26 - 01 - 2025
از ترامپ و تروئیکا اصرار، از دلواپسان انکار!
علی مطهری، نایبرییس پیشین مجلس: عقل حکم میکند از ظریف در مذاکرات استفاده شود
«جهانصنعت» – یک مقام ارشد اتحادیه اروپا گفته: «نشانهها حاکی از تمایل آمریکا برای مذاکره با ایران است» آن هم در حالی که طی هفتههای گذشته شاهد از سرگیری مذاکرات هستهای میان ایران و سه کشور اروپایی عضو برجام و مسوولان سیاست خارجی اتحادیه اروپا بودهایم. اما آنچه حالا و بهویژه در این چند روز گذشته منجر به نگرانی حامیان برجام و موافقان مذاکره شده، نه احتمال اعمال مجدد و شدیدتر سیاست «فشار حداکثری» از سوی دونالد ترامپ است و نه حتی آنچه در این سالها تحت عنوان «بیاعتمادی به طرفین اروپایی توافق هستهای» منجر به دور شدن طرفین از یکدیگر شده است. حالا ظاهرا تنها طیفی که حاضر نیست به هیچ عنوان انعطافی از خود نشان دهد، «دلواپسانی» هستند که زمانی مخالف «برجام» بودند و حالا به سمتی رفتهاند که به نظر میرسد مخالفتشان بیشتر مخالف با دیپلمات ایرانی کاربلدی است که بسیاری از کارشناسان از او بهعنوان یکی از «معماران برجام» نام میبرند.
سناریوی تازه دلواپسان حضور محمدجواد ظریف در دولت پزشکیان که در پی سفر سهروزه هفته گذشته او به داووس سوییس کلید خورد، روز گذشته با شدت و حدتی بیشتر ادامه یافت و کار به جایی رسید که گروهی از این مخالفان کفن به تن کردند و به خیابان رفتند. تجمعی با عنوان «تجمع قانونی و شرعی امت حزبالله» که درحالی دیروز در میدان پاستور تهران برگزار شد که یکی از نمایندگان کنونی مجلس نیز در این جمع کفنپوش حضور داشت. کامران غضنفری که در تجمع برای مطالبه عزل و محاکمه ظریف از مقام معاونت راهبردی رییسجمهور شرکت کرده بود، در سخنانی تند و تیز علیه او، به شدت به ظریف تاخت و گفت: «ظریف پیش از انقلاب با حمایت ساواک به آمریکا رفته است. در این حین بین شعارهای مرگ بر نفوذی حضار، نام پزشکیان نیز برده شد.»
در شرایطی که این نماینده کنونی مجلس اینچنین علیه معاون راهبردی رییسجمهور موضعگیری کرده، نایبرییس سالهای نه چندان دور پارلمان معتقد است که باید از ظرفیت ظریف در مذاکرات احتمالی پیشرو استفاده کرد. علی مطهری که با انتشار متنی در حساب شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس به هجمهها علیه ظریف واکنش نشان میداد، در این رابطه نوشت: «حذف رایان هوک بعد از پمپئو و بولتون از دولت جدید آمریکا و سپردن مسوولیت مذاکره با ایران به فردی معتدلتر، نشان میدهد که دولت آمریکا فعلا راه دیپلماسی و رسیدن به توافق را در پیش گرفته است. با توجه به اینکه مهر ماه آینده مهلت قطعنامه ۲۲۳۱ به پایان میرسد و تحریمهای سخت قبلی دوباره جاری میشود، بجاست که ایران با قدرت در مذاکره مستقیم با آمریکا شرکت کند و با اطمینان دادن به غرب درباره عدم ساخت سلاح هستهای، موجب لغو تحریمهای موجود شود. عقل حکم میکند که از آقای ظریف در این مذاکرات استفاده شود. بیش از همه اسرائیل نگران این موضوع است.»
همزمان با این جار و جنجال دلواپسان حضور ظریف در دولت اما اروپاییها نهتنها خواهان ازسرگیری مذاکرات هستند بلکه حتی با استناد به برخی «نشانهها» از «تمایل ایالات متحده» به بازگشت به میز مذاکره سخن میگویند. بنابر گزارشی که روز گذشته روی خروجی خبرگزاریهای فارسیزبان نیز رفت، یک مقام ارشد اتحادیه اروپا گفته: تمامی نشانهها از جمله اظهارات دونالد ترامپ رییسجمهوری آمریکا حاکی از آن است که دولت ایالاتمتحده اینبار خواستار نوعی گفتوگو با ایران درباره برنامه هستهای این کشور است. بنابر آنچه ایلنا در این رابطه منتشر کرده، این مقام ارشد اروپایی که خواست نامش فاش نشود، ابراز امیدواری کرد که این توافق حاصل شود. او که در بروکسل با خبرنگاران صحبت میکرد، در بخشی از سخنانش در این رابطه گفته است: «همزمان با اتحادیه اروپا، مسوول سیاست خارجی این اتحادیه نقشی کلیدی در شورای امنیت سازمان ملل دارد که برجام را تایید کرده است بنابراین وی هماهنگکننده کمیسیون مشترک برجام است. طی چهار سال گذشته، ما وظیفه دیگری نیز برعهده داشتیم که تسهیل روند مذاکرات بین ایالاتمتحده و ایران بوده است.» این مقام ارشد اتحادیه اروپا ادامه داد: «باید ببینیم واکنش تهران چه خواهد بود و آیا این کشور میخواهد مستقیم با آمریکاییها گفتوگو کند یا نه!» او همچنین با مهم ارزیابی کردن حضور اتحادیه اروپا در این فرآیند گفت: «به دو دلیل عمده اتحادیه اروپا در این فرآیند حضور خواهد داشت؛ اول اینکه ما به شدت به استفاده صلحآمیز و غیرنظامی از برنامه هستهای ایران علاقهمند هستیم و دوم اینکه تحریمهایی وجود دارد که توسط اتحادیه اروپا اعمال شدهاند، نه توسط کشورهای عضو بنابراین نیاز به اقدامی از سوی اتحادیه اروپا در اینباره است.»
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد