29 - 12 - 2019
از دولت کاندیدا قرض نمیگیریم
مصطفی کواکبیان، عضو سمنانی شورای مرکزی فراکسیون امید ضمن تصریح بر اینکه شورایعالی اصلاحطلبان دموکراتیک نیست، میگوید از دولت کاندیدا قرض نمیگیریم.
خبرگزاری مهر دیروز در تیتر یک خود مصاحبهای از مصطفی کواکبیان، عضو سمنانی شورای مرکزی فراکسیون امید و دبیرکل حزب مردمسالاری منتشر کرده است. این مصاحبه حاوی نکات مهمی است و از جمله بخشی از دیدگاههای کواکبیان درباره شورایعالی اصطلاحطلبان را روشن میکند. کواکبیان در بخشی از مصاحبه خود در پاسخ به سوالی درباره انتقاداتی که نسبت به لیست امید مطرح میشود گفته است: «من خودم عضو هیاترییسه شورایعالی سیاستگذاری اصلاحطلبان بودم. ما به سه دلیل، دیگر در جلسات شورا شرکت نکردیم: اول اینکه میگفتیم چرا شما با دولت ائتلاف کردید. ما در آن زمان مخالف بودیم و گفتیم قبول نداریم. دوم اینکه چرا اشخاص رای بیشتری از احزاب در شورایعالی سیاستگذاری دارند. ما آنجا گفتیم بالاخره احزاب باید هزینه بدهند و پای این قصه بایستند. این مهم نیست که چه چیزی از دل احزاب بیرون میآید زیرا بالاخره «بماهو حزب» محوریت مییابد. سومین اختلاف ما هم بحث نحوه سازوکار شورایعالی سیاستگذاری بود. ببینید الان در شورای هماهنگی جبهه اصلاحات هیچکس رییس دائم نیست بلکه هر دبیرکل سه ماهه رییس است، یعنی دورهای است. ما گفتیم یک سازوکار دموکراتیک در شورایعالی سیاستگذاری حاکم نیست به همین دلیل دیگر نرفتیم.»
او در این مصاحبه با ائتلاف با دولت در انتخابات ابراز مخالفت میکند. کواکبیان میگوید اگر تعداد نامزدهای حزبشان بالای ۲۰۰ نفر نباشد، برای انتخابات لیستی نخواهند داد و از دولت هم کاندیدا قرض نمیگیرند!
کواکبیان در این گفتوگو تاکید کرد: سه دیدگاه در رابطه با انتخابات مجلس یازدهم در بین ما اصلاحطلبان مطرح شده است: یک دیدگاه این است که ما نه تنها تحریم نمیکنیم بلکه مشارکت فعالی داریم و تحت هر شرایطی هم لیست میدهیم. دوستانی هستند که جسته و گریخته این حرف را زدهاند و بیان میکنند. یک دیدگاه هم ۱۸۰ درجه نقطه مقابل اینهاست که میگویند ما برای لغو نظارت استصوابی شرط میگذاریم و اگر این کار انجام شد، ما شرکت میکنیم، فعال میشویم و لیست میدهیم؛ این بحث به حضور مشروط در انتخابات مشهور شده است.
وی افزود: اگر توانستیم در سبد نامزدهای خود بالای ۲۰۰ نفر در کل کشور بگنجانیم، لیست میدهیم دیدگاهی که خود بنده و دوستانی از اصلاحطلبان داریم، این است که معتقدیم ما اهل تحریم نیستیم و نظام را از خودمان میدانیم، اگر اشکالاتی هم وجود دارد باید برطرف کنیم، ولی اینکه به هر قیمتی بخواهیم لیست بدهیم، این طور نیست. اگر توانستیم در سبد نامزدهای خود مثلا بالای ۲۰۰ نفر در کل کشور افراد قابل، واجد شرایط و افرادی که مقبولیت خوبی دارند، بگنجانیم، لیست هم میدهیم، فعال هم میشویم و رقابت جدی میکنیم ولی اگر به هر دلیلی احساس کردیم که نمیتوانیم رقابت جدی داشته باشیم و برای اکثریت کرسیها نامزد معرفی کنیم، انتخابات را تحریم نمیکنیم و به مردم اعلام میکنیم شرکت کنند و از بین نامزدهای موجود به هر کسی خواستند رای بدهند.
کواکبیان خاطرنشان کرد: ما اعتقاد داریم برای تحقق دیدگاه سوم همه اعم از دستگاههای اجرایی، نظارتی و جریانات سیاسی باید تلاش کنند تا وضعیتی پیش بیاید که یک رقابت جدی بین جریانات سیاسی شکل بگیرد چراکه اساسا انتخابات بدون رقابت جدی معنا ندارد. اگر قرار باشد در یک مسابقهای یک دونده داشته باشیم و اگر رقابتی در میان نباشد، همان یک دونده از قبل پیروز است.
وی در پاسخ به این سوال که چرا شما فکر میکنید نمیتوانید یک لیست برای انتخابات آماده کنید؟ در حالی که در سال ۹۴ یک فهرست کامل تنظیم کردید، گفت: در آن انتخابات هم نهایتا توانستیم حدود ۱۵۰ نفر برای تهیه لیستمان در کل کشور داشته باشیم، یعنی به ۲۰۰ نفر هم نرسید. بحث ما این است که اگر قرار باشد یک جریانی از الان خودش را پیروز بداند و بگوید ما الحمدالله برای همه ۲۹۰ کرسی مجلس افرادی را داریم ولی یک جریانی بگوید نه، برای همه ۲۹۰ کرسی، کسی را نداریم و به عنوان مثال تنها ۱۰۰ نفر میتوانیم بیاوریم، در این شرایط باز هم لیست دادن، انتخابات را رقابتی نمیکند.
به صورت خالص اگر نامزدهای اصلاحطلب واجد شرایطی داشته باشیم، لیست ارائه میدهیم. ما اگر بخواهیم همانند دوره قبل رفتار کنیم، مشکلات دیگری خواهیم داشت یعنی اینکه آیا میخواهیم با دولت ائتلاف کنیم یا ائتلاف نکنیم. ممکن است بعضی از کاندیداها تایید شوند ولی نفرات مورد حمایت دولت باشند. اینجا یک بحثی مطرح است که آیا ضرورت دارد مثل قبل ائتلاف کنیم؟ کسانی که در دوره قبل در لیست ما آمدند، بعد از پایان انتخابات اساسا یک بار هم در فراکسیون اصلاحطلبان شرکت نکردند چه فایدهای دارد؟ ممکن است ما الان هم بتوانیم با مشارکت افراد و جریانات غیراصلاحطلب لیست ببندیم، ولی تجربه ما میگوید که فایدهای ندارد. من در ابتدای آغاز به کار مجلس دهم گفتم عدهای با ما عکس سلفی و یادگاری گرفتند اما زنبیلشان را جای دیگری گذاشتند، بنابراین چه دلیلی دارد ما اسم آنها را در لیست خودمان قرار دهیم؟ مگر ما بیکار هستیم؟ من میخواهم بگویم به صورت خالص اگر نامزدهای اصلاحطلب واجد شرایطی داشته باشیم، لیست ارائه میدهیم.
وی در پاسخ به این سوال که چرا شما شرکت در انتخابات را مشروط کردید. گفت: نه، ما شرکت در انتخابات را مشروط به این نمیکنیم که به عنوان مثال بگوییم نظارت استصوابی باید لغو شود بلکه لیست دادن را به رقابت جدی مشروط میکنیم. کواکبیان خاطرنشان کرد: باید نامزد برای رقابت جدی داشته باشیم که لیست بدهیم، اگر قرار باشد کاندیداها را از دولت قرض بگیریم، به نظر شما دلیلی دارد که حتما لیست بدهیم؟
وی در پاسخ به سوال خبرنگار که آیا سال ۹۴ مجبور شدید و لیست دادید گفت: بله، افرادی را در لیست خودمان قرار دادیم که بعدا پشیمان شدیم. وی ادامه داد: سال ۹۴ افرادی را در لیست خودمان قرار دادیم که بعدا پشیمان شدیم من نظر خودم و حزب مردم سالاری را میگویم. ما در صورتی که اکثریت کرسیهای مجلس را در تعداد کاندیداهای خود داشته باشیم، فعالانه در انتخابات رقابت میکنیم و لیست میدهیم، ولی اگر نداشته باشیم، تحریم هم نمیکنیم و نمیگوییم نباید در انتخابات شرکت کنیم. نهایت این است که کاندیدایی نداریم.
وی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار مبنی بر اینکه آیا دیگر از دولت کاندیدا قرض نمیگیرید؟ گفت: خیر، نمیگیریم. نظر حزب ما فعلا این است.
کواکبیان در بخشی از این گفتوگو از مخالفتش با ائتلاف در انتخابات ۹۴ سخن گفت و تاکید کرد: من خودم عضو هیاترییسه شورایعالی سیاستگذاری اصلاحطلبان بودم. ما به سه دلیل، دیگر در جلسات شورا شرکت نکردیم: اول اینکه میگفتیم چرا شما با دولت ائتلاف کردید. ما در آن زمان مخالف بودیم و گفتیم قبول نداریم. دوم اینکه چرا اشخاص رای بیشتری از احزاب در شورایعالی سیاستگذاری دارند. ما آنجا گفتیم بالاخره احزاب باید هزینه بدهند و پای این قصه بایستند. این مهم نیست که چه چیزی از دل احزاب بیرون میآید، زیرا بالاخره «بماهو حزب» محوریت مییابد. سومین اختلاف ما هم بحث نحوه سازوکار شورایعالی سیاستگذاری بود. ببینید الان در شورای هماهنگی جبهه اصلاحات هیچکس رییس دائم نیست بلکه هر دبیرکل سه ماهه رییس است، یعنی دورهای است. ما گفتیم یک سازوکار دموکراتیک در شورایعالی سیاستگذاری حاکم نیست؛ به همین دلیل دیگر نرفتیم. وی تاکید کرد که من در جلسات شورایعالی اصلاحطلبان شرکت نکردم زیرا یک سازوکار دموکراتیک بر این شورا حاکم نیست خیر، طرح تشکیل پارلمان اصلاحات منتفی نیست. ما در شورای هماهنگی جبهه اصلاحات هنوز بر سر ترکیب مجمع عمومی پارلمان به نتیجه نرسیدیم اما پارلمان که منتفی نیست.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد