26 - 05 - 2020
از صادرات نفت و گاز ایران دفاع می کنیم
گروه سیاسی- همانطور که پس از تصمیم دونالد ترامپ برای خروج از توافق هستهای با ایران اعلام شد، واشنگتن تحریمها علیه ایران را از سر میگیرد؛ تحریمهایی که قرار بود در بازههای زمانی ۹۰ و ۱۸۰ روزه دوباره اجرا شوند. طبق اعلام مقامهای دولت آمریکا، از امروز دولت ایران دیگر قادر به خرید دلار آمریکا نخواهد بود و تحریمها شامل صنایع و بخشی از تولیدات ایران خواهد شد. بر پایه آنچه وزارت خزانهداری آمریکا پیشتر اعلام کرده بود، قسمت نخست تحریمها علیه ایران که پیش از توافق هستهای نیز اجرا میشد، شامل بخشهای مختلف از جمله محدودیت دسترسی دولت ایران به دلار، تجارت طلا، خرید و دسترسی به شماری از فلزات مانند آلومینیوم و فولاد میشود. همزمان شماری از مجوزهای صادرشده از سوی دولت آمریکا پس از دستیابی به توافق هستهای، از جمله مجوز واردات اجناس ایرانی مانند فرش و مواد خوراکی به آمریکا و همچنین خرید هواپیماهای مسافربری و قطعات یدکی، بیاثر میشوند. مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا بامداد دوشنبه در آستانه اجرایی شدن اولین بسته تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران، به تکرار ادعاها علیه تهران پرداخت. خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از پمپئو نوشت: «تحریمهای جدید علیه ایران به صورت موشکافانه اجرا شده و تا زمانی که حکومت ایران تغییر رویه بدهد، پابرجا خواهند ماند.» خبرگزاری فرانسه هم نوشته پمپئو در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا تهران قادر خواهد بود تحریمها را دور بزند گفت: «ایالات متحده قصد دارد تحریمها را اجرا کند.»
ابراز تاسف عمیق موگرینی و ۳ کشور از تحریمهای مجدد آمریکا
این تحریمها در حالی از طرف آمریکا عملی میشود که کشورهای اروپایی، چین و روسیه همچنان از برجام به عنوان یکی از بهترین اسناد بینالمللی برای حل یک مساله از طریق دیپلماتیک یاد میکنند و خواستار اجرای آن هستند. از این رو اتحادیه اروپا همزمان با احیای تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران، از اجرایی شدن نسخه بهروز شده قوانین مسدودساز تحریمی، برای مقابله با این تحریمها، خبر داد. فدریکا موگرینی مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بیانیه مشترکی با وزیران خارجه سه کشور آلمان، فرانسه و انگلستان، ضمن ابراز تاسف از بازگشت تحریمهای آمریکا در پی خروج این کشور از توافق هستهای با ایران، برجام را «عنصری کلیدی برای معماری منع اشاعه هستهای در جهان» توصیف کرده و گفته است که انتظار میرود ایران به «اجرای کامل تعهدات هستهای خود ذیل توافق هستهای ادامه دهد.» این بیانیه با اشاره به اینکه رفع تحریمهای مرتبط با هستهای «جزیی اساسی از این توافق» بوده، میافزاید: «ما مصمم هستیم که از فعالان اقتصادی اروپایی که در حال انجام تجارت قانونی با ایران هستند... حفاظت کنیم. به همین دلیل است که نسخه بهروز شده قوانین مسدودساز اتحادیه اروپا اجرایی میشوند تا از شرکتهایی که در ایران تجارت قانونی انجام میدهند، در برابر آثار تحریمهای فراسرزمینی ایالات متحده محافظت کنند.» در ادامه این بیانیه آمده است: «اعضای باقیمانده برجام، متعهد شدهاند که از جمله، کانالهای مالی موثر با ایران و ادامه صادرات نفت و گاز ایران را حفظ کرده و تداوم بخشند. در این مساله، مانند دیگر موضوعات، کار ما ادامه دارد، از جمله با کشورهای ثالث علاقهمند به برجام و حفظ رابطه اقتصادی با ایران. در هفتههای آینده، این تلاشها، در سطح وزرا مورد ارزیابی قرار گرفته و تشدید میشوند.»
در پایان بیانیه بار دیگر عنوان شده است که «حفظ این توافق هستهای با ایران، مساله احترام به توافقنامههای بینالمللی و مساله امنیت بینالمللی است.»
اما با وجود حمایت اتحادیه اروپا مقامات دولت ترامپ و تندروهای ضدایرانی در واشنگتن همچنان معتقدند که تحریمها فشار بیشتری بر جمهوری اسلامی وارد و رژیم ایران را تضعیف خواهد کرد. ترامپ در آخر هفته، به اعتراضات اقتصادی در ایران اشاره کرد و وضعیت بد سیاسی ایران را با تصمیمش برای بازگرداندن تحریمها مرتبط دانست. ترامپ معتقد است این آشوب به او کمک خواهد کرد تا برای توافق جدیدی با ایران مذاکره کند. با این حال تحلیلگران در این باره تردیدهایی دارند. به گفته روزنامه واشنگتنپست علیرغم دشواریهای فزایندهای که نظام ایران با آنها مواجه است، این نظام در آستانه ترک برداشتن نیست. کارشناسان میگویند اثر تحریمهایی که اکنون اعمال میشوند از اثر تحریمهای قبل از امضای برجام کمتر است. در حالی که ممکن است شرکای اروپایی از روی اکراه با فشار کاخ سفید همراه شوند، مشتریان عمده نفت ایران، مانند چین و هند، ممکن است به آسانی با آمریکا همراه نشوند. با وجود تحرکات آمریکا برای به صفر رساندن فروش نفت ایران تا ماه نوامبر، چین اعلام کرده که احتمالا خرید نفت از ایران را ادامه خواهد داد. علاوه بر این، پکن از طریق پروژه جهانی «یک کمربند یک جاده» دنبال گسترش همکاریهایش با ایران است. تعامل چین با ایران، ممکن است راه را برای دیگران جهت تعامل با ایران هموار کند. امری که کارزار جدید فشار آمریکا علیه ایران را تضعیف خواهد کرد.
چه کسی باور میکند آمریکا برای مذاکره جدی است؟
وزیر امور خارجه تاکید کرد: ما هیچگاه میز مذاکره را ترک نکرده بودیم و این طرف مقابل بود که پای میز مذاکره با ما آمد چون به این نتیجه رسید فشار تبلیغاتی و فشار به مردم ایران نمیتواند سیاستهای جمهوری اسلامی را عوض کند.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه هم در مراسم روز خبرنگار با تاکید بر اینکه توجه داشته باشید که ما پای میز مذاکره با دنیا نرفتیم، گفت: ما هیچگاه میز مذاکره را ترک نکرده بودیم و این طرف مقابل بود که پای میز مذاکره با ما آمد چون به این نتیجه رسید فشار تبلیغاتی و فشار به مردم ایران نمیتواند سیاستهای جمهوری اسلامی را عوض کند. بله میتواند مردم را دچار سختی کند و این وظیفه ماست که به عنوان دولت فشارها را کم کنیم نه اینکه عامل افزایش فشار باشیم.
ظریف گفت: وظیفه سیاست خارجی است باری از روی دوش مردم بردارد ولی این فشارها وجود داشت. امروز یا هر روزی که آمریکا در مورد سیاستهای ضدایرانی خود صحبت میکند درست است که در مقطع حساس هستیم ولی همه دنیا اعلام کردند با این سیاستها همراهی ندارد. ممکن است قلدری و توان اقتصادی و فشار سیاسی باعث اختلال شود ولی آمریکا در دنیا منزوی است. رییس دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه امروز هر جا برویم صحبت از انزوای ایران نمیکنند بلکه از انزوای ترامپ، نتانیاهو و بن سلمان حرف میزنند، اظهار داشت: این سه نفر، سه نمودار سرکوب، خشونت و بیاعتمادی در دنیا هستند. کسی که نخستوزیر کشوری را در کشورش زندانی میکند، کسی که همه قراردادهای بینالمللی را زیر پا میگذارد، قراردادهای نفتا، تیتیپی و پاریس را زیر پا میگذارد و نخستوزیر رژیم غاصبی که حقوق مردم فلسطین را روزانه زیر پا میگذارد. ظریف ادامه داد: درست است که اینها قدرت و فشار سیاسی، اقتصادی و روانی و... دارند اما از این مقطع حساس کنونی مانند مقاطع حساس قبلی عبور میکنیم چراکه سختتر از مقاطع قبل نیست چون قبلا تمام دنیا علیه ما بود اما الان دو سه کشور و یک رژیم غاصب است.
وی با اشاره به فضاسازیها علیه ایران تصریح کرد: چرا فضایی ساخته میشود تا دنیا را علیه ما بسازند؟ چون اهمیت فضای دیپلماسی عمومی و غلبه بر قلبها و افکار را میفهمند. میلیونها دلار خرج میکنند تا وضعیت فضاحتآمیز خود را به شکل دیگری نشان دهند. پمپئو جلسهای با ادعای دیدار با ایرانیان میگذارد که خود آمریکاییها میگویند ۸۰ درصد آنها آمریکایی هستند و حتی حفظ ظاهر هم نتوانستند بکنند.
وزیر امور خارجه افزود: ببینید چرا تلاش میکنند تا بگویند با مردم ایران رابطه دارند؟ اگر رابطه دارید چرا اولین تحریمی که بازگرداندید هواپیما بود؟ آنها هرچه توانستند و میخواستند، کردند و بیشتر از این نمیتوانند کاری بکنند. آمریکایی که سروصدا میکنند و نتانیاهوی شعبدهباز که پیام فضایی در یوتیوب میفرستد و اشک تمساح میریزد، چرا اولین چیزی که منتفی کردید فروش هواپیما به ایران بود؟ مگر قرار بود چه شود؟ مگر جز این است که هواپیما را مردم استفاده میکردند؟ چرا وقتی ایتیآر هواپیما به ما داد، گفتند قطعات به ایران ندهید. ظریف با بیان اینکه تمام تلاش آمریکا و اسراییل بازی روانی است، خاطرنشان کرد: همین یک سوال را پمپئو و ترامپ جواب دهند که چرا قبل از تحریم طلا و فلزات گرانبها و خودرو، فروش هواپیما و قطعات آن را لغو کردند؟
وی با بیان اینکه آنچه مهم است این است که با چشم باز نسبت به این واقعیات حرکت کنیم، ابراز داشت: حرکت طرف مقابل برای التهاب روانی است. در برخی از موارد تقصیر خودمان است که آنها توانستهاند یک فضاسازی روانی کنند و این فضا بر بازار اثر گذاشته مگر نه این واقعیات کنونی سال قبل هم بود که با وجودش رشد بالای ۱۰ درصد و تورم زیر ۱۰ درصد داشتیم. این دیپلمات ارشد کشورمان اضافه کرد: ما ماه گذشته بالای دو میلیون و نیم بشکه نفت فروختیم. چه شد التهاب فضای روانی بر ما اثر گذاشت؟ فضای کشور هم بیاشکال نیست ولی برخی از ما به این فضای سیاسی و روانی دامن زدیم. مگر نه چه کسی باور میکند ترامپ برای مذاکره جدی است؟
وزیر امور خارجه کشورمان افزود: حفظ احترام و ارزش به نظر مردم و پاسخگو بودن به مردم و رعایت حقوق بشر مردم و بهبود معیشت مردم و نگران بودن برای نگرانی مردم یک ادعای تجملاتی برای ما نیست. اینها ضرورت امنیت ملی ماست. باید باور کنیم که درست است. امروز برای اولین بار اجماع جهانی به نفع ماست ولی آنچه مهم است اینکه در گذشته همواره این اجماع جهانی علیه ما بود. آنچه ما را پیروز کرد و از مقاطع حساس کنونی قبلی گذراند مردم ما بودند. ظریف ادامه داد: مقام معظم رهبری در مذاکرات برجام فرمودند اگر آمریکا درست فتار کرد این موضوع زمینهای برای مذاکره درخصوص مسایل دیگر شد. برجامی که ۱۲ سال برای آن مذاکره شد و دو سال آن مذاکرات مستقیم بود. باید در گینس ثبت شود که وزیر خارجه آمریکا ۱۸ روز در یک مکان باقی ماند و در هتل ما برای توافق نشست. این علامت قدرت ماست. ما دو سال مذاکره کردیم. ساعتها مذاکره کردیم. طولانیتریان مذاکره. وزیر خارجه آمریکا با ما بود که ۹ ساعت مذاکره بدون توقف از ساعت ۹ شب تا ۶ صبح انجام شد. شاید مذاکرات ما در تاریخ بیسابقه باشد. برای کلمه به کلمه مذاکره شده ولی ترامپ میگوید باطل. با این آدم میشود مذاکره کرد؟
وی با تاکید بر اینکه ما نشان دادیم طرفدار مذاکره هستیم، اظهار داشت: شما هم نشان دهید مذاکره با شما ارزش وقتگذاری دارد. مذاکرهای شد که مردم جهان قبول دارند و قبل از خروج برجام، ۶۰ درصد مردم آمریکا در نظرسنجی نشان دادند از آن حمایت کردند و نزدیک ۱۸۰ و خردهای کشور از آن حمایت میکنند. رییس دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه با این سابقه ادعای مذاکره میکنید تصریح کرد: حتما مردم نمیپذیرند و حتما رسانه در این فضاسازی نقش اولیه در شکلدهی به افکارعمومی بیبدیل است. قدرت خودتان را به عنوان رسانه کم نگیرید. البته قدرت، مسوولیت میآورد.
ظریف افزود: در این برهه حساس همه ما در یک کشتی نشستهایم. شعار نمیدهم اما امروز جناح راست و چپ و میانه و خط و بیخط در کشور نداریم. امروز در کشور اقوام و اقلیتها را نداریم. گویشهای مختلف را نداریم. امروز موافق و مخالف نظام را نداریم. آنچه اسراییل بر نابودی آن کمر بسته و ناپختگان همسایه ایران به فکر آن افتادهاند موجودیت کشور ایران است و یقین دارم مردم ایران در مقطع کنونی که دنیا پشتما ایستاده موفق میشوند. وزیر امور خارجه کشورمان اضافه کرد: البته ما به دنیا اتکا نمیکنیم و عامل قدرت ما عدم اتکا به دنیا و اتکا به مردم است. وی تاکید کرد: ارزش مردم را فراموش نکنید و آگاهی دادن واقعی به مردم و نشان دادن واقعیات کشور را فراموش نکنید؛ سیاهنمایی و ناامید کردن مردم ایران را کنار بگذارید. واقعا کشور ما در شرایط خوبی است. اجازه ندهید فضای بحرانی از شرایط خوب کشور بسازند.
ظریف با بیان اینکه یقین دارم شرایط بسیار بسیار سختتری را گذراندهایم، گفت: شرایط کنونی ما در برابر قبلیها عالی است به شرط اینکه با هم کار کنیم. وی گفت: التهابات بازار ارزی در رسانه شکل گرفت و در فضای مجازی شکل گرفت. با قیمتهای عجیب و غریب نجومی دلار، معامله صورت نگرفت بلکه در فضای افکار شکل گرفته است نه در واقعیت روی زمین. من اقتصاد نمیدانم ولی واقعیت روی زمین یعنی میزان صادرات و درآمد ارزی ما از صادرات به مراتب بیشتر از کل نیاز واقعی و غیرواقعی ماست حتی کالاهای لوکس. آنچه باعث شد این التهابات ایجاد شود، عدم اطمینان به آینده است. اینکه مردم فکر میکنند باید جنس را نگه دارند، سیاست آمریکا بود. یک روز میگوید میخواهیم مذاکره کنیم یک روز میگوید کاری میکنیم با شما که کل عالم ندیده باشد. این برای بازی با افکار عمومی است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد