20 - 03 - 2020
از مسمومیت با «استامینوفن» تا خفگی با «گل آپارتمانی»
رییس مرکز تحقیقات مسمومیتهای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به مهمترین دلایل بروز مسمومیت در جامعه، مسمومیتهای دارویی را شایعترین مسمومیت در دنیا خواند.
به گزارش ایسنا، هاله طالایی با بیان اینکه مرکز تحقیقات مسمومین در زمینه ارائه استراتژی و فعالیتهای تحقیقاتی و پژوهشی مرتبط با کنترل مسمومیت و درمانهای جدید فعالیت میکند، اظهار کرد: تحقیقات اخیر این مرکز در رابطه با مسمومیت از طریق قرص برنج و ناخالصی برخی مواد موجود در عطاریها انجام شده تا بتوان راهکارهایی برای کاهش آمار مرگ و میر ناشی از این مسمومیتها ارائه کرد.
او با بیان اینکه مسمومیت دارویی شایعترین مسمومیت در جهان است، گفت: در ایران نیز ۷۰ درصد مسمومیتها، دارویی است.
طالایی ضمن اینکه مسمومیت دارویی با الکل را از شایعترین مسمومیتها در جهان عنوان کرد: در ایران مسمومیت با مواد مخدر، اوپیوئیدها و داروهای روانگردان و اکستازیها از شایعترینها هستند. همچنین مسمومیت با استامینوفن، خوابآورها و ضددردها مثل بنزودیازپینها، ارگانو فسفرها، قرص برنج و ضدافسردگیها هم از دیگر مسمومیتهای دارویی شایع رایج است.
او در ادامه با تاکید بر اینکه حتما دوز مصرفی داروی استامینوفن باید با وزن و سن کودک تعیین شود، اظهار کرد: برخلاف تصور عموم، مسمومیت کودکان با استامینوفن نیز به صورت شایع دیده میشود. بنابراین پیشنهاد میشود که زمان مصرف داروی کودکان حتما یادداشت شود تا از مصرف دوز اضافی به کودکان جلوگیری شود یا به عنوان نمونه گاه دیده شده که حتی بزرگسالان در زمان سرماخوردگی استامینوفن و ادلت کلد را با هم مصرف میکنند در حالی که ادلت کلد ۳۲۵ میلی استامینوفن دارد و مصرف همزمان این دو دارو مسمومیت کبدی ایجاد میکند.
طالایی با اشاره به سایر نمونههای مسمومیت در کودکان عنوان کرد: مسمومیت با مواد شوینده شیمیایی، لاک پاک کن یا مواد آرایشی، ژلها و سایر محصولات مشابه از دیگر موارد ایجاد مسمومیت در کودکان است که باید به آن توجه شود.
او با تاکید بر مسمومیت با انواع گیاهان آپارتمانی در کودکان، اظهار کرد: به عنوان نمونه خوردن گل نرگس به شدت سمی بوده و باید از دسترس کودکان دور نگه داشته شود. از دیگر گیاهان سمی آپارتمانی میتوان به خرزهره، دیفن باخیا یا شوکران اشاره کرد که تماس با شیره سمی آنها میتواند خارش و سوزش و حتی خفگی یا آسیب گوارشی ایجاد کند.
طالایی با اشاره به مسمومیت با باتری به عنوان یکی از خطرناکترین مسمومیتها در کودکان، اظهار کرد: سرب موجود در باتریها عامل ایجاد مسمومیت مزمن است. بنابراین اسباببازیهای باتریدار یا کنترلهای راه دور و سایر ابزار حاوی باتری باید از دسترس کودکان دور نگه داشته شود.
او در ادامه با اشاره به مسمومیت با نفت و مواد شیمیایی شوینده به عنوان یکی از مسمومیتهای رایج، عنوان کرد: در این موارد نباید کودک را وادار به استفراغ کنیم چراکه عوارض آن شدیدتر و خطرناکتر خواهد بود. بنابراین به خانوادهها توصیه میشود که در زمان بروز مسمومیت و به محض بلعیدن مواد غیرخوراکی با مرکز اورژانس ۱۱۵ یا مرکز کنترل مسمومیتها با شماره تلفن ۱۴۹۰ تماس بگیرند؛ چراکه این مراکز در سراسر کشور فعال بوده و توصیههای تخصصی برای درمان و کاهش عوارض مسمومیت را به خانواده ارائه میکنند.
رییس مرکز تحقیقات مسمومین دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در خاتمه با اشاره به انجام یک کار تحقیقاتی به روی هشت هزار مورد مسمومیت از طریق خودکشی طی ۱۰ سال در بیمارستان لقمان، عنوان کرد: بر اساس نتایج این تحقیق، مشخص شد که بیشترین علت خودکشی در جوانان ۲۰ تا ۴۰ سال، در رابطه با مسائل عاطفی و ازدواج و عدم تجانس خانوادگی بوده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد