26 - 07 - 2017
استقلال کردستان عراق به ضرر منطقه است
گروه سیاسی- هفته گذشته سرلشگر باقری، رییس کل ستاد نیروهای مسلح در همایش فرماندهان نیروی زمینی سپاه در مشهد به مساله استقلال کردستان عراق اشاره و اعلام کرد که مساله همهپرسی بههیچوجه قابلپذیرش همسایگان عراق نبوده و حفظ استقلال و یکپارچگی عراق به نفع تمام اقوام، مذاهب و بخشهای مختلف این سرزمین است. وی در میان سخنانش با اشاره به اینکه منطقه کشش و جنگ درگیری جدید را ندارد به عراق و کشورهای حاشیه خلیجفارس توصیه کرد که برای حل مشکلات خود به گفتوگو و مفاهمه روی بیاورند. درصورتیکه همهپرسی استقلال کردستان عراق که در سوم مهرماه امسال برگزار میشود با رای مثبت روبهرو شود اقلیم کردستان از حکومت عراق جدا میشود و حکومت مستقل را تشکیل میدهد. بااینحال سه کشور ایران، ترکیه و سوریه با این امر موافق نیستند. ایران یکی از بزرگترین اجتماعات کردنشین را در غرب کشور دارد که استقلال کردستان عراق چه بسا میتواند مشکلی برای اقلیم کردنشین ایران ایجاد کند.بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در نشست دیروز با اصحاب رسانه در پاسخ به این سوال خبرنگار «جهانصنعت» که درصورتیکه استقلال کردستان در این همهپرسی به نتیجه برسد آیا ایران واکنش نظامی یا امنیتی به این مساله خواهد داشت؟ گفت: «استقلال کردستان آمال، آرزو و خوابی است که تا تعبیر شدن آن، زمان زیادی مانده است. بحث همهپرسی در اقلیم کردستان عراق مطرح است و ما هرگونه بحث پیرامون این نوع مسایل را به ضرر صلح و ثبات منطقه میدانیم. این مساله میتواند بهانهای برای ورود عناصر ثالث، ایجاد هرج مرج و بیثباتی در منطقه شود بنابراین مساله استقلال کردستان نه به نفع قومیتها و نه به نفع مذاهب مختلف عراق است و حاکمیت ملی عراق را تضعیف میکند.» وی افزود: «فکر میکنم در شرایط کنونی همه باید برای تمامیت ارزی و حفظ حاکمیت ملی عراق تلاش کنیم که این امر به سود عراق و منطقه است.»
اقدام کویت زیبنده نبود
قاسمی در ادامه نشست خبری در پاسخ به سوالی در مورد مناسبات ایران و کویت و مهلت زمان خروج دیپلماتهای ایرانی از این کشور افزود: در سفارت ایران در کویت شاهد کاهش تعداد کارکنان هستیم که این دیپلماتها نه به عنوان عنصر نامطلوب شناخته و نه اخراج شدهاند. سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: ما همواره روابط مثبتی در حوزه خلیجفارس با کویت داشتهایم. اقدام زیبایی از سوی این کشور انجام نشد و این اقدام قابل سرزنش است اما میتوانیم همچنان گفتوگوها و تماسهای خود را ادامه دهیم. وی ادامه داد: چنین انتظاری از کویت وجود نداشت. فکر میکنم گاهی باید برخی از شرایط و مشکلاتی که برای برخی از کشورها به وجود آمده است را درک کرد. قاسمی افزود: ما حق اقدام متقابل را برای خود محفوظ میدانیم و در زمان لازم اگر نیاز باشد، اقدام خواهیم کرد اما تعداد دیپلماتهای کویت در تهران بیش از تعداد افراد ما در این کشور نیست و تعداد محدودی دیپلمات کویتی در تهران به کار خودشان ادامه میدهند.
کشورهای اروپایی به برجام علاقهمند هستند
قاسمی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا کشورهای اروپایی با آمریکا در خروج از برجام همراهی میکنند، خاطرنشان کرد: برجام یک توافق چندجانبه است و دوجانبه نیست. در رایزنی با کشورهای اروپایی، مواضع آنها را درباره برجام میدانیم. آنها به برجام متعهد هستند و علاقهمند هستند برجام با استحکام جلو برود و با رفتارهای عهدشکنانه آمریکایی موافق نیستند. آمریکاییها نیز همانطور که اعلام کردند به آن متعهد هستند و عهدشکنیها و کارشکنی آنها نیز با نقض برجام متفاوت است.
سیستم قضایی از دولت منفک است
این دیپلمات عالیرتبه کشورمان درباره تهدید اخیر کاخ سفید برای آزادی شهروندان زندانی خود بیان کرد: صحبت از یک فرد آمریکایی است که در ایران متهم به جرایم مشخص بوده که تحت پیگرد قرار داشت و دستگیر شده است. اینکه آمریکا تهدید کند، تهدید زبان درستی نیست و قطعا این کشور نمیتواند و نباید چنین سخنی را بگوید، دوره تهدید گذشته است و برخی اظهارنظرهایی از این مقوله مصداق دخالت در مسایل داخلی ایران است. وی ادامه داد: ایران با یک دموکراسی روبهروست که در آن قوای سهگانه وجود دارد و سیستم قضایی از دولت منفک است و با اقتدار و استقلال کامل اقدامات لازم را در جهت حفظ قانون و امنیت کشور انجام میدهد و این سیاست را با قاطعیت دنبال خواهد کرد. وی تصریح کرد: این نوع سخنان از جانب ایالاتمتحده آمریکا هیچ تاثیری بر تصمیمات و سیستم قضایی ایران نخواهد داشت. وی اضافه کرد: آمریکاییها باید زبان و کلام خودشان را تغییر دهند و از زبان و گویش دیگری برای ملت ایران استفاده کنند؛ ما پاسخ این نوع برخوردها را در دهههای گذشته دادهایم.
قاسمی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با توجه به نقض عهدهای آمریکا در برجام ایران مکانیسم رسیدگی به این مساله را براساس بندهای ۳۶ و ۳۷ برجام کلید نزده است؟ تصریح کرد: ما رفتار همه اعضای برجام را رصد میکنیم. در جلسه اخیر کمیسیون مشترک برجام به صورت دقیق بدعهدیها و کارشکنیها و تعللهای آمریکا را تشریح کردیم. مواضع همه کشورها را درباره برجام شنیدیم، همه کشورها پایبندی خود را به برجام اعلام کردند و حتی آمریکاییها نیز به این مساله اعتراف کردند و گفتند ما به برجام متعهد هستیم هرچند تصمیم آتی آمریکا بحث دیگری است. وی افزود: مساله برجام بعد از گزارش کارشناسی وزارت امور خارجه در هیات عالی برجام مورد بررسی قرار میگیرد که چگونه رفتار خواهیم کرد ولی ما نظراتمان را در کمیسیون مشترک مطرح کردیم. ایران براساس گزارشهای آژانس به برجام متعهد است و امیدواریم سایر کشورها نیز به این مساله پایبند باشند و این به سود همگان است.
رییس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه در واکنش به افزایش احتمالی تحریمهای ایران خاطرنشان کرد: ما نظراتمان را در این باره بعدا اعلام میکنیم ولی نمیخواهیم پیشاپیش حرفی بزنیم اما در کل، ایران با هر تحریم علیه هر کشوری مخالف است زیرا معتقدیم تحریم ابراز ناکارآمدی است که اثری هم ندارد. قاسمی با بیان اینکه افزایش احتمالی تحریم علیه ایران اقدامی مذبوحانه، خصمانه و غیرقابلقبول است، ابراز داشت: افزایش تحریمها هیچ اثری جز افزایش تنش میان دو کشور نخواهد داشت و بیانگر خصم و خصومت به ملتی است که انتخاباتی باشکوه را پشتسر گذاشته است و نشان میدهد آمریکا با وجود شعارهایش در مقابل رای مردم چگونه برخورد میکند و چه برخوردی با دیکتاتوریهایی که فقط متکی به دلارهای نفتی هستند، دارد.
قاسمی در پاسخ به این سوال که محمدجواد ظریف در گفتوگویی با یکی از رسانههای آمریکایی گفت که ایران میتواند با آمریکا درباره مسایل مختلف گفتوگو کند به شرط آنکه آمریکا به برجام متعهد باشد. آیا اتفاق جدیدی رخ داده است، گفت: این مساله بحث جدیدی نیست و از زمان مذاکرات برجام نیز وجود داشت و از سوی سایر مقامات مختلف کشورمان نیز بیان و گفته شد برجام میتواند محکی برای دولتی که به آن بیاعتماد هستیم، باشد تا ببینیم میتوانیم با آنها گفتوگو و همکاری کنیم یا خیر. ولی خوشبختانه یا متاسفانه آمریکاییها با بدعهدیهای خود بر دیوار بیاعتمادی افزودند. آمریکا باید تصمیم بگیرد که میخواهد با قلدری با کشورها رفتار کند یا آنکه میخواهد با تعامل مسیر سازندهای را طی کند. این دیپلمات عالیرتبه افزود: با توجه به شناختی که از آمریکا داریم، فکر نمیکنم راه دوم تحقق یابد ولی ایران مسیر اصولی خود در تعامل را ادامه میدهد
ابهام در تاخیر صدور روادید عربستان برای دیپلماتهای ایران
سخنگوی وزارت امور خارجه درخصوص آخرین وضعیت صدور روادید برای دیپلماتهای ایرانی برای حضور در مراسم حج خاطرنشان کرد: هنوز روادیدی برای ۱۰ دیپلماتی که قرار بود براساس توافق سازمان حج و زیارت با عربستان صادر شود، صادر نشده است و ما شاهد تاخیر هستیم. گروه کنسولی باید در ماه شوال و قبل از ورود حجاج در عربستان مستقر میشدند. نمیخواهم دراینباره گمانهزنی کنم ولی این مساله بر ابهامات ما میافزاید. قاسمی اضافه کرد: هنوز ابهاماتی نیز درباره وظایف این گروه وجود دارد. صرف صدور ویزا کافی نیست و باید روشن شود که این گروه چگونه و براساس چه مکانیسمی باید کارهایشان را انجام دهند. اینکه ویزا صادر شود در حالیکه آنها نمیتوانند با ارگانهای مختلف سعودی ارتباطی برقرار کنند، کافی نیست. معتقد هستیم براساس مکانیسمهای مشخصی گروه کنسولیمان باید بتوانند وظایفشان را انجام دهند. وی درباره احتمال کنسل شدن اعزام حجاج به خاطر عدم صدور ویزای هیات دیپلماتیک ایران اظهار داشت: اظهارنظر در اینباره بسیار زود است. امیدواریم دولت عربستان هرچه زودتر هم ویزاها را صادر کند و هم شرح وظایف هیات کنسولی ایران را مشخص سازد. گفتنی است تصمیم به اعزام حجاج از سوی دستگاههای مسوول در نظام گرفته شده و تصمیمگیری درباره آینده اعزام حجاج هم با همان دستگاههاست.
قاسمی در پاسخ به سوالی در مورد توقیف شناورهای عربستان در ایران و اقدامات طرفین برای کاهش درگیریها ابراز داشت: سیاست جمهوری اسلامی ایران کاهش تنش و ایجاد ثبات در منطقه است. این سیاست کلان ماست که به طور مرتب آن را پیگیری و سعی میکنیم با تعامل و سعهصدر بیشتر با کشورهای پیرامون برخورد کنیم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد