28 - 12 - 2022
از ذخایر استراتژیک استفاده میکنیم
هشدار وزیر نفت : قطع صادرات نفت به سایر کشورهای اروپایی را بررسی می کنیم
گروه انرژی- اتحادیه اروپا اعلام کرد در برابر فشار ناشی از کاهش صادرات نفت ایران به بازارهای اروپایی مقاومت میکند و حاضر است در برابر توقف صادرات نفت ایران به اروپا از ذخایر استراتژیک خود استفاده کند.
افزایش گذرای بهای نفت در روز دوشنبه به دنبال تصمیم ایران مبنی بر توقف صادرات نفت به انگلیس و فرانسه همزمان با توافقات در خصوص بسته نجات اقتصادی یونان روز سهشنبه با کاهش روبهرو شد. در حالی که اکثر کارشناسان معتقدند ادامه تنشهای میان غرب و ایران موجب افزایش قیمت نفت تا مرز ۱۵۰ دلار خواهد شد و این روند بازسازی اقتصاد جهانی را با چالش جدی روبهرو میکند، برخی کارشناسان انرژی بر این باورند توقف صادرات نفت ایران به اروپا تاثیر چشمگیری بر بازار نفت نخواهد گذاشت.
روز گذشته کمیسر رسانهای اتحادیه اروپا با رد آمار آژانس بینالمللی انرژی مدعی شد شرکتهای نفتی انگلیس در ماه فوریه سال ۲۰۱۰ میلادی واردات نفت از ایران را قطع کرده و از آن زمان از این کشور نفت نمیخرند.
براساس گزارش رویترز مارلنه هولسنر تصریح کرد: همچنین اتریش از نوامبر سال ۲۰۱۲ میلادی، بلژیک از اوایل سال ۲۰۱۲ میلادی، جمهوری چک از جولای سال ۲۰۱۱ و هلند از ژانویه سال ۲۰۱۲ میلادی نفت ایران را وارد نمیکنند.
فرانسه :ایران خیال پردازانه
عمل می کند
وزیر خارجه فرانسه هم اقدام پیشدستانه ایران برای توقف صادرات نفت به این کشور را کم اهمیت خواند و گفت: این تصمیم تاثیر اندکی بر فرانسه دارد زیرا شرکتهای نفتی فرانسوی پیش از این در چارچوب تحریم نفتی اتحادیه اروپا، خرید نفت خود از ایران را متوقف کرده بودند. وینسنت فلورینی، سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه تصریح کرد: تحریمها با هدف متقاعد کردن ایران به از سرگیری مذاکرات در خصوص برنامه هستهای این کشور اعمال شدهاند.
آلن ژوپه، وزیر امور خارجه فرانسه که به ایتالیا سفر کرده است در کنفرانسی مطبوعاتی بیان کرد: بدون شک، ایران برای برانگیختن دیگران خیلی خیالپردازانه عمل میکند. این ایران نیست که تصمیم میگیرد عرضه نفت خود را قطع کند بلکه ما هستیم که تصمیم گرفتیم به سفارشهای خود پایان دهیم.
ژان لوئیس شیلانسکی، رییس اتحادیه صنعت نفت فرانسه هم در پاسخ به اقدام تلافیجویانه ایران در مقابل فرانسه عنوان کرد: تاثیر اقدام ایران بیشتر روانی است و برای ارسال پیامی به بازارهای جهانی طراحی شده است.
وی افزود: در واقع تنش در حد بسیار بالا همچنان حفظ شده بنابراین ریسک نیز بالاست و این عوامل موجب افزایش بهای نفت شده است. این شرایط پایدار است زیرا ایران قصد آرام کردن اوضاع را ندارد.
شیلانسکی همچنین اضافه کرد: میزان نفتی که در پی توقف صادرات به انگلیس و فرانسه، بر این دو کشور تاثیر گذاشته حداقلی بوده اما همچنان این موضوع نامشخص باقی میماند که آیا برخی کشورهای اروپایی همچون یونان، اسپانیا و ایتالیا که بیشتر حجم نفت خود را از ایران تامین میکنند، خواهند توانست خود را با گسترش احتمالی این اقدام ایران تطبیق دهند.
اولتیماتوم وزیر نفت
این سخنان در حالی مطرح میشود که روز گذشته وزیر نفت ایران به دیگر کشورهای اروپایی هم اولتیماتوم داد. رستم قاسمی با بیان اینکه ما در کشور خودمان تصمیم میگیریم و کشورهای متخاصم را تحریم کردهایم، گفت: اگر دیگر کشورهای اروپایی نیز تکلیف خود را درباره قراردادهای طولانیمدت صدور نفت مشخص نکنند درباره آنها نیز تصمیمگیری خواهد شد.
یونان، ایتالیا و اسپانیا مصرفکننده عمده نفت ایران در اروپا هستند و حدود ۶۸ درصد واردات نفت ایران به اتحادیه اروپا به این کشورها تعلق داشته است. در یونان سهمیه نفت ایران در واردات کل این کشور بیش از ۳۵ درصد است.
بخش خصوصی پارتیزان های دولت در مقابل تحریم
براساس این گزارش، رییس اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی ایران هم با حمایت از تصمیم دولت مبنی بر قطع صادرات نفت به اروپا اعلام کرد: در صورت تشخیص دولت، بخش خصوصی صادرات فرآوردههای نفتی به برخی از کشورهای اروپایی را متوقف میکند.
حسن خسروجردی درباره تبعات تحریم صادرات نفت خام ایران به کشورهای عضو اتحادیه اروپا با یادآوری اینکه این طرح خصمانه از پنج ماه آینده عملیاتی خواهد شد، گفت: در این طرح جدید کشورهای عضو اتحادیه اروپا، تنها دولتها از خرید نفت خام از ایران منع شدهاند اما محدودیتی برای فروش نفت به شرکتهای نفتی همچون توتال یا شل اعمال نشده است.
رییس اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی ایران با اعلام اینکه در حال حاضر تحریم مستقیم خرید نفت از ایران در دستور کار اروپا قرار ندارد، تصریح کرد: به نظر میرسد برخی از دولتهای غربی قصد دارند با راهاندازی طرح تحریم نفت از این اقدام بهرهبرداری سیاسی انجام دهند.
وی با تاکید بر اینکه گران شدن بهای جهانی نفت قطعا به زیان اقتصاد کشورهای اروپایی است، اظهار داشت: قطع صادرات نفت ایران به اروپا به کشور ضرر نمیرساند.
خسروجردی همچنین از بخشخصوصی به عنوان پارتیزانهای دولت برای مقابله با تحریم نفتی اروپا یاد کرد و افزود: دولت میتواند با مشارکت بخش خصوصی تحریمهای نفتی اتحادیه اروپا را دور بزند و به جای شرکت ملی نفت ایران بخش خصوصی اقدام به فروش نفت یا فرآوردههای نفتی به کشورهای اروپایی بکند.
پیشنهاد بخش خصوصی
به وزارت نفت
رییس اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی ایران با بیان اینکه اخیرا پیشنهادی به وزارت نفت برای خرید حدود ۲۰ درصد نفت خام صادراتی ایران به بازارهای جهانی داده شده است، تاکید کرد: در صورت موافقت دولت با این پیشنهاد ضمن حذف دلار از مبادلات نفتی نفت توسط بخش خصوصی به طور ریالی خریداری و صادر میشود.
این فعال اقتصادی همچنین با یادآوری اینکه همزمان با افزایش قیمت جهانی نفت به مرز بیش از۱۲۰ دلار سود پالایشگاههای بزرگ نفت جهان به ویژه در اروپا به شدت کاهش مییابد، گفت: در صورتی که قیمت نفت به ۱۵۰ دلار افزایش یابد قطعا بسیاری از پالایشگاههای اروپایی تعطیل یا ورشکسته میشوند.
آمادگی بخش خصوصی برای ورود به بازار اروپا
خسروجردی همچنین با یادآوری اینکه درصورت ورشکستگی پالایشگاههای اروپایی بازار بالقوهای برای صادرات فرآوردههای نفتی ایران به اروپا فراهم میشود، تصریح کرد: در شرایط فعلی اروپا تمرکز خود را روی تحریم شرکت ملی نفت ایران قرار داده که در این شرایط بخش خصوصی میتواند وارد بازار جهانی نفت شود.
وی همچنین در پاسخ به پرسش مهر درباره احتمال توقف صادرات برخی از فرآوردههای نفتی ایران به اروپا توضیح داد: قطعا بخشخصوصی برای مقابله با تحریمهای خصمانه اتحادیه اروپا با دولت هماهنگی میکند و در صورتی که دولت تشخیص دهد امکان توقف صادرات قیر و برخی از فرآوردههای نفتی به اروپا فراهم میشود.
خسروجردی با یادآوری اینکه تعیین سیاست عدم فروش فرآوردههای نفتی و قیر به برخی کشورهای اروپایی که در قبال ایران تصمیمات خصمانه یا داشتن توسط دولت تعیین میشود، تاکید کرد: شاید هم سیاست دولت آن باشد که در شرایط فعلی تحریم بجای شرکتهای دولتی بخش خصوصی وارد بازار نفت و فرآوردههای نفتی اروپا شود.رییس اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی ایران همچنین در پاسخ به سوال دیگر مهر از احتمال کاهش بهای جهانی نفت خبر داد و افزود: قطعا دولت نمیتواند به تنهایی با تحریم نفتی اتحادیه اروپا مقابله کند.
این فعال اقتصادی در ادامه با اشاره به دستورات وزیر نفت برای برداشتن موانع پیش روی سوآپ و ترانزیت فرآوردههای نفتی ایران اظهار داشت: در حال حاضر در بدنه برخی از شرکتهای نفتی مقاومتهایی برای ورود بخشخصوصی به بازار جهانی سوآپ و ترانزیت نفت و فرآوردههای نفتی توسط بخش خصوصی وجود دارد.
وی با اشاره به کمبود قیر در داخل کشور همزمان با افزایش تولید نفت کوره در پالایشگاههای داخلی خاطرنشان کرد: وزارت نفت نرخ حق سوآپ را افزایش قابل توجهی داده که این موضوع منجر به کاهش سوآپ فرآوردههای نفتی کشور شده است.
حمایت بخش خصوصی ایران از دولت در حالی است که آمریکا امیدوار است تحریمهای اخیر علیه صنعت نفت ایران بدون اینکه به تنش در بازار، کندی رشد اقتصادی، فشار روی مصرفکنندگان یا خصومت با متحدان خود منجر شود، تنها به کاهش صادرات نفت ایران بینجامد. مقامات آمریکایی در هفتههای اخیر سفرهایی را به کشورهایی نظیر ژاپن و کرهجنوبی که به شدت به نفت ایران وابسته و نگران لطمه خوردن اقتصاد خود به دلیل تحریمهای ایران هستند، داشتهاند.
آمریکا همچنین خواهان جلوگیری از هرگونه افزایش قابل توجه قیمت نفت است که میتواند به اقتصاد خود آمریکا لطمه بزند. امری که برای رایدهندگان آمریکایی در انتخابات ریاستجمهوری ماه نوامبر بسیار مهم است.
در حال حاضر مقامات آمریکایی در تلاش هستند مشتریان عمده نفت ایران از جمله هند، ژاپن و چین را متقاعد به کاهش خرید نفت از ایران کنند.براساس گزارش مهر مقامهای ژاپنی اعلام کردند کشورشان هنوز تصمیمی درباره میزان کاهش واردات نفت از ایران نگرفته است. روزنامه یومیوری به نقل از مقامهای ژاپن نوشت: توکیو احتمالا واردات نفت سالانه خود را از ایران دست کم ۱۱ درصد کاهش خواهد داد.
یوکیو ادانو، وزیر تجارت ژاپن در جمع خبرنگاران در اینباره گفت: ما به طور نزدیکی با ایالات متحده در حال گفتوگو هستیم اما این موضوعی نیست که ما درباره آن به نتیجه رسیده باشیم.
کاهش بیسابقه واردات نفت
چین از ایران
سازمان گمرک چین هم اعلام کرده است واردات نفت این کشور از ایران طی ماه ژانویه کاهش یافته و به ۴۹۳ هزار بشکه در روز رسیده که پایینترین حد خود در پنج ماه اخیر است.
بر اساس گزارش فارس، منابع آگاه اعلام کردند کاهش واردات نفت چین از ایران به علت عدم توافق مقامهای دو کشور بر سر قیمت نفت صادراتی ایران و نحوه پرداخت پول نفت بوده است.
براساس این گزارش، میزان واردات نفت خام چین از ایران در این مدت به ۰۸/۲ میلیون تن رسیده که این رقم معادل ۴۹۳ هزار بشکه در روز بوده است. این پایین ترین میزان واردات نفت چین از ایران از ماه آگوست ۲۰۱۱ به شمار میرود.واردات نفت چین از ایران طی ماه دسامبر نیز به بیش از ۵۷۵ هزار بشکه در روز رسیده بود. چین طی سال ۲۰۱۱ میلادی نیز به طور میانگین روزانه ۵۵۷ هزار بشکه نفت از ایران خریداری کرده است.
این گزارش حاکی است چین زیر فشار شدید اروپا و آمریکا برای کاهش واردات نفت از ایران قرار دارد. منابع آگاه اعلام کردند شرکت چاینا یونایتد پترولیوم، بزرگترین شرکت فعال چینی در زمینه تجارت نفت در حال مذاکره با مقامهای نفتی ایران در خصوص قیمت و نحوه پرداخت پول نفت وارداتی از این کشور است. گفتنی است ایران سومین صادرکننده بزرگ نفت به چین پس از عربستان و آنگولا به شمار میرود.
هشدار کارشناسان به تبعات تنش غرب با ایران
یک کارشناس موسسه استاندارد اند پورز با هشدار نسبت به تبعات بالاگرفتن تنش غرب با ایران گفت که دشمنی غرب با ایران میتواند باعث تشدید بحران اقتصادی اروپا شود و روند احیای اقتصاد جهان را متوقف کند.
براساس تحلیلهای موسسه استاندارد اند پورز، احتمال بروز اختلال شدید در ترانزیت نفت از طریق تنگه هرمز که ۲۰ درصد نفت مورد نیاز جهان از آن میگذرد، بسیار کم است اما اگر این احتمال کم به وقوع بپیوندد، ممکن است بهای نفت را به بشکهای ۱۵۰ دلار برساند. به اعتقاد تحلیلگران، افزایش شدید بهای نفت میتواند اقتصاد جهانی را از مسیر بازسازی و ترمیم خارج سازد.
ژان میشل سیکس اظهار داشت: افزایش بهای نفت موجب بالا رفتن نرخ تورم و توقف روند شکننده بازسازی اقتصاد جهانی چه در کشورهای توسعه یافته و چه در بازارهای نوظهور خواهد شد.
اما افزایش قابل توجه بهای نفت برای کشورهای صادرکننده نفت در حاشیه خلیجفارس سود آور خواهد بود. الیوت هنتوف، دیگر تحلیلگر استاندارد اند پورز گفت: به عنوان صادرکنندگان نفت، این کشورها درآمدهای خارجی بیشتری کسب خواهند کرد و حتی خواهند توانست تقاضا را تحریک کنند یا ترازنامه دولتهایشان را بالا ببرند.
در مقابل افزایش بهای نفت میتواند تاثیر منفی بر واردکنندگان نفت خاورمیانه بگذارد. تراز خارجی و مالی واردکنندگان نفت در خاورمیانه از جمله اردن، مصر و لبنان پیش از این نیز افزایش یافته است.
استاندارد اند پورز خاطرنشان کرد به همین دلیل این کشورها در شرایط فعلی آمادگی افزایش شدید بهای نفت را ندارند. به علاوه کشورهایی همچون مصر که در سال ۲۰۱۲ نیازمند جذب سرمایهگذاری خارجی هستند، در صورت افزایش بهای نفت به دلیل افزایش ریسک سرمایهگذاری در اقتصادهای مقروض خود متضرر خواهند شد.
سایر کشورهایی که نیازی به واردات نفت ندارند نیز در معرض تاثیرات منفی قرار دارند زیرا بالا رفتن هزینههای لجستیکی و ترانزیتی در بخش حملونقل دریایی زیان مالی کشورهای حوزه خلیجفارس که تنها راه ارتباطیشان با خارج از طریق تنگههرمز میباشد را افزایش خواهد داد.
برنت ۱۲۰ دلاری ماند
شایان ذکر است ایران برای ادامه صادرات نفت خود به اروپا سه شرط گذاشته است که عبارتند از امضای قراردادهای بلندمدت دو تا پنج ساله، تضمین پرداخت پول نفت ایران و سلب حق لغو قراردادهای نفتی با تکیه بر شرایط فورس ماژور. کشورهای عضو اتحادیه اروپا هم قصد دارند تا اول جولای ۲۰۱۲ (تیرماه سال آینده) واردات نفت خود از ایران را به طور کامل متوقف کنند.
بر اساس این گزارش وزرای دارایی کشورهای عضو اتحادیه اروپا اوایل روز سهشنبه توافق کردند بسته کمک مالی جدیدی به ارزش ۱۳۰ میلیارد دلار با هدف جلوگیری از ورشکستگی قریبالوقوع این کشور در اختیار یونان بگذارند.
در واکنش به این خبر مثبت بهای نفت برنت روز سهشنبه با کاهش نسبت به روز دوشنبه، به ۱۲۰ دلار و ۱۹ سنت رسید. بهای نفت خام آمریکا نیز که با یک دلار و ۶۸ سنت افزایش به بشکهای ۱۰۵ دلار و ۴۴ سنت رسیده بود، دیروز ۱۰۴ دلار و ۹۲ سنت معامله شد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد