20 - 12 - 2022
از کالاهای اساسی یارانهای خبری نیست
گروه بازرگانی – انگار امسال حال و هوای عید زودتر به بازار آمده است، جنب و جوش مردم در خیابانها و مراکز خرید حاکی از این است که خریدهای اسفندماه را جلو انداختهاند و احتمالا یکی از دلایل این امر نگرانی از افزایش قیمتها طی همین دو ماه باقیمانده تا پایان سال است. این روزها با هر کس که صحبت میکنی حرف به بازار و گرانی و تلاطمات قیمت و گاهی هم کمیاب شدن برخی کالاها میرسد. در همین ۱۰ روز اخیر بازار کالاهای مصرفی با گرانی چای و وفور برنج خارجی و کمیاب شدن صابون گلنار و پودرهای شوینده مواجه بود. کاهش تولید محصولات لبنی و کمیاب شدن برخی محصولات کمچرب هم جای خود دارد.
کالاهای یارانهای
با وجود اینکه مسوولان بهطور مداوم خبر از کافی بودن ذخایر کالاهای اساسی و نبودن کمبود در این زمینه میدهد، باز هم صحبتهایی از تخصیص کارت اعتباری به افراد کمدرآمد جامعه برای تامین کالاهای اساسی میشود. در این زمینه مدیرکل تامین، توزیع و تنظیم بازار وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: تاکنون هیچگونه مذاکرهای برای اختصاص کالاهای اساسی یارانهای به اقشار کمدرآمد با وزارت صنعت، معدن و تجارت صورت نگرفته و از این طرح بیاطلاعیم.
علیاکبر پورکاوه افزود: در جلسات کارشناسی تنظیم بازار دولت، مدیران معاونت بازرگانی داخلی حضور دارند و بر این اساس، هنوز هیچ مذاکرهای صورت نگرفته است.
وی تصریح کرد: ذخایر کالایی البته در وضعیت بسیار مطلوبی بهسر میبرد و کمبود کالایی احساس نمیشود به نحوی که تا نیمه اول سال ۹۲، هیچگونه نگرانی برای تامین کالاهای مورد نیاز مردم نداریم و کالا به اندازه کافی ذخیرهسازی شده است.
به گفته پورکاوه، به نظر میرسد شناسایی دو دهک پایینی جامعه کار دشواری باشد و در صورت انجام نیز، کار شناسایی زمانبر خواهد بود.
دولت و مجلس در جلسات شبانه خود که به تازگی داشتهاند تصمیم بر این گرفتهاند که کارت اعتباری در اختیار افراد کمدرآمد قرار دهند. گمانهزنیها مبنی بر این است که این کارت اعتباری برای تامین کالاهای اساسی، سوخت، آب و برق باشد.
دلالبازی ممنوع
در همین حال نگرانی از تخلفات و گرانفروشیهای شب عید هم ادامه دارد.
معاون بازرسی و رسیدگی به تخلفات سازمان حمایت در این زمینه اظهار داشت: سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان برنامه ویژهای برای نظارت بر بازار شب عید دارد و عید امسال شاهد توزیع مطمئن کالاهای مورد نیاز مردم در کشور هستیم.
مجتبی فراهانی افزود: با توجه به اینکه امسال، بازار ارز با نوسان روبهرو شده و حساسیتهای موجود در اینباره افزایش یافته است از این رو تشدید بازرسی و نظارتها از اولویتهای اصلی سازمان حمایت در کنترل و تنظیم بازار شب عید بهشمار میرود.
وی تصریح کرد: برای این منظور همانند سالهای گذشته با معاونان بازرسی سازمانهای صنعت، معدن و تجارت استانهای سراسر کشور جلسات توجیهی برگزار شده و در این راستا یک بسته بازرسی و نظارتی نیز تهیه شده است. همچنین از دیگر اولویتهای اصلی سازمان حمایت تنظیم بازار کالاهای اساسی است که در این مورد نیز از مبدا تا شبکههای مویرگی تمامی این اقلام کنترل میشوند.
فراهانی با اشاره به اینکه پوشاک از اولویتهای نظارتی امسال بازرسان خواهد بود، افزود: علاوه بر اینکه تعداد زیادی از غرفههای نمایشگاههای عرضه مستقیم کالا به صنوف پوشاک اختصاص خواهد یافت. برخی از واحدهای صنفی نیز به انتخاب خود اتحادیه پوشاک و با نصب تابلوهای مشخصشدهای اقدام به فروش ویژه خواهند کرد که البته نظارتها بر تمام آنها صورت خواهد گرفت.
معاون سازمان حمایت با اشاره به برگزاری نمایشگاههای بهاره در روزهای پایانی سال در سراسر کشور گفت: نمایندگان سازمان حمایت و سازمان تعزیرات حکومتی در این نمایشگاهها حضور داشته و به شکایتها رسیدگی خواهند کرد و در صورت مشاهده هرگونه تخلف با متخلفان برخورد میشود.
فراهانی در مورد میوه و ترهبار شب عید تصریح کرد: منتظر اقدامات توسعه بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت هستیم تا پس از تعریف شبکههای مربوطه بسته نظارتی مربوط به میوه که آماده شده است به اجرا درآید.
وی تاکید کرد: امسال سازمان حمایت اجازه نخواهد داد تا دلالبازی در بازار اقلام اساسی و مورد نیاز مردم صورت گیرد.
به گفته این مقام مسوول، علاوه بر بازرسیهای مستقل این سازمان، بازرسی و نظارتهای مشترکی نیز با همکاری اتحادیهها و مجامع صنفی صورت خواهد گرفت.
حذف پودر شوینده آنزیمدار
رییس سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان در مورد وضعیت عرضه و قیمت پودر شوینده گفت: حوزه تولید مواد شوینده در ماههای گذشته برای تامین مواد اولیه به لحاظ تغییرات نرخ ارز و چگونگی عرضه مواد اولیه در بورس دچار مشکلات متعددی بود.
وی با بیان اینکه رفع مشکلات از سر راه تولید و عرضه در دستور کارگروه تنظیم بازار قرار گرفته است، عنوان کرد: براساس تصمیمات صورت گرفته قرار شد مواد اولیه خارج از حوزه بورس عرضه و همچنین کمکهایی برای تولید مستمر ارایه شود با این شرط که تولیدکنندگان تنظیم بازار را نیز عهدهدار شوند.
تقوی میگوید که وضعیت تولید مواد شوینده در سه هفته گذشته رضایتبخش بوده و تولید از هفتهای چهار هزار و ۹۰۰ تن به ۹ هزار تن رسیده است.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: در شرایط فعلی ملاحظاتی برای تولید پودرهای شوینده آنزیمدار در نظر گرفتهایم به این نحو که برای جلوگیری از این مساله که تولید این نوع پودر بهانهای برای افزایش قیمت برخی میشود، فعلا تولید آن متوقف شده و فقط پودرهای شوینده دستی و ماشینی ساده تولید و عرضه میشود.
وی گفت که هماکنون مواد شوینده به ویژه انواع پودرهای دستی و ماشینی در قریب به اتفاق فروشگاهها در سطح کشور در حال عرضه است و از این جهت مشکلی وجود ندارد.
تقوی عنوان کرد: نحوه قیمتگذاری پودرها نیز با نظارت سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان و توسط ستاد تنظیم بازار صورت گرفته است.
وی در مورد اینکه چرا هماکنون برخی برندهای معروف تولید پودر شوینده در فروشگاههای بزرگ و زنجیرهای و مراکز فروش در سطح خردهفروشی مشاهده نمیشود، گفت: جریانات تولید در طول هر هفته یا هر ماه به دلایل مختلف افت و خیز دارد و ممکن است قدری آمار تولید آنها در نوسان باشد اما این روند موقتی است و تولیدکنندگان این موضوع را جبران میکنند.
وی تاکید کرد: در مجموع باید گفت که تولیدات مواد شوینده به ویژه انواع پودر در هفتههای اخیر رو به رشد بوده و به تامین نیاز مردم و تنظیم بازار کمک کرده است.
بازار برنج مشکل ندارد
رییس سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان با بیان این مطلب که در زمان حاضر بازار برنج با مشکل چندانی مواجه نیست و توزیع فقط یک نوع برنج خارجی (هندی) دچار مشکل شده است، گفت: موضوع کمبود برنج خارجی که این روزها بر سر زبان عدهای افتاده، باعث سوءاستفاده خیلیها از بازار شده است.
وی همچنین درباره شبهه دخالت برخی تجار هندی در بازار برنج ایران مبنی بر مصرف بیشتر این نوع برنج گفت: بهطور طبیعی تولیدکنندگان و واردکنندگان به دنبال تبلیغ محصولات خود به هر روشی هستند اما این سازمان با دقت این رفتارها را زیر نظر داشته و بازار را کنترل میکند.
تقوی ادامه داد: با توجه به اینکه از نظر تولید برنج با مشکل خاصی مواجه نیستیم و در مدت ۹ ماه ۹ هزار تن برنج نیز وارد کشور شده است، افزود: بنا بر این به میزان مصرف مورد نیاز برنج موجود است و مشکلی در این خصوص وجود ندارد.
وی گفت که به لحاظ پخت آسان برنج هندی بسیاری وارد بازار این نوع برنج شدهاند و آن را به بازار تحمیل میکنند.
معاون وزیر صنعت با تصریح اینکه در جلسات مختلف تنظیم بازار به موضوع برنج هندی پرداخته شده است، افزود: مهم این است که هماکنون درخصوص بازار برنج با مشکل خاصی مواجه نیستیم و از نظر قیمتها هم تغییر غیرمعقولی را شاهد نبودهایم.
وی با انتقاد از تاکیدات برخی در مورد مصرف برنج هندی توسط عدهای گفت: باید روی الگوی درست مصرف برنج بیشتر کار شود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد