8 - 04 - 2020
اسنپبک مرده!
ناگفتههایی از سفر شینزو آبه نخستوزیر ژاپن،شرط آمریکاییها برای عیادت ظریف از تختروانچی، جزئیات بیشتر درباره طرح هرمز و پاسخ به تهدیدهای اروپاییها برای خروج از برجام محور مهمترین سوالاتی بود که سیدعباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه به خبرنگاران پاسخ داد.
با وجودی که از سفر حسن روحانی رییسجمهور به مجمع عمومی سازمان ملل یک هفته گذشته، اما همچنان محور قریب به اتفاق سوالات خبرنگاران ابهامهای ناشی از این سفر است. برآیند کلی از مطالبه عمومی مردم در شبکههای اجتماعی هم نشان میدهد که همچنان برای خیلی از مردم مشخص نشده که چرا با وجود پادرمیانی امانوئل ماکرون رییسجمهور فرانسه و بوریس جانسون نخستوزیر انگلیس از یکسو و وساطت روسای جمهور ژاپن،عراق و پاکستان که هر کدام به نوعی میخواهند نقشی در زمینه روبهرو شدن ایران و آمریکا داشته باشند،اما این تلاشها به نتیجه نرسیده است.
اقدام خندهدار اروپاییها
سیدعباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگاری، درباره ادعای گاردین مبنی بر تهدید اروپا برای خروج از برجام در صورت تداوم کاهش تعهدات برجامی گفت: من از تهدید اتحادیه اروپا خبری ندارم اما اگر منظور این است که میخواهند از مکانیسم کاهشی استفاده کنند، چنین کاری غیرقانونی است. اگر میخواهند «اسنپبک» کنند بدانند که این اقدام از هماکنون مرده است چراکه ما اقدامات جبرانی برای خود و آنها در برجام پیشبینی کرده بودیم.
وی افزود: اگر ایران نقض برجام را میکرد، آنها میتوانستند اسنپبک را انجام دهند اما اگر آنها برجام را نقض کنند ایران در قالب دو ماده ۲۶ و ۳۶ برجام میتواند اقدامات جبرانی انجام دهد.
به گفته او اگر آنها (اروپاییها) بخواهند در پاسخ به اقدامات جبرانی ما، اقدامات جبرانی انجام دهند، اقدام خندهدار و اشتباهی است و ما به آنها توصیه میکنیم که چنین نکنند.
موسوی در عین حال درباره احتمال ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت درخصوص برجام هم گفت: همانطور که گفتم، چنین طرحی مرده است و از نظر حقوقی و قانونی امکان استفاده اروپا از مکانیسم اسنپبک وجود ندارد.
از خط اعتباری ۱۵ میلیارد دلاری چه خبر؟
آیا میتوان گفت که در حال حاضر راهحل اروپاییها در ارتباط با موضوع برجام و اختصاص خط اعتباری ۱۵ میلیارد دلاری شکست خورده است؟ این سوالی بود که موسوی درپاسخ به آن گفت: همیشه ابتکار و پیشنهاد است برخی از این ابتکارات را ایران داده و برخی از ابتکارات توسط دیگران مطرح شده است. ولی آنچه که برای ما مهم است و اکنون در درجه اول اولویت قرار دارد این است که اروپاییها به تعهدات خود عمل کنند و بتوانند ایران را قانع کنند که گام بعدی کاهش تعهدات برجامی را برداند. اما آنها متاسفانه اجرای پیشنهادات و تعهدات خود را گره به آمریکا و مناسبات ایران و آمریکا زدهاند.
او افزود: طرح مورد اشاره طرح آنهاست و امیدواریم آنها راهحلی برای طرح خود پیدا کنند راه ما روشن است و همان طور که پیش از این گفتهایم تا زمانی که اقدامات عملی و قابل توجهی از سوی اروپاییها برای انجام تعهداتشان در برجام صورت نگیرد ایران به اقدامات خود برای کاهش تعهدات برجامی ادامه میدهد تا به نحوی توازن در تعهدات در این توافق بینالمللی به وجود آید البته همانطور که اشاره کردم راه دیپلماسی همچنان باز است.
رونمایی از اعضای طرح صلح هرمز
طرح صلح هرمز موضوعی است که این روزها در راس اخبار سیاسی منطقه قرار دارد. سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره این طرح گفت: جزئیات طرح ابتکار صلح هرمز به زودی اعلام میشود. اما باید بگویم که کشورهای عضو این طرح هشت کشور بوده که در سایه سازمان ملل به صلح کمک میکنند. از میانجیگری المهدی تا طرح ناتمام شینزو
احتمال تنشزدایی و میانجیگری میان ایران و عربستان موضوع سوال دیگر نشست سخنگوی وزارت امور خارجه با خبرنگاران بود. موسوی دراین رابطه گفت: همیشه امکان حل اختلافات از طریق گفتوگو وجود داشته است. ایران تلاش کسانی که بخواهند منطقه دچار ناامنی نباشد را نفی نمیکند. ما همیشه اعلام میکنیم که چه به صورت مستقیم و چه به صورت غیرمستقیم و میانجیگرانه، این اقدامات را نفی نمیکنیم ولی قبلا کشورهایی از آسیا و اروپا بودند که این تلاش را کردند، به ایران اطلاع دادند و ایران پذیرفت و گفت که از این تلاشها استقبال میکند ولی طرف مقابل براساس برخی محاسبات و توهمات این آمادگی را ندارد ولی هر وقت این آمادگی ایجاد شد، ما آماده تنشزدایی هستیم.
آیا عادل عبدالمهدی نخستوزیر عراق قرار است به تهران سفر کند؟ موسوی در پاسخ به این سوال گفت: اگر بخواهند بیایند، قدمشان روی چشم ماست. هنوز چیزی قطعی نشده و اگر نهایی شد، اطلاعرسانی خواهد شد.موسوی در پاسخ به این سوال که گفته میشود شینزو آبه نخستوزیر ژاپن طرحی ابتکاری مشابه طرح فرانسویها ارائه کرده و آیا این طرح امکان عملی شدن دارد، هم گفت: نخستوزیر ژاپن هم در سفری که به ایران داشتند در قالب حسننیتی که داشتند طرحی را از طرف خود ارائه دادند که این طرح مشابه طرح آقای ماکرون بود البته در قالب روابط دوجانبه ایران و ژاپن به نحوی که آنها بتوانند نفت ما را بخرند و در مقابل اعتباراتی را به ما تخفیف دهند. این طرح به منظور انجام برخی بنبستشکنیها مطرح شده است.سخنگوی وزارت خارجه افزود: این طرح هنوز قابلیت اجرا و پیگیری دارد البته اگر اجرای این طرح منوط به موافقت این و آن نشود و اگر چنین اتفاقی نیفتد میتوان آن را پیگیری کرد.او درباره اظهارات عمرانخان نخستوزیر پاکستان مبنی بر اینکه از سوی آمریکا ماموریت دارد با ایران مذاکره کند هم گفت: ما از همه اقدامات دوستانی که خواهان رفع اختلافات و کاهش تنشها هستند، استقبال میکنیم و از آقای عمرانخان تشکر میکنیم. ولی آنچه مسلم است این است که طرح ویژهای ارائه نشد جز درخواست دیدار و گفتوگو که جمهوری اسلامی ایران موضع قاطع خود را اعلام کرده که تا تحریمها برداشته نشود و تا آمریکا به مکانیسم قبلی در قالب ۱+۵ برنگردد، هیچ دیداری با آنها صورت نخواهد گرفت که صورت هم نگرفت.
به گفته او طرح ویژهای در این زمینه نبوده است. در راستای تلاشی بود که بقیه انجام دادند و ایشان هم این تلاش را صورت داد.
آخرین وضعیت روانچی
موسوی درباره شرط آمریکا برای عیادت ظریف از تختروانچی هم خاطرنشان کرد: شرط آمریکاییها برای اجازه ملاقات آقای ظریف با مجید تختروانچی در بیمارستان یک گروگانگیری سیاسی بود و رذالت دولت واشنگتن را نشان داد چراکه یک مساله حقوقی و قضایی را به یک مساله انساندوستانه گره زدند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا آمریکاییها اسم خاصی را مطرح کرده بودند؟ ابراز داشت: تا آنجا که من میدانم اسم خاصی را مطرح نکردند ولی گفتند یک محکوم امنیتی که حکم قطعی گرفته است، آزاد شود که غیرعملی بود.
رییس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه با اشاره به آخرین وضعیت سفیر ایران در سازمان ملل بیان کرد: آنطور که مطلع شدم حال عمومیشان بهبود یافته و عمل جراحی جواب داده است.
دفاع از اقدامات دفاعی یمنیها
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی درباره موضع ایران درباره حملات یمن به عربستان گفت: آنچه یمنیها انجام میدهند از دیدگاه جمهوری اسلامی ایران اقدامات دفاعی است. ما دفاع مشروع ملت یمن، دولت قانونی این کشور را علیه متجاوزان مورد حمایت قرار میدهیم. چهار سال و نیم است که یمنیها زیر شدیدترین و فجیعترین جنایات جنگی قرار دارند و طبیعی است بعد از مدتی خودشان اقدامات متقابل را انجام دهند.
او افزود: جمهوری اسلامی بارها اعلام کرده که آمادگی دارد در بُعد مسائل انساندوستانه، غذایی و دارویی به مردم جنگزده یمن کمک کند ولی تاکنون این راه باز نشده و امیدواریم با تحقق آتشبس بتوانیم کمکهایی را به مردم مظلوم این کشور برسانیم.
دیدار ظریف با نمایندگان کنگره آمریکا
موسوی همچنین درباره گفتوگوی تلفنی ظریف با تعدادی از نمایندگان کنگره هم گفت: ارتباط با نمایندگان کنگره که دولتی نیستند همیشه وجود داشته. تا قبل از تحریم ظریف میآمدند و در محل اقامت با ایشان دیدار میکردند و چیز پنهانی نبوده، ولی بعد از تحریم یک کمی ملاحظه کردند و خودشان از دولتشان ترسیدند و تلاش کردند این رایزنیها از طریق مکالمات تلفنی باشد و نه حضوری. بیشتر هم مسائل دوجانبه بین ایران و آمریکا و برخی مسائل منطقهای را مطرح و سعی کردند نقطه نظرات ایران را بشنوند.
پاسخ دستگاه دیپلماسی به هیات اماراتی
موسوی در پاسخ به خبرنگاری که پرسید: چندی پیش یک هیات اماراتی به ایران آمد و این پیشبینی وجود داشت که روابط دو کشور ایران و امارات بهبود پیدا کند ولی اخیرا بار دیگر شاهد اظهارات مقامات اماراتی علیه ایران و نقش ایران در منطقه هستیم نظر شما در این ارتباط چیست گفت: کشورها براساس منافع و شرایط خود تصمیم میگیرند. ما به تک تک کشورهای منطقه از جمله امارات اعلام کردهایم که آمادگی داریم اگر اختلافاتی وجود دارد آ»ها را برطرف کنیم ولی اینکه آنها مواضع چندگانهای میگیرند به خود آنها مربوط است.
او افزود: ما همواره به کشورهای منطقه این اطمینان را دادهایم که ایران خواهان صلح و امنیت در منطقه است و باید کشورهای منطقه با همکاری هم در راستای ایجاد صلح در منطقه حرکت کنند و ما امیدواریم مقامات اماراتی نیز به جمعبندیای که ایران رسیده هر چه زودتر برسند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد