکایی را شروع کنند. گوین مگوایر، نویسنده رویترز، در این باره گفت: اروپا ممکن است با کاهش مصرف الانجی آمریکا، تلافی کند و برنامههای ترامپ برای تولید بالاتر نفت و گاز را برهم بریزد.
اویل پرایس هم در این رابطه مینویسد: اگر اروپا به انرژی وارداتی وابسته نبود و آمریکا، بزرگترین تامینکننده الانجی این منطقه نبود، این اقدام میتوانست یک اقدام بالقوه برای اروپا باشد. اداره اطلاعات انرژی آمریکا در فوریه امسال گزارش داد که در سال۲۰۲۳، آمریکا منبع نزدیک به نیمی از کل واردات الانجی به اروپا بود.
رقم ۴۸درصد، در مقایسه با ۴۴درصد در سال ۲۰۲۲ و ۲۷درصد در سال۲۰۲۱، افزایش داشت. جنگ در اوکراین باعث رشد صادرات الانجی آمریکا به اروپا و پروژههای توسعه ظرفیت آمریکا شد. با این حال، امسال، رشد صادرات ضعیف بود و گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا نشان داد صادرات گاز طبیعی از این کشور، وضعیت ثابت و یکنواختی در نیمه اول سال داشت.
این فقدان رشد، نتیجه چندین عامل بود. نخست اینکه اروپا، زمستان نسبتا معتدل دیگری داشت و گاز در مخازن این منطقه ماند. دوم، آلمان که بزرگترین مصرفکننده گاز در اروپاست، به صنعتیزدایی ادامه داد زیرا انقباض اقتصادی، بر تقاضا برای انرژی بهطورکلی و تقاضا برای گاز بهطور خاص تاثیر گذاشت. سوم، تابستان فصل تقاضای گاز در اروپا است. از سوی دیگر، زمستان فصل بسیار متفاوتی است. زمستان زمانی است که اروپا بیشترین مصرف گاز و زغالسنگ را دارد.
در واقع، تولیدکنندگان الانجی آمریکا و واردکنندگان گاز اروپایی، به یکدیگر نیاز دارند. این رابطه، رابطه برابری نیست اما منفعت دو سویه دارد و از این رو، هر دو طرف مایل هستند آن را حفظ کنند. تعرفهها باعث نخواهد شد اروپاییها، ترامپ را بیشتر دوست داشته باشند اما احتمالا آنها را وادار میکند الانجی بیشتری از آمریکا خریداری کنند. البته، این پیامدهای کلی دیگری برای اقتصاد اروپا و چشم انداز رشد آن و همچنین قدرت خرید بلندمدت الانجی آن دارد اما ممکن است این سوال برای دوره ریاستجمهوری دیگری باشد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد