6 - 12 - 2022
از سفر آقای استراو به ایران خوشحال خواهیم بود
جک استراو، وزیر خارجه اسبق بریتانیا که چند دور مذاکره هستهای را با حسن روحانی انجام داده است روز دوشنبه در مصاحبه با شبکه بیبیسی از تجربیاتش در این مذاکرات گفت و ابراز امیدواری کرد که دولت جدید ایران بتواند گره از پرونده هستهای باز کند.
استراو که در حال حاضر به همراه بن والاس ریاست مشترک کمیته پارلمانی دوستی ایران و بریتانیا را بر عهده دارد در مورد شخصیت رییسجمهور جدید ایران گفت: یکی از دلایل احترامم برای دکتر روحانی این بود که او را فردی میدانستم که به کشورش بسیار افتخار میکند و از اعتقاداتش دفاع میکند … شخصا فکر میکنم او یک مقام حکومتی بسیار باشخصیت بود. همیشه میدانست چه میگوید و کاملا بر موضوعات مسلط بود.
وی که کتابی هم با موضوع مذاکره هستهای با ایران به رشته تحریر درآورده، نکتهای را به سیاستمداران کنونی کشورهای غربی تذکر میدهد. وی میگوید: نباید فکر کرد که با انتخاب روحانی «هیچ چیز عوض نشده و حرف دیگر هم اینکه فکر کنیم همه چیز تغییر کرده است. »
وزیر خارجه اسبق بریتانیا در بخش دیگری از این مصاحبه از علاقهاش برای سفر به تهران گفت و افزود که با والاس در این مورد هم صحبت کرده و تلاش میکند که این سفر عملی شود. وی همچنین از ارسال پیام تبریک برای حسن روحانی خبر داد و گفت: این پیام را به سفارت عمان که حافظ منافع بریتانیا در تهران است، تحویل داده است.
این اظهار نظر استراو روز گذشته در جلسه مطبوعاتی سید عباس عراقچی، سخنگوی وزارت امورخارجه مورد سوال قرار گرفت و وی در پاسخ به پرسش خبرنگاری درباره اظهارات جک استراو، وزیر خارجه پیشین انگلیس درباره تمایل سفرش به تهران و اظهار امیدواری نسبت به بازگشایی سفارت دو کشور خاطرنشان کرد: هیچ درخواست رسمی برای سفر به تهران صورت نگرفته است. اظهارات منتشرشده در رسانهها درباره اظهارات ایشان کاملا گویاست. ما از اینکه آقای استراو و هر کس دیگری که علاقهمند به سفر به ایران باشد بتواند این سفر را انجام دهد خوشحال خواهیم بود. ملت ایران، ملت مهماننوازی هستند.
وی ادامه داد: درباره روابط ما با اتحادیه اروپا هم سیاست کلی ایران رفع تنشهای موجود و اعتمادسازی است که شامل دولت انگلیس هم خواهد شد.
عراقچی همچنین در خصوص این اظهار نظر وزیرخارجه اسبق بریتانیا که در مورد بازگشایی سفارتخانه انگلیس در تهران گفته بود مساله اصلی که آقای هیگ (ویلیام هیگ وزیر خارجه انگلیس) هم بر آن صراحت دارد، تضمین امنیت دیپلماتهای ما در صورت بازگشت به تهران است. روابط دو کشور بالاخره به سطح سابق بازخواهد گشت. وی با بیان اینکه طبعا مشکل خاصی برای بازگشایی سفارت ایران در لندن وجود ندارد، اضافه کرد: اینکه ایشان ابراز علاقه کردند که بین ایران و انگلیس و برای بهبود روابط اقدامی انجام دهند باید گفت اگر این اراده وجود دارد ایشان اول از لندن شروع کنند تا تهران. ما خواهان قطع رابطه نبودیم بلکه اقدام قطع ارتباط از طریق دولت انگلیس صورت گرفته و طبعا باید از آن ناحیه اقدامی برای رفع این مشکلات انجام شود.
البته لازم به ذکر است که جک استراو در مصاحبه روز دوشنبه خود به این موضوع هم اشاره کرد و گفت: من مطمئنم که اروپاییها اراده رسیدن به توافق را دارند و فکر میکنم این مساله در مورد جان کری (وزیر خارجه آمریکا) و آقای اوباما (رییسجمهور آمریکا) هم صدق میکند. جان کری در گذشته حرفهای بسیار جالبی درباره ایران زده، از جمله درباره حق این کشور برای غنیسازی اورانیوم. علاوه بر آن، کری و اوباما هیچکدام دینی به بنیامین نتانیاهو (نخست وزیر اسراییل) ندارند.
عراقچی در نشست خبری خود همچنین به سوالات دیگری هم پاسخ داد. وی درباره سفر احمدینژاد به بغداد اظهار داشت: رییسجمهور کشورمان بیش از یک سال پیش دعوتنامهای از جلال طالبانی رییسجمهور عراق برای سفر به این کشور دریافت کرد. این سفر رسمی و در چارچوب روابط دوجانبه به دلیل بیماری آقای طالبانی به تاخیر افتاد. دوستان عراقی اصرار داشتند که پیش از پایان دوره ریاستجمهوری احمدینژاد این سفر به میزبانی معاون رییسجمهور عراق که کفیل رییسجمهور نیز است، انجام شود.
سخنگوی وزارت امورخارجه ادامه داد: برنامهریزی برای این سفر در آخر هفته صورت گرفته و امیدواریم این سفر انجام شود.
عراقچی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر رایزنیهای ایران با مقامات جدید مصر خاطرنشان کرد: آقای صالحی رایزنیهایی را با سرپرست وزارت خارجه مصر، البرادعی معاون رییسجمهور موقت و همچنین بازیگران منطقهای انجام داد. در این زمینه سفر چند ساعتهای به ترکیه داشت و با وزیر خارجه این کشور مشورت و رایزنی کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد