6 - 06 - 2024
استقبال بازار سرمایه از انتخابات
«جهانصنعت»- بازار سرمایه در خردادماه تا حدودی از روند منفیهای سنگین اردیبهشتماه خارج شده است. به نظر میرسد احتمالا فضای انتخابات بتواند تا حدودی بازار را امیدوار کند. البته این امیدواری مطلق نخواهد بود و فضای بازار ممکن است در روزهای آینده در میانه نوعی سردرگمی قرار بگیرد. به نظر میرسد اردیبهشت ماه به طور سنتی برای بورس ایران تبدیل به ماه منفیهای سنگین شده است؛ اتفاقی که هم در سال 1402 و هم در سال 1403 رخ داد. در این مدت اگرچه بازارساز محدود کردن دامنه نوسان- به علت بروز نااطمینانیهای رخ داده هفتههای اخیر- را در دستور کار قرار داد اما این اقدام هم مانع ریزشهای بیشتر بورس نشد. با این وجود از همین حالا و در فضای رقابتهای انتخاباتی وعده و وعیدهای بورسی آغاز شده و به نظر میرسد در روزهای آینده شدت هم خواهد گرفت. در روزهای اخیر به طور مشخص یکی از نامزدها در پاسخ به سوال یکی از فعالان بازار سرمایه به بیان راهکارهایی برای خروج بورس از وضعیت ناخوشایند فعلی پرداخت و بر عدم مداخله دولت در برخی حوزهها مثل نرخهای انرژی، عوارض صادراتی و… تاکید کرد. از آنجایی که امروز بورس ذینفعان مهم و قابل توجهی دارد بعید است نامزدهای نهایی به سادگی از کنار بازار سرمایه عبور کنند. در حال حاضر به نظر میرسد بازار سرمایه برای پیدا کردن جهت آتی خود در انتظار برگزاری انتخابات ریاست جمهوری است. البته اینکه درنهایت چه کسی پیروز میدان انتخابات باشد تاثیر خود را بر کلیت بازار خواهد گذاشت اما از الان بازار به استقبال انتخابات رفته است. «جهانصنعت» در گفتوگو با یک کارشناس بازار سرمایه به بررسی آثار وعدههای بورسی بر فضای بازار سرمایه پرداخته است.
اهمیت دو انتخابات بر بازار سرمایه ایران
مریم محبی کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه در گفتوگو با «جهانصنعت» اظهار کرد: از 50میلیون سهامداری که در کشور داریم، تعداد بسیار زیادی به خاطر سهام عدالت در این بازار حضور دارند. جامعه فعال بورسی زیاد نیست و شاید به 2 تا 3میلیون نفر برسد اما این جامعه فعال بورسی از نظر دانش یک سطح از عموم جامعه بالاتر است. او بیام کرد: وعدههای بورسی را قبلا هم تجربه داشتیم. در سال 1400 برخی نامزدها میگفتند که مشکل بورس را ظرف سه روز حل میکنند و اینکه مشکلات بورسی حلشدنی است اما مشاهده کردیم که وضعیت نهتنها بهتر نشد بلکه بدتر هم شد. بنابراین به نظر نمیرسد که جامعه سهامداران از وعده و وعیدهای مربوط به بازار سرمایه استقبال کند، یعنی به نظر نمیرسد که بورس بتواند وارد فاز بهتری شود. محبی تصریح کرد: با توجه به اینکه بعد از انتخابات ایران، انتخابات آمریکا را داریم و مشکل اصلی بورس ما عمدتا بحثهای خارجی است و نه بحثهای داخلی، از این جهت توجه بورس به سمت بیرون یعنی روابط تجاری بینالمللی است. از آنجایی که احتمالا رویکرد دولت بعدی آمریکا رادیکالتر خواهد بود به نظر میرسد نگاه بازار ایران بیشتر به سمت بیرون باشد تا داخل، مگر اینکه در انتخابات ایران فردی از جناح میانهروتر انتخاب شود که این میتواند کمی به بازار سرمایه کمک کند اما برگشت قوی بازار به مدار مثبت را فعلا انتظار نداریم.
تحلیل روزهای اخیر
بازار سهام هفته نیمهتعطیل جاری را با افتوخیز فراوان به پایان میبرد و در حالی که هنوز با افت شاخص کل، خروج پول حقیقی و کاهش حجم و ارزش معاملات خرد روبهرو بوده، به انتظار نجاتدهنده نشسته است. بازار سهام این روزها با افتوخیزهای زیادی روبهرو است.
سرکوب سرمایهگذاری در دولت سیزدهم، پاتک به بازار سرمایه از طریق عرضه سنگین اوراق با سود تضمینی بالای 30درصد، رشد نرخ سود سپرده بانکی، مصوبات پیاپی مالیاتی و قیمتگذاری غیراصولی نرخ خوراک صنایع که برای اصلاح آنها ماهها تلاش و پیگیری لازم بوده، بازار سهام را در چاله عمیقی انداخته که خروج از آن بسیار سخت است.
این هجمههای دولتی به بازار سهام از یک سو و تعطیلیهای پیاپی بازار از ابتدای امسال از سوی دیگر، اجازه ایجاد یک روند مشخص به بازار را نداده و در نتیجه، معاملات در حالت رکودی سنگینی قرار گرفتهاند. در حال حاضر حجم و ارزش معاملات خرد به کمترین میزان خود طی ماههای اخیر رسیده و میتوان گفت عملا معامله جاندار و جهتدهندهای در بورس تهران انجام نمیشود. اگرچه طی ماههای گذشته، بازارهای طلا و ارز به رقیبی برای بورس بدل شده بودند اما اکنون این بازارها نیز با همان معضلی روبهرو هستند که بورس تهران مدتهاست با آن دستوپنجه نرم میکند. به این ترتیب، بازارهای ارز، طلا و سکه، مسکن و سهام از ابتدای امسال نه بازدهی مناسبی داشتهاند و نه تقاضای خوبی جلب کردهاند. در کنار دلایلی که در ابتدا برشمرده شد، به دلیل افزایش ریسکهای سیاسی از ابتدای امسال، سرمایهگذاری در کشور فعلا به محاق رفته و سرمایهگذاران به عنوان بازیگران اصلی بازارها در انتظار ثبات و تعیینتکلیف وضعیت دولت هستند. به نظر میرسد با روشن شدن مسیر دولت و تعیین رییسجمهوری جدید، متقاضیان سرمایهگذاری در بازارها نیز استراتژی ورود یا خروج خود را روشن خواهند کرد. برای معاملات بورس در روزهای آتی نیز پیشبینی میشود دادوستدها همچنان در شرایط رکودی و با کمترین حجم و ارزش دنبال شوند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد