10 - 12 - 2023
استارت منفی در شروع هفته
«جهانصنعت»- شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات شنبه با کاهش ۱۰ هزار واحدی همراه شد. بورس اوراق بهادار تهران دیروز در یک روند کاهشی قرار گرفت. شاخص کل در پایان معاملات ۱۰ هزار واحد کاهش یافت و به رقم ۲ میلیون و ۱۶۱ هزار و ۲۲ واحد رسید، همچنین شاخص هموزن با کاهش ۲ هزار و ۶۳۶ واحد به رقم ۷۴۴ هزار و ۶۵۹ واحد رسید. ارزش بازار که ناشی از ارزش روز ۶۰۰ شرکت بورسی است به بیش از ۷ میلیون و ۵۰۸ هزار میلیارد تومان رسید. معاملهگران دیروز بیش از ۱/۷ میلیارد سهام و اوراق مالی در قالب ۴۰۱ هزار فقره معامله و به ارزش ۵ هزار و ۹۳ میلیارد تومان داد و ستد کردند.
همه شاخصهای بورس دیروز قرمز شدند، اما میزان کاهشها زیر یک درصد بود. شاخص کل و شاخص قیمت با معیار وزنی- ارزشی ۴۶/۰ درصد کاهش یافتند. این دو شاخص با معیار هموزن ۳۵/۰ درصد افت کردند. شاخص آزاد شناور ۵۵/۰ درصد کاهش یافت، شاخص بازار اول بورس ۶۳/۰ درصد کاهش یافت و شاخص بازار دوم بورس ۲۶/۰ درصد افت کرد. دیروز نماد پتروشیمی جم، بیشترین اثر افزایشی در شاخص بورس را داشته و برعکس نمادهای فولاد مبارکه، شستا، کشتیرانی، ایرانخودرو، پتروشیمی خلیجفارس و مپنا بیشترین اثر کاهشی بر شاخص بورس را از خود بر جای گذاشتند. در فرابورس ایران دیروز وضعیت رو به رشد بود، بهگونهای که شاخص کل در پایان معاملات با ۳۳ درصد افزایش به رقم ۲۶ هزار و ۲۳۰ واحد رسید. ارزش بازار اول و دوم فرابورس به بیش از یک میلیون و ۴۹۰ هزار میلیارد تومان رسید. ارزش بازار پایه فرابورس ۳۹۹ هزار میلیارد تومان شد. معاملهگران دیروز بیش از ۱/۶ میلیارد سهام و اوراق مالی در قالب ۲۶۷ هزار معامله و به ارزش ۴ هزار و ۴۸۸ میلیارد تومان داد و ستد کردند. شاخص کل و شاخص قیمت فرابورس دیروز ۱۳/۰ درصد رشد کرد، اما این دو شاخص با معیار هموزن ۲۸/۰ درصد افزایش یافتند. شاخص بازار اول فرابورس ۱۹/۰ درصد رشد کرد، اما شاخص بازار دوم فرابورس ۱۱/۰ درصد کاهش یافت. دیروز نمادهای سنگآهن گهرزمین، انتخاب الکترونیک و صبا فولاد خلیجفارس بیشترین اثر افزایشی در شاخص فرابورس را داشتند و نمادهای آریا ساسول، فولاد هرمزگان، پتروشیمی زاگرس، ایرانخودرو دیزل بیشترین اثر کاهشی در شاخص فرابورس را داشتهاند. براساس اعلام سازمان برنامه و بودجه، دولت امسال ۴ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان از محل مولدسازی داراییها درآمد کسب کرده که صرف اجرای پروژههای عمرانی نیمهتمام میشود و طبق اعلام مقامات دولتی مولدسازی داراییها از طریق بازار سرمایه انجام میشود. یکی از زمینههای تامین مالی دولت از طریق واگذاری داراییهای دولت در بازار سرمایه است و شرکتهای بورسی هم میتوانند از طریق بازار سرمایه اقدام به تامین مالی کنند.
تحلیل بازار شنبه
بورس تهران دیروز شاهد روندی کاملا متفاوت با مسیر هفته گذشته بود، به نحوی که نماگرهای کل و هموزن منفی شدند و خروج پول حقیقی رقم خورد، با این حال، حجم و ارزش معاملات خرد در منطقه خوبی قرار داشت و نوید پویایی بازار را میداد. بازار سهام دیروز با ریزش ۱۰ هزار واحدی شاخص کل بورس روبهرو شد و به این ترتیب، هفته را با عقبگرد ملموس آغاز کرد. کاهش ۴۶/۰ درصدی شاخص کل بورس در حالی رقم خورد که دومین هفته آذرماه برای معاملهگران خوشیمن بود و آنها را نسبت به بهبود وضعیت بازار سهام، امیدوار کرده بود. همزمان با قرار گرفتن نماگر بورس روی سطح دو میلیون و ۱۶۱ هزار و ۲۲ واحد، شاخص هموزن هم با عقبگرد دو هزار و ۶۳۷ واحدی، معادل ۳۵/۰ درصد پایین رفت و در سطح ۷۴۴ هزار و ۶۵۸ واحد متوقف شد، این در حالی بود که شاخص کل فرابورس دیروز مسیری متفاوت را پیمود و با ۳۳ واحد افزایش، رشد خفیفی را تجربه کرد و به پله ۲۶ هزار و ۲۳۰ واحد رسید.
دیروز نماد جم، ۱۰۴۱ واحد شاخص کل بورس را بالا برد، اما از پس منفیها برنیامد تا نمادهای فولاد، شستا، حکشتی، خودرو، فارس و رمپنا، شاخص کل بورس را در محدوده قرمز قرار دهند. دیروز همچنین خگستر، فولاد، ثشاهد، شستا، ذوب، خودرو و حکشتی، پرتراکنشترین نمادهای بورسی بودند. در سمت دیگر بازار، کگهر، انتخاب و فصبا، شاخص کل فرابورس را بالا کشیدند. در مقابل، آریا، هرمز، زاگرس و خاور، بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص کل این بازار داشتند، در همین حال، فصبا، کمرجان، کرومیت، وسپهر، خاور، نطرین و غدانه، پرتراکنشترین نمادهای فرابورسی بودند.
حجم و ارزش معاملات خرد
دیروز با وجود جو منفی بازار حجم معاملات خرد سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی بالا بود و به ۱۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون برگه سهم رسید که با ارزش ۶ هزار و ۶۳۹ میلیارد تومان معامله شد.
روز گذشته بازار سهام شاهد خروج ۲۲۵ میلیارد تومان پول حقیقی بود. همین روند در صندوقهای درآمد ثابت جریان داشت و ۳۰۴ میلیارد تومان پول حقیقی (تا زمان نگارش این گزارش) از صندوقهای سرمایهگذاری درآمد ثابت خارج شد.
سایه روشنهای تجدید ارزیابیها
احسان ذاکرنیا* – اخبار این روزها مبنی بر تجدید ارزیابی شرکتها باعث شد بازار سرمایه روزهای سبزی را سپری کند. نکتهای که باید به آن توجه داشت این است که در قوانین سابق شرکتها مصوباتی وجود داشت که شرکتها هر ۵ سال یکبار امکان تجدید ارزیابی داراییها و افزایش سرمایه از این محل را داشتند، مشروط بر اینکه ظرف یک سال آن را به حساب سرمایه منتقل کنند. به نظر میرسد ماهیت بازار بر این است که تجدید ارزیابی با دفعات قبل تفاوت داشته باشد و امتیازات تازهای برای بازار سرمایه در نظر گرفته شود. موضوعی که باید در نظر گرفت این است که تجدید ارزیابی داراییها و افزایش سرمایه از محل آن میتواند از زوایایی صورت مالی شرکتها را تحت تاثیر قرار دهد که یکی از آنها مربوط به مالیاتی است که ۵ سال یکبار دریافت میشد، اما هماکنون به نظر میرسد امتیاز ویژهای به شرط شفافسازی برای مالیاتها در نظر گرفته شده است. اگر داراییهایی که تجدید ارزیابی بر آنها اتفاق میافتد استهلاکناپذیر باشند، هزینه استهلاک برای سال مالی آینده آن شرکت تحت تاثیر قرار نمیگیرد، اما اگر داراییها استهلاکپذیر باشند، میتواند بر سودآوری شرکت تاثیر منفی بگذارد. افزایش سرمایه اختیار طبقاتی است که شرکتها میتوانند از محل آن تجدید ارزیابی انجام دهند که میتواند اتفاق مثبتی برای شرکتها از زاویههای مختلف باشد. اصلاح ساختار مالی شرکتها و خروج شرکتهایی که مشمول ماده ۱۴۱ شدند سبب شد تا بتوانند از محل تجدید ارزیابی خروج پیدا کنند، همچنین ظرفیت بدهی و تامین مالی شرکتها اتفاقی از نوع حسابداری است که نقدینگی را به شرکت وارد نمیکند، اما باعث میشود ارزش دارایی شرکتها در اقتصاد تورمی مانند ایران بهروزرسانی شود.
* فعال بازار سرمایه
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد