28 - 11 - 2019
اصلاحات، برگ برنده چین در نبرد تجاری با آمریکا
چین با هدف پیروزی بر آمریکا در جنگ تجاری در حال انجام برخی اقدامات اصلاحی از جمله گسترش درهای باز مالی در ساختار اقتصادی خود برای جذب کشورهای دیگر و جلب حمایت آنهاست. کارشناسان معتقدند این اقدام علاوه بر رونق داخلی، پکن را به صلح تجاری هم نزدیک میکند.
بسیاری از اقدامات اصلاحی در اقتصاد چین که آمریکا خواستار آن است، چالش کشورهای دیگر به خصوص کشورهای اروپایی نیز محسوب میشود و سالهاست که این کشورها از چین میخواهند زمینه جذب سرمایهگذاری بدون تبعیض را فراهم کند که در این عرصه چین به آرامی در حال انجام برخی اصلاحات است.
پیش از این اکثر شرکتهای خارجی تنها در صورتی که مجوز فعالیت آنها با چینیها مشترک باشد، در چین اجازه تجارت داشتند در این چارچوب غیر از شرکتهای با مسوولیت محدود، دیگر شرکتها باید برای استمرار فعالیت تجاری خود بخشی از سهامشان را به طرفهای چینی اختصاص دهند که یکی از بزرگترین دغدغههای غرب و کشورهای دیگر محسوب میشد.
آمریکا و اروپا این مقررات را تبعیضآمیز میدانستند و از چین خواستند این محدودیتها را بردارد زیرا از دیدگاه آنها در چنین صورتی شرکتهای خارجی محدودیت زیادی خواهند داشت و خطر سرقت فناوری آنها وجود دارد موضوع دیگر حق مالکیت معنوی است که چین اگرچه گامهایی در این عرصه برداشته اما برای آمریکا و اروپا کافی نیست.
در عرصه تولید و تجارت نیز کشورهای غربی چین را متهم میکنند که تولید مازادش را با سوبسیدی که به کارخانههای صنعتی و تولیدکنندگان میدهد با هزینه پایین راهی بازارهای دیگر میکند و این باعث میشود تا بهای این کالاها در مقابل تولیدات کشورهای دیگر پایین باشد و آنها قدرت رقابت را از دست بدهند.
اتحادیهها و اتاقهای بازرگانی آمریکا و اروپا در چین اکنون به طور یکصدا از این کشور خواستهاند که اصلاحات ذیربط را انجام دهد.
اعضای این اتاقها اگرچه با بستن تعرفههای سنگین روی کالاهای چینی تا اندازهای مخالفت کردهاند اما تصریح کردهاند که اگر چین اصلاحات در بازار تجاری انجام ندهد، از پشتیبانی آنها برخوردار نخواهد شد.
لابی قوی از سوی این شرکتها در حال رایزنی با طرف چینی است تا آنها را قانع کند این اصلاحات را انجام دهد و با توجه به اینکه به زودی چین و آمریکا درخصوص موضوع تعرفهها و جنگ تجاری ممکن است به توافق برسند این رایزنیها شدت گرفته است.
جایک پارکر معاون شورای تجاری آمریکا و چین در پکن تاکید میکند که چینیها اصلاحات کافی برای حق مالکیت معنوی و رفع تبعیض تجاری انجام ندادهاند و دولت در این عرصه کوتاهیهایی دارد. او اضافه میکند که از سال ۲۰۰۱ میلادی که چین عضو رسمی سازمان تجارت جهانی شد این اصلاحات ناامیدکننده و ناکافی بوده است.
جیمز زیمرمن از مشاوران و مسوولان شرکت حقوقی پرکینز در پکن هم بر این باور است که فقدان عمل کافی از سوی چین به خوبی رویت میشود و با این وضعیت نمیتوان از پکن در برابر واشنگتن حمایت کرد.
او خاطرنشان کرد که ما اصلاحات میخواهیم در شرایطی که هر روز نقش دولت چین در امور بانکی، تجاری و اقتصادی پررنگتر شده است و این با شرایط بازار آزاد همخوانی ندارد. او تاکید کرد که اگر چین در این وضعیت اقدامات اصلاحاتی کافی انجام ندهد ممکن است در دوره دونالد ترامپ رییسجمهور آمریکا رویارویی طرفین شدیدتر شود.
شاید در همین راستاست که «گوائو شو چینگ» رییس کمیسیون نظارت و مدیریت بیمه و بانکداری چین اعلام کرد پکن به زودی ۱۲ تدبیر جدید برای گشایش بیشتر صنعت بیمه و بانکداری اعلام خواهد کرد.
لغو محدودیت برای دسترسی نهادهای بانکداری با سرمایهگذاری خارجی به بازار چین در زمینه مبلغ سرمایه آن، کاهش محدودیت در زمینه سیاست دسترسی سرمایههای چینی و خارجی به تاسیس موسسات مالی و اعتباری و لغو بررسی و تصویب کارهای مربوط به یوآن بانکهای با سرمایهگذاری خارجی از جمله این تدابیر است.تدابیر جدید در زمینه گسترش درهای باز مالی چین پس از اجرای ۱۵ تدبیر گشایش صنعت بیمه و بانکداری در ماه آوریل سال گذشته است. کارشناسان معتقد هستند این تدابیر بیش از پیش سطح گشایش و بازاری شدن صنعت بیمه و بانکداری چین را ارتقا میدهد، محیط تجاری زمینه بانکداری چین را کاملتر میسازد، انگیزه شرکتهای دارای سرمایه خارجی را در توسعه صنعت بانکداری چین افزایش میدهد و اساسا آگاهی رقابتی، آگاهی بازار، آگاهی نوآوری و ایده خدماتی صنعت خدمات بانکداری چین را تقویت خواهد بخشید.
اگرچه چین در ۴۰ سال گذشته پس از اجرای سیاست اصلاحات و درهای باز، در زمینه گشایش مالی دستاوردهای چشمگیری کسب کرده است اما سطح توسعه و گشایش مالی چین کماکان با جایگاه این کشور به عنوان دومین جامعه بزرگ اقتصاد هماهنگ نیست و گشایش مالی دارای فضای بزرگی برای توسعه است. با این وصف به نظر میرسد چین از سوی طرفهای غربی تحت فشار زیادی قرار دارد تا اصلاحات مذکور را صورت دهد در غیر این صورت این باور وجود دارد که پکن به تدریج در حال از دست دادن دوستانش در جنگ تجاری در برابر آمریکاست.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد