5 - 02 - 2017
از اشکهای کارگردان تا بحثهای سیاسی
جشنواره فیلم فجر امسال انگار هیچ شگفتی عجیبی ندارد! انگار سینما در آن جریان ندارد، هر خبری که مخابره میشود جایی را روایت میکند بیرون از سینما. خبری از تب و تاب و گرمای همیشگی سینمادوستان و سینماگران نیست. جشنواره امسال آرام است و دور، دورتر از آنچه علاقه مندان به سینما انتظار دارند باشد! اما با این همه نمیتوان از اتفاقات و اخبارش گذشت. هرچند که در جایی سیر میکنند که ربطی به اصل ماجرا ندارد!
اشکهای کارگردان «انزوا»
مرتضی علی عباس میرزایی در نشست رسانهای فیلمش با بغض و گریه بیان کرد: فیلمساز خوبی نیستم و تنها مقاوت کردم تا ثابت کنم منزوی نیستم و میتوانم فیلمی بسازم که فرم بیانی داشته باشد.
وی افزود: یاد تشییع جنازه نیما طباطبایی افتادم که باید امسال فیلم بلند سینمایی خود را میساخت و زیر خروارها خاک نمیرفت. چرا باید جوانان ما بر اثر سرطان بمیرند؟ من خواهش میکنم بزرگترها کمی به ما توجه کنند.
میرزایی در بخش دیگری از صحبتهایش بیان کرد: خدا را شکر میکنم که ایلبیگی معاونت ارزشیابی سینما شد و به امثال من خیلی خوب کمک کرد. همچنین از محمدحسین فرج که مشاورم است و سال گذشته و امسال شاگردان او در این حوزه زیاد هستند، تشکر میکنم.
در ادامه این نشست امیرعلی دانایی، بازیگر فیلم بیان کرد: متاسفانه ما در فضای ناسالمی کار میکنیم که هر آدم بااستعدادی هم وارد میشود، او را آزار میدهیم. باندهایی که در سینما وجود دارد جلوی موفقیت این افراد را میگیرد.
وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: به شدت از کاراکتر فیلم دور بودم اما کارگردان این کاراکتر را در من دید. خوشحالم که ماحصل کار مورد توجه قرار گرفتهاست اینکه مرتضی علی در سن ۳۵ سالگی میتواند فیلمش را بسازد، بد است.
وی ادامه داد: من با کارگردانان بسیاری کار کردم اما انگهای مختلفی به من زدند و گفتند او پول میدهد تا بازی کند. مگر میشود به مهرجویی و افخمی پول داد؟ من بهترین فیلم سینماییام را با مرتضی علی تجربه کردم. او پدیدهای در سینمای ایران است. از بزرگترها میخواهم که توجه کنند و حسادتها را کم کنیم تا کسانی که استعداد دارند بتوانند کارشان را انجام دهند.
«قاتل اهلی» از آرای مردمی بینصیب شد
دو فیلم سینمایی «قاتل اهلی» و «آذر» به دلیل قرار نگرفتن در جدول سینماهای مردمی در سه روز اول جشنواره، از رقابت سیمرغ مردمی حذف شدند.
به گزارش روابطعمومی سیوپنجمین جشنواره فیلم فجر، علی آشتیانیپور، مدیر بخش آرای مردمی جشنواره با اعلام این مطلب گفت: طبق آییننامه هرکدام از ۴۴ فیلم بخش چشمانداز باید در سه روز اول جشنواره حداقل یک سانس در جدول سینماهای مردمی داشته باشند تا وارد رقابت سیمرغ مردمی شوند و دو فیلم سینمایی «قاتل اهلی» و «آذر» به دلیل قرار نگرفتن در جدول سینماهای مردمی طی سه روز اول جشنواره، از رقابت سیمرغ مردمی حذف شدند.
وی افزود: ۴۲ فیلم دیگر هرکدام تا پایان روز سوم جشنواره در سینماهای مردمی حداقل یک سانس نمایش داشتهاند و به همین دلیل تنها این دو فیلم به دلیل قرار نگرفتن در جدول سینماهای مردمی به علت آماده نبودن نسخه نهایی از گردونه رقابت سیمرغ مردمی کنار گذاشته شدند.
تکرار انتخابات ۸۸ در «ماهگرفتگی»
نشست رسانهای فیلم «ماهگرفتگی» به کارگردانی مسعود اطیابی با بحثهای سیاسی خبرنگاران و حاشیههایی برگزار شد.
به گزارش ایسنا، کارگردان فیلم «ماهگرفتگی» بیان کرد: خودم در موقعیتی که از داستان روایت کردم بودهام و این موضوع را از نزدیک دیدم بنابراین تلاش کردم نزدیکترین واقعیت از روایت را ارائه دهم. از طرفی صحنههای فیلم را سختتر و بدتر از آن چیزی که هست، نشان دادم.
اطیابی اضافه کرد: زمانی که با رییس زندان اوین صحبت میکردم، میگفت همه شما اوین را از نزدیک میبینید اما همه چیز را طور دیگری نشان میدهید. پیشنهاد میکنم همه از نزدیک زندان اوین را ببینیم. مثلا اتاق بازجویی اوین بسیار شیکتر از آن چیزی است که در فیلم نشان دادم اما به درد فیلم ما نمیخورد. آنقدر در فیلمهای دیگر زندان را بد نشان دادهاند که مجبور شدم از صحنههای دیگری استفاده کنم.
او در بخش دیگری از صحبتهایش بیان کرد: در درگیری ۸۸ اصل قضیه این بود که حقیقت پنهان میشود و ما به درستی متوجه اتفاقات نمیشویم. در این فیلم نیز شخصی کشته میشود و هر کس چیزی میگوید. در واقع منظری از عدم توانایی آدمها در شرایط خاص برای پاسخگویی به سوالات عجیب و غریب داریم. حرف بدی در فیلم نزدم بلکه گفتم کسی که میگوید خس و خاشاک، اشتباه کرده و کس دیگری که میتوانست چهار سال صبر کند و بعد از آن رییسجمهور شود، نیز اشتباه کرده است.
اطیابی بعد از سوالات خبرنگاران بیان کرد: خوشحالم هیچ طیفی از فیلم راضی نیست اما شاید در این وسط خدا از آن راضی باشد. فیلمم را دوست دارم؛ مثل کسی که قربان صدقه چشم و ابروی فرزندش میشود.
در بخش دیگری از این نشست هادی انباردار، مدیر تولید فیلم نیز درباره روند تولید «ماه گرفتگی» اظهار کرد: ساخت این فیلم کار دشواری بود و تجربه ساخت فیلم با ژانر سیاسی نداشتم و همیشه در ژانر جنگی کار کرده بودم. پیش از این فکر میکردم ساخت فیلم جنگی دشوار است اما متوجه شدم این کار سختتر است. ما فکر میکردیم این فیلم برای جشنواره سال گذشته آماده شود اما نشد. دوستانی بودند که کار را زود قضاوت میکردند و بستری را مهیا کردند تا شرایط برای ما سختتر شود.
او ادامه داد: بارها در حین فیلمبرداری مورد لطف دوستان در مطبوعات قرار گرفتیم تا جایی که بازیگران نیز مجبور بودند فضای مجازی خودشان را ببندند تا بتوانند فیلم را بازی کنند. حتی امروز که فیلم در سالن نمایش داده شد، از عدهای میشنیدم که اینستاگرام قطع شده، شاید دلیل آن اکران فیلم ماست. نمیدانم این موضوعات چه ربطی به فیلم ما دارد.
این مدیر تولید فیلم همچنین در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران مبنی بر اینکه نشان دادن تصویر برخی از افراد در انتخابات ۸۸ ممنوع است و شما چطور توانستید با ابعاد بزرگ این تصاویر را نشان دهید، بیان کرد: بارها درباره این موضوع با کارگردان صحبت کردم و نظر کارگردان این بود که این کار را انجام دهد. هیچ مجموعهای این موضوع را به ما تحمیل نکرد. حتی زمانی که بنر یکی از این شخصیتها را نصب کردیم، بارها و بارها مورد مواخذه قرار گرفتیم. ما برای ساخت این فیلم زیر باز هیچ چیزی نرفتیم. مجموعهای نیز به ما فشار نیاورد که مطلبی را بگوییم یا نه. حتی انجمن دفاع مقدس نیز از ما حمایت کرد.
وی همچنین درباره مخاطبان فیلم توضیح داد: قطعا هر فردی که یک اثر را تولید میکند به مخاطب آن نیز فکر میکند. ما سعی کردیم نگاه عادلانهای از فضای سیاسی آن زمان را با دوربین نگاه کنیم. این فیلمها در تاریخ سینمای ایران میماند و قطعا باید این فیلم قبل از انتخابات نمایش داده شود زیرا ممکن است بعد از انتخابات در شرایط خاصی قرار بگیریم و نمیدانیم چه میشود.
انباردار همچنین درباره پرسش یکی از خبرنگاران مبنی بر اینکه گفته شده دوستانی در وزارت ارشاد از شما خواسته اند که از ساخت فیلم صرف نظر کنید، گفت: به ما به راحتی پروانه ساخت ندادند و در جلساتی که برگزار شد، سعی بر این بود که مارا قانع کنند تا این فیلم را نسازیم.
کامبیز دیرباز، بازیگر این فیلم نیز در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران درباره پذیرفتن این نقش، پاسخ داد: نگرانیهایی وجود داشت و فکر میکنم حق طبیعی کارگردان و تهیهکننده است که لیست بلندپایهای از بازیگران برای یک نقش داشته باشند و میتوانم این سوال را با سوال جواب دهم اما باید بگویم به دلیل تجربه فیلمهای دیگری از جمله «قلادههای طلا» و «پایاننامه» نگرانیهایی برای بازی در این نقش وجود داشت. اما به یک چیز اعتقاد دارم. بنشین و بفرما و بتمرگ یک معنا دارد اما از آنجایی که آقای اطیابی را میشناختم و اگر این پیشنهاد از سوی کارگردان دیگری داده شده بود حتما بیشتر تحقیق میکردم اما با توجه به تجربهای که در یک فیلم با او داشتم خواستم حتی شوخیها نیز کنترل شده باشد زیرا خانوادهام نیز میخواست آن فیلم را ببیند پس مطمئن بودم او از لفظ بفرما در فیلم استفاده میکند. من از بازی در این فیلم اصلا پشیمان نیستم.
در این نشست که همراه با حاشیههای بسیاری برگزار شد، یکی از خبرنگاران گفت: در این چند شب که ما در نشست حضور داشتیم همه دوربینها پشت سر ما و رو به عوامل فیلم بوده است، نمیخواهم قضاوت کنم اما چطور است که در نشست این فیلم دوربینی به سمت خبرنگاران وجود دارد؟ کامبیز دیرباز در اعتراض به این خبرنگار یک لیوان یک بار مصرف روی دوربینی که قابلیت چرخش ۳۶۰ درجه داشت و روی میز عوامل فیلم بود، گذاشت.
آرای مردمی روز چهارم جشنواره
نتیجه شمارش آرای فیلمهای نمایش داده شده در روز چهارم جشنواره فیلم فجر ۱۴ بهمن ماه توسط ستاد انتخاب فیلم برگزیده از نگاه تماشاگران جشنواره فیلم فجر اعلام شد.
علاوه بر این خانه سینما که مسوولان ستاد انتخاب آرای مردمی است اعلام کرده است که هر شب پس از شمارش آرا با حضور رییس و نمایندگان اجرایی ستاد انتخاب فیلم برگزیده، سه برگ رای به قید قرعه استخراج و از طریق تلفنهای درج شده، به صاحبان هریک از برگهها، برنده شدن شان برای دریافت یک سکه بهار آزادی به آنان اعلام میشود.
نه فیلم برتر آرای مردم بدون ترتیب و رتبه تا کنون «ویلاییها»، «سدمعبر»، «خوب،بد،جلف»، «ماجرای نیمروز»، «بیست و یک روز بعد»، «گشت۲»، «بدون تاریخ بدون امضا»، «انزوا» و «آباجان» هستند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد